×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Keramičke krunice i mostovi

Keramičke krunice, poznate i kao porculanske krunice, porculanski zubi, porculanske navlake, najčešće su protetsko rješenje u slučaju funkcionalnog ili estetskog oštećenja zuba.

Izrađuju se od keramike koja odlično imitira boju zuba, a sama krunica štiti zub od daljnjeg oštećenja i sprječava njegovo daljnje propadanje.

Keramičkom se krunicom, također, može korigirati izgled i boja zuba, s ciljem postizanja lijepog i prirodnog osmijeha te vraćanja samopouzdanja.

Opis zahvata

Keramička ili porculanska krunica (navlaka) je 'kapica', odnosno protetski nadomjestak koji je idealno rješenje u situacijama kada je vaš prirodni zub toliko oštećen da plomba ne može u potpunosti nadomjestiti izgubljeni dio.

Krunice se preporučuju kako bi se vratila funkcionalnost zuba u slučaju njegova značajnijeg propadanja uslijed velikih karijesa te kod endodontski liječenih zubi koji nakon terapije obično imaju velika oštećenja zbog čega je potrebno zub prvenstveno zaštititi.

Keramika je postala zlatni standard u dentalnoj protetici zbog niza dobrih svojstava koja drugi materijali nisu imali.

Odlikuje se velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje i koroziju.

Ono najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije te estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba.

Kako se stavlja keramička  krunica?

Prije postavljanja na prirodne zube, u Dental centru Poliklinike Bagatin će stomatolog prethodno izbrusiti zub kako bi se stvorilo mjesto za krunicu.

Zatim se uzimaju vrlo precizni otisci zuba i okolnih tkiva, koji se šalju u dentalni laboratorij na izradu.

U sljedećoj posjeti našoj Poliklinici, keramička krunica se cementira na zub.

Prilagođava se zubu tako da bude ugodna u ustima i pri žvakanju.

Keramička krunica u potpunosti prekriva krunu zuba, odnosno, vidljivi dio zuba koji se nalazi u ustima.

Krunica se, također, ugrađuje na zubne implantate kako bi u potpunosti zamijenila izgubljeni zub po obliku, veličini i čvrstoći te vratila funkcionalnost, lijep i skladan osmijeh.

Trajne krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, staklo-keramike i cirkon-keramike. Ovisno o položaju zuba i preferencijama pacijenta, u dogovoru sa stomatologom se bira najbolji materijal za izradu krunice.

Koji je vijek trajanja keramičkih krunica?

Vijek trajanja krunice je teško predvidjeti jer jako ovisi o oralnoj higijeni osobe.

Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od 10 do 20 godina. Navike kao grickanje noktiju, jedenje leda ili noćno škripanje joj znatno skraćuju vijek trajanja. 

Kako bi vaše krunice što duže trajale, u našem besplatnom Vodiču za higijenu zubi smo naveli ispravne načine održavanja oralne higijene za zdrave zube i desni.

Marija
Marija*
Bezmetalne keramičke krunice
"Došla sam ovdje sa zdravstvenim problema sa zubima,a usput sam i uljepšala svoj osmijeh. Zaista je sve prošlo prekrasno. Zadovoljna sam sa dr. Radićem, sa Poliklinikom i sa uslugom. Rado ću se vratiti na pregled."

*pravi identitet klijenta izmijenjen je u svrhu zaštite osobnih podataka klijenta, te je isti poznat Poliklinici Bagatin, a sve u skladu sa Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).
Ivan
Ivan*
Bezmetalne keramičke krunice
"Hvala dr. Radiću i cijelom Dental Centru! Vrhunska usluga, ljubazno osoblje i napokon – savršen osmijeh!"

*pravi identitet klijenta izmijenjen je u svrhu zaštite osobnih podataka klijenta, te je isti poznat Poliklinici Bagatin, a sve u skladu sa Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).
Viktorija Radoš
Viktorija Radoš
Rekonstrukcija čeljusti Straumann implantatima i All-on-4 trajni protetski rad
"Moj najveći problem oduvijek je bio moj osmijeh. Obožavam se smijati, a morala sam ga skrivati u javnosti jer nisam htjela da ga itko vidi i primijeti. San mi je bio da se slobodno smijem i uživam u vlastitoj sreći bez razmišljanja. Beskrajno sam vam zahvalna na tome i sve bih opet ponovila!"
Fotografije prikazuju stvarno stanje promjene prije i nakon izvođenja predmetnog zahvata. Rezultati svakog zahvata su individualni te se razlikuju od osobe do osobe, a slijedom čega Poliklinika Bagatin ne može jamčiti jednake rezultate kod svakog pojedinog klijenta.

VRSTE ZUBNIH KRUNICA

1. Metal-keramičke krunice

Baza krunice je napravljena od legure metala koja je u potpunosti prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv.

Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom).

Glavna prednosti metal-keramičkih krunica jest u tome što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću.

Također, zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koriste u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile.

Za klijente koji su alergični na druge metale, preporuka je bijelo zlato koji je biokompatibilan plemeniti materijal.

2. Staklokeramičke krunice

Staklokeramičke krunice zadovoljavaju visoke estetske zahtjeve klijenata.

Keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba.

Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz zub. Staklokeramičke krunice predlažu se za prednje zube kako bi se zadržala vrhunska estetika.

3. Cirkon-keramičke krunice

Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova.

Cirkon-keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a paralelno se zadržava prirodna estetika zuba.

Budući da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4 m, potrebno je manje brušenja prirodnog zuba prije stavljanja krunice.

Kako se cirkon-keramičke krunice izrađuju vrlo precizno, olakšano je čišćenje, a smanjena je i iritacija zubnog mesa (zbog mogućnosti visoke poliranosti i točnosti dosjeda krunice).

Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja tzv. 'crnog ruba' zbog povlačenja zubnog mesa jer u konstrukciji ne postoji metal.

Keramicke krunice - razlicite vrste

Kandidati

Krunice se postavljaju iz više razloga.

Manjkave zube (zube uništene karijesom) nadomještamo krunicama, koje možemo staviti na implantate ili na izliječene dijelove zuba.

Krunice se preporučuju i osobama koje imaju zube s opsežnim ispunom (plombom) ili endodontski liječene zube kako bi ih se zaštitilo od pucanja tijekom funkcije. Naime, kada fali veliki dio zuba, koji se uništio karijesom, karijes se mora odstraniti i ostane manji dio zdravog zuba. Kad imamo manji dio zdravog zuba, on ne može izdržati opterećenja koja normalni zdravi zub može izdržati pa se na takav zub također stavlja krunica – da ga ojačamo, a ujedno je to i estetski ljepše.

Oni pacijenti koji su ugradili jedan ili više dentalnih implantata, trebaju krunice kao nadogradnju na implantatu kako bi uspješno nadomjestili izgubljeni zub. Kad nemamo zub, koristimo krunice i mostove (mostovi su više spojenih krunica u jednu cjelinu).

Priprema

U našoj Poliklinici kompletnim kliničkim pregledom zubi i desni, pomoću rendgenske snimke, utvrđuje se trenutačno stanje oralnog zdravlja, stanje korijena zuba i okolne kosti, nakon čega se izrađuje plan terapije.

Prije postavljanja krunice potrebno je izbrusiti zub sa svih strana kako bi se dobio prostor za krunicu. Na izbrušeni zub uzima se otisak na temelju kojeg izrađujemo krunicu. Krunica je gotova za 3 – 4 dana, ovisno o kompleksnosti slučaja. Za to vrijeme pacijent ima provizornu krunicu na zubu tako da ni u jednom trenu nije bez zuba.

Količina tvrdog zubnog tkiva koju treba odstraniti ovisi o vrsti krunice koja se postavlja.

Tijek zahvata

Krunica može biti gotova u 4 dolaska, uključujući liječenje.

Liječenje zuba je uvijek prvi korak, bilo da se radi o uklanjanju karijesa, parodontološkom procesu, endodontskom liječenju. Zub mora biti zdrav.

Ako nedostaje veći dio zuba, potrebno je zub prvo ojačati kolčićem i nadoknaditi ispunom kako bi se krunica mogla postaviti.

Nakon oblikovanja, uzima se otisak zuba na temelju kojega se u laboratoriju izrađuje odgovarajuća krunica, pazeći pritom da boja odgovara okolnim zubima kako bi se postigao što prirodniji izgled.

Dok se ne postavi trajna krunica, izrađuje se privremena koja će zaštiti pripremljeni zub. Pacijent nikada iz ordinacije neće izaći bezub.

Prije postavljanja, stomatolog će provjeriti odgovara li pripremljena krunica bojom i oblikom.

Nakon provjere, trajno se cementira, a zatim se dodatno poliraju rubovi krunice čime se dobiva nevidljivi spoj sa zubom.

 

Ukratko, tijek zahvata je sljedeći:

  • Liječenje
  • Stavljanje kolčića, brušenje i otiskivanje, izrada privremene krunice
  • Proba
  • Proba i cementiranje 

Napomenimo još jednom da ni u jednom trenutku pacijent iz ordinacije ne izlazi bez zuba

Cijena

Cijene keramičkih krunica u našoj Poliklinici ovise o nekoliko faktora koji uključuju broj zuba i vrstu materijala od kojeg se izrađuje sama krunica. 

Ako vas zanima više informacija možete kontaktirati naše stomatologe putem maila na info@bagatin.hr ili nas nazvati na 01/46 10 225. 

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".