×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Frakcijski skin resurfacing

 Frakcijski skin resurfacing je zahvat posebno osmišljen za uklanjanje površinskih i umjereno dubokih bora na licu, kao i sitnih ožiljaka od akni, a cilj mu je potpuno regenerirati i formirati novu sjajnu kožu.

Erbium:YAG laser MCL 31 Dermablate predstavlja najnoviju generaciju lasera za uklanjanje bora i ožiljaka od akni u estetske svrhe.

U odnosu na prethodne lasere, krase ga značajna poboljšanja - manje popratnih posljedica, manje boli te duže vidljivi rezultati.

Opis zahvata

Za potpunu regeneraciju kože lica i korekcije nepravilnosti na licu, poput potrebe za laganim pilingom pa sve do uklanjanja dubokih linija, bora i ožiljaka od akni, kao i za smanjenje strija s ciljem formiranja novog sloja kože, odličan tretman je frakcijski skin resurfacing koji u Poliklinici radimo laserom Erbium:YAG MCL 31 Dermablate.

Njime se rade tzv. mikrooštećenja na površini koži u obliku mikrotočaka, čime se aktivira kolagen koji potiče daljnje zatezanje kože te stimulira stanice unutar dermisa na produkciju novog, svježeg epidermalnog sloja.

Kako liječnik prelazi laserskim svjetlom preko vaše kože, uklanja se svega 30-milijunti dio inča tkiva. S obzirom na to da se radi o frakcijskom načinu tretiranja, točnije, stvaranju djelomičnog oštećenja u obliku mikrostupca, a ne cijele kože, Erbium laser omogućava brži oporavak u odnosu na ostale metode laserskih resurfacinga.

Fotografije prikazuju stvarno stanje promjene prije i nakon izvođenja predmetnog zahvata. Rezultati svakog zahvata su individualni te se razlikuju od osobe do osobe, a slijedom čega Poliklinika Bagatin ne može jamčiti jednake rezultate kod svakog pojedinog klijenta.

 

Vrste tretmana/zahvata ovisno o dubini prodiranja:

Ovisno o dubini prodiranja lasera, a sukladno potrebama klijenta, tretmani se dijele u grupe ovisno o broju dana nakon zahvata potrebnih da se formira nova koža.

Najblaži tretman,  tzv. laserski piling, predviđen je za instant 'shine' ili 'glow' look 24 do 48 sati nakon zahvata te se kao takav preporučuje svim osobama koje u kratkom roku žele izgledati svježije.

koža lica

Ostali tretmani s različitom dubinom prodiranja zahtijevaju i nešto duži oporavak kod kuće s obveznim izbjegavanjem sunca, a detalji svakog tretmana se individualno planiraju s našim liječnicima.

Detalje o ovom laserskom zahvatu, kao i cjelokupnoj ponudi naših laserskih tretmana i zahvata, možete saznati u našem posebnom Vodiču kojeg možete preuzeti s linka u nastavku.

Bilo da želite ukloniti madež, ožiljke ili dlake ili pak reducirati bore, pojavu hiperpigmentacije i kapilara, informacije o tretmanima koji rješavaju navedene problematike možete pronaći na jednom mjestu – u vodiču kojeg smo pripremili samo za vas. 

 

Vodič kroz laserske tretmane

Kandidati

Kandidat za tretman laserskog uklanjanja bora ili ožiljaka od akni je osoba koja želi ispraviti neželjene linije i bore te smanjiti nepravilnosti i ožiljke zaostale od akni na licu, vratu i dekolteu na najmanju moguću razinu te dati svojoj koži novi mladenački sjaj i teksturu s dugotrajnim efektom.

Ovaj zahvat najčešće se koristi u liječenju sljedećih problema:

  • Bore na licu
  • Proširene i jasno vidljive pore lica
  • Nepravilnosti u boji kože
  • Oštećenja od sunca
  • Ožiljci od akni
  • Mrlje od sunca i starenja

Priprema

Ovisno o dubini tretiranja kože potrebno je kod kuće adekvatno pripremiti lice za zahvat, i to nekoliko dana prije samog dolaska na tretman.

