×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Abdominoplastika

Abdominoplastika ili "tummy tuck" zahvat je kojim se tretira jako opuštena koža i mišići na trbuhu, i to uglavnom poslije velikog povećanja tjelesne težine ili velikog gubitka iste. Višak kože i masnog tkiva u području trbuha može predstavljati veliko estetsko i psihičko opterećenje, ali može dovesti i do značajnih zdravstvenih poteškoća.

Cilj operacije je redukcija masnog tkiva na trbuhu i formiranje estetski prihvatljivog izgleda – ravnije i napetije trbušne stijenke.

Opis zahvata

Zatezanje trbuha ili „tummy tuck“ kirurški je zahvat uklanjanja viška kože koji ženama često predstavlja estetski i psihološki problem. Ovaj zahvat namijenjen je osobama s opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ne može povratiti svoj normalni tonus.

U Poliklinici Bagatin zahtijevamo sistematski pregled prije zahvata kako bi se isključile sve ozbiljne bolesti koje bi mogle izazvati komplikacije za vrijeme ili poslije zahvata. Kako bi postigli najbolje rezultate, dobra komunikacija između liječnika i pacijenta je ključna stvar. Doc.dr.sc. Dinko Bagatin će vas pregledati i procijeniti tonus kože, stupanj opuštene kože u regiji abdomena te procijeniti višak masnog tkiva, kao i stanje vaših trbušnih mišića. 

Postoji nekoliko tipova abdominoplastike, od uklanjanja manje količine obješene kože i masnog tkiva do velikih zahvata kada se učvršćuje cjelokupni trbušni zid. Strije se mogu ukloniti kada su ograničene na područje resekcije i uklanjaju se zajedno s viškom kože. 

Također, u slučaju viška kože, ali i viška masnog tkiva, savjetuje se da se uz zahvat abdominoplastike napravi i VASERlipo ultrazvučna liposukcija kojom se uklanjanju neželjene naslage masnog tkiva s određenih regija tijela poput trbuha. Primjer odličnih rezultata nakon abdominoplastike i VASERlipo ultrazvučne liposukcije možete pogledati ovdje

Kandidati

Kandidati za abdominoplastiku su osobe koje su izgubile veliki broj kilograma te unatoč vježbama i pravilnoj prehrani, ne mogu se riješiti opuštene kože s trbuha. Često se na ovaj zahvat odlučuju i žene koje su nakon trudnoće dobile višak kože na trbuhu koja je i dalje prisutna, unatoč nošenju steznika.

Postoji više razloga zbog kojih može doći do nastanka viška kože i potkožnog tkiva ili slabe elastičnosti kože na trbuhu koja se jedino može ukloniti abdominoplastikom:

 • Veliki gubitak kilograma
 • Trudnoća
 • Carski rez
 • Starenje
 • Prirodna sklonost nakupljanju viška na trbuhu
 • Kvaliteta kože i vezivnog tkiva

Na konzultacijama doktor će razgovarati  s pacijentom o njegovim željama i očekivanjima, a zatim će procijeniti je li dobar kandidat za ovaj zahvat. 

Priprema

Kako bi zahvat i postoperativni tijek prošao u najboljem mogućem redu, poželjno je sljedeće:

 • Na dan konzultacija s doktorom pripremiti se za pregled i otvoreno razgovarati o očekivanjima od zahvata, povijesti bolesti, alergijama na lijekove i hranu, s posebnim naglaskom na lijekove koje uzimate. Povijest bolesti bit će priložena u vašu medicinsku dokumentaciju.
 • Četiri to šest tjedana prije zahvata prestati pušiti
 • Dva tjedna prije zahvata prestati uzimati aspirine, biljne preparate ili bilo koje druge dodatke i određene lijekove koji sprječavaju stvaranje upale, jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati značajnije krvarenje.
 • 12 do 24 sata prije zahvata, potrebno je antibakterijskim sapunom isprati dio tijela koji će biti podvrgnuto zahvatu. Nakon što nanesete antibakterijski sapun, ostavite pjenu da stoji oko desetak minuta. Isti postupak ponovite dan prije zahvata i ujutro. Također, potrebno je dobro oprati prsni koš, trbušnu stijenku i gornji dio natkoljenica te isti proces ponoviti noć i jutro prije zahvata.
 • Osam sati prije operacije nemojte jesti niti piti, skinite sav nakit te odstranite lak s noktiju na rukama i nogama.
rezultati abdominoplastike

Tijek zahvata

Abdominoplastika se izvodi pod općom anestezijom u Poliklinici Bagatin i traje od 4 do 6 sati. Više o anesteziološkom pregledu u našoj Poliklinici i razlikama između opće i lokalne anestezije možete saznati ovdje. Kod zahvata rez se povlači iznad ili unutar urogenitalnog područja, međutim to nije uvijek moguće. Ukoliko je koža opuštenija iznad pupka, kirurg može napraviti rez iznad genitalnog područja. Duljina reza se lateralno kreće prema zdjeličnim kostima, a to uglavnom ovisi o količini kože koju treba odstraniti. Ukoliko je to moguće plastični kirurg će pokušati napraviti rez unutar linije kupaćeg kostima, a drugi rez oko pupka kako bi povukao kožu prema dolje i uklonio suvišni dio. Kako bi učvrstio trbušni zid, kirurg šavovima povezuje opušteno tkivo i ovojnicu mišića. 

Abdominoplastika
Fotografije prikazuju stvarno stanje promjene prije i nakon izvođenja predmetnog zahvata. Rezultati svakog zahvata su individualni te se razlikuju od osobe do osobe, a slijedom čega Poliklinika Bagatin ne može jamčiti jednake rezultate kod svakog pojedinog klijenta.

 

Oporavak

Nakon abdominoplastike pacijent ostaje preko noći na promatranju u apartmanu u Pliklinici Bagatin kako bismo bili sigurni da prva postoperativna noć prolazi očekivano i po planu. 

Prve noći nakon operacije, pacijent intravenozno dobiva lijekove protiv bolova. U slučaju mučnina, medicinsko osoblje nalazi se na raspolaganju.

Poslije operacije potrebno je nositi zavoj i steznik oko trbuha, a po potrebi postavlja se i dren sa svake strane reza. 

Veoma je bitno pratiti upute doktora i medicinskog osoblja kako bi oporavak prošao u najboljem mogućem redu:

 • Spavati ležeći na leđima sa savijenim nogama kako bi se smanjila napetost kod zacjeljivanja abdominalne rane. 
 • Dan nakon operacije, točnije 24 sata nakon operacije, potrebno je raditi vježbe za listove kako bi se spriječilo potencijalno stvaranje ugruška krvi u nogama. Preporučamo što prije nakon operacije lagano hodanje i kretanje kako bi se potaknula cirkulacija u tijelu.
 • Prilikom otpusta iz Poliklinike Bagatin pacijent dobiva pisane upute o kućnoj njezi, uzimanju lijekova i analgetika te terminu sljedećeg pregleda.
 • U narednim tjednima oporavka, zabranjeno je plivanje; dozvoljene su lagane vježbe te je obavezno nositi abdominalni steznik najmanje tri tjedna od operacije.
 • Sedam dana nakon operacije pacijent dolazi na prvi kontrolni pregled.
 • Rez od operacije bit će crvene ili ružičaste boje. Takva će se boja zadržati nekoliko mjeseci nakon operacije, no s vremenom će izblijediti.
 • Šavovi se skidaju 10 do 21 dan nakon operacije zbog čega je poželjno ne odlaziti na putovanja barem 10 dana 
 • Dva tjedna nakon operacije još uvijek je potrebno izbjegavati napore, savijanje i podizanje tereta kako ne bi došlo do krvarenja ili nastanka otekline.
 • U ovom periodu oporavka poželjno j spavati na leđima s jastukom ispod koljena. 
 • Četiri tjedna nakon operacije oteklina i hematom će se smanjiti, no do potpunog nestanka otekline potrebno je proći nekoliko mjeseci kada će se najbolje vidjeti rezultati abdominoplastike.
 • Neki dijelovi abdomena bit će umrtvljeni na osjet što će potrajati nekoliko mjeseci dok se rana u potpunosti ne oporavi.  
Slavica Lučić
Slavica Lučić
VaserLipo ultrazvučna liposukcija, Abdominoplastika, podizanje i povećanje grudi i kirurška korekcija nosa
„Izrazito sam bila nezadovoljna svojim izgledom. Smršavila sam 30 kilograma nakon trudnoće, ali višak kože i masno tkivo na trbuhu bili su moja noćna mora. Uvijek sam se zamišljala u uskoj haljini i na plaži bez srama i pokrivanja. Moj san se konačno i ostvario! Riječima vam ne mogu opisati sreću i zadovoljstvo koje osjećam. Ja sam nova i sretnija osoba!”

