Kako ukloniti podočnjake?


Od najranije dobi pa sve do starosti, oči su prvo što primijetimo u kontaktu s drugim ljudima. One su najljepši ukras na našem licu i stvaraju odnose povjerenja. Posebno u mladosti, oči su jedan od najjačih aduta, a s godinama se čini kako upravo regija oko očiju najjasnije otkriva godine i čini naš pogled umornim i tužnim, čak i onda kad se ne osjećamo tako. Razlog tomu su opušteni kapci i izraženi podočnjaci. Jedno od suvremenih efikasnih rješenja kako ukloniti podočnjake je blefaroplastika.

podočnjaci

Kako nastaju podočnjaci?

Prirodan proces starenja, nažalost, dovodi do neželjenih posljedica tragova starenja, kako na licu tako i na tijelu. Znakovi starenja na licu jasnije su vidljivi u svakodnevnom kontaktu s drugim ljudima pa su zato često i razlog zbog kojeg se osjećamo neprivlačno.

Brojne će žene uložiti različite napore u vidu kozmetike i tretmana ne bi li usporile proces starenja, no i žene i muškarci u zrelijim će se godinama suočiti s nekim vidom znakova starenja u okoloočnoj regiji. Razlog leži u činjenici da je koža iznimno tanka u području oko očiju, ali i u pokretljivosti mišića koji se u tom dijelu nalaze. Naše su oči svakodnevno vrlo aktivne, a ta aktivnost doprinosi da se s godinama gubi mladenački sjaj i bistar pogled.

Zbog prirodnih procesa koji se događaju pod kožom – gubitka kolagena i elastina, proteina koji čine potkožna vlakna za održavanje mladolikog izgleda kože – nastaju vrećice, nabori, masni jastučići i višak kože.

operacija podočnjaka

Osim što ova problematika utječe na estetski izgled, stvara i probleme u zdravstvenom stanju osobe. Naime, problemi s kapcima mogu dovesti do suhih očiju, osjetljivosti na vjetar i količinu svjetlosti te do upala oka, a potom i oštećenja vida jer se djelovanjem gravitacije donji kapak povlači prema obrazu. Gornji, pak, kapci mogu zatvoriti pogled i uzrokovati probleme s vidom.

Kirurško uklanjanje podočnjaka – blefaroplastika

Ovisno o ozbiljnosti problema s podočnjacima, u Poliklinici Bagatin možete izabrati između kirurških i nekirurških metoda. Neinvazivni tretmani, poput mezoterapije, Cell Jet ultrazvuka, laserskog pomlađivanjaMed Visageadermalnih fileraVistabela i Plasmagea pomladit će vaše lice bez odlaska pod nož. Postoji mnogo načina kako ukloniti podočnjake, a osim neinvazivnih, jedan od načina je i odlazak pod nož.

Kad je koža kapka jako opuštena, preporučuje se kirurško uklanjanje podočnjaka koje se naziva blefaroplastika. Blefaroplastika očnih kapaka jedan je od najpopularnijih estetskih zahvata jer se minimalnom intervencijom događaju velike promjene na licu. Ovaj se zahvat odvija u lokalnoj anesteziji, no pacijenti Poliklinike Bagatin mogu se odlučiti i za opću anesteziju.

Zahvat blefaroplastike izvode iskusni liječnici koji najprije na kapcima iscrtaju dijelove koje je potrebno ukloniti. Malim rezom, koji se nalazi u prirodnom naboru kapka, rez će biti gotovo nevidljiv, a odstranit će se višak kože, mišića ili masnog tkiva, a ostat će otvoren i mladenački pogled.

Oporavak od ovog zahvata iznimno je brz, a postoperativna njega uključuje hladne obloge tijekom prvog dana. Tjedan dana nakon operacije skidaju se šavovi, a rezultati su vidljivi – odmah!

uklanjanje podočnjaka

Blefaroplastika gornjih kapaka

Koža gornjih kapaka ne opušta se, ne nabora niti se spušta preko noći već dužim prolaskom vremena. Čak i ako vas ne brine umoran i starački izgled, gornji se kapci mogu spustiti preko očiju i naleći na trepavice te tako utjecati na vidno polje.

Na gornjim se kapcima mogu pojaviti tri problema: problem suviška kože, problem suviška mišića i problem suviška masnog tkiva. Dodatno se može javiti i problem spuštenih obrva. Blefaroplastika gornjih kapaka iz estetskih razloga najčešće se provodi u 40-im i 50-im godinama života, dok se u kasnijoj dobi pacijenti na zahvat najčešće odlučuju zbog funkcionalnih, odnosno zdravstvenih razloga.

Kako bi se čim preciznije planirao ovaj zahvat, liječnici najčešće traže da pacijenti ponesu slike iz mladosti kako bi se rekreirao izgubljen mladenački izgled. Ovisno o problematici, ovim jednostavnim zahvatom u dogovoru s pacijentom može se preraspodijeliti masno tkivo, remodelirati mišić i podići luk obrve te tako postići idealan izgled kapka.

Blefaroplastika donjih kapaka

Često se opuštena koža donjeg kapka naziva i „vrećicama ispod očiju“, a uz nju se veže i nakupljeni višak masnog tkiva. U takvim je slučajevima situacija nešto složenija nego kod gornjih kapaka i zahtijeva gotovo isključivo kirurško djelovanje jer je riječ o „najtvrdokornijoj vrsti podočnjaka“.

Najčešće se radi o izraženoj punoći donjeg kapka kao posljedica masnog tkiva, ali i oslabljenog mišićnog zida. Ova pojava nema nikakve veze s viškom kilograma, a javlja se pod utjecajem starenja. Naime, tri se masna jastučića nalaze ispod očiju, a prolaskom vremena i povlačenjem kapka pod utjecajem gravitacije, ti jastučići postaju izraženi u vidu natečenih podočnjaka.

Operacija podočnjaka daje instantno vidljiv rezultat koji se dobiva uklanjanjem i preraspodjelom masnog tkiva s donjeg kapka čime se ublažava prijelaz između kapka i obraza. Tako dobiven rezultat ostavlja dojam svježeg i pomlađenog lica, a otvoren pogled je primjetan odmah. Šavovi prate prirodan pregib kapka tako da nisu uočljivi, a višak kože i masnog tkiva zauvijek je nestao s lica.

dr. Dejan

U Poliklinici Bagatin uvijek se trudimo pronaći najbolje i individualno rješenje za svakog našeg pacijenta i klijenta. Ako ste primijetili da vaš pogled više nije odmoran kao prije ili imate smetnje u svakodnevnom životu, javite nam se na konzultacije telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr . Naši stručnjaci u Poliklinikama u Zagrebu i Splitu u dogovoru s vama pronaći će idealno rješenje. Obratite nam se s povjerenjem!

Dr. Dejan Šimičević, Specijalist opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije

Meni