Procedura i oporavak kod vađenja umnjaka


Umnjaci su zubi koji bi trebali izrasti iza kutnjaka u dobi između 18 i 25 godina, no, kako se uslijed evolucije naša čeljust smanjila, često umnjaci nemaju dovoljno mjesta. Zbog toga nerijetko izrastaju samo djelomično ili rastu pod krivim kutem i tako stvaraju niz problema u usnoj šupljini, pa ih je kod mnogih ljudi potrebno izvaditi. Da je procedura i oporavak kod vađenja umnjaka bezbolno rješenje, pročitajte u blogu.

Procedura i oporavak kod vađenja umnjaka

I nemojte se bojati, jer uz suvremene anestetike i metode vađenja umnjaka sve će proći bez komplikacija i uz brz oporavak.

Kako znati je li potrebno vaditi umnjake?

Vađenjem umnjaka želimo izbjeći zabijanje umnjaka u druge zube, oštećivanje drugih zuba krivo izraslim umnjakom ili oštećenje tkiva obraza. Također, nepravilno izrastao zub može stvarati džepove u kojima se nakuplja hrana, što uzrokuje kvarenje zuba, neugodan zadah i izvor je potencijalnih problema i infekcija.

Iako postoje metode koje mogu ublažiti posljedice loše pozicioniranog umnjaka, riječ je o privremenim rješenjima koje mogu odgoditi, ali ne i zamijeniti jedino moguće rješenje – a to je vađenje umnjaka.

Ako osjećate nelagodu ili vam umnjaci rade probleme, vaš stomatolog mora napraviti snimku ortopana – rengensku snimku svih zuba. Vrlo rijetko potrebno je napraviti i CBCT, koji će dati 3D snimku umnjaka.

Na temelju snimke stomatolog će jasno znati je li zahvat vađenja umnjaka potreban.

Vađenje umnjaka nije bolno!

Prva i najvažnija informacija za pacijenta je da vađenje umnjaka neće biti bolno. Apliciranjem kvalitetne anestezije sprečavamo bolnost zahvata i izbjegavamo traumatično iskustvo vađenja zuba.

Zahvaljujući modernoj anesteziji, lijekovima i metodama vađenja zuba, postupak i oporavak su podnošljiviji za pacijenta. Osjetit ćete kako stomatolog radi nešto u vašim ustima, ali bez osjećaja bola i nelagode.

Zato nemojte odgađati prijeko potrebno vađenje umnjaka.

Priprema za zahvat

Prije dolaska obavezno pojedite obrok kakav obično konzumirate. Želimo da budete siti, i tako si olakšate period nakon vađenja umnjaka kad nećete moći jesti, ali ima i drugi razlog za ovu preporuku. Naime, može vam skočiti adrenalin zbog osjećaja straha ili nelagode, što na prazan želudac može dovesti do prolazne (i bezopasne) nesvjestice.

Vađenje ili operacija umnjaka – opis zahvata

Ovisno o poziciji i drugim parametrima, vaš stomatolog donijet će odluku o načinu uklanjanja umnjaka, a tijekom postupka će odlučiti na koji je način najbolje pristupiti zahvatu. Na primjer, moguće je da će biti potrebno razdvojiti zub na pola, i tako lakše izvaditi, ili npr. umjesto šavova koristiti kopčice.

Vađenje zuba radi stomatolog, a operativno odstranjivanje u domeni je maksilofacijalnog ili oralnog kirurga.

Naši stomatolozi, maksilofacijalni i oralni kirurzi su iznimno educirani, raspolažu najboljom opremom i možete se opustiti znajući da će postupak biti izveden na najbolji mogući način.

Oporavak od vađenja umnjaka

Vađenje umnjaka može trajati između petnaest minuta i sat vremena, ovisno o načinu na koji se umnjak uklanja (vađenjem ili operacijom).

PRF – dodatna procedura koja može pomoći bržem oporavku

PRF je postupak ubrizgavanja visokovrijednog krvnog pripravka koji ekstrahiramo iz vaše krvi. Nakon standardnog vađenja krvi iz vene, centrifugiramo krv i dobijemo pripravak koji sadrži koncentrirane hranjive tvari i tvari koje prirodno pridonose cijeljenju zuba i operiranog područja.

