×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Korekcija stidnih usana

Brojne žene rađaju se s većim ili nepravilnim malim usnama, dok se kod nekih to može razviti nakon poroda ili prirodnim procesom starenja. Psihološki, takav izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, dok se u funkcionalnom smislu može javiti iritacija kod žena koje nose usku odjeću, kao i nelagoda prilikom spolnog odnosa te sportskih i drugih fizičkih aktivnosti.

Opis zahvata

"Labia" su usne (dio stidnice), a "plastica" je kirurški postupak kojim se nešto mijenja. Dakle, labioplastika ili korekcija stidnih usana je kirurški zahvat kojim se smanjuju ili preoblikuju male usne, tkivo oko otvora vagine, u smislu postizanja prijašnje funkcije ili željenog izgleda. Labioplastika će proljepšati izgled vanjskog spolovila i ukloniti nelagodu pri odnosu ili druge navedene funkcionalne smetnje. Dok se vaginalnom rejuvenacijom (vaginal rejuvenation), odnosno "pomlađivanjem" rodnice, estetskom, kirurškom intervencijom u donjoj trećini rodnice sužava njen promjer, što pridonosi postizanju većeg seksualnog užitka.

Prema anatomiji ženskog tijela postoje dva para stidnih usana – vanjske stidne usne (labia majora) i male stidne usne (labia minora) – mali tanki nabori kože koji se nalaze između vanjskih usana. Funkcija stidnih usana je da okružuju pa samim time i štite klitoris te otvore vagine. 

Prilikom labioplastike kirurški se korigiraju male usne kako bi se proljepšao izgled vanjskog spolovila i uklonila nelagoda pri odnosu ili druge navedene funkcionalne smetnje. 

Za vrijeme labioplastike može se napraviti i vaginalna rejuvenacija (vaginal rejuvenation), odnosno „pomlađivanje“ rodnice. Kirurškim zahvatom u donjoj trećini rodnice sužava se njen promjer, što pridonosi postizanju većeg seksualnog užitka.

Kandidati

Kandidati za labioplastiku su žene kojima je estetika stidnih usana promijenjena iz nekoliko razloga:

 • Povišene razine hormona tijekom puberteta
 • Promijenjenog izgleda nakon trudnoće i tijekom poroda
 • Urođenih uvećanih stidnih usana
 • Funkcionalnih razloga poput nelagode prilikom nošenja odjeće ili bolnih spolnih odnosa

Preporuka je da se labioplastika ne radi pacijenticama mlađim od 18 godina jer se stidne usne nastavljaju razvijati nakon puberteta.

Priprema

Na konzultacijama s doc.dr.sc. Dinkom Bagatinom razgovarat ćete o svojim željama i očekivanjima, a doktor će vam reći koje su mogućnosti samog zahvata. 

Operativnom zahvatu prethodi rutinska preoperativna obrada pacijenta, koja obuhvaća laboratorijske pretrage krvi koji ne smiju biti stariji od mjesec dana, a anesteziolog će vas uputiti koje još pretrage trebate obaviti prije samog zahvata.

Prije korekcije stidnih usana, treba prestati s uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal.  Naime, to je jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijenata za kirurški zahvat, jer se na taj način prevenira neželjeno krvarenje i hematomi (krvni podljevi) za vrijeme i nakon operacije, a što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.

Tijek zahvata

Labioplastika se obično izvodi u operacijskoj sali uz lokalnu anesteziju, iako se ponekad primjenjuje i opća anestezija. Više o anesteziološkom pregledu u našoj Poliklinici i razlikama između opće i lokalne anestezije možete saznati ovdje

Ovisno o problematici i željama pacijentice zahvat može uključivati različite tehnike kojima će se postići najbolji rezultat, o čemu će vam reći sam doktor na konzultacijama prije zahvata.

Zahvat uključuje odstranjivanje viška kože malih usmina, njihovo preoblikovanje te šivanje rubova kako bi se spriječilo krvarenje. Šavovi su obično resorptivni (samoraspadajući), te ih nije potrebno vaditi.

Labioplastika se može izvoditi na jednoj ili obje unutarnje usmine kako bi se postigao simetričniji i prirodniji izgled. Iako je labioplastika zahvat koji se izvodi na veoma osjetljivom području, zapravo je manji  kirurški zahvat koji traje malo više od sat vremena, ovisno o korekciji koju je potrebno učiniti.

Oporavak

S obzirom na to da se korekcija stidnih usana smatra jednostavnijim kirurškim zahvatom, pacijentica odlazi kući isti dan.

Odmah nakon operacije operirano područje je utrnuto zbog anestezije, a nakon što anestezija popusti moguće je da pacijentica osjeća lagane bolove, nelagodu i peckanje zbog čega će dobiti odgovarajuću terapiju. Također, moguće je da se nakon zahvata javlja i lagano oticanje područja zbog pojačanog protoka krvi.

Preporučujemo korištenje hladnih obloga tijekom prvih 48 sati nakon operacije kako bi se ublažilo oticanje, no više će vas uputiti sam doktor. 

Kako rezovi zacjeljuju, splašnjavaju otoci te rezovi zacjeljuju. Možemo reći kako oporavak nakon labioplastike traje do 10 dana. Preporučamo lagane šetnje i izbjegavanje većih fizičkih aktivnosti.

Također, poželjno je izbjegavati spolne odnose sve dok šavovi u potpunosti ne zacijele.

Rezultati labioplastike reflektiraju se na sveukupno zadovoljstvo pacijentice te poboljšavaju kvalitetu života. 

Mjere opreza

S obzirom na to da je riječ o operativnom zahvatu, uvijek postoji mogućnost od upala i krvarenja, no ukoliko se pridržavate uputa i u stručnim rukama našeg tima, rizici su svedeni na minimum.

Ne savjetujemo zahvat labioplastike za pacijentice koje:

 • Imaju trenutnu upalu ili infekciju vaginalnog područja
 • Imaju onkološka oboljenja
 • Imaju poremećaje zgrušavanja krvi
 • Za vrijeme trudnoće i dojenja.

Cijena

Paket uključuje: preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u lokalnoj anesteziji, po potrebi kratki boravak u Poliklinici Bagatin, lijekove koji su potrebni (antibiotici, analgetici), kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole do 6 mjeseci nakon zahvata.

U suradnji s bankama Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
 • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
 • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
 • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".