Vodič za operaciju povećanja grudi


Odluka o operaciji

Povećanje grudi ugradnjom implantata najpopularnija je estetska operacija među ženama diljem svijeta. Današnji modeli implantata nude daleko bolje rezultate nego prijašnji modeli, naravno, samo u rukama kvalitetnog kirurga.

Jedan od prvih koraka koje možete poduzeti je da postanete educirani potencijalni klijent. Raspitajte se kako napraviti pametan izbor kirurga i poliklinike u kojoj ćete se podvrgnuti zahvatu, pretražite njihove web stranice, pročitajte sve o zahvatu i saznajte koje vrste i modele implantata koriste. Pretražite fotografije prije i poslije kako biste stekli uvid u vrste poboljšanja koje možete postići ugradnjom implantata. Pogledajte video zapise o zahvatima te najnovijim dostignućima u istraživanjima.

Vodič za operaciju povećanja grudi

Kandidatkinje – Žene se odlučuju na povećanje grudi kako bi poboljšale svoj izgled na način koji pomaže u ojačavanju samopouzdanja ili smanjenju samokritičnosti. Jedan ili više od navedenih stanja ili osjećaja mogu biti pokazatelj da ste dobar kandidat za operaciju povećanja grudi:

  • Dosta vam je osjećaja malih grudi
  • Odjeća koja vam dobro paše oko bokova vam je često mala na prsima
  • Ne osjećate se dobro u kupaćem kostimu ili sportskom grudnjaku
  • Vaše grudi su se smanjile i opustile nakon jedne ili više trudnoća
  • Nagli gubitak težine je promijenio veličinu i oblik vaših grudi
  • Jedna dojka vam je primjetno manja od druge
  • Potrebna vam je rekonstrukcija grudi nakon preventivnog odstranjivanja u svrhu sprječavanja pojave karcinoma

Realna očekivanja – Vrlo je važno imati realna očekivanja te biti pozitivna osoba. Dobrim kandidatkinjama se smatraju žene općenito dobrog zdravlja sa stabilnom težinom koju održavaju zdravom prehranom i životnim stilom.

Odabir kirurga i cijena – Prije nego li se odlučite na zahvat, morate provjeriti koliko je vaš liječnik kompetentan kako biste bili sigurni ima li  dovoljno iskustva za ostvarivanje vaših snova. Prvi korak je odabir licenciranog plastičnog kirurga za tijelo s velikim brojem odrađenih zahvata na grudima i dogovaranje konzultacija nakon kojih ćete odlučiti jeste li sigurni želite li mu pružiti povjerenje. Konzultacije vam mogu pomoći u odluci je li vam ugodno s kirurgom i njegovim timom te imate li povjerenja u njega. Također, slobodno ga pitajte za njegove radove, neka vam pokaže fotografije ili video priloge svojih zahvata. Ukoliko se odlučite na zahvat kod njega, vi i vaš kirurg radit ćete zajedno kao partneri tijekom cijelog postupka.

Ukupan trošak povećanja grudi u Hrvatskoj se kreće se između 22.000 i 27.000 kn. Taj iznos uključuje naknadu za kirurga, trošak implantata koji je jedan od glavnih razloga za razlike u cijeni operacije i druge troškove poput anestezije, kirurških pomagala, propisanih lijekova, kompresivnog  steznika, postoperativnih kontrola i troškova poliklinike. Što je sve uključeno u cijenu provjerite na konzultacijama s doktorom.

Konzultacije s doktorom – Izbor prave veličine, vrste i oblika implantata najvažnija je zajednička odluka pacijenta i kirurga. Kada su implantati preveliki u usporedbi s tkivom grudi, odnosno ako ono ne predstavlja adekvatan pokrov, poslije operacije krajevi implantata mogu se nazirati kroz kožu i biti uočljivi. Isto tako, neprimjerena veličina implantata može povećati utjecaj gravitacije zbog težine i pospješiti raniju obješenost grudi.

Konzultacije s dr. Bagatinom

Danas prije same operacije u 3D simulaciji možete vidjeti kako biste izgledali nakon zahvata što uvelike pomaže komunikaciji između doktora i pacijentice. Taj uređaj naziva se VECTRA 3D fotosimulator i u regiji je dostupan isključivo u našoj Poliklinici. Kod povećanja grudi silikonskim implantatima simulacije su temeljene na stvarnim implantatima koje koristimo za vrijeme zahvata, a koji su trenutno najkvalitetniji implantati na tržištu.

