×

info telefon +385 1 46 10 225

Keramičke krunice i mostovi

Keramičke krunice, poznate i kao porculanske krunice, porculanski zubi, porculanske navlake, najčešće su protetsko rješenje u slučaju funkcionalnog ili estetskog oštećenja zuba.

Izrađuju se od keramike koja odlično imitira boju zuba, a sama krunica štiti zub od daljnjeg oštećenja i sprječava njegovo daljnje propadanje.

Keramičkom se krunicom, također, može korigirati izgled i boja zuba, s ciljem postizanja lijepog i prirodnog osmijeha te vraćanja samopouzdanja.

Opis zahvata

Keramička ili porculanska krunica (navlaka) je 'kapica', odnosno protetski nadomjestak koji je idealno rješenje u situacijama kada je vaš prirodni zub toliko oštećen da plomba ne može u potpunosti nadomjestiti izgubljeni dio.

Krunice se preporučuju kako bi se vratila funkcionalnost zuba u slučaju njegova značajnijeg propadanja uslijed velikih karijesa te kod endodontski liječenih zubi koji nakon terapije obično imaju velika oštećenja zbog čega je potrebno zub prvenstveno zaštititi.

Keramika je postala zlatni standard u dentalnoj protetici zbog niza dobrih svojstava koja drugi materijali nisu imali.

Odlikuje se velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje i koroziju.

Ono najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije te estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba.

Kako se stavlja keramička  krunica?

Prije postavljanja na prirodne zube, potrebno je prethodno izbrusiti zub kako bi se stvorilo mjesto za krunicu.

Zatim se uzimaju vrlo precizni otisci zuba i okolnih tkiva, koji se šalju u dentalni laboratorij na izradu.

U sljedećoj posjeti našoj Poliklinici, keramička krunica se cementira na zub.

Prilagođava se zubu tako da bude ugodna u ustima i pri žvakanju.

Keramička krunica u potpunosti prekriva krunu zuba, odnosno, vidljivi dio zuba koji se nalazi u ustima.

Krunica se, također, ugrađuje na zubne implantate kako bi u potpunosti zamijenila izgubljeni zub po obliku, veličini i čvrstoći te vratila funkcionalnost, lijep i skladan osmijeh.

Trajne krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, staklo-keramike i cirkon-keramike.

Koji je vijek trajanja keramičkih krunica?

Vijek trajanja krunice je teško predvidjeti jer jako ovisi o oralnoj higijeni osobe.

Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od 10 do 20 godina. Navike kao grickanje noktiju, jedenje leda ili noćno škripanje joj znatno skraćuju vijek trajanja.  

Viktorija Radoš
Viktorija Radoš
Dobitnica Nova TV Ekstremnog makeovera 2016.
"Moj najveći problem oduvijek je bio moj osmijeh. Obožavam se smijati, a morala sam ga skrivati u javnosti jer nisam htjela da ga itko vidi i primijeti. San mi je bio da se slobodno smijem i uživam u vlastitoj sreći bez razmišljanja. Beskrajno sam vam zahvalna na tome i sve bih opet ponovila!"
Fotografije prikazuju stvarno stanje promjene prije i nakon izvođenja predmetnog zahvata. Rezultati svakog zahvata su individualni te se razlikuju od osobe do osobe, a slijedom čega Poliklinika Bagatin ne može jamčiti jednake rezultate kod svakog pojedinog klijenta.

VRSTE ZUBNIH KRUNICA

1. Metal-keramičke krunice

Baza krunice je napravljena od legure metala koja je u potpunosti prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv.

Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom).

Glavna prednosti metal-keramičkih krunica jest u tome što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću.

Također, zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koriste u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile.

Za klijente koji su alergični na druge metale, preporuka je bijelo zlato koji je biokompatibilan plemeniti materijal.

2. Staklokeramičke krunice

Staklokeramičke krunice zadovoljavaju visoke estetske zahtjeve klijenata.

Keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba.

Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz zub. Staklokeramičke krunice predlažu se za prednje zube kako bi se zadržala vrhunska estetika.

3. Cirkon-keramičke krunice

Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova.

Cirkon-keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a paralelno se zadržava prirodna estetika zuba.

Budući da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4 m, potrebno je manje brušenja prirodnog zuba prije stavljanja krunice.

Kako se cirkon-keramičke krunice izrađuju vrlo precizno, olakšano je čišćenje, a smanjena je i iritacija zubnog mesa (zbog mogućnosti visoke poliranosti i točnosti dosjeda krunice).

Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja tzv. 'crnog ruba' zbog povlačenja zubnog mesa jer u konstrukciji ne postoji metal.

Keramicke krunice - razlicite vrste

CAD/CAM tehnologija izrade krunica i mostova

Korištenjem CAD/CAM tehnologije stomatolog u potpunosti kontrolira konačni rezultat te omogućava da željeni izgled zuba bude savršenog anatomskog oblika, veličine i estetike.

Za takvu metodu izrade protetskih nadomjestaka nije potreban laboratorij, a asistencija dentalnog tehničara minimalna je čime se mogućnost pogreške svodi na minimum, a omogućava se vrhunska preciznost.

Ova metoda izrade krunica i mostova čini klijente Poliklinike Bagatin zadovoljnijima, a samo liječenje ugodnijim jer od sada za novi zub ne treba čekati i do nekoliko tjedana.

