×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Lipofiling – transfer masnog tkiva

Naše vlastito masno tkivo može biti idealan saveznik u ublažavanju bora i vraćanju izgubljenog volumena licu i tijelu. Budući da je riječ o vlastitom tkivu, naše ga tijelo prihvaća kao svoje zbog čega je, uz poznavanje anatomije i tehnika pripreme, masno tkivo sigurno za upotrebu i samo apliciranja.

Korištenje masnog tkiva u medicini odavno je normalna stvar, no možemo reći da tek od 1995. godine zahvat postaje strukturiran te se koristi na predvidljiv način što uključuje tehniku uzimanja, pripreme i aplikacije vlastitog masnog tkiva.

Opis zahvata

Lipofiling ili lipotransfer predstavlja zahvat popunjavanja mjesta kod kojih postoji gubitak našeg vlastitog masnog  tkiva na licu i tijelu nastalih najčešće starenjem, koristeći vlastito masno tkivo. Riječ dolazi od engleskog govornog područja, gdje 'lipo' znači mast, a 'filling' popunjavanje.

Prednost korištenja upravo vlastitog masnog tkiva jest da naše tijelo prihvaća 'svoju' mast te dugotrajnost rezultata što se odnosi na onaj dio masnog tkiva koje se ne razgradi. Prilikom zahvata, posebnim tehnikama pročišćavanja masnog tkiva (mast prolazi kroz konektore različitih veličina) dolazi se do različitih veličina masnih stanica od tzv. macro-fata (povećanje grudi masnim tkivom kao najpoznatije), mikro-fata pa sve do njegove najmanje komponente nano-fata što, zapravo, nije mast, već je riječ o matičnim stanicama iz masti.

lipofiling

Masno tkivo se prenosi, tj. aplicira na odabranu regiju pri čemu dolazi do volumizacije i regeneracije tretiranog područja. Drugim riječima, lipotransfer transferira masne stanice i matične stanice iz masnog tkiva jedne regije tijela u drugu željenu regiju gdje je to potrebno. Primjerice, najčešće iz regije trbušne stijenke ispod pupka (ali može i neke druge regije kao što su unutrašnja i vanjska strana bedara, bokovi ili koljena) u drugu regiju - regija oko očiju koju nazivamo temporalna regija, jagodice, obrazi, čeljust, brada, povećanje usana masnim tkivom, povećanje grudi masnim tkivom i povećanje stražnjice masnim tkivom ili na mjesto gdje imamo određenu asimetriju prirodnog tkiva i želimo to na neki način ublažiti.

 

Lipofilingom se oblikuju određene regije lica:

 • korigira se gubitak volumena temporalne regije - položaj obrva, gubitak volumena gornjih i  donjih kapaka (augmentacijska blefaroplastika), lipofiling podočnjaka, tako da se može kombinirati ili koristiti samostalno u sklopu kirurške korekcije očnih kapaka,
 • gubitak volumena jagodica i obraza,
 • deformiteti čeljusti u smislu nedefinirane čeljust i male brade što može biti, ujedno, i dodatak kirurškom zahvatu faceliftingu,
 • povećanje usana masnim tkivom.

Naravno, preduvjet je da imamo dovoljno vlastitog masnog tkiva i da postoji određena problematika koja se vlastitim masnim tkivom može korigirati.

Uz nadoknadu volumena, zahvatom će se, također, postići  regeneracija i rejuvenacija tkiva. Transferirano masno tkivo popunit će nepravilnosti na koži, a postupkom se mogu ispraviti i ublažiti nedostaci na licu gdje postoji atrofija tkiva – mogu se oblikovati jagodice i obrazi, smanjiti podočnjaci, tzv. lipofiling podočnjaka, ublažiti bore te popraviti tonus i kvaliteta kože.

Kako bi se masno tkivo i matične stanice mogli koristiti za lipotransfer, potrebno ih je na adekvatan način prikupiti, obraditi pa tek onda aplicirati.

 

TEHNIKE LIPOFILINGA

Ovisno o veličini masti koju želimo aplicirati, koriste se različite kanile za aplikaciju. Također je važno kako ćemo kasnije obraditi mast i kako ćemo je aplicirati.

Za što bolje i prirodnije rezultate koriste se tri tehnike lipofilinga: nanolipofiling, mikrolipofiling i makrolipofiling. Razlika je u cilju i regiji koju tretiramo.

Svaka tehnika koristi drugačiju vrstu biofilera (masnog tkiva): macro-fat, micro-fat ili nano-fat.
Ove vrste biofilera razlikujemo i dijelimo prema veličini prerađenih masnih jedinica, količini preostalih masnih stanica u završnom produktu, kao i anatomskoj regiji u kojima se primjenjuju.