Prednosti VECTRA 3D konzultacija:

  • Pravovremena analiza mogućnosti plastične operacije
  • Precizne mjere tijela za planiranje operacije
  • Realna očekivanja od rezultata plastične operacije
  • Personalizirani prikaz sa sudjelovanjem pacijenta
  • Jasna vizualizacija i simulacija očekivanih rezultata
  • Povećano povjerenje pacijenta
  • Potpuno određen cilj operacije

VECTRA 3D fotosimulator

Izbor implantata i zahvat

Silikonski implantati ili implantati s fiziološkom otopinom – Postoje različite vrste implantata, ali svi imaju zajedničko to što im je vanjska stjenka napravljena od silikonskog elastomera. Glavna razlika je u površini implantata i materijalu kojim je ispunjen.

Silikonski implantati za grudi su implantati s debelom, gipkom silikonskom ovojnicom ispunjenom kohezivnim silikonskim gelom. Prednosti silikonskih implantata prema riječima pacijenata i kirurga su: meka (glatka) tekstura koja veoma podsjeća na tkivo grudi, manje vidljivi rubovi, pogotovo kod naginjanja prema naprijed, minimalno ili malo mreškanje kože iznad implantata prilikom pokreta te je opći izgled najsličniji prirodnim grudima (ponajviše zahvaljujući pretežnom umetanju implantata ispod prsnih mišića). Implantati punjeni fiziološkom otopinom imaju također vanjski čvrsti silikonski omotač koji omogućuje ispunjavanje unutrašnje šupljine fiziološkom otopinom. Kirurg umetne prazan implantat, a zatim ga popuni po želji pacijentice. Teksturirana površina dodana je kako bi se smanjila kaspularna kontrakcija oko implantata.

Silikonski implantati punjeni kohezivnim gelom postali su zlatni standard kod operacije povećanja grudi u Europi, dok se implantati punjeni fiziološkom otopinom više koriste u Americi i to najviše kod operacija rekonstrukcije grudi ili dojke.

Tekstura – Glatki implantati za grudi najčešće se upotrebljavaju kod zahvata povećanja grudi. Kreću se slobodnije unutar džepa u koji se umeću, imaju tanje ovojnice što ih čini mekšima te manje sklonima mreškanjima. Teksturirani implantati stvoreni su kako bi se smanjio rizik kapsularne kontrakcije i komplikacije vezane uz tkivo ožiljka koji se stvara oko implantata. Tekstura implantata stvara koheziju između implantata i okolnog tkiva smanjujući tako rizik pomicanja implantata.

Revolucija na tržištu implantata, koje u Hrvatskoj možete pronaći samo u Poliklinici Bagatin, su implantati obloženi poliuretanskom pjenom tvrtke Silimed koji imaju površinu koja se odmah integrira s okolnim tkivom. Ono što je važno je da su pacijentice vrlo zadovoljne ovim tipom implantata koji imaju vrlo nisku stopu komplikacija. Ovo ima veliku važnost prvenstveno za pacijenta, a naravno u konačnici i za kirurga. To smanjenje broja komplikacija događa se zbog jedinstvene pjenaste površine poliuretanskih implantata koja pod mikroskopom izgleda kao nekoliko mrežastih slojeva. Tkivo koje zacjeljuje urasta u tu “mrežicu” implantata, stapa se s njim  te  drži implantat čvrsto na mjestu. Nakon toga se implantat počinje ponašati kao sastavni dio dojke koji, ne samo da podržava svoju težinu, već i tkivo same dojke.

Različite teksture implantata

Oblik  – Okrugli implantati za grudi su najuobičajeniji i najčešće najpovoljniji oblici implantata za grudi. Savršeno su sferični tako da postoji manja mogućnost klizanja ili okretanja implantata u odnosu na implantate s konturama. Također, manja je mogućnost razvoja komplikacija i problema. No kod nekih žena njihov savršeno sferični oblik, posebno kod onih punjenih silikonom, može stvoriti “umjetniji” izgled nego kod prirodnijih anatomskih implantata. No kod drugih pak žena okrugli implantati kreću se prirodnije s tijelom, primjerice kod ležanja na leđima se spljošte, tako da su manje primjetni – posebno ukoliko se umetnu ispod prsnih mišića.

