Sve što ste željeli znati o dermalnim filerima


Ako razmišljate o dermalnim filerima, sigurno imate niz pitanja na koja želite dobiti stručne i relevantne odgovore. Zato smo za vas pripremili odgovore na najčešća pitanja u vezi dermalnih filera.

Na koji način dermalni fileri pomlađuju kožu?

Sastojci dermalnih filera primarno nadoknađuju volumen, pomažu koži zadržati tekućinu, hidratiziraju kožu, a neki od njih potiču sintezu kolagena, čime se koži vraća izgubljeni volumen, glatkoća i zategnutost.

Preciznim doziranjem i dobro odabranim mjestom aplikacije filera cijelo će lice dobiti izgubljeni volumen, što će posljedično zagladiti bore i dati mladenački sjaj koži. Fileri se koriste i za popunjavanje usana, oblikovanje čeljusti i brade, brisanje bora i podočnjaka te pomlađivanje područja ruku, vrata i dekoltea.

Osim mehaničkog djelovanja hijaluronske kiseline – koja privlači i zadržava vodu poput spužve i tako daje koži zategnutost i glatkoću – dermalni fileri novih generacija hrane i obnavljaju kožu iznutra, poput filera Juvederm Volite i Belotero Revive.

Kada je idealno vrijeme da počnem koristiti dermalne filere?

Koža lica počinje gubiti kolagen i elastin već sredinom dvadesetih godina, pa je idealno započeti s korištenjem dermalnih filera (tipa skin boostera koji ne dodaju volumen licu) čim zamijetite prve izraženije bore ili osjetite da mladenački sjaj vaše kože popušta pod teretom svakodnevnog stresa i umora. Raniji početak korištenja može značiti i uspješniju prevenciju pojave preranih znakova starenja kože.

Najbolji pokazatelj trenutnog stanja vaše kože lica je Observ analiza kože lica koju u Poliklinici Bagatin radimo prije svakog tretmana. Ona će nam, između ostalog, dati i uvid u bore na licu te realnu ‘starost’ kože što će nama liječnicima biti nit vodilja pri određivanju plana terapije.

Ne morate se bojati da će korištenje filera naštetiti vašoj koži – čak i ako prestanete koristiti dermalne filere, vaša će koža nakon što se oni razgrade izgledati jednako ili bolje nego prije početka korištenja. Dapače, iskustvo i mnogobrojni komentari naših klijentica nam pokazuju kako s dugotrajnom primjenom određenih filera dolazi do obnavljanja određene količine kolagena:

‘Na tretman dermalnim filerima prvi put sam otišla u ranim tridesetima, kada sam osjetila i vidjela da mi je koža dehidrirana i da su prve bore postale izraženije, i meni i drugima. Od tog trena redovito odlazim kod svoje liječnice koja, prema stanju moje kože, predlaže što nam je najbolje činiti kako bismo zadržali taj svjež i zdrav izgled mog lica. Ponekad je to neki tretman, a ponekad korekcija, odnosno nadopuna filera. Plan postoji i sve se radi sustavno kako moje lice s 46 godina, koliko mi je danas, ne bi starjelo, već se pomlađuje’ – riječi su naše zadovoljne klijentice.

dermalni fileri

Hoće li me boljeti?

Dermalni fileri razvijeni su tako da čuvaju zdravlje kože, ali i da pruže jednostavno, ugodno i minimalno bolno iskustvo aplikacije. Zato se nelagode ili boli doista nemate razloga bojati. Osim anestetske kreme koju apliciramo prije samog zahvata, i sami dermalni fileri u svojoj recepturi sadrže blage anestetike.

U našoj Poliklinici aplikaciju dermalnih filera provode liječnici – stručnjaci za kirurgiju glave i vrata, dermatolozi, otorinolaringolozi i plastični kirurzi pa možete biti sigurni da ćete dobiti najstručniju skrb koja će uvažiti stotine stručnih detalja vezanih uz vašu kožu, oblik lica i eventualne zdravstvene izazove i osigurati minimalnu nelagodu zahvata. Besprijekorno poznavanje anatomije lica presudno je u pravilnom apliciranju filera.

dermalni fileri

Za koje dijelove lica mogu koristiti dermalne filere?

Dermalni fileri koriste se za sve zone lica. Filerima možemo dodati volumen obrazima, podignuti cijelo lice, naglasiti liniju brade, podići kutove usana i osvježiti lice dubinskom rehidratacijom kože.

Filerima se mogu tretirati:

  • Nazolabijalne bore (od nosa prema usnama)
  • Perioralne bore (takozvane pušačke bore oko usana)
  • Periorbitalne bore (bore na vanjskoj strani očiju)
  • Bore na području ruku, vrata i dekoltea

Kvalitetan tretman dermalnim filerima omogućit će:

  • Oblikovanje i podizanje jagodica
  • Podizanje cijelog lica
  • Oblikovanje brade i čeljusti

Na tržištu je posebno popularan i Juvederm Volux dermalni filer namijenjen isključivo oblikovanju brade i čeljusti. Na jednom od mnogih treninga koje smo imali, bila je klijentica kojoj sam oblikovala bradu. Prirodno joj je brada bila mala i uvučena tako da smo u samo jednom dolasku postigli sasvim novi izgled i profil, a njezino oduševljenje vam ne mogu ni opisati:

‘Nikada nisam bila pretjerano zadovoljna svojim profilom zbog brade koja nije postojala i nosa koji se jedino vidio na mom licu. Čitala sam najavu o novom fileru koji dolazi i pomislila da bi to bilo idealno za mene jer nisam bila spremna baš na estetsku operaciju. Tekući implantat? Zvučalo je predobro! Već nakon samog tretmana vidjela sam razliku u ogledalu, a kroz koji dan, kada je sve sjelo na svoje mjesto i kada više nije bilo blagih oteklina od uboda, imala sam potpuno novi profil – brada i nos u istoj ravnini. Ne osjećam nikakvu ‘težinu’ u donjem dijelu lica, nema boli, nema nikakvih neravnina. Izgledam savršeno prirodno i presretno!’

Posebno popularan tretman je povećanje usana. Na brz i jednostavan način fileri vraćaju punoću, senzualnost i mekoću vašim usnama.

Što se ne može tretirati filerima?

Dermalni fileri su odlični za tretman kože lica – ali liječnici se slažu kako nisu dobar izbor za ispune grudi, stražnjice ili mišića. Za korekciju figure Poliklinika Bagatin nudi vam niz drugih estetskih zahvata, svakako provjerite našu ponudu ovdje.

Jesam li ja kandidat za dermalne filere?

Ako primijetite stvaranje prvih izraženijih bora, opuštanje kože lica i gubitak sjaja – vrijeme je za početak korištenja dermalnih filera. To može biti krajem dvadesetih ili u tridesetim godinama, ali ne brinite, kad god se odlučite za dermalne filere, nikad nije kasno. U slučaju da nikada ništa niste radili na licu, tada je gornja granica za filere otprilike 65 godina kada je rješenje face lift.

Dermalni fileri se ne preporučuju trudnicama, dojiljama i osobama koje su u akutnoj virozi. Svi ostali mogu koristiti dobrobiti  dermalnih filera kad žele osvježiti ili popraviti izgled lica. Liječnici također preporučuju da ih ne stavljate nekoliko tjedna prije i nakon većih stomatoloških zahvata.

Liječnik može savjetovati osobe s poremećajima u koagulaciji krvi ili neurološkim oboljenjima da iz predostrožnosti ipak ne koriste dermalne filere. Zato je važno tijekom konzultacija otvoreno iznijeti sve detalje vašeg zdravstvenog stanja.

Što mogu očekivati na konzultacijama prije samog zahvata?

Konzultacije su prvi dio susreta s liječnikom koji će aplicirati dermalne filere. Kroz razgovor i pregled liječnik će od vas saznati sve o vašim željama i na temelju sakupljenih informacija preporučit će vam pristup koji će vašoj koži i obliku lica najviše koristiti. Objasnit će vam svoje preporuke, dogovoriti s vama koje zone će tretirati i koje količine filera su potrebne za postizanje najboljeg učinka.

Postoji li period oporavka nakon aplikacije filera?

Dermalni fileri ne zahtijevaju nikakav poseban period oporavka. Važno je samo da se dan ili dva nakon aplikacije filera ne izlažete jakom suncu, ne odlazite u saunu ili solarij, ne pritišćete lice i ne bavite se iznimno napornom fizičkom aktivnošću.

Moguće ja blago crvenilo koje će proći kroz par sati, a ako se pojave blagi otok ili podljev, možete biti sigurni da će nestati bez posljedica kroz par dana.

Iako je efekt filera odmah vidljiv, iz iskustva znamo da je potrebno oko dva tjedna da se fileri rasporede u koži i pokažu svoj puni efekt.

Koje vrste filera koristite u Poliklinici Bagatin?

U Poliklinici Bagatin koristimo samo najkvalitetnije filere Juvéderm, Belotero i Radiesse, iza kojih stoje desetljeća rigoroznih istraživanja i milijuni zadovoljnih korisnika. Radi vaše sigurnosti skladištimo ih prema svim preporukama proizvođača uz pažljivo praćenje roka trajnosti. Možete biti sigurni kako ćete kod nas dobiti originalan, ispravno skladišten i ispravan dermalni filer uz vlastiti serijski broj proizvoda ili tzv. putovnicu filera.

Svaki filer u našoj ponudi ima svoje polje aplikacije, pa će liječnik na temelju uvida u stanje lica i želje klijentice predložiti najbolji filer – ili njihovu kombinaciju.

Juvéderm hijaluronski dermalni fileri bazirani su na hijaluronskoj kiselini, tvari koja se prirodno nalazi u koži. Hijaluronska kiselina vezuje vodu poput spužve, čime se nadoknađuje izgubljeni volumen, zateže i hidratizira koža i popunjavaju bore. Rezultat je glađa koža i mladenački izgled. Uz filere za pomlađivanje kože lica, Juvéderm nudi i filere kojima možemo pomladiti i ruke, vrat i dekolte (filer Volite).

Proizvođač Juvéderm filera je Allergan, poznata svjetska kompanija više od 35 godina iskustva u razvoju estetsko-medicinskih tretmana. Zahvaljujući izvrsnosti i visokoj kvaliteti proizvoda Allergan je do danas zadržao lidersku poziciju u svom segmentu.

Poliklinika Bagatin je referentni i trening centar firme Allergan za Hrvatsku i regiju.

Radiesse dermalni filer zahvaljujući kalcijevom hidroksiapatitu u mikrosferama stimulira proizvodnju kolagena. Koža bogatija kolagenom je zategnutija, glađa i elastičnija. Učinak Radiesse dermalnih filera vidljiv je odmah, ali se stimulacija proizvodnje kolagena odvija do godine dana nakon aplikacije. Tijelo će s vremenom apsorbirati kalcijeve mikrosfere, a na mjestu aplikacije ostaje prirodni kolagen. Ovi fileri su jako dobar izbor za poboljšanje kvalitete kože na licu i rukama, ali nisu primjereni za oblikovanje dijelova lica i usnica.

Belotero fileri koriste patentiranu CPM tehnologiju koja omogućava sofisticiranu integraciju hijaluronske kiseline u tkivo kože. Vrlo su zahvalni za aplikaciju jer se ravnomjerno raspoređuju u kožna tkiva i lijepo poboljšavaju konture lica. Zbog svog izrazito nježnog i prirodnog izgleda često su izbor kod „Y“ generacije ili milenijalaca. Jednako su učinkoviti kad treba dodati volumen, konturirati ili hidratizirati i teksturirati lice. Belotero Lips Shape & Contour iznimno je kvalitetan filer za popunjavanje i vraćanje volumena usnicama.

Koliko često moram ponovo aplicirati filere?

Hijaluronski dermalni fileri s vremenom se prirodno razgrađuju i postepeno nestaju iz kože lica pa je dermalne filere potrebno redovito obnavljati, ovisno o regiji i količini aplikacije, nakon tri, šest, devet do osamnaest mjeseci. Trajnost filera ovisi o specifičnostima vaše kože, vašoj dobi i vašem organizmu te, naravno, unesenom volumenu filera. Ponekad se dermalni fileri održe i preko dvije godine, a primijetili smo i da nakon nekoliko godina uzastopne aplikacije fileri mogu trajati i preko nekoliko godina.

dermalni fileri

Što ako prestanem koristiti filere? Hoće li mi lice izgledati loše?

Korištenje dermalnih filera nema negativno djelovanje na zdravlje i vitalnost kože vašeg lica. Dermalni fileri, budući da su bazirani na sastojcima koje koža i prirodno sadržava, razgrađuju se s vremenom, ne ostavljajući neželjene posljedice.

‘Imam skoro 50 i mislila sam da za bore, koje godine ostavljaju na mom licu, nema rješenja. Sada, nakon što sam otišla na filere, shvaćam da za skoro svaki estetski problem postoji rješenje, potrebno je samo naći educiranog i stručnog liječnika koji poznaje anatomiju lica. Prijatelji i obitelj mi kažu kako izgledam nekoliko godina mlađe, a tako se i osjećam. Osim što je mojoj koži vraćena svježina i volumen, vraćeno je i moje samopouzdanje!’

Ako odlučite ne nastaviti s aplikacijom filera, vaše će lice i dalje izgledati prirodno i zadržati svoje inicijalno stanje, prije aplikacije filera.

Kako su pakirani fileri?

Fileri su pakirani u dozama od 1 ml, dok, recimo, najnoviji Belotero Lips filer dolaze u pakiranju od 0.6 ml. Informacije o cijenama pojedinih filera možete naći u našem cjeniku.

Je li 1 ml filera dovoljno?

Ovisi o potrebama, očekivanjima i stanju lica. Jedan mililitar filera može lijepo konturirati npr. usne – ali za najbolje rezultate važno je promatrati lice kao cjelinu i aplicirati filere tamo gdje su najpotrebniji, odnosno u regije i mjesta gdje je nestao volumen koji cijelom licu daje puninu i zategnutost.

Primjerice, bora između nosa i usana, koju klijentice često žele korigirati, samo je posljedica opuštanja srednjeg dijela lica radi procesa gubitka volumena. Zato je lice važno gledati kao cjelinu i aplicirati filere u sve zone koje utječu na formiranje bora. U ovom konkretnom slučaju, fileri bi se aplicirali u obraze koji bi lice ‘podigli’ i samim time bi nestala ili se ublažila nazolabijalna bora.

Neprirodan izraz lica na koji ponekad vidimo posljedica je neznanja te nesustavnog i nepromišljenog apliciranja filera. Za dobre rezultate, važna je stručnost, besprijekorno poznavanje anatomije lica i stalna edukacija koja omogućava stručnjaku da predloži najbolji pristup za svaku pojedinu osobu temeljen na dubinskom razumijevanju anatomije i dermatologije.

Koliko je mililitara dovoljno za mene?

Svaka osoba je drugačija, a potrebe za filerima ovise o vašim godinama, gubitku volumena, broju i izraženosti bora. Nakon pregleda, liječnik će procijeniti gdje je potrebno aplicirati filere i u kojoj količini. Naravno, količina će ovisiti i o tome koliko želite povećati volumen usana ili korigirati pojedini dio lica.

dermalni fileri

Što mora znati liječnik koji će mi aplicirati dermalne filere?

Lice se sastoji od stotina mišića i niza slojeva pa zato samo liječnici specijalisti plastične i estetske medicine, otorinolarinkolozi ili dermatolozi poput našim stručnjaka u 1poliklinici Bagatin, s temeljitim poznavanjem anatomije, mogu s dovoljno kompetencije aplicirati filer. Uz odabir kvalitetnih i provjerenih filera ne možemo prenaglasiti važnost educiranosti i stručnosti vašeg liječnika. U Poliklinici Bagatin možete biti sigurni kako su svi naši stručnjaci educirani i certificirani za sve vrste filera i estetskih zahvata koje pružamo.

Naš dr. Tomica Bagatin službeni je trener i edukator tvrtke Allergan za aplikaciju Juvéderm hijaluronskih dermalnih filera i Vistabela na području Hrvatske i cijele naše regije. Zato se možete s povjerenjem prepustiti Poliklinici Bagatin.

dr. Ina Novak Hlebar, specijalistica dermatologije i venerologije

Dr. Ina Novak završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Zbog interesa za dermatovenerologiju, kao naša buduća specijalizantica, svoje zanimanje posebno će usmjeriti estetskoj dermatologiji. Svoj pripravnički staž odradila je u Kliničkoj bolnici Merkur, a zatim je radila kao suradnica za farmakovigilanciju te na zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. Doktorica Novak organizatorica je skupa i koautorica vodiča za liječnike obiteljske medicine za rad s osobama koje žive s HIV-om i osobama pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om. Također je koautor knjige „A journey into patient safety“ koja je u procesu objave. Doktorica tečno govori engleski, njemački i španjolski.

Meni