Oksidativan stres


Oksidativan stres

Spriječite brojne bolesti! Saznajte što je oksidativan stres te koji proizvodi pomažu u borbi protiv njega.

Jeste li znali da oksidativan stres može uzrokovati oštećenja na stanicama te tako doprinijeti nastanku brojnih kroničnih i neizlječivih bolesti?

Oksidativan stres i proizvodi koji se bore protiv njega sve se češće spominju u beauty svijetu. To nije neobično jer smo sve više izloženi nezdravom načinu života.

Zdrave stanice našeg organizma nastoje uspostaviti i kontinuirano održavati ravnotežu između stvaranja i eliminacije kisikovih radikala. Njihova ravnoteža važna je za borbu protiv oksidativnog stresa.

Što je oksidativni stres?

Naš organizam uspostavio  je vrlo učinkovite regulacijske mehanizme za preciznu kontrolu stvaranja, aktivnosti i inaktivacije njegovog procesa.

Međutim, ako iz bilo kojeg razloga dođe do značajnijeg narušavanja funkcioniranja takvog regulacijskog mehanizma, može doći do metaboličkih poremećaja. Stvaranje slobodnih radikala može izmaći kontroli i može se razviti stanje koje nazivamo oksidativni stres.

Oksidativan stres je stanje prekomjernog stvaranja slobodnih radikala kisika, pri čemu dolazi do gubitka ravnoteže i mogućnosti neke stanice da ih razgradi.

Slobodni radikali

Standardni metabolički ljudski procesi stvaraju radikale kisika i oni nisu primarno štetni. U ograničenim koncentracijama oni su sastavni dio normalnog metabolizma.

Slobodni radikali imaju i važnu fiziološku funkciju poput sinteze pojedinih hormona, pomažu u borbi protiv bakterija i virusa svojim kisikovim molekulama, moduliraju stanične procesa te su prirodna zaštita od razvoja malignih tumora.

Antioksidansi

Ipak, ukoliko dođe do oksidativnog stresa, slobodni radikali u takvoj prekomjernoj količini postaju štetni.

Problemi za zdravlje

Do pomaka ravnoteže u organizmu dolazi ako je smanjena antioksidacijska obrana organizma ili ako je povećano stvaranje slobodnih radikala.

Sustav obrane organizma poprilično je uvjetovan i primjerenom prehranom, tako da nepravilan režim prehrane može dovesti do oksidacijskog stresa. Također, do oksidacijskog stresa može dovesti i metabolizam različitih lijekova i toksina. Naime, neki se lijekovi zbog djelovanja sustava enzima citokroma P450 u organizmu pretvaraju u slobodne radikale.

Neodgovarajući unos antioksidacijskih nutrijenata može povećati oštećenja izazvana lijekovima, toksinima i zagađivačima iz okoliša.

Ukoliko se ne intervenira, spomenuta oštećenja mogu dovesti do smrti stanice. U blažim slučajevima, oštećenja su često takva da olakšavaju nastanak brojnih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, kronične upalne bolesti te različita maligna oboljenja i slično.

Kako možemo spriječiti oksidativni stres?

Koža, površinom najveći organ tijela, predstavlja prvu liniju obrane organizma od štetnih čimbenika iz okoliša, zato je i najviše izložena stvaranju slobodnih radikala.

Tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala nazivaju se antioksidansi.

Antioksidansi su molekule koje mogu spriječiti oksidaciju drugih molekula, drugim riječima oni doniraju jedan ili više elektrona slobodnom radikalu, čime ga stabiliziraju i sprječavaju pokretanje oksidativnog stresa koji uzrokuje oštećenje stanica.

Antioksidansi su zaštitnici zdravlja i ljepote!

U kozmetičkoj industriji od antioksidansa se najčešće koriste askorbinska kiselina (vitamin C), tokoferol (vitamin E), polifenoli i flavonoidi. Vitamini C i E najčešće su oni antioksidansi koji se dodaju u kvalitetne kreme i serume.

Serum protiv oksidativnog stresa

Vitamin C aktivira sintezu kolagena i djeluje kao antioksidativni agens, dok vitamin E pojačava zaštitne anti-oksidativne učinke kako bi kožu održao mlađom i zaštićenijom.

Proizvodi koji u sebi sadrže antioksidanse istovremeno hrane i štite kožu od vanjskih utjecaja, ali ono najvažnije, imaju i anti-oksidativne učinke.
Možemo zaključiti da je oksidativni stres okidač u slijedu promjena koje dovode do nastanka sa stresom povezanih bolesnih stanja te na taj način do početka mnogih bolesti.

Protiv oksidativnog stresa možemo se boriti zdravijim načinom života te proizvodima koji nas štite od vanjskih uzročnika.

Pronađite kvalitetne proizvode provjerene dermokozmetike na Bagatin Medical Beauty.

Ana Mogulić, voditeljica kozmetologije

Sa svojim bogatim dugogodišnjim iskustvom u vlastitom salonu te kroz kontinuirano učenje i nadograđivanje svojeg znanja i vještina, Ana Mogulić, učinit će zasigurno da postanete naš zadovoljan klijent. Njezin pristup, predanost poslu i topli osmijeh pridonijet će, ne samo poboljšanju izgleda, već i da se čitavo vrijeme prilikom tretmana osjećate ugodno i opušteno.

Meni