×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Opadanje kose kod žena - uzroci i kako ga spriječiti

Gubitak kose najčešće pogađa muškarce srednje dobi, ali ovaj neugodan problem pogađa i žene - statistike kažu kako se do 30 % žena suočava s opadanjem i prorjeđivanjem kose. Žensko ćelavljenje uzrokuje i nezadovoljstvo izgledom i manjak samopouzdanja .

Gubitak kose (alopecija) ima niz uzroka, među kojima su hormonalni problemi, bolesti, uzimanje nekih vrsta lijekova, nasljedni faktori, stres i negativni utjecaji iz okoline. Postoji više vrsta alopecija - u nekim alopecijama zamjećujemo žarišni gubitak kose, dok se kod drugih kosa razrjeđuje na cijelom vlasištu.

Ispadanje kose prirodan je dio životnog ciklusa kose - vlasi rastu, dosežu punu duljinu, neko vrijeme miruju, a zatim ispadaju, a na njihovom mjestu raste nova kosa. Dnevno ispada 70 – 100 vlasi kose i to je potpuno normalno, s naglaskom na opadanje kose pri pranju. No, ako primijetite gubitak više od 100 vlasi dnevno, moguće je da se radi o nekoj od vrsta alopecije.

Iako su muškarci češće pogođeni gubitkom kose, statistike kažu da žene čine čak 30 % ukupne populacije pogođene nekim oblikom alopecije.

ispadanje kose

Gubitak kose kod žena tipično se javlja u starijoj dobi u odnosu na muškarce, ali nažalost ni mlađe žene nisu nužno zaštićene od različitih oblika gubitka kose. Žensko ćelavljenje tako postaje estetski problem i briga kod brojnih pripadnica ljepšeg spola bez obzira na dob.

 

Neki oblici ispadanja kose mogu se zaustaviti pravilnom njegom, promjenom navika, mezoterapijskim tretmanima ili određenim lijekovima - ranija intervencija  znači i veću šansu za uspjeh. Kod drugih oblika možda nije moguće zaustaviti ispadanje kose i potaknuti rast nove kose, ali je moguće pravovremenim intervencijama popraviti izgled i spriječiti stres i nelagodu zbog ćelavljenja, poput FUE transplantacije kose.

 

Ako i vas muči ovaj problem, svu potrebnu podršku i skrb možete dobiti u Poliklinici Bagatin.

 

Najčešći uzrok gubitka kose kod žena - androgena alopecija

Kao i kod muškaraca, najčešći uzrok opadanja kose je androgena alopecija. Međutim, tipičan način gubitka kose uslijed ovog tipa alopecije razlikuje se kod muškaraca i žena.

Dok muškarci gube kosu najčešće prvo na zaliscima, a zatim na tjemenu, pri čemu u kasnijim fazama ostaje samo kosa iza sljepoočnica i na tjemenu te na zatiljku, kod žena se androgena alopecija obično manifestira kao gubitak kose prvo na razdjeljku, a zatim na tjemenu. Kosa se razrjeđuje, ali rijetko dolazi do tako drastičnog gubitka kose kao kod muškaraca.

Stručnjaci koriste Ludwigovu skalu kako bi procijenili stupanj gubitka kose kod žena, dok se kod muškaraca koristi Norwood Hamilton skala.

Prema Ludwigovoj skali, prvi stupanj je manji gubitak kose na razdjeljku, koji može biti prikriven frizurom i drugačijim načinom češljanja. Kod drugog stupnja zamjećuje se veći gubitak kose na razdjeljku i opće razrjeđivanje kose. U trećem stadiju, vidi se tjeme, a prorijeđenost kose vidljiva je i na ostatku vlasišta.

 

Androgena alopecija - utjecaj muških spolnih hormona na folikule i drugi uzroci

Androgena alopecija je stanje u kojem androgeni, muški spolni hormoni, normalno prisutni i u žena, negativno utječu na vitalnost folikula. Njihovo djelovanje kod nekih ljudi može produljiti vrijeme potrebno da naraste nova vlas i stanjiti je - pa umjesto pune i zdrave vlasi rastu sve tanje i slabije vlasi, dok potpuno ne prestanu rasti.

Obično se stanjenje vlasi i gubitak kose kod žena zamjećuje u menopauzi ili u starijoj životnoj dobi.

U pozadini androgene alopcije mogu biti i hormonalni problemi, sindrom policističkih jajnika ili neke vrste tumora, pa je važno ovom stanju pristupiti cjelovito, uz analizu hormona i općeg zdravlja organizma.

 

Alopecija areata - žarišni tip alopecije

Alopecija areata drugi je najčešći oblik ćelavosti. Prepoznatljiva je prema žarišnom ispadanju kose ili drugih dlaka na tijelu, a jednako često javlja se kod oba spola. Ukoliko dođe do otpadanja svih vlasi, govorimo o totalnoj alopeciji, a kod otpadanja svih vlasi i svih dlaka na tijelu riječ je o tzv. univerzalnoj alopeciji.

