Pravilna njega počinje određivanjem tipa kože i detekcijom stanja kože


Kako bi njega kože bila učinkovita, iznimno je bitno prepoznati tip kože i stanje kože  i uskladiti odabir tretmana, preparata i načina njege s njezinim svojstvima i potrebama. Što sve o tipovima kože treba znati, je li tip kože jedina informacija relevantna za ispravnu njegu kože i kako nam u tome pomaže najsuvremeniji uređaj za analizu kože VISIA, pročitajte u našem novom blogu.

Tipovi kože

Dermatologija prepoznaje četiri osnovna tipa kože: normalnu, suhu i kombiniranu. Ova kategorizacija dugo je predstavljala temelj za određivanje njege svakog tipa lica, a aktualna je i danas. Četiri osnovna tipa razlikuju se po tome koliko sebuma, kožne masnoće, koža proizvodi.

Normalna koža proizvodi dovoljno, ali ne i previše sebuma, ima fine pore, dobru cirkulaciju, baršunastu teksturu i svjež izgled, bez mrlja i oštećenja.

Suha koža proizvodi manje sebuma od normalne kože, što dovodi do manjka lipida koji sprečavaju gubitak vlage. Zbog toga koža može imati oslabljenu sposobnost izgradnje zaštitnog sloja koji je čuva od vanjskih utjecaja. Osim genetske predisponiranosti, suha je koža čest pratitelj procesa starenja kože.

Masna koža je karakterizirana povećanom proizvodnjom sebuma, koji dovodi do proširenja bora, masnog sjaja, blijedog izgleda i formiranja akni i mitesera.

Kombinirana koža ima obilježja suhe ili normalne kože na obrazima i masne na bradi, nosu i čelu.

Tipovi kože su genetski definirani i predstavljaju trajno stanje kože, dok su stanja kože posljedice izloženosti kože vanjskim faktorima, stupnja vlage kože ili starenja.

 Tipovi kože

  • Dehidriranost je nedostatak vlage u koži koja može nastati uslijed korištenja određenih kozmetičkih proizvoda, nedovoljnog unosa tekućine ili dulje izloženosti suncu, vjetru ili hladnoći.  Dehidrirana koža nije isto što i suha koža. Suha koža uvijek ostaje suha, a njezina je suhoća posljedica slabijeg lučenja sebuma. U slučaju dehidrirane kože, riječ je o nedostatku vlage. Zato je rehidracijom kože unosom izgubljene tekućine, dubinskim hranjenjem kozmetičkim pripravcima ili kvalitetnim hijaluronskim filerima kožu moguće vratiti u njezino optimalno stanje dobre hidriranosti.
  •  Starenje je prirodan proces koji neminovno donosi promjene u strukturi, hidriranosti, gustoći i elastičnosti kože. Kako stari, koža ima sve više bora, može razviti hiperpigmentacijske mrlje, gubi volumen i sjaj. Zato je u zreloj dobi iznimno bitno pratiti pojave znakova starenja i dobro odabranim tretmanima usporiti proces i omogućiti koži očuvanje vlage, elastina i kolagena.
  •  Reaktivnost ili osjetljivost kože može pogoditi svaki tip kože. Ipak, najčešće pogađa suhi tip kože. Kako suha koža luči manju količinu sebuma, izloženija je negativnom djelovanju sunca, vjetra i kemikalija iz nekvalitetne kozmetike, detergenata i okoliša. Reakcija kože može se očitovati kao žarenje, svrbež, osip ili neugodan osjećaj topline.

   

Tip kože može se odrediti jednostavnim pregledom, pa većina osoba može jednostavnim pogledom u ogledalo detektirati kojem tipu pripada njihova koža. Stanja kože također se mogu zamijetiti golim okom, ali za potrebe detaljne analize stanja kože i maksimalan učinak estetskih tretmana ipak je potrebno upotrijebiti najsuvremeniju tehnologiju za procjenu stanja kože. Takve uređaje, Observ i VISIU, koristimo u svojoj Poliklinici kako bismo precizno saznali sve detalje o tipu vaše kože, načinu na koji koža stari i koje posljedice reaktivnosti i starenja je potrebno ukloniti – čak i prije nego postanu vidljive golim okom.

analiza kože lica

Observ i VISIA će vašem dermatologu detaljno analizirati tip i stanje vaše kože, detektirati lokaciju, broj i izgled svake, pa i najmanje nesavršenosti i ukazati na postojanje UV oštećenja. Analizirat će i teksturu kože i tako kreirati neprocjenjiv izvor informacija za vašeg liječnika dermatologa ili estetskog kirurga. Uzimajući u obzir sve te podatke, dermatolog može egzaktno odrediti što je koži doista potrebno.

 

Dobro odabrani tretmani i prilagođena njega usporavaju proces starenja, čuvaju dragocjeni kolagen i elastin, uklanjaju estetske posljedice suhoće ili masnoće kože i nepovoljnih stanja, čuvajući prirodnu ljepotu i sjaj kože.

Naručite se na individualnu analizu lica na 01/4610-225 ili putem e-maila info@bagatin.hr.

Dorica Jakim, medicinska kozmetologinja

Dorica izuzetno brzo uči i odlično nadopunjava naš tim. S puno elana pristupa svom poslu, trudeći se da se svaki naš klijent osjeća paženim i s punim povjerenjem prepusti njezinim stručnim rukama.

Meni