Pregled madeža – prepoznajte melanom na vrijeme


Uklanjanje madeža u Poliklinici Bagatin

Proučavanju bora u ogledalu posvećujemo puno veću pažnju nego na pregled madeža. Stoga ne čudi porast broja oboljelih od melanoma. Veći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe koje lako i brzo izgore na suncu, osobe koje su često i intenzivno bile izložene ultraljubičastim sunčevim zrakama, osobito ako su zadobile jake opekotine od sunca u djetinjstvu i mladosti, oni koji se izlažu djelovanju UV zraka u solarijima, osobe s velikim brojem madeža ili s tzv. displastičnim (već promijenjenim) madežima, osobe koje su prethodno liječene od melanoma ili karcinoma kože te krvni srodnici oboljelih od melanoma. Svaka madež čija je promjena vidljiva golim okom je opasni madež.

Gotovo svi imaju nekoliko madeža, a njihovo pojavljivanje određeno je tipom kože, naslijeđem te vanjskim uzrocima, od kojih UV zračenje dokazano ima velik utjecaj. Najvažnija činjenica vezana uz madeže je uzročno-posljedična povezanost s melanomom, teškim oblikom tumora kože, koji u 40 posto slučajeva nastaje u samom madežu ili njegovoj neposrednoj okolini.

Istraživanja potvrđuju da su pojedini tipovi madeža skloni promjenama i prelasku u zloćudan oblik. Maligni melanom brzo se širi i metastazira, tako da pravodobno otkrivanje i primjerena terapija daju veće šanse za preživljavanje. Drugim riječima, ako se dijagnosticira i kirurški odstrani u ranoj fazi, melanom je izlječiva bolest.

pregled madeža

Nemojte misliti da je svaka pojava pigmentirane kožne tvorbe melanom. Najčešće su to druge kožne promjene, no procjenu prepustite stručnjaku. Time ćete otkloniti strah i bojazan da se radi o ozbiljnoj bolesti, a ako je ona ipak prisutna, bit će otkrivena u ranoj fazi, kad ćete imati mogućnost potpunog izlječenja.

Dermatoskopski pregled madeža

U Poliklinici Bagatin postoji nekoliko načina pregleda madeža, ovisno o lokaciji gdje se naša Poliklinika nalazi. U Zagrebu madeže pregledavamo ručnim dermatoskopom i digitalnim dermatoskopom, što je pouzdana metoda u dijagnostici madeža, dok se u Splitu dermatoskopski pregled madeža izvodi ručnim dermatoskopom DermLite DL100 koji ubrzava rano otkrivanje melanoma. Uređaj uočava pigmentirana kožna oštećenja putem diodnog svijetla. Također, uređaj uvećava madež do 10 puta pomoću Hastingsove Triplet leće i napredne unakrsne polarizacijske tehnologije kako bi se pružio što jasniji i dublji pogled na pigmentirane lezije.

Digitalna dermatoskopija omogućava praćenje sumnjivih madeža koji se mijenjaju tijekom vremena. Prilikom svakog pregleda, fotografije se pohranjuju i uspoređuju s prethodnima, a u slučaju pojave određenih promjena u promatranoj leziji, postavlja se indikacija za njeno uklanjanje.

pregled madeža

Osobito je značajna metoda praćenja kod osoba s povišenim rizikom za nastanak melanoma, a to su osobe koje imaju sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa, one koje su već liječene zbog melanoma ili drugog karcinoma kože (ili netko u njihovoj obitelji), koje imaju veliki broj madeža na tijelu, koje su svijetle puti i vrlo osjetljive na izlaganje suncu (crvenokose osobe, s pjegama), koje su imale opekline od sunca u djetinjstvu i adolescenciji te one koje su zbog profesije ili hobija kronično izložene UV zračenju.

Metode uklanjanja madeža

Uz klasično kirurško uklanjanje i radiofrekvencijsko odstranjivanje madeža koje je dostupno u Zagrebu i Splitu te izvedeno od strane vrhunskih stručnjaka, u Zagrebu je također dostupno i uklanjanje dobroćudnih promjena Erbium laserom, a naši dermatolozi će vas savjetovati o najpogodnijoj metodi za vas.

Estetski rezultat nakon kirurškog uklanjanje je vrlo bitan. Cilj je postići što manji ožiljak koji će biti vrlo malo vidljiv. Ako se ozbiljno pristupi uklanjanju madeža te se poštuju pravila struke, za očekivati je odličan krajnji ishod na obostrano zadovoljstvo.

Lasersko uklanjanje je najjednostavnija metoda za uklanjanje dobroćudnih kožnih promjena. U većini slučajeva nije potrebna anestezija. Uključuje upotrebu laserskog svjetla čiji se snop usmjerava izravno u dobroćudnu promjenu kako bi je zagrijalo i potom uništilo. Bezbolno je, ne zahtjeva rezanje, niti šavove na koži. Također, kod laserskog uklanjanja dobroćudnih promjena manja je vjerojatnost da će nastati ožiljci kao kod drugih tehnika uklanjanja.

Važno je napomenuti da se prilikom laserskog tretmana kožna promjena odstranjuje u cijelosti na mikroskopskoj razini te ne postoji mogućnost da se tretirano tkivo pošalje patologu na analizu za postavljanje definitivne dijagnoze.

uklanjanje madeža
Kod radiofrekvencije uklanja se samo promjena na koži, i to nakon lokalne anestezije koja se ubrizgava veoma tankom iglom ispod same izrasline. Odmah nakon tretmana na mjestu izrasline pojavljuje se rana na koži koja ne krvari, iste veličine kao i uklonjena izraslina. Potom se formira krasta, a nakon 7-10 dana i  svježi sloj kože koji se kroz vrijeme ponovno bojom stopi s okolnom kožom. Nakon uklanjanja madeža metodom radiofrekvencije madež je moguće poslati na PHD (patohistološku) analizu gdje se utvrdi je li promjena benigna.

Preventivno odstranjivanje sumnjivih kožnih tvorbi još uvijek je najjače oružje u borbi protiv melanoma. Pregledajte svoje madeže na vrijeme, obavezno prije ljeta i izlaganja suncu. Na zahvat uklanjanja ili pregled madeža možete se naručiti online ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Ako imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite svoj upit.

NAPOMENA: Fotografije su ilustrativnog karaktera. Naši zdravstveni djelatnici u svom radu s klijentima i pacijentima koriste svu potrebnu zaštitnu opremu.

Dr. Haris Varupa, specijalist dermatovenerologije

Doktor Haris Varupa diplomirao je na Vojno medicinskoj akademiji u Republici Turskoj, a specijalizaciju obavio na Sveučilišnom kliničkom centru Sarajevo. Svoju karijeru obilježio je kao profesionalno vojno lice i liječnik radeći u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a u slobodno vrijeme aktivni je član Gorske službe spašavanja u Sarajevu što ga je potaklo da napiše knjigu pod nazivom „Osnove medicinskog zbrinjavanja za Gorsku službu spašavanja“. Sudjelovao je na brojim stručnim edukacijama u BiH i inozemstvu od kojih se svakako ističe edukacija u SAD-u gdje je sudjelovao u mnogobrojnim misijama spašavanja ljudskih života kroz Medicinske evakuacije zračnim putem. U vremenskom periodu od 7 mjeseci radio je kao konzultant u internacionalnoj vojnoj bolnici u Afganistanu.

Meni