Mjere opreza

Kao i svaki drugi zahvat, abdominoplastika je povezana s određenim rizicima, no u Poliklinici Bagatin poduzimamo sve mjere opreza kako bi se svi mogući rizici sveli na minimum.  

To je kompleksan postupak koji zahtjeva posebne tehničke vještine od kirurga i uvijek postoji vjerojatnost da će doći do postoperativnih komplikacija, zato je važno da pacijent bude u blizini kirurga koji može pratiti njegovo stanje.

Cijena

Paket uključuje: preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, kratki boravak u Poliklinici, odgovarajući kompresivni steznik, lijekove koji su potrebni (antibiotici, analgetici), kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole do 6 mjeseci nakon zahvata.

Paket ne uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, nalaz krvi, EKG-a, RTG prsa kao ni pregled od strane interniste, troškove prije prijema u Polikliniku, telefonske troškove, lijekove koje ćete uzimati kod kuće, konzultacije s drugim specijalistima kao npr. sa specijalistom za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, lijek protiv alergije, lijek za srce itd.

 

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Najčešća pitanja

Abdominoplastika ili "tummy tuck" estetski je zahvat koji može područje abdomena učiniti čvršćim. Ovim zahvatom se vrlo učinkovito uklanja višak kože i masnog tkiva s područja trbuha. Ovaj problem se najčešće javlja nakon trudnoće i poroda kod ženskih osoba te nakon značajnog gubitka tjelesne težine kod ženskih i muških osoba mlađe ili srednje dobi.

Doktori u Poliklinici Bagatin će razgovarati s vama o ograničenjima i očekivanjima. Kada dobijete sve informacije donesite odluku i procijenite jeste li dobar kandidat za abdominoplastiku.

Prve rezultate možete vidjeti odmah nakon zahvata, a s vremenom se i same otekline smanjuju te je vidljiv novi oblik tijela. Nakon tri mjeseca većina oteklina će se povući, a konačan rezultat će biti nakon godinu dana. 

Abdominoplastika je invazivan zahvat nakon kojeg je najčešće potrebno 3-4 tjedna oporavka. Točno vrijeme ovisi i o težini zahvata, vašoj toleranciji na bol te psihičkom i fizičkom opterećenju na poslu.

Abdominoplastika nije zahvat uz pomoć kojeg se možete riješiti viška kilograma. Ukoliko nakon dijeta i uobičajenih načina gubljenja kilograma imate višak kože na području trbuha, onda je ova operacija za vas.

Nakon obavljenih konzultacija s našim doktorima i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, KG I Rh faktor,urin, EKG,te ovisno o starosnoj dobi RTG srca i pluća i internistički pregled.

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
 • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
 • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
 • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".