×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Lasersko liječenje akni

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože.

Veliki broj osoba smatra da će akne tijekom vremena proći same od sebe i ne traži pomoć dermatologa. No, osobe koje imaju teži stupanj bolesti time povećavaju mogućnost pojave kasnih posljedica u smislu pojave trajnih ožiljaka od akni.

Lasersko liječenje akni je jedna od najučinkovitijih metoda za tretiranje upalnih procesa unutar kože.

Opis zahvata

Akne su stanje kože koje se najčešće povezuje s pubertetom, ali se i akne u odrasloj dobi pojavljuju zbog istog razloga kao i u tinejdžerskim godinama.

Uzrok nastanka je kombinacija djelovanja androgenih hormona čija je vrijednost u krvi u granicama normale i broja receptora za hormone u koži koji su određeni genetski. Hormon, kada se veže na receptor, u koži potiče pojačano izlučivanje sebuma. Zbog poremećaja ljuštenja površinskih slojeva kože, odumrle epitelne stanice i sebum nakupljaju se u folikulu, osiguravajući povoljne uvjete za razvoj bakterije Propionibacterium acnes  i posljedični nastanak komedona i akni.

Užurbani način života, stres i neadekvatna njega kože mogu utjecati na dodatno stvaranje akni.

Akne nemaju samo tinejdžeri, sve češći problem s aknama imaju i osobe u 30-tim, 40-tim ili čak u 50-tim godinama života. Smatra se da 15% žena i 5% muškaraca ima akne i u odrasloj dobi, a koji često navode da kao tinejdžeri nisu imali većih problema s aknama.

U odrasloj dobi akne se češće javljaju na koži donjeg dijela lica, na bradi i duž donje čeljusti.

I osobe koje nikad nisu imale akne mogu u odrasloj dobi imati kožu s papulama i upalnim čvorovima. Te se promjene javljaju zbog različitih etioloških čimbenika, primjerice hormonalnih fluktuacija tijekom ciklusa (osobito nekoliko dana prije pojave mjesečnice), nakon prestanka uzimanja oralne hormonske kontracepcije, zbog sindroma policističnih ovarija, perimenopauze i menopauze. Također, stresni period, primjerice u vrijeme ispitnih rokova, uzimanje određenih lijekova, primjena neadekvatnih pripravaka za njegu i drugo mogu uzrokovati akne u odrasloj dobi.

Kako bi se značajno umanjilo izbijanje novih lezija, a time i pojava kasnijih posljedica – hiperpigmentacija i ožiljaka, potrebno je što ranije početi s liječenjem akni.

Lasersko liječenje je metoda koja se pokazala jako učinkovitom kada su u pitanju akne, naročito akne  kod kojih su upalni procesi aktivni.

Akne

Razlikujemo ukupno 3 vrste akni:

1)      Komedon ili miteser (sitne bijele ili crne točkice koje nisu u upalnom procesu);

2)      Papula (crveni prišt, u upalnom procesu);

3)      Pustula (crveni prišt s bijelom, gnojnom kapicom, u upalnom procesu)

U Poliklinici Bagatin akne tretiramo diodnim laserom kojim se prvenstveno uklanjaju bakterije u samom potkožju. Idealan je za sve navedene vrste akni, i one u upalnom procesu i one koje nisu u upalnom procesu.  

Kad je u koži aktivna upala, ne može se tretirati mehanički jer bi to dovelo do još veće iritacije. Zbog toga je laser idealno rješenje i za aktivne upalne procese jer umiruje kožu i uklanja bakterije koje su uzročnici stvaranja akni.

Tretirati se mogu svi stupnjevi akni te bilo koje područje koje je zahvaćeno. Najčešće se tretira lice, a mogu biti zahvaćena i leđa, prsa ili bilo koji drugi dio tijela.

Laserska svjetlost djeluje samo na upalni proces i umiruje kožu. Također, laserskim tretmanom se  sužavaju pore te se time smanjuje lučenje sebuma.

Tretman je potpuno bezbolan, može se eventualno osjetiti lagano peckanje na mjestu gdje je aktivan upalni proces. Na mjestu gdje nema upalnih procesa, klijenti ne osjećaju gotovo ništa.

