Kako pravilno čistiti lice?


Zdrava, svježa i mladolika koža? Moguće je uz savjete za pravilno čišćenje kože lica. Saznajte više u nastavku!

Jeste li znali da tekstura, čistoća, gipkost i dugoročno zdravlje vaše kože lica uvelike ovisi o tome kako i koliko često ga čistite?

Kako pravilno čistiti kožu lica

Pravilno čišćenje lica može za vašu kožu učiniti puno više od samog uklanjanja šminke, nečistoća i sebuma – ono može imati velikog utjecaja na poboljšanje sveukupnog stanja i izgleda kože.

Za zdravu kožu važno je znati tri ključna koraka: čišćenje, toniranje i hidratacija.

Čišćenje kože lica

Koži lica treba posvetiti više pažnje ako je želimo što dulje očuvati zdravom i mladolikom.

Nedovoljno i nepravilno čišćenje lica uzrokuje začepljenost pora, mitesere, akne, umor i beživotan ten. Stoga, pratite jednostavne korake održavanja kože lica zdravom.

Pri određivanju proizvoda kojim ćete čistiti i njegovati vaše lice, uzmite u obzir tip kože. Njega kože proizvodima koji nisu namijenjeni vašem tipu kože, može uzrokovati pojavu crvenila i isušenosti kože.

Čiščenje lica

Što odabrati: pjene, gelove ili micelarnu vodu za čišćenje lica?

Gelovi za umivanje i čišćenje kože lica idealni su za masnu i mješovitu kožu, dok su za suhu i osjetljivu kožu najbolje nježne pjene i mlijeka za čišćenje kože.

Osvježavajuću micelarnu vodu vole svi tipove kože. Ona nam može poslužiti kao predčistač za skidanje šminke. Naime, ona nam ne može biti glavni čistač jer otapa nečistoću prema tome ne uklanja temeljito.

Kvalitetna micelarna voda

Potrebno je obratiti pozornost na sastojke. Micelarna voda treba biti blaga i sa što više prirodnih sastojaka. Blazinicu je potrebno dobro natopiti kako ne bi dolazilo do suvišnog trenja i samim time iritacija na koži.

Čišćenje lica i skidanje šminke s micelarnom vodom vrlo je jednostavno, bez puno trljanja, a prljavština i šminka brzo odlaze.

Stoga, kvalitetna micelarna voda je ona koja:

  • uklanja make-up,
  • odmah otapa vodootpornu šminku,
  • pogodna je za osjetljive oči i osjetljivo područje oko očiju,
  • poštuje fiziološku ravnotežu kože,
  • ne uzrokuje crvenilo,
  • ostavlja kožu ugodnom, bez osjećaja zatezanja.

Kod većine ljudi, čišćenje lica je potrebno obaviti ujutro i navečer prije odlaska u krevet. Ako ste pak bili izloženi jakoj prašini, prljavštini ili zagađenju, potrebno je kožu očistiti i nakon toga.

No, nije dobro niti previše čistiti kožu jer se u tom slučaju uklanjaju dragocjena prirodna ulja iz kože.

10 savjeta za pravilno čišćenje kože lica pročitajte ovdje.

Toniranje kože lica

Tonik predstavlja korak u njezi kože koji se koristi nakon čišćenja, a prije nanošenja kreme.

On  uklanja sve ono što je na koži ostalo nakon umivanja, kao što su vodeni kamenac, nečistoće, mrtve stanice, višak sebuma te moguće ostatke šminke. Vraća naš pH u ravnotežu kojeg smo poremetili unatoč kvalitetnom čistaču i predčistaču. Ovo je prvi korak ka pravilnoj hidrataciji. Većina tonika u sebi ima i hidratacijski faktor. Nakon čišćenja i toniranja kože trebali bi osjećati ugodu, bez suvišnog zatezanja. Koža bi trebala biti umirena i hidrirana.

Kvalitetni tonik za lice:

  • uklanja zaostale nečistoće,
  • uklanja vodeni kamenac koji zaostaje nakon umivanja,
  • vlaži i omekšava kožu te sprečava njezino isušivanje,
  • ne sadrži alkohol.

