Kako se ugrađuju krunice za zube – postupak i rezultati


Osmijeh je jedna od prvih stvari koju primijetimo na drugim ljudima, isto kao što ga drugi primijete i na nama. Lijep osmijeh značajno utječe na naše samopouzdanje, više se smijemo i drugačije ponašamo u društvu, a osim estetske komponente veliku ulogu ima i kad je zdravlje u pitanju.

zubni implantati iskustvo

Narušena kvaliteta i izgled zubi narušava i naše zdravlje, ali i kvalitetu života zbog čega se sve više ljudi odlučuje na izradu krunica. Jedna od njih je i naša klijentica Ivana koja je bila izrazito nesretna sa svojim zubima.

Izrada krunica najčešće je protetsko rješenje u slučaju funkcionalnog ili estetskog oštećenja zuba, a izrađuju se od keramike koja odlično imitira boju zuba, dok sama krunica štiti zub od daljnjeg oštećenja i sprječava njegovo propadanje.

Također, keramičkom krunicom korigiramo i izgled i boju zuba kako bismo postili lijep i prirodan osmijeh.

Odabir pravilne keramičke krunice

Prije svakog postupka, veliku pozornost pridajemo utvrđivanju problematike i saslušanju želja pacijenta. Zato proces započinjemo snimanjem ortopana ili CBCT-a. Nakon snimanja, stomatolog detaljno pregledava snimke, razgovara s pacijentom te nakon pregleda usne šupljine se radi prijedlog terapije.

Nakon što smo napravili prijedlog terapije, Ivani smo uzeli otisak zubi te u laboratoriju na izlivenim radnim modelima izmodelirali u vosku željeni izgled krunica. Uz pomoć silikonskog ključa u ustima pacijenta izradimo izgled budućih krunica iz privremenog materijala. Na izmodeliranim voštanim krunicama smo otisnuli ključ (kalup).

Tako je Ivana imala priliku vidjeti kako će izgledati njezine buduće krunice te pristaju li njezinom osmijehu. Privremeni materijal dodatno smo brusili, nadograđivali i prilagođavali dok nismo dobili oblik kojim je Ivana bila zadovoljna.

Priprema za postavljanje krunica – izbjeljivanje

Na sljedećem dolasku Ivani smo izbijelili donje zube jer smo krunice odlučili raditi u gornjoj čeljusti. U velikom broju slučajeva, to znači da će se raditi pjeskarenje i/ili izbjeljivanje zubi kako bi u konačnici cijeli osmijeh bio ujednačen i lijep.

Priprema za postavljanje krunica – brušenje

Uz lokalnu anesteziju, na idućem dolasku, Ivani smo brusili zube te uzeli otisak koji smo zatim poslali u laboratorij. Ono što muči mnoge naše klijente je proces između brušenja zubi te postavljanja krunica, no ne brinite se – klijent nikad ne napušta ordinaciju bez provizornih (privremenih) krunica.

Postavljanje krunica

Nakon brušenja zubi i otiskivanja, vrijeme je za probu. Na pripremljene zube postavljaju se izrađene keramičke krunice te se kroz sljedeća dva do tri dolaska, kada smo postigli željenu funkciju, krunice se trajno cementiraju.Bitno je napomenuti kako je sam proces bezbolan jer se sve radi u lokalnoj anesteziji.

Ivana je u Polikliniku Bagatin došla sa željom za potpunim makeoverom svojeg osmijeha, a nakon detaljnog pregleda i izrade krunica, Ivani je vraćen osmijeh o kakvom je dugo sanjala.

„Izuzetno sam zadovoljna krajnjim rezultatom, doktorima i cijelom uslugom Poliklinike. Cijeli proces stavljanja krunica tekao je brzo i bezbolno te toplo preporučam svima onima koji žele vratiti osmijeh na svoje lice“, otkrila je Ivana. 

Dentalni tim koji stoji iza Ivaninog osmijeha čine dr.med.dent. Marin Radić, dr.med.dent. Ivan Sertić te dentalna asistentica Sandra Knežević. 

Ako i vas muče isti problemi i želite svojem licu vratiti prirodan i lijep osmijeh, pošaljite nam upit na e-mail info@bagatin.hr ili nas kontaktirajte na 01/4610-225 i rezervirajte svoj termin za besplatan stomatološki pregled.

Dr. Marin Radić, doktor dentalne medicine

Dr. Marin Radić doktor je dentalne medicine koji se u svom desetogodišnjem praktičnom iskustvu upoznao i usavršio u svim aspektima današnje suvremene stomatologije. Nakon završenog studija svoj pripravnički staž odrađuje u Domu zdrava Zagreb-zapad te nastavlja svoju karijeru u privatnom sektoru u radu u polivalentnoj stomatologiji kao i u području dentalnog turizma. Dr. Radić također nastavlja sa stručnim usavršavanjem sudjelujući na međunarodnim kongresima i znanstvenim seminarima u zemlji i inozemstvu. U svom radu orijentiran je na zadovoljstvo pacijenta primjenjujući najviše estetske i funkcionalne standarde.

Meni