×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Opadanje kose kod muškaraca - uzroci ćelavosti i kako je spriječiti

Gubitak kose čest je problem kod muškaraca – 50 % sredovječnih muškaraca bijele rase pogođen je nekim stupnjem ćelavosti, a u starijoj dobi, ćelavost pogađa i do 80 % ove populacije.

Smatra se kako je gubitak kose kod muškaraca većinom rezultat kombinacije nasljednih faktora, hormona i dobi.

Uz androgenu alopeciju, gubitak kose može biti vezan i uz druge uzroke, među kojima su najčešći uzimanje nekih vrsta lijekova, stres, negativne utjecaje iz okoline i nedostatak nutrijenata (željeza, cinka i B-vitamina).

Normalno je da kosa ispada - gubitak 70 – 100 vlasi dnevno potpuno je normalan fiziološki proces, posebice opadanje kose pri pranju. Kosa raste, miruje i opada, a na njezinu mjestu raste nova. Problem nastaje kada ispada više od 100 vlasi, a kosa se ne stigne obnoviti ili se prestaje obnavljati.

gubitak kose

Reverzibilni oblici ispadanja kose (alopecije) mogu se ublažiti, a pravilnom njegom i mezoterapijskim i tretmanima vlastitom krvlju moguće je potaknuti obnovu kose. 

 

U svakom slučaju, čim primijetite kako je vaša kosa počela opadati bržim tempom, obratite se dermatologu koji će detektirati uzrok opadanja. Naime, uz nasljedne faktore, koji su uzrok bezopasnom muškom ćelavljenju, neke vrste alopecija mogu ukazivati i na razna oboljenja, tumore ili hormonske probleme. Zato je prvi korak u tretiranju alopecije cjelovit pregled i ispravno postavljanje dijagnoze.

U Poliklinici Bagatin možete dobiti odgovore na sva vaša pitanja, dijagnostiku, kao i različite metode liječenja ispadanja kose.

  

Najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca – androgena alopecija

Najčešći uzrok opadanja kose kod muškaraca je androgena alopecija. Smatra se kako je ovaj tip gubitka kose vezan uz nasljedne faktore, hormone i dob. Može se javiti već u dvadesetim godinama i polako napredovati prema ćelavljenju ili se aktivirati tek u kasnijoj dobi uz nagliji i brži gubitak kose.

Obično se zamjećuje početak prorjeđivanja kose na zaliscima, a zatim na tjemenu, dok u poodmakloj fazi kosa ostaje samo oko sljepoočnica i na tjemenu te na zatiljku.

I kod žena je androgena alopecija najčešći razlog gubitka kose, ali gubitak kose nije tako drastičan, a najviše se očituje na području razdjeljka i na vrhu glave. Obično se javlja u menopauzi ili u starijoj životnoj dobi.

 

Muško ćelavljenje i žensko ćelavljenje - Ludwigova i Norwood-Hamiltonova skala

Stručnjaci koriste Ludwigovu skalu kako bi procijenili stupanj gubitka kose kod žena, dok se kod muškaraca koristi Norwood-Hamiltonova skala koja definira 7 stadija ćelavljenja.

Androgena alopecija je stanje u kojem androgeni, muški spolni hormoni, oslabljuju folikule, koji postaju sve manji, i stvaraju sve kraće i sve tanje vlasi, sve dok ne dođe do potpunog prestanka rasta kose.

U najvećem broju slučajeva androgena alopecija je bezazlena genetski predodređena pojava. No, u nekim slučajevima do gubitka kose može doći i zbog različitih tumorskih bolesti, hormonskih poremećaja i uzimanja nekih vrsta lijekova. Zato je važno prije pristupanja estetskim zahvatima precizno dijagnosticirati razlog ispadanja kose.

