Očni kapci kao estetski i zdravstveni problem


očni kapciKad se pogledamo u ogledalo, ponekad sami sebi izgledamo umorno ili ljutito – iako smo dobro naspavani i raspoloženi. Kako starimo, naši se očni kapci opuštaju i tako zatvaraju pogled što rezultira karakterističnim umornim ili ljutitim izrazom lica.

Postoji li rješenje? Naravno! Riječ je o zahvatu koji nazivamo blefaroplastika, odnosno korekcija očnih kapaka. Višak kože, mišića ili masnog tkiva koji se pojavljuju uslijed starenja treba ukloniti kako bi se vratio mladenački pogled i svjež izraz lica.

Iako je riječ o brzom i jednostavnom zahvatu, učinci su impresivni. Vidjeti isti onaj sjaj u svojim očima i na licu kao u mlađim danima dovoljno je da vam razvedri svako jutro.

Zašto nastaje višak kože na kapcima?

Starenje je prirodan proces i uz sve dobre strane – mudrost, sigurnost u sebe, profesionalnu ostvarenost, nažalost nosi i neželjene posljedice koje ostavljaju tragove starenja na licu i tijelu. Budući da je koža oko očiju najtanja, posljedice starenja ovdje su najbrže vidljive.

starenje

Kako koža s godinama gubi elastičnost i kolagen, na kapcima se formiraju vrećice i nabori kao posljedica suviška masnih jastučića i kože. Zbog toga oči polako gube svoj vedar i bistar mladenački sjaj, poprimajući umoran izgled. Ovo nažalost nije samo estetski problem jer u starijoj dobi suvišak kože na gornjim kapcima može biti toliko izražen da dolazi do i prekriva trepavice i tako smanjuje vidno polje.

Tri su scenarija problematike na gornjim kapcima: problem suviška kože, problem suviška mišića te suvišak masnog tkiva koji kao posljedicu imaju nedefiniran nabor kapaka. U kombinaciji sa spuštenim naborom gornjeg kapka se može pojaviti i problem spuštenih obrva.

Srećom, sve ovo možemo vrlo jednostavno riješiti blefaroplastikom, odnosno zahvatom korekcije očnih kapaka. Uz mali rez, obično u lokalnoj anesteziji (na zahtjev pacijenta može se dobiti i opća anestezija) uklanjamo višak tkiva i tako očima i cijelom licu vraćamo svježinu i mladolik izgled.

Rješenje je blefaroplastika

Blefaroplastika je jedan od najpopularnijih estetskih zahvata jer uz vrlo malu intervenciju donosi doista fantastične rezultate. Uvijek me veseli usporediti fotografije naših pacijentica prije i nakon zahvata – možete vidjeti kako je mladenački izgled vratio ljudima i životnu radost i elan. Doista efikasan zahvat.

bleferoplastika

Može se reći da su zahvati najučestaliji u 40-ima i 50-ima, kada se većinom rade iz estetskih razloga. Kasnije, u 60-ima, možda čak i 70-ima, pacijenti dolaze na zahvat više zbog funkcionalnih razloga jer je višak kože kapka naslonjen na same trepavice što smanjuje vidno polje i ograničava ga.

Jednostavan i siguran zahvat

Prilikom konzultacija jako je dobro da donesete svoje slike iz rane mladosti – dvadesetih i tridesetih godina. Na temelju njih liječnik vidi kako su kapci prvotno izgledali, što se uzima u obzir prilikom planiranja zahvata. Kod zahvata je uvijek naglasak na prirodnom rezultatu odnosno vraćanju izgleda kapcima kako su nekada izgledali.

Na dan zahvata prvo će se na kapcima nakon preciznog mjerenja označiti koža koja se planira odstraniti i nakon toga se daje lokalna anestezija u sam kapak. Rezom u prirodnom naboru kapka i iznad istog prema prethodnim napravljenom crtežu odstranjuje se višak kože te kasnije ukoliko je to potrebno mišić i /ili masno tkivo. UZ navedeno, prema dogovoru s pacijentom mogu se preraspodijeliti masni jastučići ili injicirati vlastito masno tkivo (lipofiling), remodelirati ili oslabiti mišić, podići obrva direktnim pristupom rezom iznad iste i tako postići idealan izgled kapka i područja oko očiju.

Budući da je rez u prirodnom naboru kapka, rez će biti gotovo nevidljiv, a oporavak od ovog zahvata je relativno kratak što jednim dijelom ovisi o našem prirodnom potencijalu cijeljenja rana i našoj genetici, a jednim djelom pridržavanju postoperativnih uputa. Prva tri dana treba nanositi hladne obloge na oči , više mirovati i biti u povišenijem položaju radi smanjenja otoka i ubrzavanja oporavka, nakon tjedan dana skidaju se šavovi, a pacijenti odmah nakon zahvata mogu uživati u svom osvježenom mladenačkom izgledu.

Nekirurška rješenja

Ipak, iako blefaroplastika ima sjajan i trenutan učinak, ona pokazuje najbolje rezultate u kombinaciji s drugim tretmanima, poput filera ili oblikovanja obrva Vistabelom, ovisno o individualnim potrebama klijentice ili klijenta. Osvježen izgled očiju u kombinaciji s podizanjem obrva i dodavanjem volumena u obraze daje jako dobre rezultate i doista kao da vraća vrijeme unatrag. Još jedno rješenje je plasmage. Riječ je o nekirurškoj blefaroplastici (umanjivanje viška nabora na kapcima). Izvor energije u uređaju je ‘plazma’ putem koje se rade sitna toplinska oštećenje kože što cijeljenjem rezultira blagim povlačenjem kapka i ‘otvaranjem’ oka.

Ako primjećujete kako vaš pogled više nije svjež i odmoran kao nekad, svakako se javite na konzultacije u Polikliniku Bagatin. Naši liječnici mogu vam predložiti neke od naših najučinkovitijih tretmana pomlađivanja, među kojima je i iznimno učinkovit i siguran zahvat blefaroplastike.

Dr. Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijalne kirurgije

Dr. Tomica Bagatin najviše se bavi estetskom kirurgijom te mu je cilj pružiti pacijentima najsigurniju i najbolju kiruršku metodu kako bi naglasio njihovu prirodnu ljepotu. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici „Dubrava“. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i međunarodnih udruženja – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) and International Association of Oral and Maxillofacial Surgery (IAOMS) te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni