• Početna
  • Anti-Age
  • Pitaj doktora – Doktor Tomica Bagatin odgovara na najčešća pitanja o dermalnim filerima

Pitaj doktora – Doktor Tomica Bagatin odgovara na najčešća pitanja o dermalnim filerima


Dermalni fileri postaju sve popularniji zahvati, a kako raste njihova popularnost, dobivamo sve više pitanja o samom zahvatu. Skupili smo najučestalija pitanja koja dobivamo i o njima popričali s doktorom Tomicom Bagatinom koji je već šest godina službeni trener i edukator za aplikaciju hijaluronskih dermalnih filera i Vistabela pri Allerganu, vodećoj svjetskoj kompaniji za medicinske proizvode.

doktor Tomica Bagatin

Dosad je educirao više od 200 liječnika i uložio 650 sati u radionice, kongrese, skupove, panele na kojima je prenosio znanje i podučavao. No, znanje je dvosmjerna ulica pa kada tome još dodate sate koje je proveo kao učenik kod najvećih svjetskih imena, brojka je mnogo veća. S tisućama apliciranih filera, složit ćete se da nema kompetentnije osobe za odgovore na sljedeća najučestalija pitanja o dermalnim filerima:

 

Kada biste mogli izdvojiti samo jedan zahvat ili tretman za postizanje mladolikog izgleda, koji bi to bio?

U svakom slučaju to bi bili fileri – zbog širokog spektra i mogućnosti kojima se može tretirati lice. Imamo jako puno preparata, dolaze nam novi preparati koji su različite gustoće i mogu se kombinirati u svakom tretmanu. Nadoknađujemo gubitak kontura – od koštanog deformiteta do potkožnog masnog i dubokog masnog tkiva, do same kože uz oblikovanje po regijama – od očiju, usta.

Figurativno gledamo kako vratiti sat samo malo unazad, a to nam ovi preparati daju, bez obzira na dob. Prema generacijama tretiramo ‘problematiku’, a krajnji cilj je osvježiti lice. S tim osvježenjem ćemo vratiti taj sat unazad, naravno, ali uvijek s naglaskom na prirodan izgled u mlađim danima što klijentice i klijenti ustvari žele. Žele izgledati bolje za svoje sadašnje godine, žele izgledati svježe, odmorno, atraktivno u dobi u kojoj živimo.

 

U kojoj mjeri filerima možemo oblikovati lice?

Fileri itekako mogu utjecati na oblik lica. Filerima možemo ukloniti neke prirodne deformitete koje imamo ili smo rođeni s njima, asimetrije, znakove starenja, opuštanje lica, gubitka određenih dijelova lica. Potrebno je napraviti detaljan plan tretmana i aplicirati filere prema najnovijim provjerenim tehnikama. uvijek se kreće od temelja, a to su jagodice, gdje ćemo podizati i dati potporu licu i određenim regijama.

dermalni fileri

Klijentice i klijenti mogu donijeti fotografiju iz mlađih dana, što uvijek toplo preporučujem, kako bih vidio kako je lice nekada izgledalo. To nam je svojevrsni smjerokaz ka prirodnom izgledu.

 

Koliko su se fileri promijenili unatrag nekoliko godina?

Unazad nekoliko godina preparati se mijenjaju. Ja, osobno, u radu koristim Juvederm filere. To su preparati na bazi hijaluronske kiseline, najpoznatijeg američkog proizvođača Allergan.

Promijenila se sama tehnologija proizvodnje filera. Danas imamo filere koji imaju manje hijaluronske kiseline od prethodnih, što znači da će manje navlačiti tekućinu i biti predvidljiviji. Također, novost je i umreženost tih preparata, točnije – imamo više lanaca male molekularne težine, u odnosu na lance velike molekularne težine, što nam daje dugotrajnost. Nadalje, fileri su slabije razgradivi, odnosno duže traju preparati.

Nakon aplikacije neki preparati traju i do 2 godine. Tu je i sama struktura preparata koja nam je na raspolaganju. Recimo, gušći preparati će više podizati lice i davati bolju potporu od preparata koji su nešto rjeđi, a koje koristimo s drugom namjenom za druga područja.

Napredak je u svemu, ne samo u trajanju! Od planiranja tretmana i analize lica, komunikacije sa pacijentima sve do tehnika apliciranja koje danas prakticiramo do preparata.

 

Kako objašnjavate pogreške u celebrity svijetu pored svih dostupnih sredstava, liječnika i preparata?

Svaki celebrity, svaki glumac, svaka osoba sa show biz scene, jednako kao i svaki ‘no name’  čovjek, dakle bez obzira na ono čime se bave, bi trebali imati liječnika koji će težiti prirodnom izgledu. Promjenu koju će svi primijetiti i pohvaliti, ali nitko neće znati o čemu se radi. Cilj je izgledati dobro, ne prenaglašeno i ne ‘prezamrznuto’ kada je u pitanju Vistabel.