Liječenje je proces koji zahtjeva dobru suradnju stručnjaka medicinskog kozmetologa i/ili dermatologa te pacijenta, čime se osigurava učinkovita kontrola izbijanja novih lezija. U Poliklinici Bagatin samo osobe koje su educirane za rad s laserom i razumiju problematiku akni mogu izvoditi ovaj tretman. Svi naši dermatolozi i pojedini medicinski kozmetolozi, nakon temeljite edukacije, posjeduju certifikate za rad s ovim laserom dobivene od strane samog proizvođača lasera i njihovih službenih trenera. Poliklinika Bagatin ujedno je i referentni centar za svjetski poznatog proizvođača lasera Asclepion.

Definiraju plan tretmana individualno za svakog klijenta i prate poboljšanja iz tjedna u tjedan. Pore se sužavaju, lice se pročišćuje, nema novih izbijanja i upale se povlače.

Kada se terapijski djeluje na problematiku, osigurava se učinkovita kontrola bolesti, što pridonosi i samopouzdanju svake osobe koja ima akne.

Kandidati

Kandidati za lasersko liječenje akni su baš svi koji imaju problematiku pojave akni, bilo s upalnim ili bez upalnih procesa, te s lučenjem viška sebuma.

Prilikom konzultacija s našim liječnicima i medicinskim kozmetolozima, preporuka je napraviti snimanje na VISIA uređaju kako bismo dobili profesionalnu analizu vaše kože lica i detaljan uvid u trenutno stanje (pore, pigmentacije, bakterije, oštećenja).

Ako se nakon analize kože odlučite za lasersko liječenje akni, VISIA profesionalna analiza kože će biti uključena u cijenu tretmana.

Priprema

Kožu je prije tretmana potrebno detaljno očistiti i osušiti, ukloniti make up, kreme, ulja, topikalne anestetike i/ili proizvode za samotamnjenje, što rade naši medicinski kozmetolozi i medicinske sestre. Nikakva dodatna priprema kod kuće nije potrebna.

Čišćenje lica se odvija u dvije faze – u prvoj fazi se skida make up i sve nečistoće, a u drugoj tonizira kožu lica. Za obje faze se koristi linija REVIDERM preparata koji će najbolje odgovarati koži koju se tretira, a ovisno o individualnim problematikama.

REVIDERM dermokozmetika profesionalna je kozmetika koja prati laserske tretmane od prve faze čišćenja pa sve do završne njege i kućne preporuke.

Tijek zahvata

Nakon detaljnog čišćenja, a prije lasera, slijedi enzimatski piling.

Enzimatski piling se izvodi uz pomoć Enzyme Powdera koji se miješa s Gentle pH Balancerom. Miješanjem tih dvaju proizvoda nastaje pjenasti piling koji se 3 – 5 minuta umasirava u potkožje prilikom čega koža otpušta mrtve stanice. Mrtve se stanice vežu za enzime i, zajedno s ostatcima pilinga, uklanjaju s kože lica. Koža je nakon pilinga čista i spremna za tretman laserom.

Gel na bazi vode nanosi se u debljim slojevima na kožu te se stavlja zaštita za oči.

Lasersko liječenje akni

Na samom laseru - uređaju medicinski kozmetolog, odnosno, liječnik bira program za lasersko liječenje akni.

Na pojedinim dijelovima tijela moguće je osjetiti blago peckanje kože, zbog čega se rade brzi pokreti aplikatorom u svrhu prevencije.

Laserom se prelazi preko područja cijelog lica nekoliko puta, kako bismo bili sigurni da je cijelo područje pravilno i dovoljno tretirano laserskom zrakom.

Nakon tretmana se na upalnom dijelu može primijetiti lagano crvenilo, a na ostalim, neupaljenim dijelovima nema apsolutno nikakve reakcije.

Kako bi se smanjila i najmanja iritacija, nakon tretmana se na lice nanosi Silver detox maska na bazi srebra, koja ima antibakterijski učinak, smiruje kožu i umiruje crvenilo te potiče regeneraciju tkiva.

