×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Smanjenje grudi

Operacija smanjenja grudi ili redukcijska mamoplastika operativni je zahvat kojim se uklanja veća količina tkiva u grudima. Ova operacija se radi iz estetskih i funkcionalnih razloga. Osobe s velikim grudima često trpe bolove u vratu i leđima, otežano se kreću, ne mogu se baviti sportom te imaju upale kože ispod dojki. Zbog svega toga trpi vratna i grudna kralježnica. 

Opis zahvata

Kirurški zahvat smanjenja grudi ili redukcijska mamoplastika u većini se slučajeva radi zbog zdravstvenih razloga. 

Težina grudi iznosi više od 400 grama i može uzrokovati bol u vratu i leđima, opteretiti kralježnicu i biti uzrokom nastanka osteroporoze.

No, tu su i estetski razlozi koji uvelike utječu na kvalitetu života pacijentica – neugodno im je skinuti se u kupaći kostim, teško im je pronaći odgovarajuću odjeću kao i obavljati mnoge fizičke aktivnosti.

Zbog toga se danas sve više žena odlučuje na operaciju smanjenja grudi. Za vrijeme operacije smanjenja grudi, uklanja se višak masnog tkiva, žljezdanog tkiva i višak kože kako bi se poboljšao oblik dojki, a često operacija uključuje i podizanje bradavica te smanjenje areola. 

Na konzultacijama s doktorom, svaka pacijentica se pažljivo pregledava, izmjeri joj se grudni koš i daje osnovna procjena. Kod zahvata smanjenja grudi u Poliklinici Bagatin se koristimo tehnikom koja se zove vertikalno smanjenje ženskih grudi – mamoplastika.

Kandidati

Kandidatkinje za zahvat smanjivanja grudi su zdrave pacijentice koje imaju sljedeće problematike:

 • Prevelike grudi za svoju tjelesnu građu
 • Opuštene grudi s nategnutom kožom
 • Osipe i iritacije kože ispod grudi
 • Asimetriju grudi gdje je jedna dojka veća od druge dojke
 • Velike grudi koje uzrokuju probleme s fizičkim aktivnostima
 • Kronične bolove u leđima i vratu

Iako se smanjivanje grudi može napraviti u bilo kojoj dobi, preporuča se da se s ovim zahvatom pričeka dok se grudi u potpunosti ne razviju. 

 

Priprema

Na konzultacijama u Poliklinici Bagatin poželjno je da pacijentica otvoreno razgovara s doktorom o svojim očekivanja. Doktor će na temelju problematika i želja dati nabolje moguće rješenje kako bi pacijentica bila sretnom rezultatom.

Također, doktor će pacijenticu prije operacije uputiti u pretrage koje je potrebno napraviti kako bi se izbjegao svaki mogući rizik kod operacije. 

Uz pretrage koje je potrebno obaviti (poput ultrazvuka grudi), poželjno je sljedeće:

 • Četiri do šest tjedana prije zahvata prestati pušiti.
 • Dva tjedna prije zahvata prestati uzimati aspirine, biljne preparate ili bilo koje druge dodatke i određene lijekove koji sprječavaju stvaranje upale, jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati krvarenje.
 • 12 do 24 sata prije zahvata antibakterijskim sapunom oprati dio tijela koji će biti podvrgnuto zahvatu (u ovom slučaju grudi). Ovaj postupak potrebno je ponoviti večer prije zahvata i ujutro na sam dan zahvata.
 • Osam sati prije operacije potrebno je ne unositi nikakvu tekućinu ni hranu, ukloniti sav nakit te odstraniti lak s noktiju na rukama i nogama.

Tijek zahvata

Zahvat smanjenja grudi podrazumijeva smanjenje tkiva grudi, preoblikovanje i podizanje žljezdanog tkiva i korekciju položaja bradavice te aerola kako bi se postigao željeni rezultat.

Ovisno o problematici pacijentice, radi se rez nakon kojeg se odstranjuje višak tkiva, kože i masnoće kako bi se smanjio volumen grudi.

Najčešće se radi obrnuti T rez ili vertikalni rez. Rezovi se zatvaraju šavovima koji se nalaze ispod kože te su šavovi samorazgrađujući i nije ih potrebno raditi.

Postoperacijski ožiljak izgleda u obliku sidra, odnosno nalazi se oko bradavice pa prema dolje, do inframamarne linije i horizontalno u inframamarnoj liniji.

Operacija smanjenja grudi traje četiri do šest sati te se radi pod općom anestezijom, a pacijentica ostaje u Poliklinici preko noći. Sve o općoj anesteziji možete pročitati ovdje.

Smanjenje grudi
Fotografije prikazuju stvarno stanje promjene prije i nakon izvođenja predmetnog zahvata. Rezultati svakog zahvata su individualni te se razlikuju od osobe do osobe, a slijedom čega Poliklinika Bagatin ne može jamčiti jednake rezultate kod svakog pojedinog klijenta.

Oporavak

Nakon operacije, pacijentica ostaje u privatnoj sobi na promatranju medicinskog osoblja Poliklinike Bagatin. 

Postoji mogućnost ugradnje malih drenova na svakoj strani grudi, koji se uklanjanju sljedeći dan, a pacijentica nosi kompresijski grudnjak koji pomaže u oporavku.

Također, pacijentica od strane medicinskog osoblja dobiva pripisane lijekove kako bi oporavak prošao što brže i bezbolnije, a bit će otpuštena iz Poliklinike dan nakon zahvata.

Za tjedan dana do tri tjedna, ovisno o procesu zarastanja i oporavka, pacijentici će biti uklonjeni šavovi. Veoma je bitno redovito dolaziti na kontrole kako bi doktori mogli pratiti vaš oporavak.

Dva tjedna od operacije pacijentice se mogu otuširati.

Sportske aktivnosti i fizičke napore potrebno je izbjegavati najmanje tri tjedna nakon operacije, makar je preporučljivo nekoliko dana nakon operacije započeti s laganim šetnjama.

Kompresijski grudnjak potrebno je nositi šest tjedana nakon operacije, nakon čega savjetujemo pacijenticama da ga nose tijekom noći.

Nekoliko tjedana, odnosno mjeseci, moguće je da će grudi biti natečene što je normalan proces oporavka. 

Branka Pupovac
Branka Pupovac
Smanjenje grudi, Zoom izbjeljivanje zubi i lasersko uklanjanje dlačica
„Na sebi sam oduvijek htjela promijeniti grudi koje su me sputavale u mnogočemu jer su bile prevelike. Godinama sam u glavi imala viziju svog idealnog tijela o kojem sam samo maštala. Sada nakon moje velike promjene konačno sam zadovoljna svojim izgledom i osjećam se kao nova osoba. Prije sam sanjala o tome da mogu kupiti bilo koju haljinu u dućanu, a sada je to stvarnost!”

Mjere opreza

Svaki kirurški zahvat nosi određene rizike, kao što su rizici anestezije, infekcije, krvarenja i otekline. Te komplikacije se događaju rijetko i obično se mogu izbjeći. U Poliklinici Bagatin imamo najmoderniji anesteziološki aparat koji drastično smanjuje rizik same operacije. Tisuće žena godišnje obavljaju zahvat povećanja ili podizanja grudi uspješno i jako su zadovoljne rezultatima. Naš tim poduzima sve moguće mjere zaštite kako bi se bilo koji rizik smanjio na minimum. Međutim, vrlo često odgovornost za izbjegavanje rizika leži i u vama. Dr. Bagatin će vam za vrijeme konzultacija detaljno objasniti rizike operacije.

Cijena

Paket uključuje: preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, kratki boravak u Poliklinici Bagatin, odgovarajući kompresivni grudnjak, lijekove koji su potrebni (antibiotici, analgetici), kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole do 6 mjeseci nakon zahvata.

Paket ne uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, nalaz krvi, EKG-a, RTG prsa kao ni pregled od strane interniste, cijenu više noćenja, troškove prije prijema u Polikliniku Bagatin, telefonske troškove, lijekove koje ćete uzimati kod kuće, konzultacije s drugim specijalistima kao npr. sa specijalistom za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, lijek protiv alergije, lijek za srce itd.

U suradnji s bankama Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
 • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
 • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
 • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".