Svaki liječnik ima svoj stil – radi na ovaj ili onaj način, i pretpostavljam da ima svoje poimanje ljepote na što ne možemo utjecati. No važno je da radi(mo) po pravilima struke. Ipak imamo određena ograničenja, ali i uvjerenja, kao liječnici i opet naglašavam – uvijek, uvijek mora biti naglasak na prirodnom.

Prirodno će dati onu pravu emociju kakvi jesmo. Želimo izbrisati negativnu emociju – umor, opuštenost lica, tužan i/ili ljut izgled. No isto tako želimo dodati neke pozitivne emocije, da budemo i atraktivni, i nešto mlađi, da izgledamo mršavije, da izgledamo više ‘konturirano’ (kod muškaraca)…

To je ono što ja gledam. Želim izbalansirati lice i postići maksimum unutar vlastitih uvjerenja. To je cilj bez obzira na to o kome se radi. Želim educirati klijenticu ili klijenta tako da i on vidi određenu problematiku, da se odmaknu od nekog trenda poput pretjeranog povećanja usnica ili da se fokusiraju na nešto što su negdje usput pročitali – ‘ako imaš nazolabijalne bore, staviš u njih filer i više ih nemaš’. Ne! Učim ih da se oblikuje cijelo lice – da imamo tzv. ‘full face approach’, a ne da se fokusiramo na jednu sitnu malu boricu bez obzira na dob i da mislimo da će to riješiti problem.

 

Kažu da vrat prvi otkriva godine, no neinvazivne metode pomlađivanja toliko su napredovale da se mogu tretirati i najosjetljiviji dijelovi kože. Kako filerom pomladiti vrat?

Vrat je, rekao bih, vjerojatno najteža regija za pomladiti. Danas, srećom, možemo pozitivno djelovati na vrat, na ovratničke bore koje imamo, tzv. ‘ogrlice’ na način da ih ublažimo filerima, tipa Volite.

Može se i konturirati čeljust, točnije, izbaciti malo brada prema naprijed čime ćemo automatski dobiti bolju konturu samog vrata. Također, u kombinaciji temporalno s preparatima na jagodicama zajednički će utjecati na podizanje, između ostalog, i vrata.

Jako opušteni vrat možda je indikacija za kirurški lifting ili face lifting ili lifting vrata. Opet imamo opcije. Moramo znati procijeniti gdje nam je neka granica na kojoj ne možemo više postići rezultat s filerima.

Netko hoće filere jer su manje invazivni i ne zahtijevaju oporavak. To je ono što je bitno. Imamo već puno opcija za tretirati.

 

Specijalizirali ste maksilofacijalnu kirurgiju, a subspecijalizirali plastičnu kirurgiju glave i vrata. Koliko je poznavanje anatomije važno pri apliciranju filera?

Anatomija je važna za apsolutno sve – i kad radimo kirurške zahvate i kad radimo filere. Moramo znati u kojem smo sloju, ne samo da bismo izbjegli komplikacije, već i da bismo dobili efekt. Ako smo na pravo mjesto stavili preparat, onda ćemo dobiti upravo onakav rezultat kakav želimo. Preparat na krivom mjestu neće nam dati rezultat koji želimo i može dovesti do određenih nesavršenosti na licu.

Poznavajući anatomiju i proces starenja, u sadašnje vrijeme već možemo blokirati pojedine mišiće s filerima ili oslabljujemo njihovu kontrakciju prilikom čega miomodulacijom dobivamo rezultat – da se sam mišić manje miče, da s animacijskom komponentom rješavamo i ovu statičnu komponentu u izgledu s preparatima na bazi hijaluronske kiseline, što je odlično.

Kako će netko tko nije liječnik i tko ne poznaje anatomiju lica to znati? Kako će znati postići maksimalan efekt, kako će znati aplicirati preparat točno u taj mililitar površine lica u koji jedino smije i treba ići? Jednostavno neće znati. Zapamtite, baza i temelj svega u kirurgiji je anatomija.

 

Koliko je važno tko aplicira filere? Što biste preporučili onima koji razmišljaju o tretmanu filerima, što mogu napraviti kako bi osigurali dobre rezultate? Odabir liječnika ili?

Svakako je potrebno odabrati nekoga tko zna anatomiju, tko zna kako starimo i tko zna kako aplicirati filere. Moja preporuka je uvijek liječnik koji ima dozvolu Ministarstva zdravstva ili Hrvatske liječničke komore koja je zadužena za ovu domenu, a uz to je adekvatno educiran za aplikaciju.

Istražite tko puno radi, tko ima puno iskustva, tko je možda i službeni trener za određene filere, kakva je kvaliteta tih dermalnih filera, te prvenstveno tko ima pozitivne i dobre rezultate sa zadovoljnim klijentima. I otiđite kod tog liječnika.

 

Naizgled jednostavno, upravo je apliciranje Vistabela posebno sklizav teren pa umjesto podignutijih obrva dolazi do spuštanja kapaka i obrva. Može li se poznavanjem anatomije i pravih točaka izbjeći nepoželjni rezultat?

