Povijest i simbolika crvenog ruža za usne


Crveni ruž za usneBezvremenski crveni ruž za usne simbol je ženstvenosti,  a bez njega je nezamisliv večernji look svake žene. Povijest i simbolika crvenog ruža za usne seže daleko u prošlost  kada je čak bio i zabranjen! Zašto je tako kontroverzan, saznajte u nastavku.

Iako je crveni ruž bio poznat i ranije, tek je u dvadesetom stoljeću došlo do njegove široke uporabe.

Ruž se tada pakirao u obojene papire, malene kutije te papirne – kasnije i metalne tube, a časopis Vogue još 1933. godine proglasio je ruž kao najvažniji kozmetički proizvod za žene. To je rezultiralo porastom potrošnje kozmetike, čak i dok je Velika ekonomska kriza bila u punom zamahnu.

Glamur koji žene osjećaju kada stave crveni ruž za usne, nepovratno ga je lansirao na sve kozmetičke police diljem svijeta.

Počeci crvenog ruža za usne

Kroz povijest se crveni ruž koristio u različite svrhe; od razlikovanja društvenih klasa, naglašavanja blijede puti, pokazivanja neovisnosti i buntovništva do želje za isticanjem ljepote.

Ipak, on nije uvijek bio dopušten, a ni siguran za korištenje.

Povijest crvenog ružaMnogi povjesničari smatraju da su prvi izumitelji ruževa Sumerani, narod koji je živio na području tadašnje Mezopotamije, drugi pak tvrde kako crvene usne potječu iz drvenog Egipta gdje su ruž koristili i muškarci i žene kao način razlikovanja društvenih klasa.

U ondašnjoj verziji ruža, koristila ga je već i sama Kleopatra, poznata po želji i osjećaju za lijepo. Istomišljenica je bila i kraljica Elizabeta, engleska vladarica 16. stoljeća koja je voljela svoju blijedu put naglašavati crvenim ružem. Ona je nakratko skinula loš glas povezan uz crveni ruž za usne koji je do tada bio rezerviran za prostitutke.

Od čega se sastojao prvi ruž?

Zanimljiva je bila i kombinacija sastojaka prvih crvenih ruževa za usne, koja nije uvijek bila sigurna za korištenje.

Egipćanke su koristile boju ljubičasto-crvenih morskih algi i k tome dodavale jod i brom što je bila kombinacija koja je uzrokovala mnoge vrlo opasne bolesti, dok su Mezopotamke koristile pigment izmrvljenog poludragog kamenja – što je svakako sigurnija verzija crvenog ruža.

Vrlo poseban crveni ruž pravio se za Kleopatru – od smrvljenih mrava i tvrdokrilaca, jer su ti ogromni kukci ružu pružali bogatu crvenu karmin boju.

Tek je u 10.stoljeću nove ere jedan andaluzijski kozmetolog osmislio ruž za usne u tvrdom obliku.

Povijest crvenog ruža za usne

Prvi moderni ruž za usne proizveden je u Parizu 1884. godine, a napravljen je bio od jelenjeg loja, dabrovog ulja i pčelinjeg voska.

Uskoro su svi ruževi dolazili u crvenoj boji koja je crpljena iz osušenih pustinjskih kukaca i njihovih jajašaca, a nanosili su se četkicama. To su postali vrlo skupocjeni crveni ruževi koje su nosile glumice u javnosti, a „obične“ žene samo dok bi bile doma.

Iako se njegov sastav do danas uvelike promijenio, žene su kroz povijest bile spremne na sebe staviti gotovo sve, čak i ako to znači izloženost otrovnim sastojcima.

Poželjan i zabranjen predmet

Crveni ruž nije uvijek bio društveno poželjan, pa ga je tako crkva u srednjem vijeku zabranila i on je tada bio „rezerviran“ samo za prostitutke. I u 18. i 19. stoljeću nositi šminku bilo je bestidno i primitivno.

Britanski je parlament čak predložio zakon kojim bi se onemogućilo sklapanje braka ako bi se djevojka šminkala prije braka, a nošenje šminke bilo je povezano s marginaliziranim skupinama poput prostitutka i glumica jer se smatralo da su rumeni obrazi i usnice posljedica seksualnog uzbuđenja.

1770. godine britanski je parlament izglasao zakon kojim svaka žena koja ga nosi biva proglašena vješticom. Također, i feministice su ga pokušavale okarakterizirati bestidnim i provokativnim, potpuno neprihvatljivim predmetom.

Prva i najpoznatija manifestacija crvenog ruža bila je kada su 1912. godine sufražetkinje zauzele ulice New Yorka noseći crveni ruž u znak protesta.

Crveni ruž

Novija povijest crvenog ruža

Kroz noviju povijest crveni ruž je imao veće značenje na ženstvenost i samopouzdanje svih žena.

Tako su „Flapper“ djevojke 20-ih godina pokazivale neovisnost crvenim ružem, dok su 30-ih godina tinejdžerice vjerovale da nanošenjem ruža postaju žene, vodeći se idealima glumica zlatnog doba Hollywooda, na što su odrasli gledali kao na buntovništvo.

40-ih godina nošenje crvenog ruža smatralo se provokativnim te se ono još uvijek povezivalo s prostitucijom, a knjige i magazini su počeli tumačiti kako muškarci više vole prirodnu ljepotu, dok su 50-ih godina glumice Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor učinile tamnocrvene ruževe vječnom ikonom.

Crveni ruž u povijesti

Nosile su ga i druge brojne jake žene: Coco Chanel, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Ava Gardner i Rita Hayworth.

Možemo zaključiti da je crveni ruž jedan od najmoćnijih simbola ženske ljepote i glamura.

Bezvremenski crveni ruž za usne

Danas, u većini dijelova svijeta žene imaju slobodu nositi ruž za usne kakav god požele, ovisno o raspoloženju, prigodi i trendovima.

Crveni ruževi za usne su danas uvelike sigurniji i društveno prihvatljivi, a klasičan crveni ruž ima puno svojih nijansi idealnih za svaku ženu.

Crveni ruž Reviderm

Kako odabrati ruž

Da biste odabrali ruž za usne koji vama najbolje pristaje vodite se osnovnim pravilom: što je kosa  svjetlija koristite svjetlije nijanse, i obrnuto, brinete i crnokose birat će nešto tamnije i dublje nijanse crvene.

Također, crvenokosama najbolje pristaje žarko crveni ton. Nadalje, što je boja kože svjetlija, ton crvenog ruža bit će izraženiji, dok preplanuli ten i maslinasti ten podnose mirnije i zagasitije tonove.

I ne zaboravite zlatno pravilo pokušaja i promašaja, ako vas privuče nijansa od koje ne možete odvojiti pogled, možda je to baš ona idealna za vas. Za koju god se vi odlučile, kada ga nanesete, bit ćete sve samo ne – obične.

Crveni ruž za usne

Trendovi se mijenjaju, no crveni ruž za usne ostaje klasik!

Zapravo, čini nam se da je trenutno najveći problem pronaći idealnu nijansu tog bezvremenskog ruža. Veliki izbor nijansa prilagođenih svakoj ženi pronađite na webshopu Bagatin Medical Beauty

Rafaela Vujević, medicinska kozmetologinja

Rafaela je vedra, komunikativna i ambiciozna osoba koja svojom toplinom i pristupačnošću mami osmijeh na licu. Član je našeg kozmetološkog tima kojeg savršeno nadopunjuje svojim srdačnim pristupom klijentu.

Meni