Anatomski implantati za grudi pobliže imitiraju izgled prirodnih grudi sa svojim širim donjim dijelom koji se sužava prema vrhu u obliku suze. Prvotno su takvi implantati smišljeni za rekonstrukciju grudi kod žena koje su podvrgnute masektomiji, no predstavljaju i dobar izbor za žene koje jednostavno žele povećati grudi kako bi im poboljšale veličinu i izgled. Za razliku od prirodnih grudi, anatomski implantati zadržavaju izgled suze neovisno o tome stojite li ili ležite, i radi toga su primjetniji.

Oblici implantata

Volumen –  Nećete znati koja je vaša idealna veličina implantata za grudi sve dok ne sjednete s vašim kirurgom i konzultirate se s njim. Zajedno ćete otkriti koja veličina i oblik će najbolje zadovoljiti vaše želje. Što detaljnije možete opisati izgled koji želite postići zahvatom, to će kirurg lakše moći suziti izbor veličina prikladnih za vas. U trenutku dok s vašim kirurgom pregledavate prije i poslije fotografije, nemojte pričati samo o veličini košarice koju mislite da vidite na sebi. Točan obujam grudi mjeri se u kubičnim centimetrima (CC), no svoje želje na konzultacijama možete izraziti i veličinom košarice. C veličina košarice veoma je popularna, no pri odluci morate voditi računa o svojoj tjelesnoj građi. Možda biste par tjedana mogli nositi podstavljeni grudnjak kako biste lakše zaključili s kojom veličinom košarica se osjećate ugodno i sigurno u svoj izgled.

Regija ugradnje – Zahvat povećanja grudi dijeli su u dvije vrste:  ispod prsnog mišića ili ispod prsne žlijezde. Obje metode povećanja grudi imaju svoje prednosti i mane. Kriteriji za odabir najpogodnije vrste implantata jesu kvaliteta i veličina žlijezde, kvaliteta kože i potkožja te jačina i kvaliteta mišića.

Podmišićno smještanje postupak je kad se implantat učvršćuje iza zida prsnih mišića. Implantat se umeće iza velikog prsnog mišića te popratnog potpornog vezivnog tkiva i mišića koji nisu prsni. Podmišićni implantati preporučljiviji su kod mamografije s obzirom da su u potpunosti postavljeni iza područja pregleda. Podžlijezdanim smještanjem implantat se umeće ispred mišića, odmah iza mliječne žlijezde. Takav način smanjuje vrijeme potrebno za operaciju i oporavak. Također može biti manje bolno od podmišićnog umetanja, a i implantati su dostupniji u slučaju da je ponovna operacija potrebna. Implantati koji se postave iza žlijezde su vidljiviji i lakše ih je osjetiti kroz kožu.

Regija ugradnje implantata

Garancija implantata – Zabilježite detalje vezane uz vaše implatante, poput proizvođača, vrste, serijskog broja i broja isporuke (lot broja). Ukoliko kirurg samoinicijativno ne podijeli s vama te podatke, zatražite ga i pohranite ih na sigurno mjesto. Provjerite proizvođača implantata kojeg koristi kirurg kod kojega želite napraviti zahvat. Na tržištu trenutno postoji velik broj proizvođača i vrsta implantata, no jedno je sigurno, vi želite samo najbolje za sebe.

Najkvalitetniji implantati na tržištu su Mentor, Silimed i Allergan, i oni većinom pružaju doživotna jamstva za svoje implantate. Osobni izbor doktora Dinka Bagatina je tvrtka Silimed sa svojim inovativnim poliuretanskim implantatima koji su u Hrvatskoj dostupni samo u Poliklinici Bagatin.

Vrijeme nakon povećanja grudi

Oporavak – Odmah nakon zahvata, osjećat ćete bol, oticanje, podljeve, pritisak u prsima te je moguće otežano disanje. To je normalno i vaši simptomi bit će sve bolji u narednih par tjedana, a dobit ćete i lijekove protiv bolova ukoliko ćete ih trebati. Po povratku kući možete nastaviti koristiti lijekove protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta te ćete trebati dosta odmora kako bi vam se tijelo oporavilo.

