Hijaluronska kiselina i njena uloga u našoj koži


Hijaluronska kiselinaKada bismo pitali stručnjake koji je jedan od najvrjednijih sastojaka u našoj koži, vjerujemo da bi većina rekla da je to hijaluronska kiselina. Mnogi njene molekule nazivaju „čarobnima“ zbog širokog spektra djelovanja i načina na koji utječe na naš organizam i kožu. Po svom sastavu je polisaharid (ugljikohidrat) i prirodno se nalazi u ljudskom tijelu. U većim količinama nalazi se između stanica kože gdje pruža vlažnost, čvrstoću i gipkost koži. Također, osigurava brže zacjeljivanje i regeneraciju kože. Razlog tomu je sposobnost hijaluronske kiseline da veže vlagu na sebe i time održava kožu „punašnom“, hidratiziranom i mladolikom.

Svi se rađamo s visokom razinom hijaluronske kiseline, koja se tijekom života troši. Gubitak hijaluronske kiseline je posljedica starenja, ali i lošeg stila života, pušenja i loše prehrane. Gubitkom molekula hijaluronske kiseline dolazi do gubitka hidratacije, gubitka elastičnosti kože, formiranja bora i obješene kože oko očiju i usta. Prve znakove dehidracije i starenja kože žene počinju primjećivati nakon tridesete godine života.

Vistabel

Razlika između hijaluronske kiseline i kolagena

Koža je najveći organ ljudskog tijela na kojeg otpada oko 15% tjelesne težine, a otprilike 50% hijaluronske kiseline u našem tijelu nalazi se u koži. Hijaluronska kiselina i kolagen neophodni su za održavanje slojeva i strukture kože. Kolagen daje koži čvrstoću, no hijaluronska kiselina hrani i hidratizira kolagen. Zamislite kolagen kao rastezljiva vlakna koja vraćaju kožu u prvotni oblik nakon rastezanja. Kolagen je poput gumene vrpce, no zamislite samo rastezanje te gumene vrpce milijun puta, kao što činimo sa svojom kožom kojoj je potrebna vlaga. Zamislite sada rastezanje te iste gumene vrpce milijun puta pod vodom. Izgledi da se ta gumena vrpca osuši i pukne su tada minimalni. Smatrajte hijaluronsku kiselinu tekućinom koja održava kolagen vlažnim i elastičnim.

Hijaluronska kiselina ključna je molekula u procesu starenja kože. Odgovorna je za elastičnost i potpornu funkciju, odnosno visokoelastična svojstva kože. Mlada koža je glatka i veoma elastična jer sadrži visok udio hijaluronske kiseline koja pomaže koži da ostane zdrava. Kako starimo, tijelo gubi mogućnost održavanja jednakog udjela hijaluronske kiseline u koži. S padanjem razine hijaluronske kiseline u koži smanjuje se i mogućnost kože da zadržava vodu. Rezultat toga je da koža postaje suha i gubi mogućnost održavanja vlažnosti. Hijaluronska kiselina popunjava prostor vežući vodu i na taj način održava kožu bez bora.

Dermalni hijaluronski fileri za vraćanje mladolikosti

Hijaluronsku kiselinu u obliku dermalnih filera u Poliklinici Bagatin koristimo  u estetskim tretmanima za ublažavanje bora i borica, smanjenje podočnjaka, povećanje usana, kao i za oblikovanje kontura lica, primjerice brade i jagodica. Proizvod se injekcijom ubrizgava ispod bore te potom ispunjava potkožno tkivo i izdiže utor bore. Njegovom aplikacijom u kožu postiže se, ne samo popunjavanje bora i vraćanje izgubljenog volumena, već i hidratacija kože zbog retrakcije molekula vode, a dokazano je da dovodi i do regeneracije kolagena, kao i stvaranja novog.

Hijaluronska kiselina

Najvažnije je naglasiti da hijaluronski fileri omogućavaju zadržavanje prirodnog izgleda lica. Iako nam se čini da je u životnoj dobi od dvadeset ili trideset godina još prerano za tretiranje kože hijaluronskim filerima, biološki to nije tako. Naime, svi mi počinjemo postupno starjeti već od 25. godine života i upravo je tada u vrlo malim količinama dodavanje hijalurona prevencija nastanka bora. U Poliklinici Bagatin koristimo samo dermalne filere renomiranih proizvođača, poput Allergana i Merza (Juvéderm i Belotero) koji, zahvaljujući svojoj izvrsnosti, pružaju dugotrajne i prekrasne rezultate.

Komplikacije vezane uz upotrebu dermalnih hijaluronskih filera su rijetke. Mogući je nastanak crvenila, koje obično nestaje nekoliko sati nakon. Za renomirane proizvode hijaluronskih filera, koji se odavno koriste, u struci se navodi kako pružaju visoku sigurnost te da iznimno rijetko izazivaju nuspojave.

Za naše klijentice i klijente biramo samo najbolje te nudimo dermalne filere koji su prošli rigorozna istraživanja i pokazali se izvrsnima. Više o vrstama filera, područjima tretiranja i načinu djelovanja možete saznati na našoj web stranici.

Također, možete se naručiti na konzultacijski pregled, na kojem će liječnik pregledati vašu kožu i osobno odgovoriti na sva vaša pitanja. Naručiti se možete telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr .

Dr. Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijalne kirurgije

Dr. Tomica Bagatin najviše se bavi estetskom kirurgijom te mu je cilj pružiti pacijentima najsigurniju i najbolju kiruršku metodu kako bi naglasio njihovu prirodnu ljepotu. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici „Dubrava“. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i međunarodnih udruženja – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) and International Association of Oral and Maxillofacial Surgery (IAOMS) te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni