Masne naslage – kako nastaju i kako ih ukloniti


Prekomjerna tjelesna težina i masne naslage, bile one na bedrima, trbuhu ili stražnjici, jedni su od najvećih zdravstvenih i estetskih problema žena i muškarca današnjice. Kako bismo spriječili njihovo nakupljanje ili se riješili već nakupljenih masnih naslaga, važno je da razumijemo što one zaista jesu.

Što je masno tkivo?

Masno tkivo vrsta je slobodnog vezivnog tkiva koje čine adipociti odnosno; masne stanice. Glavna funkcija svake masne stanice je skladištenje lipida, odnosno masnoća, koje potom zadovoljavaju naše energetske potrebe.

Masno tkivo u našem tijelu raspoređeno je u pet glavnih “skladišta”: potkožno (ispod kože), visceralno (oko unutrašnjih organa), iza trbušne opne i očne jabučice, u tkivu dojki i mišićnom tkivu. Ono ispunjava prostor između tkiva i organa, tijelu pruža strukturu te djeluje kao metabolička podrška organizmu.

Također masno tkivo pomaže nam pri održavanju tjelesne temperature. Njegova količina ovisi o spolu i dobi. Primjerice: novorođenče ima oko 10 do 12% masnog tkiva te ta količina uglavnom ostaje nepromjenjiva do puberteta, ukoliko ne smršavimo ili se ne udebljamo.

Ulaskom u pubertet dolazi do hormonalnih promjena tijekom kojih se mijenja i količina masnog tkiva. U tom razdoblju djevojke trebaju imati do 25% masnog tkiva, a dječaci oko 15%. Kako starimo, postotak masnog tkiva raste za oko 1% godišnje, ukoliko se pretjerano ne udebljamo. Vrhunac količine masnog tkiva dostižemo oko navršene 60. godine kada se količina masnog tkiva starenjem postepeno smanjuje.

Stoga, ne treba nas čuditi kako je upravo masno tkivo jedan od glavnih indikatora našeg zdravstvenog stanja. Iako neophodne za zdravlje, masti u našem tijelu često su i rano upozorenje na moguće zdravstvene probleme. Prekomjerne količine, uslijed pretilosti ili debljine, mogu uzrokovati niz zdravstvenih oboljenja, poput šećerne bolesti, bolesti srca, poremećaja inzulinske rezistencije i nekoliko oblika raka.

Kako i zašto nastaju masne naslage?

Masne naslage formiraju se pod utjecajem inzulina (najčešće nakon obroka), a sam proces proizvodnje masti u tijelu naziva se lipogeneza. Najjednostavnije rečeno, masne naslage nastaju kada količina unesenih kalorija prelazi količinu sagorjelih. Svaki višak energije u tijelu pohranit će se u obliku masnoća u naše masno tkivo.

Masne naslage najviše se nakupljaju u području trbuha, grudi, bedara i stražnjice, no raspodjela masnog tkiva po tijelu razlikuje se od osobe do osobe. Ono u prosjeku čini 15-20% tjelesne mase zdravog muškaraca i 20 -30% zdrave žena.

Glavni faktori koji utječu na nastanak masnih naslaga su prehrana, dob i stres. Najčešći uzrok je naravno – prehrana, a posebno prekomjerna konzumacija ugljikohidrata i prerađene hrane.

Uz prehranu, česti krivac nastajanja masnih naslaga je stres. On otvara apetit i luči adrenalin koji potom,u nedostatku fizičke aktivnosti, skladišti masnoće u masno tkivo.

Veliku ulogu također igra i naša dob. Kako starimo naše kalorijske potrebe se smanjuju te, ako ne mijenjamo navike i ne trošimo suvišne kalorije, masnoće se sve lakše nakupljaju. Kod žena na taj proces dodatno utječu i hormonalne promjene tijekom menopauze. U tom se razdoblju lučenje proestrogena – jednog od ključnih hormona za regulaciju težine, smanjuje 120 puta te tijelo postaje sklono nakupljanju masnih naslaga u području struka.

Kako bismo bolje shvatili preraspodjelu masnog tkiva i lakše se borili protiv suvišnih naslaga, dobro je učiniti medicinsku analizu sastava tijela.

Medicinskom analizom sastava tijela, uz pomoć Seca mBCA 515 analizatora, u našoj Poliklinici moguće je napraviti uvid u trenutno stanje tijela. Analizom tijela, osim tjelesne težine, mjerimo i potkožno masno tkivo, mišićnu masu, BMI, postotak vode te aktivni i bazalni metabolizam.

Kako se riješiti masnih naslaga?

Svaka masnoća nije ista i nije svejedno jesu li u pitanju masne naslage na trbuhu, masno tkivo na leđima ili masti na rukama. Pogotovo ako za cilj imamo topljenje masnih naslaga.

Kada je uklanjanje masnih naslaga u pitanju, masna tkiva dijelimo na nekoliko tipova: meko, potkožno i duboko. Za borbu protiv svakog od njih možemo se poslužiti s nekoliko pristupa i metoda.

Na području trbuha i na vanjskoj strani bedara uglavnom se nalazi meko masno tkivo. Ono je mekše, može se lakše uštipnuti te je ujedno i težinski lakše. Redovitom tjelovježbom i pravilnom ishranom ovaj tip masnog tkiva uobičajeno odlazi brzo i lako se otklanja laserskim tretmanima.

Tvrdokornije ili potkožno masno tkivo prepoznatljivo je po rolanju (primjerice, masno tkivo na leđima). Ono se također može uštipnuti, ali je osjetno tvrđe. Takav tip masnih naslaga nešto je teže ukloniti. Najbrže i najjednostavnije se uklanja liposukcijom, no moguće ga je tretirati i neinvazivnim metodama uz nešto veći broj tretmana i redovit odlazak. Ovdje je apsolutna preporuka Emerald, odnosno Zerona hladni laser koji emulzificira masnoću, koja se potom izlučuje putem limfnog sustava.

Jedan od takvih tretmana je Adipologie kojeg još nazivaju i ‘liposukcijom bez noža’. Zahvaljujući kutu prodiranja i ultrazvuku niske frekvencije, ovaj uređaj će istovremeno djelovati na smanjenje masnih stanica i potaknuti razvoj kolagena u hipodermi, što ga čini jedinstvenim uređajem za oblikovanje tijela.

uklanjanje celulita

Svima poznati primjer potkožnog masnog tkiva je celulit. On je potkožna naslaga masnog tkiva uzrokovana nedostatnom cirkulacijom i drenažom pojedinih dijelova tijela. Celulit nije samo estetski problem već sa sobom donosi moguće poremećaje metabolizma, cirkulacije te oštećenje vezivnog tkiva. Najbolje se uklanja tretmanima na principu ultrazvuka i radiofrekvencije koji zatežu kožu i zaglađuju kožu, primjerice Venus Legacy ili Med Contour.

Najtvrdokornije ili visceralno masno tkivo oblaže organe, nalazi se duboko u abdomenu, ispod mišića, a na dodir je tvrdo i čvrsto. Ovaj oblik masnog tkiva predstavlja ozbiljan zdravstveni problem jer povećava razinu LDL kolesterola (tzv. lošeg kolesterola) i povisuje krvni tlak. Takav tip masnog tkiva rješava se isključivo uravnoteženom prehranom i tjelovježbom.

Prehrana i uklanjanje masnih naslaga

Pravi put do dugoročnog uklanjanja masnih naslaga uključuje uvođenje pravilnih prehrambenih navika. One su ključan faktor brzine i efikasnosti gubitka masnih naslaga, uključuju individualan pristup hrani te ravnotežu, umjerenost i raznolikost pri odabiru namirnica.

Rezultati strogih i restriktivnih dijeta ili gladovanja, ako do njih uopće i dođe, nisu održivi. Isključivo promjenom prehrambenih navika i stila života postići ćemo idealne rezultate.

Savjetovanje za oblikovanje tijela

Kako biste se osjećali i izgledali dobro, u našoj Poliklinici pružamo nutricionističko savjetovanje koje će vam pomoći da ostvarite zdravstvene ciljeve i postignete željenu figuru.

Na besplatne konzultacije za oblikovanje tijelsavjetovanjea u našoj Poliklinici možete se naručiti online ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite svoj upit na info@bagatin.hr

Lucija Franjić, medicinska kozmetologinja

Meni