×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Alopecija - ispadanje kose

Gubitak kose estetski je problem zbog kojega ljudi mogu osjećati veliki stres, nelagodu i frustraciju. To nije neobično - u našim svakodnevnim kontaktima prvo su što zamjećujemo lijepa i njegovana kosa, osmijeh i izgled lica.

Iako je gubitak kose kod muškaraca nešto učestaliji i žene nerijetko pate od ovog problema. Međutim, ženski i muški tip ćelavosti razlikuju se po mjestima gubitka kose, intenzitetu i dobi u kojoj započinje ovaj proces.

Moderne metode estetske medicine koje radimo u Poliklinici Bagatin mogu pomoći u borbi protiv gubitka kose kod žena i muškaraca te vratiti samopouzdanje i zadovoljstvo ljudima pogođenim ovim problemom.

Parcijalan ili potpun gubitak kose nazivamo alopecija. Ovo stanje  može biti uzrokovano nasljednim faktorima, autoimunim bolestima, hormonalnim poremećajima i stresom.

 

Što je alopecija?

Ispadanje kose normalan je dio životnog ciklusa vlasi. Svaka vlas prođe kroz tri faze - rasta, mirovanja i ispadanja. Nakon ispadanja iz folikula odmah raste nova vlas pa se kosa kontinuirano obnavlja. Svatko od nas primijetit će opadanje kose pri pranju ili češljanju. Izgubiti dnevno 70 – 100 vlasi je potpuno u redu –  sve dok zdravim tempom raste nova kosa.

alopecija

No, ako gubitak postane izraženiji, pa na vlasištu primijetimo prorjeđivanje ili cijele regije bez kose, očito je kako je došlo do nekog poremećaja. U tom je slučaju potrebno čim prije zatražiti pomoć dermatologa.

 

Liječnik dermatolog u Poliklinici Bagatin postavit će dijagnozu u pozadini opadanja kose, poučiti vas kako odabranim tretmanima spriječiti opadanje kose i pomoći oporavku kose te odgovoriti na najčešće pitanje naših pacijenata - postoji li za opadanje kose lijek.

Nakon pregleda i dijagnoze uzroka opadanja kose, možemo vam ponuditi nekoliko tretmana, među kojima je i najsuvremenija metoda FUE transplantacija kose koja s velikim uspjehom vraća izgubljenu kosu.

 

Vrste alopecije

Poznajemo niz vrsta alopecija, a najraširenije među njima su androgena alopecija i alopecija areata.

 

Androgena alopecija

Ova vrsta alopecije najčešće pogađa muškarce. Događa se zbog negativnog djelovanja muških hormona na folikul dlake. Budući da i žene imaju muške hormone, javlja se i kod žena, posebice prilikom hormonalnih promjena (nakon poroda, u menopauzi i sl.).

Dakle, hormon testosteron djeluje i na muške i na ženske dlake jednako, što ovisi o genetskoj predispoziciji folikula, tj. koliko je osjetljiv na hormon.

 

Alopecija areata

Alopecija areata stvara pojedinačna ili višestruka ovalna žarišta, najčešće na vlasištu ili i na drugim dijelovima tijela. Teži oblici mogu dovesti do potpune ćelavosti.

 

Telogeni efluvij

Ovaj oblik gubitka kose prorjeđuje kosu na cijelom vlasištu i vodi prema ćelavosti. Većinom je riječ o naglom i kompletnom gubitku kose. Ovo stanje dovodi do toga da dlake prerano ulaze u fazu mirovanja (telogenu fazu), a zatim ispadaju, pa se kosa ne stigne obnoviti. Javlja se uslijed nedostatka nutrijenata, uzimanja nekih vrsta lijekova, hormonskih promjena ili izloženosti visokoj razini stresa. Posebno se može dogoditi ako žena boluje od sindroma policističnih jajnika, nakon poroda i u menopauzi kad opada koncentracija estrogena.

 

Univerzalna alopecija (Alopecia universalis)

Osobe pogođene ovom vrstom alopecije gube sve dlake na tijelu. Osim estetskih problema, gubitak dlaka u nosu i oko očiju predstavlja i zdravstveni rizik, jer one imaju funkciju zaštite sluzokože od vanjskih utjecaja.

