×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Smanjenje muških grudi

Termin ginekomastija potječe od grčke riječi „gyne“ što u prijevodu znači „grudi kao u žene“. Ginekomastija je benigno povećanje muških grudi koje nastaje kao rezultat hipertrofije ili povećanja žljezdanog parenhima dojke i nakupljanja deozita potkožnog masnog tkiva. Ginekomastija se  katkad može  manifestirati sekrecijom malih količina mlijeka ili sličnog iscjetka. Statistički, jedan od tri muškarca koji su mlađi od 40 godina pati od određenog stupnja ginekomastije, a iznad  pedesete godine života gotovo polovina muškaraca ima povećane muške grudi.

Opis zahvata

Ginekomastija može nastati zbog viška masnog ili žljezdanog tkiva ili kao kombinacija obje vrste tkiva. Ginekomastija se ne može spriječiti ali se može korigirati  korektivnim zahvatima kao što je smanjenje grudi kod muškarca, mastektomija ili liposukcija. Međutim, vrlo je važno kod dijagnosticiranja ginekomastije da pregled napravi i specijalist endokrinolog kako bi se izbjegli neki drugi ozbiljniji uzroci bujanja tkiva grudi.

Kandidati

Kandidati za operaciju smanjenja grudi su zdravi pacijenti, stariji od 18 godina, koji su razvili problem sa samopouzdanjem zbog fizičkog izgleda.

Bitno je naglasiti kako je potrebno da pacijent ima objektivna očekivanja rezultata zahvata, uz razumijevanje svih prednosti i mana o kojima će ih obavijestiti kirurg na konzultacijama. 

Priprema

Prvi korak je preoperativni pregled pacijenta na kojem se ustanovi o kojem tipu ginekomastije je riječ. Pristup svakom pacijentu je strogo individualan. Uzima se temeljita obiteljska i osobna anamneza da bi se pokušao izolirati mogući uzrok ginekomastije. Dođite na razgovor i konzultacije u Polikliniku Bagatin pripremljeni pričati o svom zdravlju. Morate pričati o bolestima koje ste preboljeli, sadašnjem zdravstvenom stanju, alergijama na lijekove, biopsijama grudi i lijekovima koje uzimate. Važno je dati potpune informacije.

Četiri do šest tjedana prije zahvata potrebno je prestati pušiti. Dva tjedna prije prestanite uzimati aspirine, biljne preparate ili bilo koje druge dodatke i određene lijekove koji sprečavaju stvaranje upale, jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati značajnije krvarenje.

12 do 24 sata prije zahvata: obvezno koristite antibakterijski sapun i ostavite pjenu antibakterijskog sapuna oko 10 minuta na onom dijelu tijela koje će biti podvrgnuto zahvatu navečer, dan prije zahvata i ujutro. Dobro izribajte grudi i područje ispod pazuha antibakterijskim sapunom 

Osam sati prije operacije: nemojte jesti niti piti i skinite sav nakit.

Tijek zahvata

Operacija smanjenja muških grudi traje dva do četiri sata, nakon koje ste smješteni u sobi za oporavak do sljedećeg jutra. Operacija se izvodi u općoj anesteziji što znači da spavate tijekom operativnog zahvata. Više o anesteziološkom pregledu u našoj Poliklinici i razlikama između opće i lokalne anestezije možete saznati ovdje. Nakon operacije, dobit ćete intravenozno jako sredstvo protiv bolova. Pacijenti osjetljiviji na sredstva protiv bolova mogu imati mučninu i o tome odmah obavijestite medicinsku sestru kada se probudite iz narkoze.

Rez se radi na periferiji areole i kirurški se odstranjuje žljezdano tkivo. Kada se radi o većem volumenu žlijezde, masti kao i višku kože nekada nije dovoljan samo rez oko areole nego se on treba proširiti izvan granica periareolarne regije desno, lijevo, obostrano ili dolje. Manje složeni slučajevi s prevagom masnog tkiva mogu se u potpunosti korigirati liposukcijom što je većinom i prva metoda izbora u liječenju ginekomastije.

Oporavak

U Poliklinici Bagatin dobit ćete pisane upute u vezi uzimanja antibiotika ako je potreban, analgetika i lijekova protiv upale te termin kontrolnog pregleda. Prvi tjedan nakon operacije trebate izbjegavati vježbanje, plivanje i ostale intenzivne tjelesne aktivnosti. Moguće je izvoditi samo lagane vježbe. Nosite lagani steznik kako bi zaštitili ranu. Oteklina se najčešće povuče za 3 do 5 tjedana. Nakon 10 do 14 dana doći ćete na pregled i vađenje šavova. Pacijentima koji nisu iz Zagreba preporuča se da ostanu u gradu jer se radi o kompleksnoj operaciji. Važno je da liječnik prati vaš oporavak.

Mjere opreza

Kao i bilo koji drugi kirurški zahvat, smanjenje muških grudi povezano je s određenim rizicima i komplikacijama bez obzira na poduzete maksimalne mjere predostrožnosti. Moguće komplikacije uključuju krvarenje, infekcije i potrebno duže vrijeme za zacjeljivanje rana. Stručno osoblje Poliklinike Bagatin poduzima sve mjere predostrožnosti kako bi se rizici postoperativnih komplikacija sveli na minimum, međutim velika odgovornost za moguće rizike leži i na pacijentima. 

Cijena

Paket uključuje: preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, kratki boravak u Poliklinici Bagatin, odgovarajući kompresivni steznik, lijekove koji su potrebni (antibiotici, analgetici), kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole do 6 mjeseci nakon zahvata.

Paket ne uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, nalaz krvi, EKG-a, RTG prsa kao ni pregled od strane interniste, cijenu više noćenja, troškove prije prijema u Polikliniku Bagatin, telefonske troškove, lijekove koje ćete uzimati kod kuće, konzultacije s drugim specijalistima kao npr. sa specijalistom za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, lijek protiv alergije, lijek za srce itd.

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".