×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Uklanjanje madeža i ostalih kožnih promjena

Većina ljudi zamišlja madež kao tamnu, smeđu promjenu na koži, ali madeži mogu izgledom biti raznovrsni. Madeži se mogu pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili grupirano. Obično su smeđe boje i različitog oblika. Smeđa boja madeža potječe od melanina, pigmenta kojeg stvaraju posebne stanice u koži. Većina madeža pojavljuje se do 20. godine života, iako neki nastaju tek u starijoj životnoj dobi. Izlaganje ultraljubičastom zračenju povećava broj madeža i potiče njihovo tamnjenje. Druge kožne promjene mogu još biti bradavice, ateromi ili lipomi.

Opis zahvata

Koža i potkožno tkivo podložni su raznim madežima različite veličine i karakteristika u ponašanju tijekom života. Najčešće se radi o dobroćudnim promjenama. Liječenje ovisi o njihovim karakteristikama. Neki se uklanjaju iz estetskih razloga, osobito ako su na licu, dok drugi predstavljaju takvu skupinu tumora kod kojih je potrebno kirurško odstranjivanje. Ukoliko se madež ili neka druga kožna promjena ukloni u ranoj fazi, sve kancerogene stanice se odstrane iz organizma i kad se jednom odstrani, vrlo se rijetko ponovo pojavljuje. Većina madeža su dobroćudne tvorbe koje ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje, no na neke ipak treba obratiti pozornost. To se odnosi na pigmentne promjene koje mijenjaju veličinu, oblik ili boju, koje krvare, svrbe, postaju bolne ili se pojave nakon dvadesete godine života. 

Uz kiruršku metodu u našoj Poliklinici nude se i alternativne metode uklanjanja madeža i ostalih dobroćudnih promjena, a to su: lasersko uklanjanje i radiofrekvencijsko uklanjanje

Lasersko uklanjanje uz pomoć Erbium lasera je najjednostavnija metoda za uklanjanje madeža i ostalih kožnih promjena. U većini slučajeva nije potrebna anestezija za njihovo uklanjanje. Uključuje upotrebu laserskog svjetla čiji se snop usmjerava izravno u madež kako bi ga zagrijalo i potom uništilo. Bezbolno je, ne zahtjeva rezanje, niti šavove na koži. Također, kod laserskog uklanjanja madeža manja je vjerojatnost da će nastati ožiljci kao kod drugih tehnika uklanjanja. Nakon što je laserski tretman gotov, krasta se stvara na mjestu gdje je nekoć bio madež. Ta krasta se obično drži oko dva tjedna te potom otpadne. Važno je napomenuti da se prilikom laserskog tretmana kožna promjena odstranjuje u cijelosti na mikroskopskoj razini te ne postoji mogućnost da se tretirano tkivo pošalje patologu na analizu za postavljanje definitivne dijagnoze.

Kod Ellman radiofrekvencije uklanja se samo promjena na koži, i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Odmah nakon tretmana na mjestu izrasline pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, iste veličine kao i uklonjena izraslina. Potom se formira krasta, a nakon 7-10 dana i  svježi sloj kože koji se kroz vrijeme ponovno bojom stopi s okolnom kožom. 

Kandidati

Uklanjanje madeža se savjetuje ako dođe do povrede madeža mehaničkim ili nekim drugim putem te u onim slučajevima kad madež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, krvari ili je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se s madežom nešto dešava i u tom slučaju se uvijek treba javiti liječniku kako bi se obavio pregled. Posebno treba obratiti pažnju na madeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonim ozljedama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti vrše pritisak i slično.

Priprema

Na dan zahvata nije dozvoljeno koristiti preparate za tuširanje koji maste kožu, već običan sapun ili gel za tuširanje. Koža ne bi trebala biti hidratizirana. Sve potrebne informacije dobit ćete na konzultacijama s našim doktorima. Jedan tjedan prije i nakon operacije izbjegavajte lijekove koji smanjuju viskoznost krvi (savjetujte se s vašim liječnikom opće prakse). 

Prije samog zahvata madeže možete u našoj Poliklinici pregledati dermatoskopom. Ovaj alat pomaže doktoru razlikovati melanocitne od nemelanocitnih promjena, a najveće joj je značenje u ranoj dijagnostici melanoma. Također, pomaže dijagnosticirati tip promjene i odrediti kada je određenu promjenu potrebno ukloniti. U slučaju da uočite promjene na madežu, u smislu pojave asimetrije, nepravilnosti rubova, promjenu boje ili povećanje promjera madeža, u slučaju krvarenja ili svrbeža, svakako se obratite dermatologu na konzultacije. Pregled madeža preporuča se učiniti jednom na godinu, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu doktora.

Tijek zahvata

U tretiranju madeža i ostalih promjena na koži važna je lokalizacija na licu, razmišljanje o izgledu lica klijenta nakon odstranjenja kožne promjene (estetsko), kao i poznavanje anatomskih karakteristika pojedinih regija, poznavanje različitih kirurških tehnika i dr. Pojedine strukture lica kao nos, kapci, gornja i donja usna, čelo i brada traže specifični tretman. Nije samo važna lokalizacija nego i druge karakteristike kao debljina kože, boja, crtež kože, broj dlačica i prirodne anatomske linije lica. Stoga je veoma bitno da ovaj operativni zahvat izvede stručna i kvalificirana osoba jer se nerijetko na mjestu uklonjene kožne promjene ili madeža mogu pojaviti ožiljci i hiperpigmentacija koji se kasnije teško uklanjaju.

Nepisano pravilo je da se prilikom uklanjanja madeža uzme uklonjeno tkivo i pošalje na patohistološku analizu kako bi se isključila bilo kakva bolest. Madež se mora u cijelosti ukloniti, što znači površinski dio i onaj dio koji se nalazi ispod kože. Kada se radi o manjem madežu rana se direktno šiva, a ako je madež veći tada se primjenjuje uzimanje lokalnih režnjeva sa strane ili slobodnih transplantata kože. 

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da se anestezira samo područje na kojem se nalazi promjena. Više o anesteziološkom pregledu u našoj Poliklinici i razlikama između opće i lokalne anestezije možete saznati ovdje.

Oporavak

Postoperativni tretman nakon zahvata traje oko sedam dana, a prvih dana nakon uklanjanja madeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili. Poslije skidanja konaca tretirana mjesta se mažu propisanim kremama nekoliko narednih tjedana kako bi se ublažio ožiljak. U postoperativnom razdoblju ne smije se izlagati suncu ili iritirajućim sredstvima.

Mjere opreza

Važno se pridržavati svih liječničkih uputa koje ste dobili, a one se odnose na svakodnevnu toaletu uz sterilne uvjete te izbjegavanje većih naprezanja, osobito do vađenja šavova, kako bi rana što bolje zarasla, a ožiljak bio manje izražen. Za ublažavanje ožiljaka važno je na vrijeme krenuti s tretiranjem koristeći dermokozmetičke preparate namijenjene u tu svrhu. Njih također možete nabaviti u našoj Poliklinici.

Cijena

Paket uključuje: operaciju u lokalnoj anesteziji, postoperativnu kontrolu, vađenje šavova i set za kućno previjanje. 

U suradnji s bankama Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".