 

Nanolipofiling

Tehnika nanolipofilinga radi se s nano-fatom, odnosno, matičnim stanicama iz masti veličine između 400 i 600 mikrona. Ovdje, ustvari, dobivamo samo matične stanice u velikoj količini.

 Iz tog razloga nano-fat se upotrebljava u regijama gdje je neophodna regeneracija tkiva:

 • na kapcima u svrhu poboljšanja pigmentacija,
 • za poboljšanje ožiljaka od akni,
 • podiže kvalitetu kože lica kao mezoterapijsko sredstvo microneedling metodom,
 • bolji tonus, smanjene hiperpigmentacije, ublažavanje bora.

Kada je riječ o nanolipofilingu, konačni rezultati vidjet će se 8 mjeseci nakon zahvata, koliko je potrebno matičnim stanicama da stimuliraju tkivo kože. Rezultati nanolipofilinga vide se u obliku općeg poboljšanja kvalitete kože.

 

Mikrolipofiling

Popunjavanje tkiva veličinom masti od 1 mm i manje, koristi se za korekciju cijelog lica aplikacijom masnog tkiva na različitim dubinama i u više različitih smjerova. Time će se omogućiti da se vlastito tkivo primi zahvaljujući prehrani na mjestu gdje je stavljeno. Najčešće se koristi za korekciju gubitka volumena temporalne regije, volumizaciju i oblikovanje gornjih i donjih kapaka, jagodica, obraza, čeljusti i brade kao i korekciju nazolabijalnih i marionetskih bora.

Također se mogu ublažiti i ožiljci od akni ili ožiljci nastali određenom traumom, kao što su strije.

 

Makrolipofiling

Izvodi se kada je potrebna veća količina masnog tkiva, koriste se stanice većeg promjera od 1 mm što omogućuje obnavljanje i korekciju volumena velikog područja.

Ova tehnika se koristi za tretiranje većih regija tijela koje zahtijevaju veće volumene masnog tkiva – lipofiling grudi, tj. povećanje grudi masnim tkivom, nogu (listovi) i povećanje stražnjice masnim tkivom.

Kandidati

Kandidati za transfer masnih stanica su prvenstveno pacijenti koji imaju masti u dovoljnoj količini u donorskim regijama.

Kandidati su osobe koje su primijetile:

 • gubitak volumena u licu
 • nastanak bora
 • udubljenja od celulita
 • nastanak podočnjaka
 • nedostatak u tkivu
 • žele povećati usnice, grudi ili stražnjicu 

Kandidati su pacijenti koji imaju gubitak volumena lica ili nekih drugih regija na tijelu ili, pak, izražene asimetrije i deformitete.

Priprema

Najmanje četiri tjedana prije zahvata potrebno je prestati pušiti, a dva tjedna prije prestati uzimati aspirine ili bilo koje druge dodatke koji utječu na koagulaciju krvi te neke od lijekova koji sprječavaju stvaranje upala jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati krvarenje.

Za vrijeme konzultacija u Poliklinici Bagatin razgovarajte iskreno s liječnikom o vašim očekivanjima, otvoreno govorite o povijesti bolesti, alergijama na lijekove ili hranu i recite liječniku ako bolujete od nekih kroničnih bolesti ili uzimate određene lijekove.

 

Proces uzimanja masnog tkiva

Proces uzimanja masnog tkiva može se raditi u lokalnoj i općoj anesteziji, ovisno o području i količini tkiva koju je potrebno prikupiti.

Masno tkivo uzima se kanilama određene veličine te se, nakon posebnog filtriranja i obrade, a ovisno o tipu masti i vrsti lipofilinga koji se izvodi, obrađene masne stanice apliciraju na željeno mjesto. Mast se najčešće uzima s trbuha i unutarnje strane bedara.

masno tkivo

Mjesto uzimanja tkiva kraće će vrijeme biti natečeno, uz minimalne incizije koje brzo zacijele. U rijetkim slučajevima može doći do pojave podljeva koji nestaju za nekoliko dana. Uzeto masno tkivo i matične stanice iz masnog tkiva odmah se obrađuju i apliciraju putem kanila ili finih igala u željeno područje koje će liječnik označiti prije zahvata.

Duljina zahvata ovisi o problematici koja se tretira.

Važno je naglasiti da otprilike 50 - 75% masnih stanica preživi zahvat, stoga je za postizanje željenog rezultata nekada potrebno i nekoliko tretmana. Dodatni tretman se može napraviti nakon 6 mjeseci od prethodnog zahvata.