Nakon što ste nanijeli tonik, površina kože je vlažna što pogoduje boljoj apsorpciji seruma, odnosno kreme ili emulzije. Tako krema postaje učinkovitija u obavljanju svoje funkcije.

Ovo je jedan od najvažnijih dijelova beauty rutine za njegu kože jer toniranje uravnotežuje pH razinu kože, umiruje ju i pomaže u njezinoj pripremi za bilo koju od krema ili seruma koji će uslijediti.

Zašto je dobar piling?

Piling je dobar za kožu jer uklanja nečistoće iz pora, sebum i odumrle stanice, a čini lice blistavim i osvježenim. Dovoljno ga je raditi jednom do dva puta tjedno  kako bi došli do čistog i ujednačenog tena.

U Poliklinici Bagatin posebno je popularan ZO Skin Red Carpet kemijski piling lica koji tretiraju široki spektar problema kože – od hiperpigmentacija pa sve do akni.  Za kućnu njegu savjetujemo piling također iz linije dr. Zeina Obagija – ZO Skin Exfoliating polish koji se sastoji od ultra-finih kristala magnezija zahvaljujući kojima se postiže mehanička eksfolijacija. Za one nešto osjetljivije kože radimo enzimatski peeling.

Hidratacija

Hidratizacija kože je iznimno važna ako želimo zadržati zdrav i mladolik izgled kože.

hidratacija kože

Zdrav i mladolik izgled je zbog hijaluronske kiseline u našoj koži, a hidratacija pomaže da vrati potrebnu vlagu i hidrira sve stanice se nahrani i hidratizira kolagen. Ipak, osnovni preduvjet da krema djeluje jest da se koristi na očišćenu kožu.

Odličan duo za hidrataciju su Hydro2 Infusion Cream i Hydro² Infusion Serum iz Revidermove linije posebno osmišljene za intenzivnu hidrataciju i revitalizaciju kože. Ove proizvode možete kupiti u Poliklinici Bagatin u Zagrebu i Splitu.

Za hidrataciju pomažu i hidratantne maske. One su bogate aktivnim sastojcima koji će se pobrinuti da koža i u dubljim slojevima bude zdrava i mladolika. One su izrazito važne kod oštećene kožne barijere jer takva koža intenzivno gubi vlagu te kod suhih tipova koža. Preporuka ih je uvesti i u sredini ljeta i zime jer tada je najveći gubitak vlage.

Hidratantne maske za lice

Tretmani za zdravlje kože lica

Osim tri ključna dijela beauty rutine (čišćenje, toniranje, hidratacija) za održavanje zdravlja kože lica pomažu i tretmani lica.

Budući da je svaka koža lica jedinstvena, tako je i tretiranje kože tretmanima drugačije. U određivanju idealnog tretmana pomaže analiza kože lica dostupna u Poliklinici Bagatin.

Pomoću preciznih prikaza svih područja vašeg tena i kože, stručnjaci Poliklinike Bagatin mogu predložiti optimalne opcije pomlađivanja, regeneracije ili liječenja određene problematike, odnosno, mogu vam predložiti potpuno individualiziran plan terapije.

Praksa je pokazala da je REVIDERM Skin Peeler mikrodermoabrazija jedan od najčešće izvođenih tretmana, budući da je najefikasniji način čišćenja kože dubinsko čišćenje koje skida sloj mrtve kože s površine te ujedno odčepljuje pore od nečistoća.

čišćenje lica

Čišćenje lica nedvojbeno je najvažniji dio vaše osnovne rutine u njezi lica, a u tome će vam svakako pomoći i HydraFacial tretman za čišćenje lica. Ovaj svjetski popularan tretman istovremeno čisti, polira i vlaži kožu, a primjenjuje se kad je koži potrebna dubinska hidratacija i njega.

I ne zaboravite,  čista koža je i zdrava koža!

Za više informacija o tretmanima lica u Poliklinici Bagatin slobodno nas kontaktirajte telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@bagatin.hr.

Dorica Jakim, medicinska kozmetologinja

Dorica izuzetno brzo uči i odlično nadopunjava naš tim. S puno elana pristupa svom poslu, trudeći se da se svaki naš klijent osjeća paženim i s punim povjerenjem prepusti njezinim stručnim rukama.

Meni