Što su MD kodovi – metoda apliciranja dermalnih filera?


MD kodovi

Što su MD kodovi?

Svako je lice jedinstveno, no procesi starenja poput opuštanja kože, gubitka volumena i promjene kontura lica, zajednički su svima. Analiziramo li problematiku starenja i fiziologiju ovog prirodnog procesa, uvidjet ćemo da smo, usprkos različitoj fizionomiji, svi pogođeni jednakim posljedicama starenja.

Za brisanje tragova starenja na tržištu i u našoj ponudi postoji vrlo bogata paleta tretmana od kojih su jedni od najpoznatijih svakako dermalni fileri. Ono što uvijek volim naglasiti kod aplikacije dermalnih filera je vaša sigurnost, odnosno povjerenje u nas liječnike i u rezultat koji ćemo postići. Poznavanje anatomije lica i dalje je najvažnija stavka, uz iskustvo i ekspertizu liječnika za kojeg se odlučite. Svaka edukacija donosi neko novo znanje i iskustvo. Paralelno, i sami proizvođači, sa svojim stručnim timom, razvijaju proizvode i tehnike apliciranja upravo zbog vaše sigurnosti i zadovoljstva.

Kako sam već spomenuo, besprijekorno poznavanje anatomije lica je presudno za pravilnu aplikaciju. A upravo je anatomija nešto na čemu se bazira tehnika apliciranja putem MD kodova, nešto što je standardizirano u cijelom svijetu, što ja osobno prakticiram u svakodnevnom radu i što učim druge na svojim edukacijama i radionicama trenerstva. Tehnika apliciranja putem MD kodova osigurat će siguran tretman bez nuspojava, sa sjajnim prirodnim rezultatima na vaše veliko zadovoljstvo i u skladu s očekivanjima.

Moj veliki prijatelj, ujedno i svjetski poznati trener, brazilski plastični kirurg Mauricio de Maio razvio je metodu MD kodova kojom je promijenio standarde pomlađivanja u svijetu estetske medicine. Radi se o mapiranju lica točno određenim točkama putem kojih liječnik oblikuje lice. Cilj ove metode je kontrolirano oblikovanje lica kojim se apiliciraju određene količine preparata u određenu točku kako bi se uvijek dobili slični ili isti rezultati, ali, naravno, prilagođeni svakom klijentu. Time se želi postići prirodan izgled lica i skladno pomlađivanje.

 

MD kodovi

 

Nekirurški facelifting pomoću hijaluronskih dermalnih filera

Dr. de Maio je krenuo s razvojem ove revolucionarne metode još 2010., kada je odredio 8 ključnih točaka pomoću kojih se može napraviti nekirurški facelifting, dakle bez potrebe za kirurškom zahvatom. Sa početnih 8 točaka su stručnjaci, upoznajući strukturu preparata i povezujući ju s anatomijom lica, razvili podjelu lica na 75 točaka. Svaka regija na licu ima određeni broj točno definiranih točaka. Tretiranjem ključnih područja obraza, periorbitalne regije, temporalne regije i čeljusti postiže se potpuni facelifting i djeluje na različite znakove starenja.

Kako bi se djelovalo na sve znakove starenja i preparat prilagodio potrebama svakog klijenta, Allergan je razvio Juvéderm hijaluronske dermalne filere različite gustoće koji se koriste za čitav niz primjena – od popunjavanja volumena, do lifting efekta, ublažavanja dubokih i finih bora te poboljšanja kvalitete kože. Kodovima je određeno i koja vrsta filera se aplicira u koju točku, sve s ciljem postizanja najboljih mogućih, potpuno prirodnih rezultata.

Proces je u potpunosti standardiziran, tako da liječnici prema željama klijenata mogu predvidjeti rezultate i prilagoditi tehniku apliciranja pojedinoj točki. Također, kod ponavljanja tretmana, mogu se očekivati slični ili isti rezultati. Cilj je izbjeći individualno osmišljanje tehnika apliciranja, što klijentima pruža bolje rezultate i sigurnost prilikom donošenja odluke.

 

Mapiranjem lica do prirodnih rezultata

Iako pojedine regije lica stare brže, starenje nije izoliran proces. Čak i kada nam se čini da se posljedice godina najviše očituju na području oko usana ili oko očiju, starenje pogađa cijelo lice, sve regije i strukture, bilo to izraženo više ili manje.