Na kraju tretmana se na kožu nanosi završni proizvod za njegu prema tipu kože.

Cijeli tretman traje 30 – 45 min, dok samo lasersko bljeskanje traje oko 5 minuta.

Ovo je zaista brz, ali učinkovit tretman koji daje vidljive rezultate.

Za najbolje rezultate, preporuka je napraviti paket od 4 tretmana. Najčešće se drugi tretman ponavlja 4 dana nakon prvog, zatim treći tretman 7 dana nakon drugog i zadnji tretman 14 dana nakon trećeg. U tom periodu se terapijski djeluje na problematiku i iz tjedna u tjedan se mogu primijetiti poboljšanja.

Osim laserski, u Poliklinici Bagatin akne tretiramo i Reviderm Purity tretmanima koji ovise o tipu kože – Purity Oleosa za masniju kožu i Purity Sicca za suhu kožu. Masniju kožu možemo tretirati i kemijskim pilinzima.

U slučajevima kada su upalne akne riješene, za sužavanje pore i sprječavanje nastanka novih akni, kao i ublažavanje ožiljaka, možemo koristiti SkinPen ili Reviderm Skin Needler terapiju mikroiglicama koji svojim radom potiču kožu i kolagen na prirodnu samoobnovu.

Oporavak

Rezultati su vidljivi već nakon nekoliko tretmana.

Nakon prvog bljeskanja, otprilike 2 dana nakon tretmana, klijent može primijetiti promjene u povlačenju crvenila, u smanjenju iritacije na površini kože te primijetiti da nema izbijanja novih akni i upalnih procesa.

Budući da koža nije iziritirana, nije ju potrebno hladiti nakon tretmana.

Savjet je izbjegavati tonike, razne serume, pilinge i težak make up sve dok se koža potpuno ne smiri.

Mjere opreza

Tretman ne izaziva nikakve neželjene posljedice i nuspojave.

Laser prepoznaje samo upalni proces u koži te ga zajedno s prisutnim crvenilom uklanja, dok ostatak kože ostaje netaknut i neoštećen.

Nema nikakvih mogućnosti kontraindikacija, laser ne uzrokuje pojavu hiperpigmentacija i ostalih neželjenih promjena na koži.

Akne nisu uzrokovane lošom higijenom, a pretjerano čišćenje i ribanje kože raznim iritativnim proizvodima (pjene, sapuni, gelovi, losioni) može pogoršati stanje kože i rezultirati crvenilom i ljuštenjem. Samostalno istiskivanje akni može također pogoršati stanje, odnosno uzrokovati pojačanu upalnu reakciju koja može rezultirati stvaranjem hiperpigmentacija i novih ožiljaka.

Nekoliko dana nakon tretmana se ne preporučuje direktno izlaganje suncu, kao ni korištenje solarija. Ako je riječ o planu tretmana koji traje nekoliko tjedana, najbolje je tijekom cijelog tog procesa izbjegavati sunce i solarij.

Potrebno je svakodnevno koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom kako bi koža bila zaštićena od sunca i UV zraka.

Cijena

U suradnji s bankama, naša Poliklinika osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu tretmana možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Najčešća pitanja

Nekoliko dana nakon tretmana se ne preporučuje direktno izlaganje suncu, kao ni korištenje solarija. Ako je riječ o planu tretmana koji traje nekoliko tjedana, najbolje je tijekom cijelog tog procesa izbjegavati sunce i solarij.

Tretman ne ostavlja ožiljke i ne izaziva nikakve neželjene posljedice i nuspojave na koži. Laser prepoznaje samo upalni proces u koži te ga zajedno s prisutnim crvenilom uklanja, dok ostatak kože ostaje netaknut i neoštećen.

Uključujući pripremu, cijeli tretman traje 30 – 45 min, dok samo lasersko bljeskanje traje oko 5 minuta.

Tretman je potpuno bezbolan, može se eventualno osjetiti lagano peckanje na mjestu gdje je aktivan upalni proces. Na mjestu gdje nema upalnih procesa, klijenti ne osjećaju gotovo ništa.

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".