Potrebno je napraviti premedikaciju, koja uključuje lijekove protiv virusnih i bakterijskih infekcija, osobito ako postoji sklonost njima. No detalje o pripremi kod kuće dobit ćete na konzultacijskom pregledu kod naših liječnika.

Prilikom konzultacija, preporuka je napraviti snimanje na Visia i Observ uređajima kako bismo dobili profesionalnu analizu vaše kože lica i detaljan uvid u trenutno stanje (bore, pore, pigmentacije, bakterije, oštećenja). A samim time u mogućnosti smo bolje popratiti krajnji rezultat.

Tijek zahvata

Prije samog zahvata na lice se nanosi krema protiv bolova. Zatim se lice detaljno i temeljito čisti Reviderm dermokozmetikom, kako bi bilo spremno za tretman.

Budući da se laserska zraka prilikom tretmana veže na vodu, na lice se stavljaju oblozi od lidokaina ili fiziološke otopine. Naime, voda u stanicama upija lasersku svjetlost što istovremeno uzrokuje  isušivanje, isparavanje i dehidraciju, odnosno, kao posljedicu ima ljuštenje stanica površinskog sloja kože.

Broj prijelaza laserom ovisi o problematici kože. Ponekad je dovoljan jedan prijelaz, a nekad se rade 2 - 4 prijelaza. Preciznost lasera i zrake omogućava liječniku tretiranje kože onoliko duboko koliko je potrebno.

Unutar postojeće laserske zrake djeluje se s više minimalnih 'sublaserskih' zraka čime se ostavljaju segmenti netaknute kože koja omogućava brže cijeljenje netom dehidriranog staničnog sloja.

Za vrijeme tretmana osjeća se blaga toplina, a neposredno nakon tretmana osjeća se vrućina na licu.

Frakcijski skin resurfacing

 

U slučaju tretiranja ožiljaka od akni, potrebno je koristiti i tzv. ablativni pristup, odnosno fizički se oko ožiljka koža mora izrezati.

Potom slijedi faza kamuflaže. Budući da će dio kože koji je tretiran strukturom i izgledom biti drugačiji, mlađi od netretiranog dijela, potrebno je laserom rubove tretirane kože estetski ublažiti.

Nakon zahvata ponovno se stavljaju oblozi te slijede završne kreme za njegu.

Oporavak

Ovisno o vrsti pojedinačnog tretmana, liječnik svakom klijentu daje detaljne upute za daljnju njegu kože. Kako bi se izbjegao rizik infekcija i postigao željeni rezultat, potrebno je pažljivo pratiti navedene upute.

Zahvat rezultira crvenilom i otokom tretiranog područja, no te se pojave vrlo brzo povlače.

Prva 2-3 dana mogu se uzimati analgetici protiv bolova u dogovoru s liječnikom.

Potrebno je spavati na leđima, nikako ne na boku ili trbuhu, te postaviti dodatni jastuk pod uzglavlje kako se dodatno ne bi prolongirao otok lica. Pojava suhih krastica i ljuštenja sa svrbežom je normalna.

Strogo je zabranjeno rukama trgati novonastale krastice!

Potrebno je piti dosta tekućine u svrhu rehidracije (alkohol i kofein treba izbjegavati). Nakon zahvata, tretirana područja potrebno je prvih par dana njegovati vlažnima kremama. Nikako se ne smije prstima trljati lice, masirati ga, brisati ga pamučnom vatom i sl.

Ne preporučuje se umivanje vodom iz slavine, kamilicom i sličnim preparatima. Isključivo nanosite propisanu kremu od strane liječnika koliko god puta smatrate potrebnim (preporuka je minimalno 5 puta dnevno).

Pravilnim postupanjem s vašim licem te pridržavanjem uputa smanjujete mogućnost nastanka komplikacija u smislu infekcija lica koje bi prolongirale vrijeme vašeg liječenja.

Ne zaboravite – vaša nova, sjajna koža je izrazito tanka i podložna UV oštećenjima stoga će izlaganje suncu biti moguće tek nakon određenog razdoblja isključivo uz zaštitni faktor 50+. U narednim mjesecima oporavka potrebno je konstantno nanositi faktor 30+.