 

Totalna alopecija (Alopecia totalis)

Kod ovog oblika alopecije dolazi do totalnog gubitka kose, ali dlake na tijelu ostaju očuvane. Alopecia totalis javlja se u dva oblika - kao nagli i iznenadni gubitak kose ili kao postepeno stanje koje započinje mjestimičnim gubitkom kose (kao Alopecija areata) i na kraju dovodi do potpunog gubitka kose.

 

Ofijaza (Ophiasis)

Ovo je varijanta alopecije areate kod koje dolazi do gubitka kose u valovitom obliku oko cijele glave.

 

Alopecija uslijed čupanja kose

Ako se kosa jako nateže u repovima, pletenicama ili drugim vrstama frizura, može se dogoditi oštećenje folikula i korijena kose, što s vremenom dovodi do ispadanja vlasi. Podvrsta ove alopcije je Chignon alopecija – ispadanje kose na vrhu glave uslijed natezanja kose u čvrstu punđu. Ovakvo ispadanje kose ponekad pogađa balerine koje redovito nose vrlo čvrste punđe.

 

Trihotilomanija

Ovo je jedan od oblika opsesivno-kompulzivnog poremećaja u kojem osoba čupa kosu, što obično ostavlja pojedina žarišta bez kose.

 

Folikulitis

Folikulitis je bakterijska infekcija koja izaziva iritaciju folikula, što dovodi do osjetljivosti i ispadanja kose.

 

Uzroci alopecija

Ispadanje kose javlja se kod žena i muškaraca, stvarajući jednak nivo stresa, frustracije i nelagode. Ipak, gubitak kose ima snažna spolna obilježja, pa zamjećujemo razlike u tipu ćelavosti i uzrocima kod muškaraca i kod žena. Dok muškarci ponekad mogu prihvatiti gubitak kose kao dio svog  muškog identiteta, kod žena gubitak kose iznimno negativno djeluje na samopouzdanje i zadovoljstvo.

Muškarci najčešće gube kosu uslijed androgene alopecije, a kosa se prorjeđuje najprije na zaliscima i tjemenu, a postepeno može doći do gubitka kose na cijelom vlasištu, osim na zatiljku i iza sljepoočnica. Prema nekim statistikama, gubitak kose pogađa i do 80 % muškaraca.

Kod žena, kosa se razrjeđuje na tjemenu uslijed hormonskih promjena, oboljenja, stresa ili izloženosti toksinima iz okoline. Smatra se kako se gubitak kose javlja kod oko 30 % žena.

 

Androgena alopecija obuhvaća 90 % svih alopecija. Javlja se pod utjecajem androgena, muškog spolnog hormona poput dihidrotestosterona. Iako je češća u muškaraca, ova alopecija javlja i kod žena.

Androgeni skraćuju anagenu fazu – fazu rasta kose, pa pod utjecajem testosterona vlasi brže i sve češće ispadaju, što u konačnici dovodi do gubitka kose i ćelavosti.

Kod muškaraca alopecija može obuhvatiti cijelo vlasište i dovesti do potpune ćelavosti  ili može poštedjeti dijelove kose, obično na potiljku i području iza sljepoočnica. Više od 90 % muškaraca u dobi od 60 godina pati od neke vrste androgene alopecije.

Kod žena se kosa obično razrjeđuje na tjemenu.

 

Alopecija areata je drugi najčešći oblik ćelavosti. Prepoznaje se prema žarišnom ispadanju dlaka s vlasišta ili drugih dijelova tijela, a podjednako se javlja i kod muškaraca i kod žena.

Iako nije potpuno poznat uzrok ove vrste alopecije, čini se kako je riječ o poremećaju u imunološkom sustavu koji dovodi do toga da stanice imunološkog sustava napadaju folikule i tako dovode do pretjeranog i prebrzog ispadanja vlasi i dlaka.

Često je riječ o stanju koje se javlja nakon perioda izloženosti velikim stresovima. Zamijećeno je i kako se češće javlja ako osoba ima povišena antitijela štitnjače.

Srećom, u mnogo je slučajeva alopecija areata privremeno stanje pa će kosa ponovno narasti u 90 % slučajeva, a u 50 % slučajeva to će se dogoditi unutar godine dana.

 

Liječenje alopecije

Androgenu alopeciju može se liječiti lijekovima (minoksidilom, finasteridom, antiandrogenima ili estrogenima), ali s obzirom na to da su ti lijekovi potencijalno toksični, odluku o njihovom uzimanju mora donijeti specijalist dermatolog.