Kandidati

Krunice se postavljaju iz više razloga.

Oni koji su ugradili jedan ili više dentalnih implantata, trebaju krunice kao nadogradnju na implantatu kako bi uspješno nadomjestili izgubljeni zub.

Krunice se preporučuju i osobama koje imaju zube s opsežnim ispunom (plombom) ili endodontski liječene zube kako bi ih se zaštitilo od pucanja tijekom funkcije. 

Priprema

U našoj Poliklinici kompletnim kliničkim pregledom zubi i desni, pomoću rendgenske snimke utvrđuje se trenutačno stanje oralnog zdravlja, stanje korijena zuba i okolne kosti, nakon čega se izrađuje plan terapije.

Prije postavljanja krunice potrebno je izbrusiti zub sa svih strana kako bi se dobio prostor za krunicu.

Količina tvrdog zubnog tkiva koju treba odstraniti ovisi o vrsti krunice koja se postavlja.

DIZAJN OSMIJEHA (SMILE DESIGN)

U našoj Poliklinici nudi se posebna usluga koja omogućava dizajniranje osmijeha prije postavljanja keramičkih krunica.

Ova metoda podrazumijeva kompjuterski prikaz budućih zubi na osnovu fotografija i modela postojećih zubi.

U proces je od početka uključen i klijent, počevši od izražavanja želja do analize predviđenog rješenja.

Ovaj postupak omogućava kompletnu vizualizaciju procesa čime naši klijenti mogu procijeniti jesu li zadovoljni s formom, veličinom i bojom budućih zubi.

Više o dizajnu osmijeha možete saznati ovdje

smile design

Tijek zahvata

Ako nedostaje veći dio zuba, potrebno je zub prvo ojačati kolčićem i nadoknaditi ispunom kako bi se krunica mogla postaviti.

Nakon oblikovanja, uzima se otisak zuba na temelju kojega se u laboratoriju izrađuje odgovarajuća krunica, pazeći pritom da boja odgovara okolnim zubima kako bi se postigao što prirodniji izgled.

Dok se ne postavi trajna krunica, izrađuje se privremena koja će zaštiti pripremljeni zub.

Prije postavljanja, stomatolog će provjeriti odgovara li pripremljena krunica bojom i oblikom.

Nakon provjere, trajno se cementira, a zatim se dodatno poliraju rubovi krunice čime se dobiva nevidljivi spoj sa zubom.

Fotografije prikazuju stvarno stanje promjene prije i nakon izvođenja predmetnog zahvata. Rezultati svakog zahvata su individualni te se razlikuju od osobe do osobe, a slijedom čega Poliklinika Bagatin ne može jamčiti jednake rezultate kod svakog pojedinog klijenta.

Cijena

Cijene keramičkih krunica u našoj Poliklinici ovise o nekoliko faktora koji uključuju broj zuba i vrstu materijala od kojeg se izrađuje sama krunica. 

Ako vas zanima više informacija možete kontaktirati naše stomatologe putem maila na info@bagatin.hr ili nas nazvati na 01/46 10 225. 

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Najčešća pitanja

Vijek trajanja krunice je teško predvidjeti jer jako ovisi o oralnoj higijeni osobe. Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od 10 do 20 godina. Navike kao grickanje noktiju, jedenje leda ili noćno škripanje joj znatno skraćuju vijek trajanja.  

Prije postavljanja na prirodne zube, potrebno je prethodno izbrusiti zub kako bi se stvorilo mjesto za krunicu. Zatim se uzimaju vrlo precizni otisci zuba i okolnih tkiva, koji se šalju u dentalni laboratorij na izradu.

U sljedećoj posjeti našoj Poliklinici, keramička krunica se cementira na zub. Prilagođava se zubu tako da bude ugodna u ustima i pri žvakanju. Keramička krunica u potpunosti prekriva krunu zuba, odnosno, vidljivi dio zuba koji se nalazi u ustima.

Krunica se, također, ugrađuje na zubne implantate kako bi u potpunosti zamijenila izgubljeni zub po obliku, veličini i čvrstoći te vratila funkcionalnost, lijep i skladan osmijeh.

• Metal keramičke krunice
Baza krunice je napravljena od legure metala koja je u potpunosti prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv. Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom). Glavna prednosti metal-keramičkih krunica jest u tome što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću.

• Staklokeramičke krunice
Keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz zub. Staklokeramičke krunice predlažu se za prednje zube kako bi se zadržala vrhunska estetika.

• Cirkon-keramičke krunice
Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova. Cirkon-keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a paralelno se zadržava prirodna estetika zuba. Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja tzv. 'crnog ruba' zbog povlačenja zubnog mesa jer u konstrukciji ne postoji metal.

Krunice se postavljaju iz više razloga. Oni koji su ugradili jedan ili više dentalnih implantata, trebaju krunice kao nadogradnju na implantatu kako bi uspješno nadomjestili izgubljeni zub. Krunice se preporučuju i osobama koje imaju zube s opsežnim ispunom (plombom) ili endodontski liječene zube kako bi ih se zaštitilo od pucanja tijekom funkcije. 

Keramička ili porculanska krunica (navlaka) je 'kapica', odnosno protetski nadomjestak koji je idealno rješenje u situacijama kada je vaš prirodni zub toliko oštećen da plomba ne može u potpunosti nadomjestiti izgubljeni dio.

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit
}

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Donji grad

Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.