Javlja se zbog više razloga, među kojima je jedan od najčešćih autoimuni poremećaj u kojem imunološki sustav napada folikule i time dovodi do pretjeranog i prebrzog ispadanja vlasi. Podjednako često se javlja i kod muškaraca i kod žena.

Ovaj tip ćelavosti može se javiti i nakon izloženosti velikim stresovima, kao i kod osoba koja imaju povišena antitijela štitnjače.

Za razliku od androgene alopecije, koja znači trajan gubitak kose, kod alopecije areate kosa vrlo često ponovno naraste - čak u 90 % slučajeva. Kod otprilike pola osoba pogođenih ovim stanjem kosa će ponovno narasti unutar perioda od pola godine.

 

Telogeni efluvij

Telogeni efluvij je stanje u kojem vlas prerano ulazi u stanje mirovanja, a zatim prijevremeno ispada. Time se prebrzo gubi veći broj vlasi koje se ne stignu obnoviti, pa dolazi do razrjeđivanja kose na cijelom vlasištu.

Obično je riječ o privremenom gubitku kose i kosa će ponovno narasti.

Uzroci telogenog efluvija su različiti - ponekad je riječ o izloženosti velikom stresu, toksinima iz okoline, posljedici nekih oboljenja ili uzimanja određenih vrsta lijekova. Ponekad se događa u menopauzi ili tijekom trudnoće i nakon poroda, a moguć uzrok je i nedostatak mikronutrijenata u organizmu (željezo, cink, B-vitamin).

Više o drugim vrstama alopecije pročitajte u našem blogu na ovom linku.

 

Kako spriječiti opadanje kose kod žena?

Ako primijetite pojačano opadanje kose, potrebno je odmah otići liječniku dermatotologu. Liječnik će dijagnosticirati stadij alopecije i eventualni pozadinski uzrok pojave ovog stanja. To mogu biti neke bolesti, nedovoljno nutrijenata, hormonalni problemi, genetska predispozicija i sl. Temeljem uvida u uzroke i stadij alopecije, dermatolog će predložiti metode liječenja.

U Poliklinici Bagatin nudimo nekoliko kvalitetnih i medicinski dokazanih metoda koji mogu zaustaviti opadanje kose - ili vratiti izgubljenu kosu ako ne postoji mogućnost da se kosa obnovi sama.

Ono što može pomoći kosi koja ima kapacitet obnoviti se su dva izvrsna tretmana - mezoterapija i terapija matičnim stanicama iz vlastite krvi. Ovi tretmani dubinski hrane i oporavljaju folikule i sve stanice vlasišta, čime pomažu očuvanju i ponovnom rastu vlasi.

 

Metode liječenja alopecije

Mezoterapija je nekirurška i minimalno invazivna metoda estetske dermatologije. Pomaže vlasištu oporaviti se ubrizgavanjem koktela vitamina, minerala, antioksidansa, hijaluronske kiseline i drugih aktivnih tvari direktno u vlasište. Ova metoda koristi se više od šezdeset godina za obnovu kose, ali i pomlađivanje kože lice i tijela s odličnim rezultatima. Kosa koja opada zbog nedostatka nutrijenata ili sličnih poteškoća ovime dobiva snažan poticaj za obnovu i zaustavljanje procesa gubitka kose. 

 

Terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju je inovativna metoda u kojoj se korištenjem krvne plazme iz vlastite krvi potiče obnova vlasišta. Trombociti, bio-aktivne tvari i faktori rasta koji se prirodno nalaze u krvnoj plazmi prirodan su i učinkovit način hranjenja i poticanja regeneracije stanica.

 

Androgena alopecija može se liječiti lijekovima (minoksidilom, finasteridom, antiandrogenima ili estrogenima), ali s obzirom na to da su ti lijekovi potencijalno toksični, odluku o njihovom uzimanju mora donijeti specijalist dermatolog.

Važno je napomenuti da su u Poliklinici Bagatin ovi lijekovi dostupni u obliku spreja ili gela za lokalnu primjenu čime se ostvaruje jednako učinkovit poticaj za rast kose, a bez popratnih nuspojava koje se mogu javiti kada ove lijekove uzimamo u obliku tableta. Lokalna primjena navedenih sprejeva i gelova preporučuje se nakon transplantacije kose barem godinu dana po učinjenoj transplantaciji zajedno s terapijom vlastitom krvlju matičnim stanicama kako bi se dodatno potaknio rast kose i uspjeh operativnog zahvata.

Osnovna terapija za alopeciju areatu obično su kortikosteroidi, koji ponekad mogu zaustaviti napredovanje alopecije i pomoći očuvanju kose.

  

Gubitak kose neugodno je i veoma stresno stanje za žene - zato nemojte čekati. Primijetite li znakove alopecije, odmah se javite kod nas u Polikliniku Bagatin. Naš tim može vam pomoći pregledom, savjetom i kvalitetnim tretmanima koji su mnogim ženama pomogli da riješe problem gubitka kose. Saznajte kako spriječiti opadanje kose. Obratite nam se s punim povjerenjem!
 

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".