• Početna
  • Anti-Age
  • Plasmage – nekirurško rješenje za podizanje očnih kapaka – blefaroplastiku

Plasmage – nekirurško rješenje za podizanje očnih kapaka – blefaroplastiku


Ništa ne čini lice tako umornim i starijim nego što jest od podočnjaka. Da je riječ o tvrdokornom problemu, jasno je ženama, ali i muškarcima, koji su nakon brojnih isprobanih krema, obloga, promjene prehrane i načina života primijetili kako se ništa ne mijenja. Brojne će dame zato svako jutro posegnuti za korektorom i puderom kako bi barem malo umanjile vidljivost, no natečeni reljefni podočnjaci ne prikrivaju se lako, a primjećuju se i ispod makeupa. Dakle, kako se riješiti podočnjaka osim odlaska pod nož?

nekirurško rješenje očne kapke

Što su to podočnjaci?

Estetski problem koji nazivamo podočnjacima odnosi se na pojave u regiji ispod očiju kao posljedica starenja, genetike ili životnog stila. Kako je koža oko očiju debela samo 0, 33 mm, odnosno 3 do 5 puta tanja od ostataka lica, ima i manje kolagena i elastina te potkožnog masnog tkiva i lojnih žlijezda. Okoloočno područje ima 6 mišića koji rade 100 000 pokreta dnevno, stoga ne čudi da je ovo područje podložnije nastanku bora.

Kada pričamo o vrstama podočnjaka, one zapravo ne postoje. Riječ je o fazama istog procesa starenja koje ovise o kliničkoj slici koja dominira od osobe do osobe. Starenje područja oko očiju nije izolirani proces, nego se istodobno događa s promjenama koje obuhvaćaju čelo i obraze.

Dobne skupine

Prve znakove starenja već u 20-im godinama primijetit ćemo upravo oko očiju, a u dobi od 35 godina kod većine se ljudi mogu primijetiti izražajniji znakovi. Najčešće se zato u toj dobnoj skupini započinje s obnavljanjem kože i struktura ispod nje. Podizanje kapaka bez operacije tada postaje jedan od načina zadržavanja mladolikog izgleda lica.

Zatezanje opuštenih očnih kapaka može i bez noža

Danas su nam dostupne brojne metode za redukciju estetskih nedostataka, između ostalog, i korekcije podočnjaka, a u našoj Poliklinici Bagatin nudimo i invazivne i neinvazivne. Ipak, prvi je korak detaljna analiza problematike u prvom susretu s pacijentom, pri čemu je izrazito važno slušati osobu i saznati što je muči kako bi rezultat bio u potpunosti postignut. Ovisno o problematici, neinvazivne metode nude se kao prvi izbor.

zatezanje opuštenik kapaka

Kada je u pitanju tanka koža bez mnogo masnog tkiva koja tvori namreškane podočnjake, nevjerojatni rezultati u smislu zatezanja i podizanja opuštene kože postižu se frakcijskom plazmom – tzv. Plasmage tretmanom. Riječ je o iznimno sofisticiranoj tehnologiji koja sitnim oštećenjima potiče kožu na obnovu i proizvodnju veće količine kolagena, kako bi se u procesu zacjeljivanja vidno zategnula.

Plasmage podizanje očnih kapaka

Primarno osmišljen za podizanje, korigiranje i pomlađivanje gornjih i donjih kapaka, Plasmage je uređaj koji cijelu periokularnu regiju čini vizualno mlađom. Najveća prednost ove revolucionarne tehnologije je izostanak ožiljaka, dugog oporavka i podljeva.

Zahvaljujući plazmi koju Plasmage koristi kao izvor energije, ne dolazi do direktnog kontakta s kožom, već samo do sitnih termičkih oštećenja. Naime, između kože i elektrode stvara se plazma koja kreira termičku točku – kontrolirano toplinsko oštećenje. U toj točki dolazi do nestanka mikrokoličine kože nakon čega slijedi cijeljenje koje će rezultirati „skupljanjem“ i efektom liftinga namreškane kože na kapku. Ovisno o količini kože gornjeg i donjeg kapka koju je potrebno ukloniti i učinku zatezanja koji se želi postići, određuje se razmak mikrooštećenja, npr. ako je potrebno ukloniti veću količinu kože i postići jači učinak zatezanja, odredit ćemo vrlo mali razmak, od svega par milimetara. Zahvat ne boli jer se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Oporavak? Nema ga! Iznimna preciznost ovog zahvata omogućava mu da kratko traje te ni na koji način ne oštećuje okolno tkivo. Koža kapka tako je potaknuta na preoblikovanje i zatezanje, a to čitavoj regiji očiju daje podignut, pomlađen i otvoren izgled – bez ijednog ožiljka.

Kome je Plasmage namijenjen?

Plasmage je idealan odabir za opuštene kapke, no bez izraženog potkožnog masnog tkiva. Najbolji rezultati postići će se na tzv .„visokim“ kapcima, pri čemu je oko otvoreno, a koža u naborima stoji na kapku, jer se u tom slučaju radi isključivo o višku kože, a ne o masnim jastučićima. Tanka koža bez mnogo masnog tkiva reagirat će na Plasmage tretman plazmom mnogo bolje od kapka koji je zadebljan i koji nije samo kožni nabor.

Rezultati naprosto oduševljavaju, ne samo naše klijente, nego i nas liječnike u Poliklinici Bagatin. S razlogom se naziva i „nekirurška blefaroplastika“, a najbolje će djelovati upravo na tankim i opuštenim podočnjacima gdje se radi isključivo o višku kože, a ne o masnim jastučićima.

Bitno je naglasiti da kapci na početku mogu djelovati tek kao estetski problem, no s vremenom njihovo dodatno opuštanje uzrokuje i funkcionalne smetnje, kao što je smanjenje vidnog polja i ograničene pokretljivosti kapka stoga preporučujem javiti se liječniku što ranije koja će metoda biti idealna.

Uklanjanje podočnjaka filerima i zatezanje kože lica

Mlađe klijentice Poliklinike Bagatin dolaze s problematikom podočnjaka koje pripisuju umoru, no najčešće je zapravo riječ o sjeni koju stvara specifična građa i pozicija kosti očne šupljine. U tom slučaju najbolje je rješenje nadopuna volumena aplikacijom hijaluronskih dermalnih filera. Oni će „ispeglati“ prijelaz između podočnjaka čime će nestati omraženi upali izgled očiju.

Važno je naglasiti kako se regiji oko očiju ne može pristupati izolirano već u slici promjena koje sukladno s godinama nastaju na cijelom licu. Najbolji se rezultati postižu cjelovitim pristupom koji prakticiramo u Poliklinici Bagatin, a u našoj bogatoj ponudi tretmana za nekirurški face lifting i vraćanje mladolikog izgleda lica, važnu ulogu igraju Cell Jet ultrazvuk i Med Visage.

Cell Jet ultrazvuk idealan je tretman za tretiranje zone oko očiju jer radi drenažu, ide blizu oka te osim što zaglađuje taj dio, dodatno minimizira bore i vraća vlagu duboko u potkožje. Budući da jedini ide na dubinu od 10MHz, odnosno do 2mm dubine, jedini je ultrazvuk koji može ići skroz blizu oka te na kapak.

Tretman Med Visage odličan je izbor za male regije, kao što je područje očiju. Ultrazvuk i radiofrekvencija u kombinaciji daju vidljiv lifting ovog područja.

Ako ste na svom licu primijetili da pogled više nije odmoran kao prije, javite nam se na konzultacije – i zajedno s nama pronađite najbolje rješenje za sebe!

 

Dr. Jolanda Kanižaj-Rajković, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji, dermatokirurgiji i laserskoj medicini. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju, KBC Zagreb tijekom koje je završila stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. Aktivno je sudjelovala na kongresima organiziranim od strane Hrvatskog dermatološkog društva (HDD) i Europske akademije za dermatovenerologiju (EADV). Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore.

Meni