Kako ukloniti ožiljke od akni


Narušavanje prirodne ravnoteže na površini kože dovodi do razvoja upala i infekcija koje na licu mogu ostaviti trajne posljedice. Ponekad, još dugo nakon izlječenja akni, na licu su još vidljiva oštećenja, ožiljci od prištića i hiperpigmentacije.

Tko dobiva ožiljke od akni?

Neki ljudi imaju veću vjerojatnost da im ostanu ožiljci od akni, a rizik se povećava kod osoba koje:

  • imaju upalne (natečene, crvenkaste i bolne) akne. To često uključuje gnojne ciste i čvorove. Ova vrsta akni zbog jake upale jače oštećuje kožu.
  • odgađaju ili ne liječe upalne akne. Naime, što dulje osoba ima upalne akne, to je veći rizik od ožiljaka.
  • diraju i istiskuju akne. Diranje povećava upalu, što povećava rizik od ožiljaka.
  • imaju u obitelji osobu koja ima ožiljke od akni – geni, naime, igraju veliku ulogu.

Iako znamo što povećava rizik za nastanak ožiljaka od prištića, nije moguće predvidjeti tko će točno razviti niti akne niti ožiljke. Međutim, moguće je spriječiti nastanak ožiljaka učinkovitim i pravovremenim liječenjem prištića.

Što uzrokuje ožiljke od akni?

Kako izgleda cijeli proces nastanka upale i akne? Kada se kožna pora začepi nastaje upala. Svaka pora na licu je izlazni otvor kanala koji sadrži dlaku i lojnu žlijezdu. Kada loj želi izaći na površinu kože, a ne može jer je pora začepljena, to nazivamo – miteser ili komedon ili akna.

Nakupina loja raste, odnosno, miteser raste zbog čega dolazi do upalnog odgovora jer koža pokušava odstraniti nastali komedon upalnom reakcijom na njega. Time dolazi do omekšavanja sadržaja folikula koji se pretvara u tzv. ‘gnoj’ koji biva izbačen na površinu kože. Tom reakcijom prestaje upalni proces koji, ovisno o reakciji, može završiti postupalnom hiperpigmentacijom i/ili atrofičnim ožiljkom.

Kako izgledaju ožiljci od akni?

Vrsta ožiljka ovisi o tome koliko kolagena je tijelo proizvelo pa razlikujemo sljedeće:

Atrofični ožiljak

Atrofični ožiljci od prištića su udubljeni ožiljci, odnosno tzv. jamice ili rupice, većinom na licu. Nastaju zbog produženog procesa cijeljenja akne, tj. stalnog ponavljanja upala na određenoj regiji kože.

Hipertrofični ožiljak

Hipertrofični ožiljci od akni su uzdignuti ožiljci. Na mjestu gdje je bila upaljena akna, koža proizvodi prekomjernu količinu vlakana vezivnog tkiva koje nema istu strukturu kao zdravo tkivo.

Na dekolteu kod žena i na leđima mogu nastati tipični ožiljci od akni u obliku sitnih bijelih kvržica (ne na licu).

Keloidni ožiljak

Keloidni ožiljak je hipertrofičan ožiljak koji raste i širi se iznad razine upale te se smatra izraslinom. Možemo ih vidjeti na prsima i na leđima.

Kako se riješiti ožiljaka od akni?

Multidisciplinarni pristup koji podrazumijeva kombiniranje više različitih metoda je ključan u tretiranju ožiljaka od akni. Kako se riješiti prištića danas podrazumijeva sinergiju.

Vrste tretmana prilagodit će se prema potrebama pacijenata te prema obliku, mjestu i vrsti ožiljka. Važno je procijeniti je li potrebno potaknuti stvaranje kolagena, nadomjestiti manjak volumena ili pak riješiti višak tkiva. Također, važan je i input koliko vremena pacijent može odvojiti za cijeljenje i oporavak.

Kako se riješiti akni? Neke od najčešćih kombinacija za uklanjanje ožiljaka od akni koje koristimo u Poliklinici Bagatin su sljedeće:

  • mikrodermoabrazija + laser za akne + Skin Needler + mezoterapija (organski silicij)
  • frakcijski resurfacing + mezoterapija (organski silicij)
  • Skin Boosteri

Reviderm Skin Peeler mikrodermoabrazija siguran je i visoko učinkovit način vraćanja čistoće i mladenačkog sjaja koži. Redovitim odlascima povećava se obrtaj stanica na površini kože gdje se one starije stanice odljušte i potiče se dolazak novih stanica. Smanjuje se broj komedona, rožnatost kože i omogućava se aktivnim supstancama u kremama za liječenje da bolje djeluju.

Tretman Skin Peelerom

SkinNeedler su mikroiglice koje svojim radom potiču elastična vlakna i kolagen na prirodnu samoobnovu. Točnije, potiču obnavljanje dubljih slojeva kože.

Zašto je mezoterapija tako važna kod uklanjanja ožiljaka od akni? Jedan od sastojaka mezoterapije je organski silicij. A silicij se prirodno nalazi između kolagenih vlakana u našem tijelu i drži ih zajedno. Naša je ideja, stoga, prvo terapijom mikroiglicama ili laserom potaknuti rast kolagenskih vlakana, a zatim siliciji aplicirati točno u atrofičan ožiljak (udubljen) kako bismo u ožiljkastom tkivu dobili prirodan raspored: kolagen, silicij, kolagen.

Važno je napomenuti da će mlada osoba imati jako brzo vidljive rezultate, dok će nešto stariji pacijenti, 45- 55 godina koji imaju manje kvalitetna elastična vlakna i manje ih se može genetski stvoriti, trebati više vremena za rezultate.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Lasersko liječenje akni je metoda koja se pokazala jako učinkovitom kada je pitanje kako se riješiti prištića i akni, naročito akne kod kojih su upalni procesi aktivni. Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni je idealno rješenje jer djeluje na brzi nestanak upalnih promjena, posvjetljuje ‘flekice’ koje zaostaju nakon akne, potiče stvaranje novih elastičnih vlakana i kolagena te djeluje pozitivno na sam izgled ožiljka.

Osnovna prednost ovog tretmana je ta da uzrokuje atrofiju lojne žlijezde čime ona odmah prestaje biti osjetljiva na testosteron (inače nešto što se prirodno događa s 40 godina starosti kada spontano akne nestaju), a time i na trajno nestajanje akne.

Frakcijski skin resurfacing je tretman kojim se laserom rade tzv. mikrooštećenja na površini koži u obliku mikrotočaka. Time se aktiviraju elastična vlakna i kolagen koji potiču stvaranje novog tkiva koje ispunjava nepravilnosti nastale aknom. Preciznost lasera i zrake omogućava liječniku tretiranje kože onoliko duboko koliko je potrebno, odnosno, onoliko koliko su ožiljci od prištića duboki. Ovaj se tretman ne radi kod pacijenata koji imaju upalne procese na licu i svakako zahtijeva minimalno 2 tjedna oporavka.

Skin Booster dubinskom hidratacijom poboljšavaju izgled površine kože, a ten postaje blistav. Kako? Hijaluronska kiselina, koja je sastavni dio kože, na sebe veže vodu te se tako postiže pun i zategnut izgled kože, odnosno, popunit će ‘jamice’ na koži. Kada govorimo o načinima kako se riješiti ožiljaka od akni, Skin Boosteri mogu biti ‘final touch’ u cijelom procesu ili ih možemo koristiti kod onih pacijenata koji hoće odmah vidljive rezultate.

Kod keloidnih ožiljaka proces je nešto drugačiji. Budući da su oni izbočeni, njih moramo prvo ‘spustiti’ lijekom kako bi došli u razinu kože, a potom ih tretiramo jednako kao i atrofične ožiljke.

Na sve navedene tretmane uklanjanja ožiljaka u našoj Poliklinici možete se naručiti putem maila info@bagatin.hr  ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Ako imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite upit preko web stranice Poliklinike.

 

Dr. Snježana Kramarić, specijalistica dermatovenerologije

Dr. Snježana uže područje interesa nalazi u estetskoj dermatologiji. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizaciju iz dermatovenerologije obavila je u Klinici za dermatovenerologiju u KBC Osijek i KBC Zagreb. Završila je stručni poslijediplomski studij iz dermatovenerologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Redovito sudjeluje na tečajevima trajne edukacije te prisustvuje na raznim kongresima iz struke. Član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i licencirana od strane Hrvatske liječničke komore. Aktivno se služi engleskim i njemačkim jezikom.

Meni