Kako ukloniti ožiljke od akni


Kronične upalne bolesti kože na licu mogu ostaviti trajne posljedice. Ponekad, još dugo nakon izlječenja akni, na licu su još vidljiva oštećenja, ožiljci od prištića i hiperpigmentacije.

Tko dobiva ožiljke od akni?

Neki ljudi imaju veću vjerojatnost da im ostanu ožiljci od akni, a rizik se povećava kod osoba koje:

  • imaju upalne (natečene, crvenkaste i bolne) akne. To često uključuje gnojne ciste i čvorove. Ova vrsta akni zbog jake upale jače oštećuje kožu.
  • odgađaju ili ne liječe upalne akne. Naime, što dulje osoba ima upalne akne, to je veći rizik od ožiljaka.
  • diraju i istiskuju akne. Diranje povećava upalu, što povećava rizik od ožiljaka.
  • imaju u obitelji osobu koja ima ožiljke od akni – geni, naime, igraju veliku ulogu.

Iako znamo što povećava rizik za nastanak ožiljaka od akni, nije moguće predvidjeti tko će točno razviti niti akne niti ožiljke. Međutim, moguće je spriječiti nastanak ožiljaka učinkovitim i pravovremenim liječenjem.

akne

Što uzrokuje ožiljke od akni?

Kako izgleda cijeli proces nastanka upale i akne? Čimbenici koji dovode do nastanka akne i dalje nisu u potpunosti istraženi. Etiopatogeneza akne je kompleksna. Osim promijenjenog upalnog odgovora u kojem sudjeluju brojni citokini, promijenjen je sastav i količina sebuma, a također ulogu imaju i bakterije. Prvo nastaje mikrokomedon koji se vidi samo pod mikroskopom, a u daljem slijedu i promjene koje vidimo golim okom, otvoreni i zatvoreni komedoni, upalne promjene- papule, pustule, čvorovi i ciste.

Upalni procesi mogu rezultirati postupalnom hiperpigmentacijom i/ili atrofičnim ili hipertrofičnim ožiljkom.

Kako izgledaju ožiljci od akni?

Vrsta ožiljka ovisi o tome koliko kolagena je tijelo proizvelo pa razlikujemo sljedeće:

Atrofični ožiljak

Atrofični ožiljci od prištića su udubljeni ožiljci, odnosno tzv. jamice ili rupice, većinom na licu. Nastaju zbog produženog procesa cijeljenja akne, tj. stalnog ponavljanja upala na određenoj regiji kože.

Hipertrofični ožiljak

Hipertrofični ožiljci od akni su uzdignuti ožiljci. Na mjestu gdje je bila upaljena akna, koža proizvodi prekomjernu količinu vlakana vezivnog tkiva koje nema istu strukturu kao zdravo tkivo.

Na dekolteu kod žena i na leđima mogu nastati tipični ožiljci od akni u obliku sitnih bijelih kvržica (ne na licu).

Keloidni ožiljak

Keloidni ožiljak je hipertrofičan ožiljak koji raste i širi se iznad razine upale te se smatra izraslinom. Možemo ih vidjeti na prsima i na leđima.

Kako se riješiti ožiljaka od akni?

Multidisciplinarni pristup koji podrazumijeva kombiniranje više različitih metoda je ključan u tretiranju ožiljaka od akni. Kako se riješiti prištića danas podrazumijeva sinergiju.

Vrste tretmana prilagodit će se prema potrebama pacijenata te prema obliku, mjestu i vrsti ožiljka. Važno je procijeniti je li potrebno potaknuti stvaranje kolagena, nadomjestiti manjak volumena ili pak riješiti višak tkiva. Također, važan je i input koliko vremena pacijent može odvojiti za cijeljenje i oporavak.

Kako se riješiti akni? Neke od najčešćih kombinacija za uklanjanje ožiljaka od akni koje koristimo u Poliklinici Bagatin su sljedeće:

  • laser za akne + SkinPen+ mezoterapija (organski silicij)
  • frakcijski resurfacing + mezoterapija (organski silicij)
  • Skinboosteri

SkinPen su mikroiglice koje svojim radom potiču elastična vlakna i kolagen na prirodnu samoobnovu. Točnije, potiču obnavljanje dubljih slojeva kože.

Zašto je mezoterapija tako važna kod uklanjanja ožiljaka od akni? Mezoterapijski kokteli sadrže sastojke koji potiču regeneraciju i djeluju stimulativno na remodelaciju ožiljaka.

Važno je napomenuti da će mlada osoba imati jako brzo vidljive rezultate, dok će nešto stariji pacijenti, 45- 55 godina koji imaju manje kvalitetna elastična vlakna i manje ih se može genetski stvoriti, trebati više vremena za rezultate.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Lasersko liječenje akni je metoda koja se pokazala jako učinkovitom u tretmanima akni, naročito akne kod kojih su upalni procesi aktivni. Osim što ubrzava nestanak upalnih promjena, posvjetljuje pigmentacije (flekice) koje zaostaju nakon akne, potiče stvaranje novih elastičnih vlakana i kolagena te djeluje pozitivno na sam izgled ožiljka.

Uz to uzrokuje atrofiju lojne žlijezde.

Frakcijski skin resurfacing je tretman kojim se laserom rade tzv. mikrooštećenja na površini koži u obliku mikrotočaka. Time se aktiviraju elastična vlakna i kolagen koji potiču stvaranje novog tkiva koje ispunjava nepravilnosti nastale aknom. Preciznost lasera i zrake omogućava liječniku tretiranje kože onoliko duboko koliko je potrebno, odnosno, onoliko koliko su ožiljci od prištića duboki. Ovaj se tretman ne radi kod pacijenata koji imaju upalne procese na licu i svakako zahtijeva minimalno 2 tjedna oporavka.

Skin Booster dubinskom hidratacijom poboljšavaju izgled površine kože, a ten postaje blistav. Kako? Hijaluronska kiselina, koja je sastavni dio kože, na sebe veže vodu te se tako postiže pun i zategnut izgled kože, odnosno, popunit će ‘jamice’ na koži. Kada govorimo o načinima kako se riješiti ožiljaka od akni, Skin Boosteri mogu biti ‘final touch’ u cijelom procesu ili ih možemo koristiti kod onih pacijenata koji hoće odmah vidljive rezultate.

Kod keloidnih ožiljaka proces je nešto drugačiji. Budući da su oni izbočeni, njih moramo prvo ‘spustiti’ lijekom kako bi došli u razinu kože, a potom ih tretiramo jednako kao i atrofične ožiljke.

Na sve navedene tretmane uklanjanja ožiljaka u našoj Poliklinici možete se naručiti putem maila info@bagatin.hr  ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Ako imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite upit preko web stranice Poliklinike.

dr. Ina Novak Hlebar, specijalistica dermatologije i venerologije

Dr. Ina Novak završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Zbog interesa za dermatovenerologiju, kao naša buduća specijalizantica, svoje zanimanje posebno će usmjeriti estetskoj dermatologiji. Svoj pripravnički staž odradila je u Kliničkoj bolnici Merkur, a zatim je radila kao suradnica za farmakovigilanciju te na zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. Doktorica Novak organizatorica je skupa i koautorica vodiča za liječnike obiteljske medicine za rad s osobama koje žive s HIV-om i osobama pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om. Također je koautor knjige „A journey into patient safety“ koja je u procesu objave. Doktorica tečno govori engleski, njemački i španjolski.

Meni