Zašto nastaju muške grudi i kako ih smanjiti



Zašto nastaju muške grudi i kako ih smanjiti

Sunčanje uz bazen, vrući ljetni dani ili intimni trenutci- postoje određene stvari u životu u kojima se najbolje uživa bez košulje. Nažalost, to nije uvijek moguće. Nerijetko, opušteno uživanje je ometeno nesigurnostima, a kada je riječ o muškarcima te nesigurnosti često su izraženije grudi.

Što su muške grudi?

Muške grudi, medicinski; ginekomastija, podrazumijevaju povećanje ili rast tkiva dojke kod muškaraca. Primarni uzrok je poremećena ravnoteža u odnosu testosterona i estrogena. Nastaju stvaranjem viška masnoće ili tkiva dojke, što odaje izgled većih grudi. Za one koji od njih pate to može biti krajnje neugodno, te dovesti do problema sa samopoštovanjem, samopouzdanjem i sveukupnim padom mentalnog stanja.  Statistike govore kako jedan od tri muškarca mlađih od 40 godina ima problema s određenim stupnjem ginekomastije.

Zašto nastaju muške grudi?

Uzroke ginekomastije teško je točno odrediti, no raspoznajemo je u dva tipa – kao fiziološku i patološku. Fiziološka ginekomastija pojavljuje se od najranijih dana; u novorođenčadi, prije puberteta ili kasnije u životu. Patološki uzroci ginekomastije najčešće su pojedini lijekovi, uključujući hormone i steroide, povišena razina estrogena ili pak poremećaji funkcije jetre i bubrega, HIV te druge kronične bolesti. Važno je napomenuti kako je 25% slučaja ginekomastije idiopatsko, odnosno nemaju jasno definiranog uzroka.

Ginekomastija kod novorođenčadi

Većina novorođene muške djece u prvim tjednima života ima lagano povećane grudi. To je privremena pojava koja u potpunosti nestaje za nekoliko mjeseci kada se jetra djeteta navikne na majčine hormone kojima je prvi puta izloženo još u trudnoći putem posteljice. Muška djeca kod kojih se grudi zadrže do druge godine života imaju povećan rizik od nastanka pubertetske ginekomastije.

Ginekomastija u pubertetu

Tijekom puberteta dolazi do privremene promijene u omjeru testosterona i estrogena u organizmu. Stoga nije za čuditi se da otprilike polovica (od 48 do 64 %) svih dječaka između 12 i 16 godina doživljavaju neki oblik ginekomastije u jednoj ili obje dojke. To stanje obično je privremeno te nestaje za nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Ako je ginekomastija prisutna i nakon 18. godine života treba razmotriti i druge uzroke, primjerice; razne supstance ili dodatke prehrani.

Ginekomastija uslijed starenja

Muške grudi problem su koji se pojavljuje u više od 50 % muškaraca starijih od 50 godina. Kako starimo udio masnoća u organizmu se povećava, a proizvodnja testosterona postupno smanjuje. Istovremeno enzim aromataza, koji je obilan u masnom tkivu, pojačano pretvara testosteron u estrogen. Navedeni procesi zajedno potiču rast tkiva mliječne žlijezde što za posljedicu ima formiranje muških grudi. Ovaj oblik rasta muških grudi često se pogoršava pretilošću.

Supstance koje uzrokuju ginekomastiju

Alkohol, visoko procesuirane hrana, prehrambeni proizvodi na bazi soje te mnoge druge stvari s kojima se susrećemo svaki dan dovode se u vezu s povećanim rizikom od ginekomastije. Neki lijekovi pak nedvojbeno dovode do ginekomastije, te se prije njihovog uzimanja valja ozbiljno posavjetovati s liječnikom zbog mogućih posljedica po tkivo grudi.

Donosimo dva najčešća uzročnika ginekomastije kada su lijekovi u pitanju:

  • Antiandrogeni lijekovi poput onih koji se koriste u liječenju karcinoma prostate također mogu uzrokovati ginekomastiju. Osim njih uzrokuje je i niz drugih lijekova toga tipa stoga je bitno posavjetovati se s liječnikom prije uzimanje svake dugotrajne terapije.
  • Anabolički steroidi u osnovi su sintetski testosteron, a on se u tijelu ponekad pretvara u estrogen. Kada se to dogodi, može uzrokovati ginekomastiju.

Kako smanjiti muške grudi?

Ginekomastija se ne može spriječiti ali se može korigirati pojedinim intervencijama. Smanjenje muških grudi, mastektomija kod muškaraca ili liposukcija najučinkovitiji su načini za to. Međutim, prije bilo kakve intervencije, vrlo je važno obaviti dijagnostički pregled kod specijalista endokrinologije kako bi se izbjegli neki drugi, ozbiljniji, uzroci bujanja tkiva grudi.

  • Operacija smanjenja muških grudi
    Ovaj oblik smanjenja muških grudi ujedno je najpopularniji i najuspješniji način rješavanja većine slučajeva ginekomastije. Riječ je o operativnom zahvatu prilikom kojeg se putem reza na periferiji areole kirurški odstranjuje žljezdano tkivo. Više o zahvati možete pročitati ovdje
  • Mastektomija
    Mastektomija podrazumijeva odstranjivanje cijele dojke, uključujući i kožu sa poštedom areole i bradavice ili samo uklanjanje viška tkiva dojke, uz poštedu kože dojke.
  • Liposukcija
    Manje složeni slučajevi povećanja masnog tkiva u muškim grudima mogu se u potpunosti korigirati liposukcijom. Ona predstavlja prvu metodu izbora u liječenju blažih oblika ginekomastije. U Poliklinici Bagatin izvodimo VaserLipo ultrazvučnu liposukciju.
  • Također se može izvesti kombimacija liposukcije i u istoj operaciji odstraniti samo zaostali višak žlijezde najčešće centralno u dojci. U tom slučaju napravi se mali rez uz rub areole koji je kasnije neprimjetan.

Kada je ginekomastija u pitanju uzroka oboljenju zaista može biti mnogo, no na sreću kao što možete primijetiti – niti rješenja ne izostaje. U Poliklinici Bagatin naši marljivi doktori uvijek se trude pronaći najbolje i individualno rješenje za svakog pacijenta. Ako patite od ginekomastije ili ste primijetili znakove njenog nastajanja i željeli biste ih ukloniti, naručite se na konzultacije telefonski na 01/46 10 225, mailom na info@poliklinikabagatin ili ovdje.

Dr. Johann Nemrava, specijalist opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije

Doktor Johann Nemrava završio je medicinski fakultet u Rijeci, a specijalizaciju iz opće kirurgije u Zagrebu u Kliničkim bolnicama „Merkur“ i „Dubrava“. Tijekom specijalističkog usavršavanja, završava doktorski studiji na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu i stječe naziv doktora znanosti u području bioloških znanosti. Autor je i koautor nekoliko znanstvenih radova u domaćim i inozemnim časopisima, a sudjeluje i u raznim znanstvenim projektima.

Meni