Koje su razlike između laserskog uklanjanja dlačica i IPL-a?


uklanjanje dlačica

Kada je FDA krajem 1990-ih odobrila kozmetičke lasere za trajno uklanjanje dlačica (koji rade na principu korištenja energije iz svjetlosnog izvora), započeo je novi trend u industriji ljepote koji je unio pojam „lasersko uklanjanje dlačica“. No nije svaka tehnologija temeljena na svjetlosti kojom se uklanjaju dlačice ujedno i laser. Čak i u kategoriji lasera postoje različite vrste laserskih zraka s različitim valnim duljinama i svojstvima.

Upoznavanje s razlikama između lasera i intenzivnog pulsirajućeg svjetla (IPL) kod tretmana uklanjanja dlačica, kao i razlikama među kategorijama lasera i intenzivnog pulsirajućeg svjetla, omogućit će vam da lakše odaberete ono što je idealno za vas.

Što je lasersko uklanjanje dlačica?

Lasersko uklanjanje dlačica postupak je kod kojeg se koristi specifična valna duljina lasera kojom se oštećuju folikule dlačica te sprečava novi rast dlačica. Riječ laser zapravo je akronim koji označava ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’, odnosno, pojačanje svjetlosti pomoću stimulirane energije zračenja. Laser, dakle, emitira jedinstvenu koncentriranu zraku svjetlosti. Za uklanjanje dlačica, laser će emitirati specifične valne duljine kojima se cilja melanin u dlaci, zagrijava se korijen dlake i selektivno oštećuje folikula dlake. Kada je folikula oštećena, dlačica vrlo teško ponovno izraste.

Laser vs IPL

Postoji nekoliko vrsti lasera i velik broj proizvođača laserskih aparata. Diodni laser MeDioStar NeXT, kojeg proizvodi renomirana tvrtka Asclepion, a kojeg koristimo u Poliklinici Bagatin, prikladan je za više tipova kože. Smatra se zlatnim standardom za uklanjanje dlačica jer može ukloniti sve dlačice, osim sijedih.

Što je IPL?

Intenzivno pulsirajuće svjetlo (IPL) koristi visokonaponskosvjetlo koje sadrži više valnih duljina, a ne jednu jedinstvenu zraku kako je slučaj kod lasera. Metoda uklanjanja dlačica intenzivnim pulsirajućim svjetlom pomoću svjetlosnih pulseva cilja melanin u folikuli dlačice. Melanin apsorbira svjetlo, što oštećuje folikulu i sprječava novi rast. Kao i kod laserskog uklanjanja, boja kože i dlačica su važni faktori za razmatranje prilikom tretmana. Intenzivno pulsirajuće svjetlo obično najbolje djeluje kod osoba sa svijetlom kožom i tamnim dlakama, no nije osobito prikladno za osobe s tamnijom kožom.

uklanjanje dlačica

I laser i intenzivno pulsirajuće svjetlo mogu se primjenjivati na bilo kojem dijelu tijela. Najpopularnija područja tretmana kod žena su pazusi, bikini područje, noge, gornje usne i brada. Kod muškaraca, popularna područja za tretman su leđa, abdomen, prsa i ramena, kao i vrat i lice.

Iskustvo i sigurnost tretmana

Potrebno je voditi računa o tome da su i tretmani laserom i tretmani intenzivnim pulsirajućim svjetlom učinkoviti jedino kad su usmjereni na dlačice koje su u tzv. anagenoj fazi, odnosno fazi aktivnog rasta. Budući da dlačice prolaze kroz različite faze, samo mali broj dlačica je anagenoj fazi u određenom trenutku. Laserski tretman u našoj Poliklinici jamči dugotrajno uklanjanje u većini slučajeva, no uvijek postoji mogućnost da će dlačice ponovno izrasti.

lasersko uklanjanje dlaka

Kod korištenja estetskog alata baziranog na svjetlosnoj energiji, sigurnost je najvažnija, a ključ za sigurno izvođenje tretmana je edukacija. Naši medicinski kozmetolozi prošli su niz edukacija i usavršavanja za korištenje lasera u svrhu uklanjanja dlačica, a rezultat su izrazito zadovoljni klijenti i glatka koža.

Glavne prednosti lasera nad IPL tehnologijom:

  • Laserska tehnologija je učinkovitija, njome se postižu bitno bolji rezultati nego s IPL-om. Kod 90% osoba dlačice su trajno uklonjene nakon 5 – 7 tretmana
  • Laseri su daleko precizniji i mogu selektivno ciljati tamnije i deblje dlačice, a da pritom ne oštete okolno tkivo
  • Svaki laserski puls traje dio sekunde i istovremeno može tretirati više dlačica
  • Laserskom epilacijom mogu se tretirati veća područja tijela
  • Postavke lasera mogu se prilagoditi specifičnostima kože i dlačica
  • IPL je jeftinija, ali i manje učinkovita tehnologija za uklanjanje dlačica s tijela

U našoj Poliklinici u ponudi imamo besplatne konzultacije za lasersko uklanjanje dlaka tijekom kojih ćemo vas upoznati sa svim detaljima tretmana, pregledati vašu kožu i dati vam preporuku broja tretmana. Ako se želite naručiti, slobodno nas kontaktirajte telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr

Lucija Franjić, medicinska kozmetologinja

Meni