×

info telefon +385 1 46 10 225

Abdominoplastika

Abdominoplastika ili "tummy tuck" zahvat je kojim se tretira jako opuštena koža i mišići na trbuhu, i to uglavnom poslije velikog povećanja tjelesne težine ili velikog gubitka iste. Višak kože i masnog tkiva u području trbuha može predstavljati veliko estetsko i psihičko opterećenje, ali može dovesti i do značajnih zdravstvenih poteškoća.

Abdominoplastika je dobra metoda ukoliko se dijetom i vježbom ne može popraviti ozbiljna opuštenost mišića do koje dolazi najčešće nakon nekoliko trudnoća. Cilj operacije je redukcija masnog tkiva na trbuhu i formiranje estetski prihvatljivog izgleda – ravnije i napetije trbušne stijenke.

Opis zahvata

Zatezanje trbuha ili „tummy tuck“ kirurški je zahvat uklanjanja viška kože koji ženama često predstavlja estetski i psihološki problem. Ovaj zahvat namijenjen je osobama s opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ne može povratiti svoj normalni tonus.

U Poliklinici Bagatin zahtijevamo sistematski pregled prije zahvata kako bi se isključile sve ozbiljne bolesti koje bi mogle izazvati komplikacije za vrijeme ili poslije zahvata. Kako bi postigli najbolje rezultate, dobra komunikacija između liječnika i pacijenta je ključna stvar. Dr. Bagatin će vas pregledati i procijeniti tonus kože, stupanj opuštene kože u regiji abdomena te procijeniti višak masnog tkiva, kao i stanje vaših trbušnih mišića. 

Postoji nekoliko tipova abdominoplastike, od uklanjanja manje količine obješene kože i masnog tkiva do velikih zahvata kada se učvršćuje cjelokupni trbušni zid. Strije se mogu ukloniti kada su ograničene na područje resekcije i uklanjaju se zajedno s viškom kože. 

Kandidati

Doktori u Poliklinici Bagatin će razgovarati s vama o ograničenjima i očekivanjima. Kada dobijete sve informacije, donesite odluku i procijenite jeste li dobar kandidat za abdominoplastiku.

Priprema

Četiri do šest tjedana prije zahvata potrebno je prestati pušiti. Dva tjedna prije prestanite uzimati aspirine, biljne preparate ili bilo koje druge dodatke i određene lijekove koji sprječavaju stvaranje upale, jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati značajnije krvarenje.

Na sam dan konzultacija s liječnikom: pripremite se za liječnički pregled i razgovarajte s liječnikom o vašim očekivanjima od zahvata, otvoreno govorite o povijesti bolesti i alergijama na lijekove i hranu, s posebnim naglaskom na lijekove koje upravo uzimate i objasnite liječniku ako ste pod liječničkim tretmanom. Dr. Bagatin će napraviti nekoliko fotografija prije kirurškog zahvata koje će priložiti u vašu medicinsku dokumentaciju.

12 do 24 sata prije zahvata: obvezno koristite antibakterijski sapun i ostavite pjenu antibakterijskog sapuna oko 10 minuta na onom dijelu tijela koje će biti podvrgnuto zahvatu navečer, dan prije zahvata i ujutro. Dobro operite prsni koš, trbušnu stijenku i gornji dio natkoljenica antibakterijskim sapunom, ostavite pjenu oko 10 minuta na trbušnoj stjenci noć i jutro prije zahvata.

Osam sati prije operacije: nemojte jesti niti piti, skinite sav nakit, odstranite lak s noktiju na rukama i nogama.

Tijek zahvata

Abdominoplastika se izvodi pod općom anestezijom u Poliklinici Bagatin i traje od 4 do 6 sati. Više o anesteziološkom pregledu u našoj Poliklinici i razlikama između opće i lokalne anestezije možete saznati ovdje. Kod zahvata rez se povlači iznad ili unutar urogenitalnog područja, međutim to nije uvijek moguće. Ukoliko je koža opuštenija iznad pupka, kirurg može napraviti rez iznad genitalnog područja. Duljina reza se lateralno kreće prema zdjeličnim kostima, a to uglavnom ovisi o količini kože koju treba odstraniti. Ukoliko je to moguće plastični kirurg će pokušati napraviti rez unutar linije kupaćeg kostima, a drugi rez oko pupka kako bi povukao kožu prema dolje i uklonio suvišni dio. Kako bi učvrstio trbušni zid, kirurg šavovima povezuje opušteno tkivo i ovojnicu mišića. 

