Odaberite najbolji implantat svoje za grudi


Jedan od većih izazova za svakog kirurga jest kako izabrati pravi implantat za pacijenticu shodno njenim željama. U svojoj praksi se susrećem s pacijenticama koje točno znaju po što dolaze i jasno navode želju za prirodnim izgledom svojih grudi u dekolteu. Naravno, tu su i pacijentice koje odlučno žele nešto neprirodniji izgled s naglašenim grudima i dekolteom, kao  i one koje nemaju jasnu predodžbu što stvarno žele.

Potrebno je razjasniti i nejasnoće vezane uz informacije dobivene na internetu ili drugim izvorima, te biti spreman na pitanja od strane liječnika kirurga kojim će se odrediti jeste li kandidat za estetsku operaciju.


Vrste implantata za grudi

Ako se osvrnemo kratko na povijest prije više od pet desetljeća i sam početak uporabe silikonskih implantata u svrhu povećanja grudi, tada se razmišljalo o implantatu kao nečemu što će dati isključivo volumen grudima, dok je oblik samih grudi pao u drugi plan.

Danas na povećanje grudi gledamo trodimenzionalno. Uzimamo mjere prema kojima pomno biramo implantat, gledamo kvalitetu i količinu postojećeg tkiva u grudima prije povećanja, uzimamo u obzir cjelokupnu tjelesnu građu te, uz sve navedeno, u razgovoru s pacijenticom donosimo rješenje koje će zadovoljiti njene želje za finalnim izgledom.

Prvotno su na tržištu bili dostupni uglavnom samo okrugli oblici implantata, no današnji napredak u tehnologiji i proizvodnji implantata donosi nam više oblika u različitim dimenzijama. Danas se najčešće koriste okrugli i/ili anatomski oblici. U Poliklinici Bagatin najčešće koristimo implantate Mentor, proizvođača Johnson & Johnson. Mentor implantati za grudi vrlo su mekani i slični vlastitom tkivu te kohezivni što znači da je gel čvrst, odnosno, da nije tekuć. Također imamo u ponudi i druge proizvođače ovisno o željama naših pacijentica Motiva, Polytech,..

Anatomski implantati za grudi

Anatomski implantat dolazi u obliku suze. U svom gornjem dijelu je tanji i uži, a prema dnu postaje puniji i dobiva veću projekciju čime se oponaša silueta prirodne dojke. Ovi implantati mogu imati nešto čvršću ovojnicu te gušći gel kojim se pune što omogućava tkivu dojke da se oblikuje prema implantatu. Koristimo ga uglavnom za postizanje više proporcionalnog i prirodnog izgleda dojke koji ne naglašava gornji pol dojke, već daje prirodnu siluetu grudima u dekolteu.

Anatomski implantat možemo koristiti i kod žena koje imaju određeni stupanj opuštenosti dojke, odnosno takozvanu ptozu. Ptoza se javlja kod žena koje su rodile ili izgubile na tjelesnoj težini, no spuštenost tkiva dojke i bradavice može biti i dio normalne konstitucije tijela, kao i dio normalnog fiziološkog tijeka starenja. U slučaju da se radi o većem stupnju opuštenosti, zahvat povećanja grudi implantatima kombiniramo uz zahvat podizanja grudi (mastopeksija).

Anatomski implantati za grudi na opip mogu biti nešto tvrđi od okruglih implantata koji imaju tanju ovojnicu i nešto mekši gel. Činjenica da je implantat nešto tvrđi ne znači nužno da će se to i osjetiti nakon zahvata, pogotovo ako u pokrov oko implantata uključimo tkivo dojke i dio mišića. Ako pak kod pacijentice nema dovoljno tkivnog pokrova u gornjem dijelu grudi, tada se koristi operacijska tehnika postavljanja implantata djelomično ispod velikog prsnog mišića (tzv. dual plane tehnika) što daje dodatan sloj iznad implantata, a samim time i prirodniji prijelaz gornjeg ruba implantata prema okolnome tkivu.

Na taj se način rub implantata ne vidi niti se osjeti na dodir. Anatomski implantati za grudi imaju hrapavu površinu koja omogućava urastanje okolnoga tkiva u implantat što sam implantat fiksira i sprječava njegovu rotaciju. Zašto je to važno? Jer, ako dođe do rotacije anatomskog implantata, gdje će oblik suze biti obrnut, svakako će se promjena primijetiti što nadalje može zahtijevati novi korektivni operativni zahvat. Treba naglasiti da su rotacije današnjih generacija implantata iznimno rijetke, pogotovo u rukama iskusnoga kirurga.

Okrugli implantati za grudi

Okrugli implantati za grudi cijelom svojom površinom imaju jednak volumen, glatku površinu, tanju ovojnicu i nešto mekši gel što daje mekan i prirodan opip. Više su prikladni za žene koje žele manje prirodan i ne toliko proporcionalan izgled grudi s naglašenijim dekolteom. Okrugli implantat će, naime, dati puniji izgled gornjeg dijela dojke.

Kako bismo spriječili uočljivost ruba implantata, također ćemo koristiti ‘dual plane tehniku’ kojom postavljamo implantat ispod mišića. Ovaj pristup koristit ćemo kod pacijentica s malim ili slabije razvijenim grudima te kod mršavijih djevojaka koje imaju tanak pokrov.

Sa stručnog gledišta, okrugli implantat češće ćemo koristiti u slučajevima tzv. sekundarne operacije ili operacije rekonstrukcije dojke nakon prijašnjih operativnih zahvata. Pritom mislim na karcinom dojke ili na komplikacije vezane uz prijašnji, stariji implantat.

Napomenuo bih i da okrugli implantati za grudi uglavnom imaju glatku površinu te da njihova rotacija neće dovesti do promjene vanjskog izgleda dojke; što se može dogoditi kod anatomskog implantata.

Kako odabrati implantate za grudi?

Treba imati na umu da na konačni izgled dojke ne utječe samo vrsta i oblik implantata, već i inicijalna količina tkiva dojke, kao i oblik i dimenzije dojke prije operacije, izgled prsnoga koša te druge anatomske značajke tijela. Isto tako, moram napomenuti da neposredno nakon operativnog zahvata, bez obzira na to koji implantat koristili, grudi mogu biti neprirodne, tvrde, napete, većeg volumena od željenog i očekivanog, a što je najvećim dijelom uzrokovano oteklinom tkiva. Potrebno je vrijeme kako bi se oteklina smanjila, tkivo prilagodilo, a dojka dobila željeni izgled.

Kvalitetan prijeoperativni plan kao i iskustvo kirurga koji će s velikom pozornošću poslušati želje pacijentice igraju ključnu ulogu u odabiru najboljih implantata za grudi. Plastični kirurg trebao bi izdvojiti dovoljno vremena da vas upozna i posveti se vama kao osobi, da napravi detaljan pregled te zajedno s vama dođe do najboljega rješenja i konačnog vizualnog ishoda.

U novije vrijeme na tržištu se pojavljuju implantati dizajnirani da prate pokrete tijela i dojke. Što to točno znači? Osmišljeni su tako da zadržavaju okrugli oblik implantata u ležećem položaju, a u stojećem položaju oponašaju anatomsku siluetu dojke. Također, oponašaju izgled i osjet prave dojke.

Kvalitetan prijeoperativni plan kao i iskustvo kirurga koji će s velikom pozornošću poslušati želje pacijentice igraju ključnu ulogu u odabiru najboljih implantata za grudi. Plastični kirurg trebao bi izdvojiti dovoljno vremena da vas upozna i posveti se vama kao osobi, da napravi detaljan pregled te zajedno s vama dođe do najboljega rješenja i konačnog vizualnog ishoda.

I za kraj, uvijek volim razgovor s pacijenticama završiti s rečenicom kako odabir pravog implantata za vas, u sklopu konzultacija i prijeoperacijske pripreme, treba biti zabavan dio posjeta kirurgu i prilika da se pripremite za ugodno i nezaboravno iskustvo u kojem će rizik biti iznimno malen u odnosu na nagradu koja vas očekuje.

 

Dr. Johann Nemrava, specijalist opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije

Doktor Johann Nemrava završio je medicinski fakultet u Rijeci, a specijalizaciju iz opće kirurgije u Zagrebu u Kliničkim bolnicama „Merkur“ i „Dubrava“. Tijekom specijalističkog usavršavanja, završava doktorski studiji na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu i stječe naziv doktora znanosti u području bioloških znanosti. Autor je i koautor nekoliko znanstvenih radova u domaćim i inozemnim časopisima, a sudjeluje i u raznim znanstvenim projektima.

Meni