Što su porculanske krunice?


Krunice su protetski nadomjesci koji se izrađuju za pojedinačan zub. Obuhvaćaju krunu zuba, a veličinom i oblikom oponašaju izgled prirodnog zuba.

Efikasno su i trajno rješenje u slučajevima kada klasični ispuni ne mogu kvalitetno riješiti problem ili kad je zub toliko slab da ga je potrebno dodatno zaštititi i ojačati.

Kada se, dakle, postavljaju porculanske krunice?

  • nakon gubitka krune zuba uslijed frakture (pucanja dijela zuba)
  • kod opsežnog karijesa
  • kod nepravilno postavljenih ili tamno obojenih zubi
  • kod endodontski liječenih zubi koje je potrebno ojačati
  • kod zubi koji su oštećeni uslijed ‘škrgutanja’ (tzv. bruksizam)
  • nakon ugradnje implantata
  • iz estetskih razloga

Kako izgleda izrada zubne krunice?

Sastoji iz nekoliko faza:

  • brušenje zuba i uzimanje individualnog otiska
  • izrada krunice u dentalnom laboratoriju
  • proba krunice u ustima i eventualne korekcije
  • finalno cementiranje krunice

Za izradu porculanske krunice važno je prvo izbrusiti zub ili zube kako bi se protetski nadomjestak mogao smjestiti.

U slučaju gubitka zuba i planirane protetske terapije mostom, potrebno je preparirati susjedne zube koji će služiti kao nosači konstrukcije za nadomještanje izgubljenog zuba.

Vrste zubnih krunica

Ovisno o materijalu od kojeg se izrađuje, zubna krunica može biti akrilatna (kompozitna), metal keramička ili bezmetalna (keramička).

Nakon profesionalnog pregleda i stručne procjene naših stomatologa u Poliklinici Bagatin, na osnovu stanja vaših zubi preporučit će vam se vrsta krunice koja vam najbolje odgovara i koja bi najefikasnije mogla riješiti vaše zdravstvene probleme te ispuniti vaše želje.

1. Metal-keramičke krunice

Baza krunice je napravljena od legure metala koja je u potpunosti prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv.

Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom).

Glavna prednost metal-keramičkih krunica jest u tome što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću. Također, zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koriste u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile.

Za pacijente Poliklinike Bagatin koji su alergični na druge metale, preporuka je zlato koje je biokompatibilno.

2. Staklokeramičke krunice

Staklokeramičke krunice zadovoljavaju visoke estetske zahtjeve pacijenata. Keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba.

Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz krunicu. Staklokeramičke krunice predlažu se za prednje zube kako bi se zadržala vrhunska estetika.

3. Cirkon-keramičke krunice

Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova. Cirkon-keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a paralelno se zadržava prirodna estetika zuba.

Budući da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4 m, potrebno je manje brušenja prirodnog zuba prije stavljanja krunice.

Kako se cirkon-keramičke krunice izrađuju vrlo precizno, olakšano je čišćenje, a smanjena je i iritacija zubnog mesa (zbog mogućnosti visoke poliranosti i točnosti dosjeda krunice).

Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja tzv. ‘crnog ruba’ zbog povlačenja zubnog mesa jer u konstrukciji ne postoji metal.

U zanimljivom video intervjuu, naš dr. Marin Radić objašnjava što su krunice, kako izgledaju i kako se postavljaju. Pogledajte:

Koja je razlika između krunice i mosta?

Potrebno je razlikovati mostove od porculanskih krunica.

Mostovi su konstrukcije koje obuhvaćaju krunice na više zuba, a pritom služe za nadomještanje nedostajućih zuba. Krunicom se može pokriti cijeli opseg prirodne krune zuba (potpuna krunica) ili dio zubne krune (djelomična zubna krunica). Spojene krunice također čine most, učvršćujući zube.

Ono što zaista svi volimo i što nas privlači su lijepi i njegovani zubi, koji su danas postali estetski ‘must-have’ svakog čovjeka.

Lijep osmijeh upotpunjuje vanjski izgled i omogućava zdravu i pravilnu ishranu, a samim time i zdravlje općenito. Stoga je potrebno uložiti mnogo truda, svakodnevnu brigu i redovite kontrole.

Porculanske krunice danas su se nametnule kao zlatni standard u dentalnoj protetici zbog niza pozitivnih svojstava i karakteristika koje ostali materijali nemaju. Ujedno su i najčešće i najbolje rješenje kod bilo kakvih oštećenja.

Vrhunska stomatološka usluga Poliklinike Bagatin praćena je najmodernijim uređajima i tehnologijom na tržištu koja će i nama i vama omogućiti izradu protetskih nadomjestaka, odnosno krunica, ponekad u samo jednom dolasku.

Na usluzi vam je i iskusan tim stomatoloških stručnjaka koji svojim znanjem i profesionalnim pristupom odgovaraju na sve vaše zahtjeve.

Dr. Iva Japundžić Rapić, doktorica dentalne medicine

Meni