Nakon operacije, grudi će vam se činiti tvrdima te biste mogli osjećati bolno probadanje i nelagodu. Ti simptomi ponekad mogu potrajati 2-3 tjedna. Slijedite upute vašeg kirurga kako biste se što bolje oporavili nakon zahvata. Obično se preporuča dolazak na nekoliko postoperativnih pregleda kako bi kirurg mogao pratiti vaš oporavak. Nakon povećanja grudi implantatima potrebno je izbjegavati izlaganje rana vodi tjedan dana, spavanje na trbuhu mjesec dana, fizičke aktivnosti četiri tjedna i podizanje teških stvari tri do četiri tjedna.

Prije i poslije operacije povećanja grudi

Potencijalne komplikacije i mjere opreza – Svaki kirurški zahvat nosi određene rizike, kao što su rizici anestezije, infekcije, krvarenja i otekline. Te komplikacije se događaju rijetko i obično se mogu izbjeći. Premda je bol nakon zahvata u pravilu neznatna, kada je prisutna, lako se ublažava odgovarajućim lijekovima. Kod implantata koji se ugrađuju ispod mišića, zbog početnog rastezanja mišića neke se pacijentice tuže na zategnutost koja se obično povlači nekoliko dana nakon zahvata.

Kada se implantati umetnu u tijelo, ponekad može doći do kapsularne kontrakcije koja uzrokuje tvrdoću grudi, nelagodu, povremenu bol u grudima i promjenu oblika grudi. Kapsularna kontrakcija se javlja kada tkivo zacjeljuje jakim ožiljkom oko stranog tijela poput implantata. U usporedbi s ostalim implantatima, znanstvene studije pokazuju gotovo neznatan broj pojava kapsularne kontrakcije kod poliuretanskih implantata, koji iznosi samo 1% u razdoblju od 10 godina nakon implantacije poliuretanskih implantata. To je jedan od glavnih razloga zašto smo se u Poliklinici Bagatin odlučili za ovu vrstu implantata.

Emocije – Povećanje grudi implantatima može probuditi širok spektar emocija, od poleta do depresije. U danima i tjednima koje prethode povećanju grudi za očekivati je ogromno uzbuđenje i iščekivanje prilikom kojeg se zamišljate sa svojim tijelom nakon zahvata. No nakon što dobijete svoje implantate za grudi, mogli biste shvatiti da vam trenutni osjećaji baš i nisu tako pozitivni. Kako se oporavak bude bližio kraju, tako će i pozitivni osjećaji poput ponosa i sreće biti sve jači.

Trudnoća i dojenje – Ne postoji štetno djelovanje implantata na plodnost, trudnoću ili dojenje. Dojenje s implantatima je moguće, pogotovo zato što se u novije vrijeme implantati uglavnom stavljaju ispod mišića te nemaju kontakt s mliječnom žlijezdom. Sposobnost dojenja uglavnom ovisi o razvijenosti mliječne žlijezde, što naravno nema veze s povećanjem grudi. U slučaju da u bliskoj budućnosti planirate trudnoću ili dojenje, trebate o tome obavijestiti plastičnog kirurga na prvim konzultacijama kako bi se planirala tehnika povećanja koja ne utječe na dojenje.

Vijek trajanja implantata – Prosječan vijek trajanja implantata napunjenih gelom je deset ili više godina, ukoliko nema promjena u obliku vaših grudi ili nije došlo do pucanja implantata. Ako nije došlo do takvih pojava nema potrebe mijenjati implantate bez obzira na datum kada su ugrađeni. Vijek trajanja najviše zavisi o tome kako će vaše tijelo prihvatiti implantat, vašem stilu života i čime se bavite.

Ukoliko razmišljate o operaciji povećanja grudi i imate dodatnih pitanja o samom zahvatu u našoj Poliklinici, pripremi prije operacije ili se želite naručiti na konzultacije možete nam se obratiti telefonski na 01/46 10 225 ili Emailom na info@poliklinikabagatin.hr. Ako želite saznati više informacija o povećanju grudi posjetite našu web stranicu  ili pošaljite upit putem aplikacije Pitaj dr. Bagatina.

Dr.sc. Dinko Bagatin, dr.med., specijalist opće i plastične kirurgije

Dr. Dinko Bagatin najviše se bavi estetskom i rekonstruktivnom kirurgijom te mu je cilj omogućiti pacijentima najbolji mogući izgled te bolji život uz pomoć kirurgije. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici Merkur, a specijalizaciju iz opće i plastične kirurgije na Klinici za kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru Rebro. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i Hrvatskog kirurškog društva te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni