Što su strije i kako nastaju


Strije, u ženskom rječniku često nazivane „izdajničkim prugama“, jedan su od najvećih neprijatelja s kojima se ženski dio populacije bori. Bez obzira na to što ne utječu na zdravstveno stanje, utječu na samopouzdanje i poimanje ljepote.

Kada govorimo o strijama, zapravo govorimo o oštećenjima na koži u obliku tanjih i debljih linija koje obično nastaju uslijed prebrzog rastezanja vezivnog tkiva. U trenutku kad se vezivno tkivo rastegne i nema mogućnosti brzo se prilagoditi novonastaloj situaciji, dolazi do njegova oštećenja. Zato se strije smatraju jednim od ožiljaka na koži.

Iako se često strije smatraju ženskom problematikom, ni muškarci nisu pošteđenih ovih kožnih promjena.

Zašto nastaju strije?

Brazde na koži, odnosno strije, nastaju linearnim gubitkom kolagenih vlakana u pojedinim dijelovima kože.

Na kvalitetu kože i vezivnog tkiva najviše utječe naša genetika pa je tako kod nekih ljudi vezivno tkivo slabije kvalitete, odnosno ima manje kolagena i elastina, a time je onda povećana sklonost razvoju strija. Što je vezivno tkivo jače, odnosno, ima više kolagena, strije manje nastaju.

U trudnoći, tijekom naglih promjena u težini i hormonalnih promjena dolazi do istezanja kože i gubitka elastičnosti te nastajanja strija.

Za nastanak strija u pubertetu odgovoran je hormon rasta. Naime, pubertet je razdoblje kad dječje tijelo pod utjecajem brojnih hormona doživljava svoj ubrzani rast u širinu i visinu. Promjene su intenzivne i događaju se gotovo „preko noći“.

Prilikom zdravstvenih stanja kod kojih nadbubrežna žlijezda ne obavlja svoju funkciju kako bi trebala, astme, reumatskih bolesti, alergija, upalnih bolesti crijeva i sl., a kod kojih su terapija kortikosteroidi dolazi do nastanka strija jer kortikosteroidi smanjuju sposobnost rastezanja kože.

Kod muške populacije najčešće pojavljivanje strija je kod bodybuildera zbog korištenja steroida kada koža ne može pratiti istom brzinom povećanje mišićne mase.

Mjesta nastanka strija

Strije ne bole – ni kada nastaju ni poslije. Najčešće nastaju na mjestima koja su najviše izložena rastezanju i rastu kože, kao što su ramena, nadlaktice, grudi, trbuh, bokovi, bedra i stražnjica.

Strije na grudima, trbušnim stjenkama i bokovima najčešće se pojavljuju kod trudnica jer im se koža na tim mjestima najviše rasteže. Tinejdžeri će zato imati najviše strija na natkoljenicama i donjem dijelu leđa, a bodybuilderi na ramenima.

Izgled, boja, oblik i veličina strija

Prilikom početne pojave, strije će najprije biti obojane – crvene, ljubičaste, ljubičasto-crvene, ružičaste ili crveno-smeđe, ovisno o tipu kože. S vremenom te nijanse blijede sve do bijelih strija, odnosno strija koje su nijansom svjetlije od boje kože. Ta konačna bjeličasta boja zapravo je nedostatak pigmenta u koži.

Što se tiče njihovog oblika, mogu imati vodoravan i okomit oblik, a najčešće su međusobno paralelne. Njihova širina varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, a mogu biti i do 20-ak centimetara dugačke.

Kako se riješiti strija?

Prevencija

Jednom kad strije nastanu, nikada u potpunosti ne nestanu. Na njihov nastanak se ipak može utjecati, stoga ih je bitno čim ranije tretirati različitim proizvodima, posebno onima za hidrataciju i jačanje barijere kože.

Preparati koji pojačavaju elastičnost kože, poput onih s vitaminom C, voćnim kiselinama i retinoidima, spojevima koji potiču obnovu kože na bazi vitamina A, korisna su njega nakon tuširanja. Vitamin A neophodan je, između ostalog, za pravilan rast i razvoj svih stanica, zato je posebno važan za djecu i adolescente.

Također, postojeće strije se mogu tretirati različitim tretmanima kako bi se smanjila njihova vidljivost.

Tretmani

Kada su strije već prisutne, njihove tragove možemo ublažiti tretmanima. U Poliklinici Bagatin preporučujemo SkinPen, tretman osmišljen da vibracijama svojih mikroiglica prirodnim putem potiče kožu na obnavljanje kako bi ublažio bore, strije i ožiljke te tako postigao zatezanje i pomlađivanje kože. Na sličan način i Skin Needler mikroubodima dovodi do vidljive regeneracije kože praćene stvaranjem novog kolagena i elastina. Stvaranjem novog kolagena i elastina pod kožom te pomlađivanjem ovi tretmani djelotvorno reduciraju strije kako bi one bile manje vidljive.

Osim toga, u našoj Poliklinici odlične rezultate u redukciji strija postižemo laserom. Njegova glavna prednost je što tijelo na prirodan način odbacuje oštećeno tkivo i mijenja ga novim kolagenom i elastinom, koji su ključni u izgradnji kože, djelovanjem laserskih zraka.

Za sva dodatna pitanja o strijama i metodama redukcije obratite se našem call centru na broj 01 4610 225 ili na mail info@bagatin.hr te rezervirajte svoj termin!

Dr. Snježana Kramarić, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Snježana uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju u KBC Osijek i KBC Zagreb. Završila je stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Redovito sudjeluje na tečajevima trajne edukacije te prisustvuje na raznim kongresima iz struke. Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore. Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom.

Meni