 

Alopecija areata - žarišno ispadanje kose

Alopecija areata je drugi najčešći oblik ćelavosti. Riječ je o žarišnom ispadanju vlasi na većem ili manjem području vlasišta ili tijela. Podjednako je učestala kod oba spola. Ukoliko dođe do opadanja svih vlasi, govorimo o totalnoj alopeciji, a kod opadanja svih vlasi i svih dlaka na tijelu riječ je o tzv. univerzalnoj alopeciji.

Pojavljuje se radi niza razloga, a najčešće zbog autoimunog poremećaja u kojem imunološki sustav napada folikule i tako dovodi do pretjeranog i prebrzog ispadanja vlasi. Ovaj tip ćelavosti može se javiti i nakon izloženosti velikim stresovima, kao i kod osoba koja imaju povišena antitijela štitnjače.

Za razliku od androgene alopecije, koja izaziva trajan gubitak kose, kod alopecije areate kosa ponovno naraste u 90 % slučajeva. Kod otprilike pola osoba pogođenih ovim stanjem kosa će ponovno narasti unutar perioda od pola godine.

 

Telogeni efluvij

Telogeni efluvij je stanje u kojem vlas prerano ulazi u stanje mirovanja, a zatim prijevremeno ispada. Time se prebrzo gubi veći broj vlasi koji se ne stignu obnoviti pa dolazi do razrjeđivanja kose na cijelom vlasištu.

Obično je riječ o privremenom gubitku kose i kosa će ponovno narasti.

Uzroci telogenog efluvija su različiti - ponekad je riječ o izloženosti velikom stresu, toksinima iz okoline, posljedici nekih oboljenja ili uzimanja određenih vrsta lijekova. Ponekad se događa u menopauzi ili tijekom trudnoće i nakon poroda, a moguć uzrok je i nedostatak mikronutrijenata u organizmu (željezo, cink, B-vitamin).

 

Metode liječenja alopecije

Ako primijetite da gubite više od 100 vlasi dnevno, važno je čim prije potražiti mišljenje dermatologa koji će isključiti bolesti i hormonalne probleme, a zatim predložiti najbolji način liječenja ispadanja kose.

U Poliklinici Bagatin nudimo tretmane koji potiču rast i obnovu kose - u slučajevima reverzibilnog gubitka kose - mezoterapiju i terapiju matičnim stanicama iz vlastite krvi. Ovi tretmani dubinski hrane i oporavljaju folikule i sve stanice vlasišta, čime pomažu očuvanju i ponovnom rastu vlasi.

 

Mezoterapija je nekirurška i minimalno invazivna metoda estetske dermatologije. Pomaže vlasištu oporaviti se ubrizgavanjem koktela vitamina, minerala, antioksidansa, hijaluronske kiseline i drugih aktivnih tvari direktno u vlasište. Ova metoda koristi se više od šezdeset godina za obnovu kose, ali i pomlađivanje kože lice i tijela i pokazuje jako dobre rezultate. Kosa koja opada zbog nedostatka nutrijenata ili sličnih poteškoća ovime dobiva snažan poticaj za obnovu i zaustavljanje procesa ispadanja kose.

 

Terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju inovativna je metoda u kojoj se korištenjem krvne plazme iz vlastite krvi potiče obnova vlasišta. Trombociti, bio-aktivne tvari i faktori rasta koji se prirodno nalaze u krvnoj plazmi prirodan su i učinkovit način hranjenja i poticanja regeneracije stanica.

 

Androgena alopecija može se liječiti i određenim lijekovima (minoksidilom, finasteridom, antiandrogenima ili estrogenima), ali s obzirom na to da su ti lijekovi potencijalno toksični, odluku o njihovom uzimanju mora donijeti specijalist dermatolog.

Osnovna terapija za alopeciju areatu obično su kortikosteroidi, koji ponekad mogu zaustaviti napredovanje alopecije i pomoći očuvanju kose.

 

Mnogi muškarci suočavaju se s gubitkom kose. Ako ste i vi među njima, svakako se javite našem stručnom timu, koji vam može ponuditi najsuvremenije metode liječenja alopecije. Spriječite ispadanje kose. Obratite nam se s punim povjerenjem!

 

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".