U većini slučajeva, osobe se u potpunosti oporave i vraćaju svakodnevnom životu kroz 7 do 10 dana, no za jače tretmane čija je dubina prodiranja veća potrebno je i do 3 tjedna oporavka.

Na narednim kontrolama naši liječnici odgovorit će vam na sva pitanja vezana uz nanošenja vaše svakodnevne kozmetike, kao i na sve daljnje eventualne nedoumice.

Mjere opreza

Iako je Erbium frakcijski laser značajno smanjio brojne rizike povezane s laserskim zahvatima, i dalje može doći do infekcija, privremenih ili trajnih promjena u pigmentaciji pa čak i ožiljaka te drugih neželjenih rezultata.

Srećom, te komplikacije su prilično rijetke.

Kao i kod drugih medicinskih zahvata, detaljno raspravite sva pitanja i brige sa svojim liječnikom.

Najčešća pitanja

S godinama se koža lica opušta i postaje tanja. Dolazi do gubitka volumena masnih jastučića u licu zbog čega, pod utjecajem gravitacije, lice pada. Razlog tome je ponajviše gubitak kolagena, dehidracija te drugi sekundarni faktori poput pušenja, stresa, pretjeranog izlaganja suncu, loše prehrane te atmosferskog zagađenja.

Laser emitira svjetlo sposobno za uklanjanje površinskih slojeva epidermisa te omekšavanja nabora bora. Ovaj postupak vodi ka ljuštenju tretiranog tkiva i prirodnoj obnovi kože. Zapravo, epidermis koji ostaje ispod stvara nove stanice te dolazi do stvaranja novog kolagena s općim poboljšanjem teksture i elastičnosti kože.

Tretirati se mogu bore oko očiju i usta, kao i ožiljci od akni, mrlje od starenja na rukama i licu te općenito sve ostale nesavršenosti kože.

Laser se koristi u estetskim tretmanima više od dvadeset godina te se pokazao kao visokopouzdan i učinkovit kada njime barataju kvalificirani specijalisti i stručnjaci.  

Sve je izvedivo u jednom tretmanu ukoliko se djeluje dubinski, u protivnom potrebno je više blažih tretmana s kraćim razdobljima oporavka za bolje rješavanje problema. Više ovisi o klijentovim željama nego li o odluci doktora.

Kroz prvih 48 sati prisutan je osjet topline sličan sunčanici, no nelagoda nestaje zahvaljujući kremama koje vam preporuči doktor. Prvih 10-15 dana nakon tretmana koža će izgledati glatko i blago crvenkasto što se vrlo lako može prekriti laganim make-upom bez utjecaja na vaše svakodnevne aktivnosti i društveni život.

Prvih 48 sati potrebno je nanositi propisanu kremu od strane liječnika. Obilna hidratacija preduvjet je zdravog oporavka kože i prevencija nastanka potencijalnih komplikacija. Nakon toga važno je zaštititi kožu od sunčevih zraka iduća dva mjeseca, a za potpuno izlaganje suncu potrebno je pričekati 4-6 mjeseci.

S vremenom se kod određene populacije mogu pojaviti tamne mrlje koje mogu potrajati i do nekoliko mjeseci, ali koje prolaze same od sebe ili slijedeći upute doktora. Najčešće su posljedica neplaniranog izlaganja UV zračenju i nenamjernog odstupanja od uputa liječnika.

Vrijeme oporavka ovisi o samom tretmanu. Kod vrlo blagog tretiranja kože, nije potreban oporavak te je crvenilo prisutno samo na dan tretmana. Kod tretiranja jačih oštećenja, oporavak može trajati do maksimalno 30 dana.

Moguće je ukloniti dubinske ožiljke tretmanom laserskog skin resurfacinga.

Budući da se prije i tijekom tretmana na lice nanose kreme i oblozi protiv bolova, razina boli smanjena je na minimum.

Potencijalne nuspojave su crvenilo, nova koža roze boje, a kako potičemo cijeljenje kože istovremeno potičemo i stvaranje kapilara, stoga se mogu pojaviti novi kapilari na tijelu ili se izgled postojećih može pogoršati.

Za naše podneblje i mediteransku klimu, preporuka je raditi tretman isključivo zimi.

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".