Procedura i oporavak kod vađenja umnjaka


Treći molari, laicima poznatiji kao umnjaci ili osmice su zubi koji najčešće izrastaju iza drugog molara odnosno drugog kutnjaka u dobi između 18 i 25 godina. Kako se uslijed evolucije i promjene prehrane naša čeljust smanjila, često umnjaci nemaju dovoljno mjesta za nicanje. Zbog toga nerijetko izrastaju samo djelomično ili rastu pod krivim kutem i tako stvaraju razne probleme u usnoj šupljini. U tom slučaju potrebno ih je izvaditi. Zahvat i oporavak kod vađenja umnjaka bezbolno je rješenje. Više pročitajte u blogu.

Procedura i oporavak kod vađenja umnjaka

Nemojte se bojati, jer uz suvremene anestetike i metode vađenja umnjaka sve će proći bez komplikacija i uz brz oporavak.

Kako znati je li potrebno vaditi umnjake?

Vađenjem umnjaka želimo izbjeći oštećenje drugih zuba krivo izraslim umnjakom ili ranjavanje tkiva obraza. Djelomično izrastao zub može stvarati džepove u kojima se nakuplja hrana, što uzrokuje kvarenje zuba, neugodan zadah i izvor je bakterija koje uzrokuju upale.

Ako osjećate nelagodu ili vam umnjaci rade probleme, vaš stomatolog treba napraviti rendgensku snimku. Najčešće se za procjenu statusa umnjaka napravi ortopan – rengenska snimka svih zuba. Ponekad je potrebno napraviti i CBCT, koji će dati 3D snimku umnjaka.

Na temelju snimke i kliničkog pregleda stomatolog će jasno znati je li zahvat vađenja umnjaka potreban.

Vađenje umnjaka nije bolno!

Prva i najvažnija informacija za pacijenta je da vađenje umnjaka neće biti bolno. Apliciranjem adekvatne anestezije sprečavamo bolnost zahvata i izbjegavamo traumatično iskustvo vađenja zuba.

Zahvaljujući modernoj anesteziji, lijekovima i metodama vađenja zuba, postupak i oporavak su podnošljiviji za pacijenta. Osjetit ćete kako stomatolog radi nešto u vašim ustima, ali bez osjećaja boli.

Zato nemojte odgađati prijeko potrebno vađenje umnjaka.

Priprema za zahvat

Prije dolaska obavezno pojedite obrok kakav obično konzumirate. Nemojte biti gladni jer odmah nakon vađenja umnjaka kad nećete moći jesti, ali ima i drugi razlog za ovu preporuku. Naime, kada ste gladni i iscrpljeni, osjećaj straha ili nelagode, može puno lakše dovesti do prolazne nesvjestice.

Vađenje ili operacija umnjaka – opis zahvata

Ovisno o poziciji i drugim parametrima, vaš stomatolog donijet će odluku o načinu uklanjanja umnjaka, a tijekom postupka će odlučiti na koji je način najbolje pristupiti zahvatu. Na primjer, moguće je da će biti potrebno raspoloviti zub i tako ga lakše izvaditi.

Vađenje zuba radi stomatolog, a operativno odstranjivanje u domeni je oralnog kirurga.

Naši stomatolozi i oralni kirurzi su iznimno educirani, raspolažu najboljom opremom i možete se opustiti znajući da će postupak biti izveden na najbolji mogući način.

Oporavak od vađenja umnjaka

Vađenje umnjaka može trajati između petnaest minuta i sat vremena, ovisno o načinu na koji se umnjak uklanja (vađenjem ili operacijom).

PRF – dodatna procedura koja može pomoći bržem oporavku

PRF je postupak korištenja krvnog pripravka koji ekstrahiramo iz vaše krvi. Nakon standardnog vađenja krvi iz vene, centrifugiramo krv i dobijemo pripravak koji sadrži koncentrirane tvari koje prirodno pridonose cijeljenju operiranog područja.

Pripravak se aplicira na mjesto izvađenog zuba, što bitno ubrzava oporavak, zarastanje tkiva i omogućava da se brže vratite svom svakodnevnom ritmu i redovnim obvezama.

