Kako se riješiti strija laserom?


Uklanjanje strija, točnije redukcija strija, moguća je na minimalno invazivan način pomoću suvremene moćne tehnologije frakcijskog lasera. Uzimajući u obzir to da su strije ožiljci na koži, potrebno je umanjiti i ublažiti njihovu vidljivost, a da pri tom ne oštetimo okolno tkivo. O tome što su strije i kako nastaju već smo pisali, a detaljnije možete provjeriti ovdje, a u nastavku donosimo kako se riješiti strija.

U Poliklinici Bagatin tretmane redukcije strija izvode naši dermatolozi i kirurzi pomoću jednog od najboljih ablativnih frakcijskih lasera – Erbium laser MCL 31 Dermablate kojim se djelotvorno smanjuje veličina, zaglađuje površina kako bi ostali samo estetski prihvatljiviji, nježniji i puno svjetliji ožiljci.

Što je ablativni frakcijski laser?

Erbium laser MCL31 Dermablate suvremeni je laser koji omogućuje sigurno i nježno uklanjanje svih vrsta pigmentiranih kožnih promjena te ostalih vrsta oštećenja kože na epidermalnoj i dermalnoj razini. Ovaj laser svojim frakcijskim nastavkom tretira površinski sloj kože na kojem se nalaze strije te postiže duboku regeneraciju kako bi se formirala nova, sjajnija i vidno pomlađena koža.

Najveća prednost ablativnog frakcijskog lasera, kakav je Erbium, u odnosu na druge lasere je u količini laserskih zraka. Naime, uobičajeni frakcijski laseri imaju tek jednu zraku unutar svog laserskog snopa, a ablativni frakcijski laser ima ih na stotine. Zbog toga je potrebno manje tretmana za postizanje zadovoljavajućih rezultata, a zbog svoje valne duljine Erbium laser, ablativni frakcijski laser koji koristimo u Poliklinici Bagatin, prodire dublje u kožu uz uspješniju redukciju ožiljaka, a samim time i strija.

Frakcijski radiovalovi

Lasersko liječenje strija frakcijskim radiovalovima preporučuje se ženama i muškarcima koji imaju veću površinu tijela zahvaćenu strijama, a koje se na taj način brže reduciraju. Tako kod osoba koje imaju strije na trbuhu, uz mlohavost kože nakon poroda ili mršavljenja, laser dovodi do tzv. peeling efekta zbog kojeg se one smanjuju, a zbog toplinskog efekta nastaje dodatno zatezanje kože uz razvoj novog vezivnog tkiva. Kod osoba koje imaju strije na stražnjici ova metoda, uz redukciju „izdajničkih pruga“, dodatno može učvrstiti stražnjicu.

Kako izgleda ublažavanje i uklanjanje strija laserom?

Lasersko djelovanje temeljeno je na pulsevima laserskog, mikropreciznog svjetla koje prodire do dubokih struktura ispod kože. Za razliku od drugih laserskih tretmana, koji djeluju na principu hlađenja, odnosno smrzavanja, ovaj je laser temeljen na vrućim laserskim zrakama. Zagrijavanjem se pod kožom potiče rast i formiranje novih stanica, a istodobno tijelo na prirodan način odbacuje oštećeno tkivo i mijenja ga novim, mekanijim slojem stanica kolagena i elastina koji su ključni u izgradnji kože.

Izbjeljivanjem strija laserom smanjit će se vidljivost postojećeg ožiljka tako što će se on prilagoditi boji kože tijekom određenog vremena. Naime, učinak laserskog ublažavanja strija je progresivan što znači da rezultati postaju vidljiviji prolaskom vremena, najčešće unutar nekoliko mjeseci.

Sam tretman je brz i jednostavan, uz minimalno peckanje koje traje vrlo kratko, a oporavka nema. U najvećem broju slučajeva potrebno je nekoliko laserskih tretmana kako bi se postigao maksimalan učinak.

Kandidati

Vrlo je važno imati realna očekivanja od laserskog tretmana. Naime, što je ožiljak crveniji i mekši, odnosno noviji, time će rezultati biti bolji. Moja je preporuka da ne čekate predugo ako želite smanjiti vidljivost svojih strija. Ožiljci koji su nešto stariji neće netragom i u potpunosti nestati, no bit će svjetliji, mekši i plosnatiji nego što su to bili prije tretmana laserom.

Ako patite od kožnih bolesti, poput psorijaze, cističnih akni i dermatitisa, ne preporučujem podvrgavanje laseru. Osim toga, ako koristite lijekove poput izotretinoina za akne trebali biste prestati piti lijek barem pola godine prije samog tretmana.

Izdajničke pruge ne moraju narušavati ljepotu vaših nogu, ruku, trbuha ili stražnjice. Želite li reducirati njihovu vidljivost, prepustite se u sigurne ruke stručnjaka Poliklinike Bagatin i vrhunskim laserom postignite željeni izgled.

Za sva dodatna pitanja o strijama i svim metodama njihove redukcije obratite se našem call centru na broj 01 4610 225 ili na mail info@bagatin.hr te rezervirajte svoj termin!

 

 

 

 

Dr. Jolanda Kanižaj-Rajković, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Jolanda Kanižaj Rajković uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji, dermatokirurgiji i laserskoj medicini. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju, KBC Zagreb tijekom koje je završila stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije. Aktivno je sudjelovala na kongresima organiziranim od strane Hrvatskog dermatološkog društva (HDD) i Europske akademije za dermatovenerologiju (EADV). Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore.

Meni