Pripravak se aplicira na mjesto izvađenog zuba, što bitno ubrzava oporavak, rast kosti i omogućava da se brže vratite svom svakodnevnom ritmu i redovnim obvezama.

Oporavak

 • Nakon zahvata dobit ćete lijekove protiv bolova, oteklina i infekcija koje je potrebno početi uzimati odmah nakon zahvata. Nemojte trpjeti bol – uzmite propisani anestetik koji će ukloniti bol.
 • Sve dok osjećate djelovanje anestezije, nemojte jesti – možete se ugristi za usnu i obraz i tako stvoriti ranu na sluzokoži, što može zakomplicirati oporavak.
 • Hladni oblozi pomoći će smiriti otok – svakih 15-30 minuta nanesite hladne obloge, posebice neposredno nakon operacije.
 • Krvarenje je normalno 2-3 dana nakon zahvata, ali ako potraje dulje, obavezno kontaktirajte svog liječnika.
 • Konci se vade 7 dana nakon zahvata.
 • Nemojte ispirati usta vodom ili dezinfekcijskom tekućinom za usnu šupljinu prvi dan nakon zahvata. Nakon što je zub izvađen, tijelo će u alveoli izvađenog zuba proizvesti koagulum, tvar prijeko potrebnu za zarastanje. Ispiranjem, koagulum može ispasti, što će usporiti zarastanje rane i povećati bolnost.
 • Ako nema krvarenja, drugi dan nakon zahvata potrebno je ispirati usta svakih 4 sata fiziološkom otopinom (otopite 1 žlicu soli u 1L vode), hladnim čajem od žalfije (kadulje) ili antiseptikom.
 • Krvarenje se može očekivati 2-3 dana nakon zahvata, ali ako se poslije tog vremena nastavi, potrebno je kontaktirati liječnika.
 • Prva 24 sata jedite isključivo mekšu hranu. Izbjegavajte toplu hranu i napitke, ali možete slobodno uživati u sladoledu. Pripazite samo na hranu sa zrnastim sadržajem – može se zavući u ranu i tako uzrokovati infekcije i komplikacije. Sladoled je u redu, ali bez komadića orašastog voća ili čokolade.
 • Nikotin i katran loše djeluju na stvaranje koaguluma, što dovodi do usporenog oporavka. Zato nemojte pušiti tijekom oporavka.
 • Dva-tri dana nakon zahvata izbjegavajte pojačanu fizičku aktivnost i treninge.
 • Drugi dan nakon zahvata započnite s redovnom higijenom usne šupljine. Normalno koristite zubnu četkicu, pastu i zubni konac. Ipak, područje umnjaka četkajte nježnije dok rana posve ne zaraste.

Vađenje umnjaka traži nekoliko dana mirovanja, ali uz stručno proveden zahvat, pridržavanje uputa liječnika i malo strpljenja, možete računati na brz i kvalitetan oporavak. Zato nemojte odgađati vađenje umnjaka – unaprijedit ćete i zaštititi svoje dentalno zdravlje i ljepotu osmijeha.

S punim povjerenjem i bez straha obratite se stomatološkom timu Poliklinike Bagatin.

Dr. Krešimir Doblanović, specijalist oralne kirurgije

Dr. Krešimir Doblanović se specijalizirao za oralnu kirurgiju i implantologiju, s naglaskom na rekonstrukciju zubi. Nakon završenog studija i pripravničkog staža na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, rad nastavlja u Kliničkom zavodu za oralnu kirurgiju u bolnici Dubrava u Zagrebu, gdje i polaže specijalizaciju iz oralne kirurgije na Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta KBC Dubrava. U svom radu posebnu pozornost posvećuje vraćanju zdravlja i funkcionalnosti zagriza raznim implanto-protetskim rješenjima, pritom postižući prirodni izgled zubi i estetiku osmijeha.

Meni