Oporavak

  • Poslije operacije potrebno je uzimati lijekove protiv bolova, oteklina i infekcija koje je potrebno početi uzimati odmah nakon zahvata. Nemojte trpjeti bol – uzmite propisani analgetik koji će ukloniti bol.
  • Sve dok osjećate djelovanje anestezije, nemojte jesti – možete se ugristi za usnu i obraz i tako stvoriti ranu na sluznici.
  • Hladni oblozi pomoći će smanjiti postoperativno oticanje – hladan oblog podrazumjeva led ili gel iz zamrzivača omotan krpom ili tankim ručnikom koji se drži izvana na obrazu u predjelu gdje je rađen zahvat. Oblog se aplicira u intervalima od 10 minuta nakon čega slijedi pauza od najmanje 30 minuta kada se postupak hlađenja može ponoviti. Postupak hlađenja preporuča se ponoviti 4 do 6 puta.
  • Pojava sukrvice u slini je normalna 2-3 dana nakon zahvata, ali ako potraje dulje, obavezno kontaktirajte svog liječnika.
  • Konci se vade 7-10 dana nakon zahvata. Ponekad se koriste konci koji se sami rastope.
  • Nemojte ispirati usta vodom ili antiseptikom za usnu šupljinu isti dan nakon zahvata. Nakon što je zub izvađen, tijelo će u alveoli izvađenog zuba proizvesti ugrušak koji je potrebnu za normalno zarastanje rane. Ispiranjem usta nakon zahvata ugrušak može ispasti, što će usporiti zarastanje rane i povećati bolnost.
  • Dan nakon zahvata potrebno je ispirati usta 3 puta dnevno oralnim antiseptikom na bazi klorheksidina (CHX). Osim oralnog antiseptika, blagotvorni učinak na postoperativne rane ima fiziološka otopina (otopite 1 žlicu soli u 1L vode) i hladni čaj od žalfije (kadulje).
  • Prvih dan-dva poslije zahvata preporuča se mekša hrana. Izbjegavajte toplu hranu i napitke, ali možete slobodno uživati u sladoledu. Pripazite samo na hranu sa zrnastim sadržajem – može se zavući u ranu i tako uzrokovati infekciju. Sladoled je u redu, ali bez komadića orašastog voća ili čokolade.
  • Nikotin i vrući zrak usporavaju cijeljenje rana. Preporuča se ne pušiti tijekom oporavka bez obzira da li se radi o cigaretama ili e-cigaretama.
  • Dva-tri dana nakon zahvata izbjegavajte pojačanu fizičku aktivnost i treninge, dizanje tereta i saginjanje glave.
  • Drugi dan nakon zahvata započnite s redovnom higijenom usne šupljine. Normalno koristite zubnu četkicu, pastu i zubni konac. Ipak, područje umnjaka čistite štapićem za uši umočenim u oralni antiseptik dok rana ne zaraste

Vađenje umnjaka traži nekoliko dana mirovanja, ali uz stručno proveden zahvat, pridržavanje uputa liječnika i malo strpljenja, možete računati na brz i kvalitetan oporavak. Zato nemojte odgađati vađenje umnjaka – unaprijedit ćete i zaštititi svoje dentalno zdravlje i olakšati  život.

S punim povjerenjem i bez straha obratite se stomatološkom timu Poliklinike Bagatin.

Juraj Turčin, dr.med.dent., specijalist oralne kirurgije

Juraj Turčin, dr.med.dent., nakon završenog Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu profesionalno iskustvo stječe u privatnoj ordinaciji dentalne medicine i u Domu zdravlja Zagreb - Centar. Nakon toga, otvara privatni zubni rendgen i prelazi u privatnu ordinaciju dentalne medicine gdje razvija vještine u polju protetike, estetske i funkcijske stomatologije te se redovito usavršava na međunarodnim kongresima i tečajevima. Redovit je gost predavač na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalistički staž stekao je u Kliničkoj bolnici Dubrava te nakon položenog specijalističkog ispita stječe titulu specijalista oralne kirurgije. Tijekom i nakon specijalizacije fokus usavršavanja prebacuje na minimalno invazivne kirurške zahvate, implantologiju, planiranje složenih terapija i zahvata, PET zahvate i mekotkivnu kirurgiju. Kontinuirano se usavršava na međunarodnim kongresima, predavanjima i tečajevima te primjenjuje nove procese i tehnologije u svakodnevnom radu. Terapijski pristup fokusira na potpuni povratak funkcije stomatognatog sustava s maksimalnim estetskim rezultatom.

Meni