Kako ukloniti bore


Bore nam nastaju kao posljedica niza procesa u koži među kojima se izdvajaju smanjenje proizvodnje kolagena i elastina koji su zaduženi za čvrsti tonus i kožu bez bora. Nastanku bora ne pomaže ni pretjerano izlaganje suncu, kao ni mrštenje niti stalno podizanje obrva. Zahvaljujući brojnim neinvazivnim metodama pomlađivanja sve je više pacijenata zainteresirano za tretmane koji bi omogućili mladolikiji izgled i ublažavanje bora, a otkrivamo kako tretirati različite bore koje nastaju na našem licu tijekom godina.

kako ukloniti bore

Bore na čelu

Jedan od najboljih načina kako ublažiti horizontalne bore na čelu je dobro poznati miomodulator Vistabel koji se primjenjuje za tretman horizontalnih bora na čelu, bora mrštilica i smijalica. Vistabel djeluje tako da blokira signal od živaca prema mišićima zbog čega se mišići zaduženi za određeni pokret blago opuštaju, a bore postaju manje izražene.

Osim uklanjanja neželjenih bora smijalica i mrštilica, Vistabelom se mogu suptilno podići obrve i kapci te postići otvoreniji pogled, čime su oduševljeni brojni pacijenti.

Bore između obrva

Osobe koje imaju izražene bore između obrva, poznatije još kao bore mrštilice, također su idealni kandidati za Vistabel tretman. Bore mrštilice nastaju zbog naglašenog rada mišića te regije, a postaju izraženije i zbog postupnog stanjivanja koža i izlaganja suncu.

bore

Bore oko očiju

Slično kao i kod bora na čelu i između obrva, bore oko očiju nastaju kao posljedica rada mišića te regije,  a tijekom vremena postaju jače vidljive. Također, mogu biti izraženije zbog mnogih vanjskih faktora poput izlaganja suncu i suhoće kože. Jedno od izvrsnih rješenja za ublažavanje tih bora je tretman miomodulatorom Vistabelom.

No, u slučaju jače naglašenih i dubokih bora na čelu, između obrva te oko očiju, uz tretman miomodulatorom poželjno je provesti terapiju skinboosterima ili dermalnim filerom odgovarajuće gustoće.

Nazolabijalne  bore

Nazolabijalne bore nastaju zbog gubitka tonusa cijelog lica te niza promjena u dubljim strukturama potkožnog tkiva. Pri korekciji nazolabijalnih bora najčešće se odlučujemo za tretman lateralnog liftinga lica dermalnim filerima, čime podižemo i vraćamo licu mladoliku zategnutost što posredno smanjuje naglašenost nazolabijalnih bora.

Dr. Kramarić

Bore oko usana

Bore oko usana najčešće se javljaju u staroj životnoj dobi kao posljedica promjena na koži i potkožnim strukturama te rada mišića te regije tijekom godina.  Mogu se uspješno korigirati kombinacijom tretmana dermalnim filerom odgovarajuće gustoće te skinboostera.

Bore na vratu

Bore na vratu nastaju opuštanjem kože te gubitkom kolagena, a lice gravitira sve više prema dolje. Zbog toga neke žene često prve znakove starenja primijete u donjoj trećini lica i na vratu. Kao odličan izbor u cilju poboljšanja tih promjena pokazali su se preparati na bazi hijaluronske kiseline, odnosno skin boosteri i dermalni fileri koji osiguravaju dubinsku hidrataciju vraćajući  koži prirodni volumen uz blagi efekt zatezanja, poboljšanja teksture i korekcije sitnih bora.

Uz navedene postupke, tretman pomlađivanja matičnim stanicama iz vlastite krvi, popularni PRP tretman najčešće koristimo u mlađim dobnim skupinama kao početni anti-age tretman koji prvenstveno djeluju na poboljšanje tonusa kože.

PRP je tretman pri kojem koristimo aktivirane trombocite iz vlastite krvi pacijenta koji oslobađaju faktore rasta te stimuliraju stanice našeg tkiva zadužene za reparaciju i regeneraciju. Efekt tretmana uočava se nakon nekoliko tjedana, koža postaje sjajnija i zategnutija. Ovaj tretman možemo koristiti za pomlađivanje lica, vrata, dekoltea, ali i kose pri čemu daje izvrsne rezultate.

konzultacije

Nadalje, mezoterapija nam osigurava intenzivnu hidrataciju kože, a cilj određenih mezoterapijskih koktela  je povećati aktivnost fibroblasta – stanica odgovornih za proizvodnju kolagena i elastina u koži uz dublju hidrataciju. Za aplikaciju u kožu koriste se farmakološki pripravljene sterilne aktivne supstance koje sadrže hijaluronsku kiselinu, aminokiseline i vitamine. Mezoterapijom postižemo osvježenje, sjaj i blistavost kože, ali njome ne možemo značajnije umanjiti bore.

Kombinacijom tretmana, mezoterapije, skinboostera i dermalnih filera možemo uistinu dobiti pomlađeni izgled.

Prije odluke koji tretman odabrati, najbolje je obaviti konzultacije s dermatologom na kojima možete dobiti detaljne upute i preporuke stručnjaka o tome koji su tretmani idealni za vašu problematiku.

Dr. Snježana Kramarić, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Snježana uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju u KBC Osijek i KBC Zagreb. Završila je stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Redovito sudjeluje na tečajevima trajne edukacije te prisustvuje na raznim kongresima iz struke. Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore. Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom.

Meni