I kod apliciranja Vistabela je važno dobro poznavati anatomiju jer ako poznajemo anatomiju onda znamo gdje su nam mišići koji uzrokuju određenu animaciju koju želimo zaustaviti.

Zašto? Ako blokiramo negativne mišiće koji, recimo, spuštaju obrve ili stvaraju bore oko očiju ili bore na čelu, onda će se aktivirati drugi mišići koji djeluju suprotno, i podižu te obrve prema gore. Poznavanje anatomije je presudno!

Možda Vistabel ima negativnu konotaciju zbog izgleda ‘ledene kraljice’ s kojim se znamo susresti i zbog ovih problematika koje ste sami spomenuli, a koje nastaju neznanjem prilikom aplikacije ili pretjerivanjem, no vjerujte mi, svatko tko jedanput dobro napravi Vistabel bit će više nego zadovoljan samim rezultatom.

Njime će se postići jednostavno osvježenje u toj gornjoj trećini lica koje je možda čak i superiorno onome što možemo dobiti s preparatima na bazi hijaluronske kiseline, no najčešće ih kombiniramo. To može biti Vistabel ili fileri ili neki drugi tretman.

 

Dolaze li Vam često klijenti nakon zahvata kod nekog drugog?

S vremena na vrijeme. Činjenica je da, ako se ne radi po pravilima struke i ne gleda se da se postigne apsolutno prirodan look, takav rezultat nije dobar za nikoga od nas. Zato se mi međusobno educiramo kako bismo bili što bolji, na opće zadovoljstvo.

Želim da klijenti dođu kod mene jer žele izgledati bolje, a ne zato što imaju neki problem jer su negdje drugdje bili.

Pravilan izbor liječnika, njegovo perfektno poznavanje anatomije, poznavanje samog preparata te korištenje najboljih i najkvalitetnijih preparata na tržištu, u praksi daju maksimalno dobre rezultate.

 

Povećanje usana jedan je od najpopularnijih tretmana hijaluronskom kiselinom. Koliko rezultat ovisi o samim usnama, može li se od usana tankih poput linije napraviti lijepi rezultat? Kako izbjeći ‘duck lips’?

Kod usana sve ovisi o prirodnoj anatomiji, tj. genetici koja je ograničavajući faktor i koja definira krajnji rezultat. Postoji nekoliko tipova usana i od bilo kojih je, naravno, moguće napraviti još ljepše i bolje.

Kod prirodno punijih usana, kad ih samo malo naglasimo, dobit ćemo ljepši rezultat. Kod tanke usnice, također možemo dobiti lijep rezultat, no on nikada neće biti u istom obujmu kao kod prvog primjera. Pitanje je, dakle, bi li našoj klijentici to bilo prirodno i lijepo. Vrlo je individualno!

Ako stavimo preparat na krivo mjesto i u krivoj mjeri, onda možemo dobiti te patkaste usnice. Možda će neke klijentice inzistirati upravo na takvom izgledu, no mi kao liječnici moramo odlučiti što želimo raditi. Ja iskreno vjerujem da je cilj raditi prirodne usne. Sve što napravite je vaš potpis, po tome postajete prepoznatljivi.

 

Koji Vam je najveći izazov u poslu?

Svaki klijent je izazov sam za sebe jer je svatko od nas u potpunosti drugačiji. Najljepše je kad vidim da on ili ona ima neke želje koje su u skladu s onim što mogu napraviti ili ih mogu educirati o onome što smatram najboljim. A onda, na kraju, ta sreća rezultatom je moja hrana, moje najveće zadovoljstvo. Nekome ste promijenili život na bolje – zvuči super, zar ne?

 

Koja je posljednja inovacija u svijetu estetske medicine koja Vas je oborila s nogu?

Osim samih filera koji iz godine u godinu napreduju sve više i pravo su čudo među inovacijama, izuzetno me veseli način na koji mi liječnici u novije vrijeme gledamo i analiziramo lice.

Točnije, koliko smo fokusirani na emocije od kojih sve počinje (negativne), ali i s kojima sve završava (pozitivne). Tretiramo emocije, ne tretiramo više bore, nabore, tragove starenja. Isto tako, s nogu me oborio sistem miomodulacija – kako filerima blokirati ili animacijski oslabiti aktivnost nekih mišića ili promijeniti aktivnost nekih mišića, a da klijent izgleda bolje. To su neki novi izazovi koji nas tjeraju da pomičemo naše granice za dobrobit naših pacijenata.

Dr. Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijalne kirurgije

Dr. Tomica Bagatin najviše se bavi estetskom kirurgijom te mu je cilj pružiti pacijentima najsigurniju i najbolju kiruršku metodu kako bi naglasio njihovu prirodnu ljepotu. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici „Dubrava“. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i međunarodnih udruženja – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) and International Association of Oral and Maxillofacial Surgery (IAOMS) te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni