3 najučestalije pigmentacije na zubima i kako ih riješiti


Kako ukloniti mrlje na zubima

Svakodnevne životne navike mogu ostaviti mrlje na zubima koje se klasičnim načinom ne mogu ukloniti.

Prehrambene namirnice koje će s vremenom ostaviti traga na vašim zubima su čaj, kava, vino, obojeni sokovi te obojana hrana, poput cikle, borovnice i aronije.

Kako ukloniti neželjene pojave i obojenja na zubima te postići prirodan i bijel osmijeh, donosimo u nastavku:

Žuti zubi

Brojni su uzroci promjene boje zuba. Mogu se podijeliti na vanjske i na unutrašnje.

Vanjski uzroci promjene boje zuba najčešće su životne navike poput pušenja te konzumacije kave i tamnih pića.

Unutrašnji uzroci obojenja zuba su kompleksniji, a mogu biti posljedica odlaganja pigmenata u samu strukturu zuba.

Npr, to su obojenje od pojedinih antibiotika, posljedica genetike, starenja ili uslijed odumiranja živca unutar zuba.

Zoom izbjeljivanje zubi u Poliklinici Bagatin

Zoom White Speed je jedan od najučinkovitijih profesionalnih sustava izbjeljivanja zubi kojim se problem potamnjelih zubi može riješiti.

Ovim sustavom moguće je posvijetliti zube u pojedinim slučajevima za čak 8 stupnjeva svjetline.

Sam tretman izbjeljivanja Zoom lampom traje 45 minuta, ali je prije tretmana potrebno napraviti pripremu koja uključuje:

  • detaljan pregled zubi,
  • čišćenje kamenca i pjeskarenje (ukoliko je potrebno),
  • poliranje zubi,
  • uzimanje otisaka za izradu udlaga,
  • zaštitu sluznice usne šupljine i zubnog mesa.

Nakon toga se nanosi gel na zube i započinje proces izbjeljivanja.

Tijekom i nakon izbjeljivanja u pojedinim je slučajevima moguće osjetiti osjetljivost na pojedinim zubima koje prolaze nakon izbjeljivanja, a najkasnije idući dan.

Tada se na zube nanosi poseban gel koji smanjuje preosjetljivost.

U Poliklinici Bagatin nudimo ordinacijsko izbjeljivanje koje uključuje udlagu za izbjeljivanje zubi kod kuće koje su jednostavne za korištenje jer se nose jedan do dva tjedna svake večeri u trajanju od četiri do šest sati. Ukoliko ste zainteresirani za ovu metodu izbjeljivanja zubi, više informacija dat će vam stomatolog u Poliklinici Bagatin.

Važno je naglasiti kako profesionalno izbjeljivanje ne oštećuje tvrda zubna tkiva te se nakon njega možemo vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Preporuča se narednih 24 – 48 sati izbjegavati obojanu hranu i pića te obojane paste za zube i vodice za ispiranje kako bi se održala postignuta bjelina zuba.

Rezultati izbjeljivanja traju ovisno o navikama, u prosjeku dvije godine, ali zubi ne potamne do te razine kao što su bili prije prvog izbjeljivanja.

Kako bi rezultati bili što dugotrajniji, bitno je redovito održavati higijenu i posjećivati svog stomatologa dva puta godišnje.

Bijele mrljice

Bijele mrljice ili točkice po zubima posljedica su nakupljanja velike količine fluora na mjestima unutar zubne cakline ili su posljedica gubitka minerala iz strukture cakline.

Bijele mrlje na zubima

Budući da trenutno ni jedan umjetni materijal koji postoji na tržištu ne može zamijeniti u potpunosti strukturu prirodne cakline, suvremena dentalna medicina nastoji što više očuvati prirodnu strukturu tog tkiva.

Pristup liječenju ovoj neželjenoj pojavi na vašim zubima minimalno je invazivan i podrazumijeva dobru dijagnostiku nastale promjene na zubu.

Nedavno je tržištu predstavljen inovativan sustav za infiltraciju demineraliziranih područja.

Točnije, tzv. ICON sustav u radu koristi kompozitnu smolu i omogućava njeno lagano i nježno prodiranje do područja cakline na kojem nema minerala.

Caklina se puni smolom, ojačava i stabilizira bez brušenja i žrtvovanja zdravog tkiva zuba. Ova inovacija dostupna je i u Poliklinici Bagatin.

Kromogene bakterije i obojenja

Crne točke na zubimaNa zubu se uz zubno meso mogu naći tamni vjenčići koji predstavljaju estetski problem.

Govorimo o kromogenim bakterijama koje, srećom, nisu štetne, ali su estetski neprihvatljive.

Također, svakodnevne životne navike, poput konzumacije čaja, kave, vina, obojenih sokova i hrane te pušenje cigareta, mogu na vašim zubima ostaviti obojenja koja se klasičnim načinom ne mogu ukloniti.

Rješenje za takve probleme je pjeskarenje – postupak kojim se odstranjuju obojenja raznog porijekla s površine zuba mlazom koji je mješavina sitnih zrnaca pijeska, zraka i vode.

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje

Nije štetno ako se pravilno izvodi te ako se sam postupak ne ponavlja prečesto.

Na mikroskopskoj razini površina zuba je ustvari ‘hrapava’ i postoje mikropukotine koje se postupkom pjeskarenja u potpunosti čiste. Nakon toga slijedi poliranje zubi, što pridonosi njihovom puno ljepšem izgledu.

Poliranje se obavlja posebnom pastom uz korištenje rotirajuće četkice. Pasta za poliranje pridonosi izbjeljivanju zuba jer sadrži abrazive, no njome se zubi ne oštećuju.

Marija Škobić, dentalna higijeničarka

Meni