Tijek zahvata

Postupak lipofillinga (lipotransfera) izvodi se u četiri koraka.
Svaki je korak važan kako bi se osigurala visoka stopa zadržavanja masti (tzv. visok unos presatka) te kako bi se, u završnom rezultatu, dobilo tkivo optimalne kvalitete. 
 

Prvi korak: Priprema masnog tkiva (infiltracija tkiva)

Na mjestu iz kojeg će se vaditi masne stanice ubrizgava se posebna tekućina kako bi se olakšalo uzimanje masnog tkiva.

Drugi korak: Vađenje masnog tkiva (ekstrakcija)

Nakon odrađene pripreme te primjene adekvatne anestezije, zahvat počinje vađenjem masnog tkiva odnosno isisavanjem (aspiracijom). Uzimanje masnog tkiva može se provesti ručno ili pomoću uređaja liposuktora. Dobiveno tkivo odmah se obrađuje kako bi se pripremilo za aplikaciju. Važno je da se odmah započne obrada kako bi mast ostala vitalna te kako bi se tijekom aplikacije čim više masti primilo.

konturiranje lica

Treći korak: obrada masnog tkiva

Prikupljeno tkivo pomiješano je s otopinom za infiltraciju i staničnim ostacima. Da bi se poboljšali rezultati lipofilinga i ograničila resorpcija transplantata, tkivo se centrifugiranjem mora koncentrirati i iz njega se moraju ukloniti neželjene tekućine. Uzeto masno tkivo se centrifugira na oko 3000 okretaja u minuti, ukupno 3 minute.
Daljnja obrada masti ovisi o vrsti lipofilinga koja se radi i gustoći biofilera koji je potreban.
Dobiveno masno tkivo se pomoću dvije oprečno postavljene šprice, kroz tzv konektor ili više različitih konektora, prebacuje iz jedne u drugu špricu kako bi se osigurala adekvatna gustoća masti. Ovaj proces ponavlja se nekoliko puta, ovisno o tipu biofilera kojeg želimo u završnom produktu. Primjerice, nano-fat prolazi kroz čak 4 obrade prije nego li se dobije završni produkt.

Četvrti korak: aplikacija masnog tkiva

Aplikacija obrađenog masnog tkiva posljednji je korak lipofilinga i od najveće je važnosti. Male količine masnog tkiva ubrizgavaju se u sve slojeve mekog tkiva lica ili tijela ovisno o problematici, u puno različitih smjerova.

Velika količina masti nikada se ne stavlja u jednu točku jer ne bi uspjela opstati (mora se hraniti na mjestu gdje se aplicira). Kako bi se ostvarili željeni rezultati zahvat je nekada potrebno ponoviti.

Trajanje samog zahvata razlikuje se s obzirom na količinu i vrstu masnog tkiva, a ovisi i o tehnici koju koristimo. Može trajati između 45 min i 3 sata.

Oporavak

Na mjestu apliciranja može se očekivati lagana otečenost i podljevi koje nije potrebno posebno tretirati. Na području s kojeg su uzimane masne stanice, također, će biti prisutne otekline, a u rijetkim slučajevima moguća je i pojava podljeva.
Na početku, oba se područja mogu ispirati vodom i tretirati samo najosnovnijom njegom s postupnim dodavanje preporučene dermokozmetike. Nakon zahvata potrebno je izbjegavati teže fizičke aktivnosti i prekomjerno znojenje.
Konačan rezultat cijelog zahvata vidi se nakon 6 mjeseci do godinu dana. U usporedbi s dermalnim filerima, transfer masnih stanica ima dugotrajnije rezultate. Ona mast koja se ne razgradi ostaje na mjestu aplikacije zauvijek. 

Mjere opreza

S obzirom na to da se lipofiling radi s vlastitim masnim tkivom, ne postoji rizik reakcije na strano tkivo, a prednosti su svakako dugotrajnost rezultata te prirodan izgled tretiranog područja.

Cijena

Paket uključuje: preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, kratki boravak u Poliklinici Bagatin, lijekove koji su potrebni (antibiotici, analgetici), kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole do 6 mjeseci nakon zahvata.

Paket ne uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, nalaz krvi, EKG-a, cijenu više noćenja, troškove prije prijema u Polikliniku Bagatin, telefonske troškove, lijekove koje ćete uzimati kod kuće, konzultacije s drugim specijalistima kao npr. sa specijalistom za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, lijek protiv alergije, lijek za srce itd.

U suradnji s bankama Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
 • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
 • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
 • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".