• Početna
  • Koža
  • Opuštena koža na tijelu – savjeti za zatezanje kože tijela

Opuštena koža na tijelu – savjeti za zatezanje kože tijela


Opuštena koža jedan je od najznačajnijih znakova starenja. Ona je posljedica kombinacije unutarnjih i vanjskih čimbenika kao što su hormonalne promjene, kronološko starenje i nagli gubitak težine. Od bedara, vrata, pa čak i do kapaka – vrijeme, gravitacija i nedostatna njega čine svoje. Gubitak elastičnosti nije moguće izbjeći u potpunosti, ali adekvatnom njegom i pravovremenim djelovanjem može se ublažiti. Da biste što duže zadržali mladenačke konture i preventivno djelovali na gubitak elastičnosti, donosimo vam savjete kako zategnuti kožu njegom i tretmanima.

Zašto koža gubi elastičnost?

Prije nego li na kožu možemo djelovati restorativno, valja razumjeti kako i zašto koža gubi elastičnost. S godinama prijelaz između gornjeg i srednjeg sloja kože (epiderme i derme) podliježe promjenama. Taj prijelaz sastoji se od malenih izdanaka – papila. U središtu svake papile nalaze se krvne žile koje opskrbljuju najviši sloj kože svim potrebnim nutrijentima, kisikom i vlažnošću. Kod mlađe i zdravije kože, one su zbijene i duboke što koži daje glatku teksturu i debljinu.

Broj papila s godinama se smanjuje te one same postaju pliće što dovodi do smanjene učinkovitosti prijenosa nutrijenata i kisika u gornje slojeve kože. Elastičnost strukture te fleksibilnost time se gube, a koža podliježe nastanku bora. Također, s vremenom se proizvodnja kolagena i elastina, bjelančevina koje kožu čine elastičnom, u tijelu usporava što potom dodatno kožu čini opuštenijom.

Što su kolagen i elastin?

Koža, iako sastavljena od brojnih tvari, za svoju zategnutost većinom koristi već spomenuti kolagen i elastin. Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu i tvar koja svojim djelovanjem osigurava snagu i čvrstoću tkiva. Možemo ga pronaći u mišićima, kostima, tetivama i koži. Djeluje u kombinaciji s elastinom, proteinom koji brine da koža ostane napeta i zategnuta.

Količina kolagena i elastina u koži ovisi o brojnim faktorima, ali kao i obično, neki su presudni. Primjerice – koliko dug period imamo višak kilograma. U slučaju opuštene kože, vrijeme svakako nije naš saveznik. Naime, kada je riječ o opuštenoj koži nastaloj uslijed gubitka ili dobivanja kilograma, generalno vrijedi pravilo da ćete, reagirate li kasnije, odnosno imate li višak kilograma dulji vremenski period, zbog gubitka elastina i kolagena biti podložniji opuštenoj koži.

Uz tjelesnu težinu, stil života, sunce i stres, ugrožavajući faktor zategnutoj koži svakako je pušenje. Želite li zdravu i mladoliku kožu, pušenje će biti jedan od vaših najvećih neprijatelja. Ono izrazito djeluje na ubrzano starenje kože, a na povezanost pušenja i ubrzanog starenja ukazano je još prošloga stoljeća. Napravljena su brojna istraživanja koja su tu povezanost potvrdila te danas znamo kako duhanski dim ima više od 1000 sastojaka (neki navode i do 4000) koji negativno djeluju na tijelo, pa time i na kožu.
Točan mehanizam na koji nikotin postaruje kožu nije poznat, no primijećeno je da pojačava aktivnost enzima (matriksna metaloproteinaza – MMP) koji razgrađuje kolagen. Time koža gubi na čvrstoći i strukturi. Također, zabilježena je manja količina vode u rožnatom sloju kože, drugim riječima – koža pušača je dehidrirana.

Kako zategnuti kožu?