Web_848x364px_165

Oporavak

Nakon abdominoplastike najčešće ostajete preko noći na promatranju u dvokrevetnoj sobi kako bi bili sigurni da je vaše stanje stabilno. Poslije operacije nosit ćete zavoj i steznik oko trbuha i možda će vam se postaviti dren sa svake strane reza. Ležat ćete na leđima sa savijenim nogama kako bi smanjili napetost kod zacjeljivanja abdominalne rane. U takvom položaju ostajete cijelu noć. Tokom noći stalno ćete dobivat intravenozno jako sredstvo protiv bolova. Osjetljiviji pacijenti mogu imati mučninu i o tome morate odmah obavijestiti medicinsko osoblje.

24 sata poslije operacije: Potrebno je često vježbati listove kako bi spriječili stvaranje ugruška krvi u nogama. Preporuča se što prije stati na noge te se kretati dan poslije operacije kako bi potaknuli cirkulaciju.

Otpust iz Poliklinike Bagatin: Dobit ćete pisane upute u vezi s uzimanjem lijekova, analgetika, lijekova protiv upale te ćete dobiti termin sljedećeg pregleda. Rana će biti previjena na dan otpusta iz bolnice i maknut će vam se drenovi, međutim ako još izlazi velika količina tekućine drenovi će ostati do prvog kontrolnog pregleda. Ne smijete plivati, dozvoljene su lagane vježbe i obvezno nosite abdominalni steznik najmanje 3 tjedna kako bi zadržali željeni oblik tijela. Bol će varirati prvih tjedan do dva, a možete ju kontrolirati uzimanjem lijekova koje će vam doktor preporučiti.

7 dana poslije operacije: Prvi kontrolni pregled. Svi šavovi se skidaju 10 do 21 dan poslije operacije. Trebali bi ostati u Zagrebu i okolici najmanje 10 dana. 

2 tjedna poslije: Izbjegavajte barem dva ili više tjedana bilo kakvu seksualnu aktivnost. Potrebno je izbjegavati napore, savijanje, podizanje tereta jer to može izazvati krvarenje ili oteklinu. Također je potrebno spavati na leđima s jastukom ispod koljena. 

4 tjedna poslije: Oteklina će se smanjiti i hematom će nestati za nekoliko tjedana. Oteklina će nestati za nekoliko mjeseci kada će se vidjeti stvarni rezultati abdominoplastike. Neki dijelovi abdomena bit će umrtvljeni na osjet i to će potrajati nekoliko mjeseci, u početku rez će biti crvene ili ružičaste boje. Takva boja će se zadržati nekoliko mjeseci poslije kirurškog zahvata, ali će s vremenom izblijediti. 

Preporučamo vam ostanak u Zagrebu ili u blizini barem 10 dana, s obzirom da abdominoplastika nije samo estetski operativni zahvat već je i estetska rekonstrukcija. U slučaju dodatne operacije  pacijent ne plaća honorar u Poliklinici Bagatin, ali mora platiti iznos za korištenje operativne sale, anesteziju i boravak u poliklinici. 

slavica

Mjere opreza

Kao i svaki drugi zahvat, abdominoplastika je povezana s određenim rizicima i komplikacijama usprkos poduzetim mjerama. U Poliklinici Bagatin poduzimamo sve mjere opreza kako bi se svi mogući rizici sveli na minimum. Međutim i na vama leži odgovornost za izbjegavanje rizika i komplikacija. 

To je kompleksan postupak koji zahtjeva posebne tehničke vještine od kirurga i veliki je postotak vjerojatnosti da će doći do postoperativnih komplikacija, zato je važno da pacijent bude u blizini kirurga koji može pratiti njegovo stanje.

Paket

Paket uključuje: preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, kratki boravak u Poliklinici, odgovarajući kompresivni steznik, lijekove koji su potrebni (antibiotici, analgetici), kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole do 3 mjeseca nakon zahvata.

Paket ne uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, nalaz krvi, EKG-a, RTG prsa kao ni pregled od strane interniste, troškove prije prijema u Polikliniku, telefonske troškove, lijekove koje ćete uzimati kod kuće, konzultacije s drugim specijalistima kao npr. sa specijalistom za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, lijek protiv alergije, lijek za srce itd.

U suradnji s bankama naša Poliklinika osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. Više o načinima plaćanja i cijeni zahvata možete pogledati ovdje.

**NOVOST** Poseban paket >> Uz plaćenu uslugu abdominoplastike na poklon dobivate veliki broj GRATIS usluga u ukupnoj vrijednosti 3.100 kn:
• 10 limfnih drenaža za postoperativni oporavak
• Nutricionistički paket koji sadrži:
o Seca mBCA 515 medicinsku analizu sastava tijela
o Styku 3D skeniranje obujma tijela
o Nutricionističko savjetovanje

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Subota 09:00 - 14:00h
Donji grad - Centar
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Lokacije

Gdje parkirati

Parking Parkiranje u podzemnoj garaži Green Gold centra. Za detaljnije informacije preuzmite kartu

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.