• Početna
  • Koža
  • Što točno znači zaštitni faktor i kako odabrati najbolji?

Što točno znači zaštitni faktor i kako odabrati najbolji?


Izlaganje suncu u nama budi osjećaj zadovoljstva, sreće i topline, ali nažalost, ono ima i svoju negativnu stranu. Dobro smo upoznati s činjenicom da pretjerano izlaganje sunčevim zrakama, uz neadekvatnu zaštitu, može uzrokovati sunčane opekline, prerano starenje i različita oštećenja koja prethode raku kože. Glavna uloga zaštitnika od neželjenog djelovanja sunca pripala je proizvodima koji u sebi sadrže zaštitni faktor!

Kako odabrati zaštitni faktor, što znači SPF , kakvi sve SPF faktori postoje na tržištu i koji je moj fototip kože? – saznajte u nastavku.

Što je zaštitni faktor i kako djeluje?

Na brojnim pakiranjima kozmetičkih proizvoda nailazite na izraz – SPF, ali niste sigurni što on točno znači? Popularan akronim SPF dolazi iz engleskog jezika i predstavlja – sun protection factor ili u prijevodu zaštitni faktor.

Zaštitni faktor je oznaka kojom se obilježava koliko možemo produžiti svoj boravak na suncu bez izlaganja kože oštećenjima. Što je zaštitni faktor viši, njegovo je zaštitno djelovanje od UV zraka veće.

Na primjer, ako nanesete proizvod sa zaštitnim faktorom 20, to znači da se možete izlagati suncu 20 puta duže nego što biste to mogli bez ikakve zaštite.

Kako odabrati odgovarajući SPF faktor?

Važno je dobro poznavati obilježja svoje kože te njezinu reakciju na sunce. Zaštitna sredstva razlikujemo po fotostabilnosti i zaštitnom faktoru.

Koji je najbolji zaštitni faktor ili koji je faktor za moju kožu– česta su pitanja naših klijentica. Krenimo redom.

Koža svakog od nas ima drugačija svojstva i pripada određenom fototipu.  Prema osjetljivosti kože na djelovanje sunčevih zraka razlikujemo 6 fototipova kože.

Fototip kože i obilježja

Fototip 1 – Izrazito svijetla koža i jako osjetljiva na sunce. Koža sklona pjegicama, crvena ili plava kosa te zelene ili plave oči. Ovaj tip kože ne može potamniti i uvijek izgori na suncu.

Zbog smanjene pigmentacije razina otpornosti na opekline izrazito je niska pa koža počinje reagirati jakim crvenilom već nakon desetak minuta nakon izlaganja suncu. Za zaštitu od sunca potrebna je primjena proizvoda s vrlo visokim zaštitnim faktorom – SPF 50. Ovom fototipu kože preporuča se posjet dermatologu i detaljan pregled madeža minimalno jednom godišnje.

Fototip 2 – Odnosi se na svijetlu put sklonu nastanku pjega sa plavom ili svijetlo smeđom kosom te zelenim ili plavim očima. Koža vrlo teško potamni i često izgori pri izlaganju suncu. Za zaštitu je potrebno koristiti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom – SPF 50.

Fototip 3 – Označava tamniju maslinastu put s tamnom kosom te smeđim ili sivim očima. Koža brzo tamni na suncu, ali je potrebno koristiti proizvode sa srednjim zaštitnim faktorom – SPF 30.

Fototip 4 – Odnosi se na tamnu put, tamnu kosu te tamnosmeđe ili crne oči. Koža jako tamni na suncu i izrazito rijetko pocrveni. Potrebno je koristiti proizvode za zaštitu sa srednjim i niskim zaštitnim faktorom – SPF 15-30.

Fototip 5 i 6 – Označava osobe tamnije rase i mediteranskog tipa kože. Potrebna je zaštita s niskim zaštitnim faktorom – SPF 10-15.

Zaštitni učinak proizvoda za sunčanje ovisi o UV filterima. Oni reflektiraju ili odbijaju najveći dio UV zraka i tako produljuju vrijeme prirodne zaštite kože.

U preparatima koji nas štite od sunca razlikujemo dvije vrste filtera – fizičke tj. mineralne i kemijske.

Mineralni filteri baziraju se na fizičkom blokiranju i odbijanju štetnih UV zraka te raspršivanju sunčeve svjetlosti. Njihove formule sadrže titanijev dioksid i cinkov oksid koji su zaslužni za reflekciju zraka i snažniju zaštitu kože.

Zbog svoje gušće teksture, proizvodi s mineralnim SPF-om teže se upijaju u kožu, ali njihova zaštita je dugotrajnija. Ova vrsta proizvoda za sunčanje najbolje odgovara osobama svijetle i osjetljive puti.

Kemijski filteri se, za razliku od mineralnih upijaju u kožu gdje se apsorbiraju i pretvaraju u toplinsku energiju koju otpuštaju iz kože. Iza kemijskog zaštitnog faktora nalazi se više od 30 različitih sastojaka oko kojih se često vode polemike jesu li štetni ili ne.

Dermatološki stručnjaci tvrde da kemijski filteri nemaju štetno djelovanje. No u slučaju dječje kože sklone alergijama, trudnicama i dojiljama preporuča se mineralna zaštitu zbog manjeg udjela kemijskih sastojaka u samom proizvodu.

Idealna zaštita kože lica i tijela

Izdvojili smo vrhunske proizvode koji će biti vaši najbolji suputnici ovog ljeta! Ovi kvalitetni proizvodi zaštitit će i paziti vašu kožu lica i tijela te vam omogućiti da neometano uživate u ljetnim radostima bez posljedica.

Invisible sun oil sprey je transparentno ulje za tijelo s infracrvenom zaštitom – SPF 50. Ova inovativna formula za zaštitu od sunca s vitaminom E  preventivno brani protiv preosunčane kože i oštećenja stanica. Djelotvorno čuva kožu od slobodnih radikala i starenja kože uzrokovanog UV zračenjem.

Za izlaganje suncu na moru preporučamo Moist and age control set koji sadrži anti-age kremu sa zaštitnim faktorom 50 i lagani Beach serum za zadržavanje vlage tijekom i nakon sunčanja. Sinergijom i inovativnim sustavom ovih proizvoda pružit ćete svojoj koži apsolutnu zaštitu od širokog spektra izrazito štetnog UVA ili UVB zračenja.

Tijekom ljetnih mjeseci za svakodnevnu upotrebu preporučamo Solar Skin Shield fluidnu kremu sa zaštitnim faktorom 30 koja štiti kožu lica i tijela od sunca. Ovaj inovativan proizvod također štiti i vaša kolagenska vlakna tijekom izlaganja suncu te pouzdano sprječava oštećenja stanica i prerano starenje kože.


Na našoj listi našla se i odlična ZO Skin Broad-spectrum Sunscreen krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50. Ova krema idealna je za osjetljivu kožu i kožu nakon zahvata, a istovremeno pruža UVA, UVB i HEV zaštitu. Također, sadrži anti-iritanse koji pomažu minimalizirati nadraženost i smanjiti crvenilo.

zaštita od sunca

Uz zaštitni faktor krema za sunčanje,  jednako je bitna njega kože i nakon sunčanja. After Solar Repair je regenerirajući losion za smirivanje i obnavljanje kože nakon izlaganja suncu. Njegova osvježavajuća emulzija uspješno balansira i regenerira kožu koja opet postaje vitalna nakon sunčanja.

Sve navedene proizvode možete kupiti u Poliklinici Bagatin u Zagrebu i Splitu gdje će vas vrhunski stručnjaci savjetovati o najboljem izboru za vas.

 

Daniela Šparmajer, medicinska kozmetologinja

Meni