Muči li nas opuštena koža lica ili tijela svakako valja posegnuti za kvalitetnom kozmetikom posebno prilagođenom zreloj koži, a održavanju tonusa doprinijeti će i fizička aktivnosti, posebice istezanje. Bilo bi idealno sve navedeno raditi preventivno, prije značajnijeg opuštanja kože.

Međutim, ako je do opuštanja kože na licu i tijelu već došlo, za uspješno vraćanje mladenačke zategnutosti kože predlažemo nekoliko tretmana u našoj Poliklinici. Naši vrhunski stručnjaci znaju kako zategnuti kožu bez operacija.

Kada je u pitanju opuštena koža tijela, Adipologie tretman na potpuno neinvazivan način, ultrazvučnim djelovanjem, prodire do masne stanice te istovremeno djeluje na razvoj kolagena u hipodermi. Ovaj tretman idealan je za sve one koji se bore s celulitom, masnim naslagama i opuštenom kožom jer istovremeno stvara efekt pomlađivanja – nakon tretmana kolagen se nastavlja obnavljati.

zatezanje kože

Za zatezanje kože pomaže i Venus Legacy tretman koji radiofrekvencijom potiče dubinske slojeve kože na obnavljanje kolagena i elastina. Idealan je za tretiranje vrata, ruku, leđa, bokova i stražnjice, a rezultati su vidljivi već nakon nekoliko tretmana.

Koža, obogaćena novim kolagenom, postaje čvršća dok vlakna elastina kožu čine ponovno glatkom i elastičnom.

Kreme za zatezanje kože

Dodatnu pomoć u djelovanju na opuštenu kožu mogu nam pružiti i kreme za zatezanje kože.
Odabirom i kombinacijom aktivnih sastojaka te redovitim nanošenjem krema značajno utječemo na tijek i progresiju opuštenosti kože.

Naša preporuka za izbor kreme svakako je ZO Skin Firming Serum kojeg još nazivaju ‘Facelifting u bočici’. Ovaj serum vidljivo zateže kožu, pomaže definirati konture lica, štiti od oštećenja slobodnih radikala te pridonosi prirodnom procesu očuvanja kože.

Pri odabiru kreme opuštena koža lica zahtjeva drugačiji pristup njezi od kože tijela.

Iako ne postoji krema koja će licu podariti efekt jednak kirurškom faceliftingu, u kvalitetnim anti-age proizvodima možemo pronaći sastojke koji će redovitim korištenjem zaista popuniti bore, zategnuti gornji sloj kože i pružiti dojam blagog liftinga.

Na tržištu su dostupne kreme koje svojim aktivnim sastojcima ciljano djeluju na uzročnike problema koji su doveli do opuštanja kože. Takva kozmetika djeluje restorativno i preventivno na gubitak elastičnosti, smanjen volumen ili pad proizvodnje kolagena. U njima najčešće nalazimo aktivni kolagen, hijaluronsku kiselinu, vitamin C, niacinamid i raznovrsne biljne komplekse dokazanog djelovanja zatezanja.

Što je ključ uspjeha?

Na posljetku valja napomenuti kako je ključ uspjeha kombinacija svih navedenih faktora.
Ukratko – redovito kretanje i uravnotežena prehrana u kombinaciji s pravilnom njegom može u potpunosti transformirati vašu opuštenu kožu!

Sad kad ste naučili sve o opuštenoj koži možete krenuti u izradu detaljnog plana njege, a ako razmišljate o odlasku na tretmane, sada je idealno vrijeme.

Za više informacija slobodno nam se obratite i zatražite svoj termin za besplatne konzultacije telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr

Petra Vlaović, medicinska kozmetologinja

Petra je zanimanje medicinskog kozmetologa stekla na Zdravstvenom Učilištu u Zagrebu. Predani je član kozmetološkog tima Poliklinike Bagatin te se veseli svakom klijentu Poliklinike kako bi s njima ostvarila najbolji rezultat i premašila sva njihova očekivanja.

Meni