Osnovna terapija za alopeciju areatu obično su kortikosteroidi koji ponekad mogu zaustaviti napredovanje alopecije i pomoći očuvanju kose.

 

Mezoterapija je nekirurška i minimalno invazivna metoda estetske dermatologije koja obnavlja vlasište, potiče rast kose i ojačava kosu. Riječ je o koktelu vitamina, minerala, hijaluronske kiseline i drugih aktivnih tvari koji se tankim iglama ubrizgava direktno u vlasište. Ova metoda koristi se više od šezdeset godina s velikim uspjehom za obnovu kose, ali i pomlađivanje kože lice i tijela.

 

Terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju je inovativna metoda u kojoj se potiče obnova vlasišta ubrizgavanjem vlastite krvne plazme. Trombociti, bio-aktivne tvari i faktori rasta koji se prirodno nalaze u krvnoj plazmi jako kvalitetno pomažu pri regeneraciji kose, ali i svih drugih tkiva.

 

Ponekad je u borbi s alopecijom dovoljna jedna od metoda, a ponekad liječnik može preporučiti kombinaciju tretmana kako bi se zaustavilo napredovanje gubitka kose, odnosno kako bi se kvalitetno obnovilo izgubljenu kosu.

 

Najčešća pitanja

Androgena alopecija javlja se pod utjecajem androgena, muškog spolnog hormona (npr. dihidrotestosterona). Češća je u muškaraca, ali se pojavljuje i kod žena uslijed pada razine estrogena, npr. nakon poroda, u menopauzi ili uslijed sindroma policističnih jajnika.

Uzroci alopecije areate nisu još posve istraženi, ali vjeruje se kako je riječ o nekoj vrsti imunološkog poremećaja koji dovodi do toga da imunološke stanice napadaju folikule.

Vjeruje se kako alopecija areata i androgena alopecija imaju genetsku podlogu, dok se kod drugih alopecija radi o kombinaciji okolišnih faktora, oboljenja, konzumacije lijekova, infekcija ili mehaničkim uzrocima (čupanje kose stegnutim frizurama ili radi trihotilomanije, psihičkog poremećaja).

Alopecije mogu započeti naglo i brzo napredovati ili se razvijati polako, mjesecima ili čak godinama. Muškarci tipično počinju gubiti kosu u mlađoj dobi, dok je kod žena gubitak kose obično vezan uz srednju dob.

Androgena, alopecija areata, telogeni efluvij, univerzalna alopecija (Alopecia universalis), totalna alopecija (Alopecia totalis), ofijaza (Ophiasis), alopecija uslijed čupanja kose, trihotilomanija, folikulitis.

Neke vrste alopecije, prije svega androgena alopecija i alopecija areata, imaju  nasljednu osnovu i javljaju se kao rezultat međudjelovanja genetskih i okolišnih faktora.

Najbolje rješenje za izgubljenu kosu uslijed alopecije u najvećem je broju slučajeva transplantacija kose FUE metodom.

Uz transplantaciju, stručnjaci preporučuju i mezoterapiju te terapiju matičnim stanicama. Ovi tretmani dubinski hrane i oporavljaju folikule i sve stanice vlasišta pa pomažu očuvanju i ponovnom rastu vlasi.

Androgenu alopeciju može se liječiti lijekovima (minoksidilom, finasteridom, antiandrogenima ili estrogenima), ali s obzirom na to da su ti lijekovi potencijalno toksični, odluku o njihovom uzimanju mora donijeti specijalist dermatolog.

Važno je napomenuti da su u Poliklinici Bagatin ovi lijekovi dostupni u obliku spreja ili gela za lokalnu primjenu čime se ostvaruje jednako učinkovit poticaj za rast kose, ali bez popratnih nuspojava koje se mogu javiti kada ove lijekove uzimamo u obliku tableta. Lokalna primjena navedenih sprejeva i gelova preporuča se nakon transplantacije kose barem godinu dana po učinjenoj transplantaciji s terapijom prorijeđene kose vlastitom krvlju.

Osnovna terapija za alopeciju areatu obično su kortikosteroidi koji ponekad mogu zaustaviti napredovanje alopecije i pomoći očuvanju kose.

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".