Upravo zato u Poliklinici Bagatin, prilikom kreiranja plana pomlađivanja hijaluronskim filerima na konzultacijama, uz klasično fotografiranje, koristimo čak i Vectra XT 3D fotosimulator na kojemu možemo poslikati klijenticu i objasniti joj problematične regije koje bi trebalo tretirati. Zatim kreće mapiranje lica kojim se određuje slijed, učestalost i primjena tretmana.

 

MD kodovi - apliciranje dermalnih filera

 

„Karta“ lica slaže se prema 75 točaka podijeljenih prema regijama, od kojih svaka regija ima svoje ključne točke. Startna pozicija i temelj cjelokupnog pomlađivanja lica krije se u 5 točaka regije obraza koje se nadopunjavaju i kombiniraju s točkama jagodica, očiju i brade.

Osim što pruža putokaz izvođenju tretmana, MD tehnika osigurava kontrolu, jer je za svaku točku predviđena optimalna količina dermalnih filera određene gustoće, a prilikom aplikacije ne trebaju se uvijek obuhvatiti sve točke. Tako se, primjerice, za lifting lica koristi Juvéderm Voluma, a za suptilnije korekcije i mlađe pacijente, najčešći je izbor Juvéderm Volift.

Spoj univerzalnih MD kodova, standardizirane procedure i potpuno prilagođeni materijali omogućili su pomlađivanje svih regija lica s potpuno prirodnim rezultatima. Jednostavno u teoriji, u praksi to znači prepoznati kako su povezani različiti znakovi starenja – što je uzrok, a što posljedica.

 

Opuštena čeljust tretira se podizanjem obraza

Detektiranje uzroka problema jedna je od najvećih prednosti MD kodova.

Opuštena linija čeljusti i duboke nazolabijalne bore najčešći su razlozi zbog kojih se klijenti odlučuju na tretmane pomlađivanja, a ovim je znakovima starenja zajednička jedna od točki obraza. Naime, kako bi se zategnula linija čeljusti, potrebno je podići lice. Zbog toga se filer aplicira u obraze, a potom se odlučuje je li potrebno pojačati podizanje obraza ili korigirati regiju oko očiju i bradu.

I u slučaju korekcije omraženih nazolabijalnih bora, temelj je podizanje obraza i jagodica. Lifting efektom „otvorit“ će se lice, a samim će se time smanjiti istaknutost nazolabijalnih bora i zategnuti koža lica. U protivnom, kada bi se tretirala samo bora, postigla bi se punoća u tretiranom dijelu lica i smanjila bi se bora, ali uz neprirodan izgled. No, kada se zaista djeluje na problem, lice se cjelokupno pomlađuje, što je ustvari i cilj svakog tretmana.

Filozofija MD kodova obuhvaća cijelo lice, pa tako i područje oko očiju. Želite li pomladiti gornju trećinu lica, tretiraju se obrazi, temporalna regija, a potom oči. Ovim se načinom indirektno otvaraju oči, podižu obrve, tretiraju kapci, a za potpuno osvježenje mogu se tretirati i podočnjaci.

 Dermalni fileri

 

Baš kao na fotografiji iz mlađih dana

Revolucionarna metoda MD kodova pružila je potpuno kontrolirani proces pomlađivanja kojim se postižu najbolji rezultati. Nakon analize lica, definiranja problematike i razgovora s klijentom, pomoću mapiranja lica moguće je jasno procijeniti potrebnu količinu preparata i kreirati dugoročni plan pomlađivanja, s kojim neće biti potrebe za kirurškim zahvatom.

Tretiranjem uzroka problema, postiže se dojam cjelokupno pomlađenog lica, a sam postupak moguće je reproducirati – svaki put kada napravimo tretman, dobit ćemo isti ili slični rezultat.

Prirodan rezultat i sklad lica uvijek je krajnji cilj, zbog čega svojim klijentima savjetujem da donesu fotografiju iz mlađih dana, kako bismo vidjeli prirodne crte lice i postigli prirodne rezultate. Tako uz detaljnu analizu, preciznu ruku i kvalitetan plan, licu možemo „skinuti“ i 10-ak godina, a fotografiju iz mlađih dana pretvoriti u trenutnu stvarnost.

Dr. Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijalne kirurgije

Dr. Tomica Bagatin najviše se bavi estetskom kirurgijom te mu je cilj pružiti pacijentima najsigurniju i najbolju kiruršku metodu kako bi naglasio njihovu prirodnu ljepotu. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici „Dubrava“. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i međunarodnih udruženja – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) and International Association of Oral and Maxillofacial Surgery (IAOMS) te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni