5 savjeta stručnjaka za njegu kože ljeti


Izloženost naše kože suncu, soli, vjetru i visokim temperaturama u ljetnim danima dovodi do njezine isušenosti i dehidracije.

Preko površinskog sloja kože gubimo vlagu iz dubljih slojeva, što uzrokuje nastanak prvih bora. Stoga je potrebno dobro pripremiti kožu lica na ono što slijedi i vratiti vlagu u potkožje do najdubljih slojeva dermisa određenim tretmanima.

Slijedi 5 savjeta naših stručnjaka koji će vam pomoći da u vrućim i suhim ljetnim danima održite svoju kožu svježom i hidriranom.

Koža ljeti

 

1. Koji faktor koristiti za zaštitu od sunca?
Kad je riječ o dermokozmetici, tada znamo da za zaštitu od sunca trebamo koristiti proizvode s visokim udjelom aktivnih sastojaka. Faktor 20 znači 95% zaštite, 30 je 97%, a 45 predstavlja 98% zaštite. Proizvodi s SPF faktorom većim od 45, blokiraju malo više UVA i UVB zraka, ali niti jedan ne pruža 100% zaštitu. Razlika između zaštite proizvodima sa srednjim i visokim SPF faktorom nije jako velika, ali proizvodi sa visokim SPF faktorom mogu bolje zaštititi kožu od dugotrajnog oštećenja i potencijalnog raka kože povezanog s izloženošću suncu.

Stručnjaci Poliklinike Bagatin preporučuju korištenje proizvoda minimalnog SPF faktora 30 te one koji nose oznaku ‘širokog spektra’, jer takvi proizvodi štite kožu i od UVB i od UVA zraka. UVB zrake uzrokuju opekline, a UVA zrake su krivci za prijevremeno starenje kože i pojavu bora. Prekomjerno izlaganje objema vrstama sunčevih zraka može dovesti do raka kože.

Tijekom ljeta je važno nanositi dovoljno proizvoda za zaštitu na sva izložena područja i to svaki dan. Ako planirate biti duže na suncu, potrebno je proizvode za zaštitu od sunca nanijeti pola sata prije izlaganja suncu. Nakon toga ih treba nanositi barem svaka dva sata. Ako plivate, proizvod sa zaštitnim faktorom nanesite svaki put kad izađete iz vode.

Zbog pojačanog znojenja i boravka u vodi, preporučuje se korištenje vodootpornih proizvoda. No, iako su vodootporni, nakon sušenja ih je potrebno ponovo nanijeti kako ne bi došlo do pojave opeklina.
Uvijek je dobro ostaviti i koži dio brige da nas zaštiti, ali je važno znati koji smo tip kože, kako naša koža reagira na sunce i koliko nas doista može zaštititi. Tip kože određuje naša genetika, a prepoznati ga možemo prema količini sebuma koji koža luči.

Normalna koža je dobro uravnotežena, zdravog sjaja i jedva vidljivih pora. Suha koža luči manje sebuma od normalne, može biti zategnuta, gruba i izgledati umorno. Za razliku od nje, masna koža pojačano proizvodi sebum, ima mastan sjaj i vidljive pore. Zadnji tip kože je mješovita koža, koja predstavlja mješavinu tipova kože. Na nekim područjima može biti masna, dok na drugim može biti izrazito suha.

Svaki od tih tipova zahtijeva odgovarajuću svakodnevnu njegu, ali i odgovarajuće proizvode za zaštitu od sunca. Za masnu kožu je potrebno birati proizvode koji ne začepljuju pore, dok su za suhu kožu odličan izbor hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom jer sadrže sastojke za hidrataciju.

Njega kože

2. Kako možemo spriječiti nastanak hiperpigmentacije od izlaganja suncu?

Hiperpigmentacija je pojava kod koje postoje područja neujednačene pigmentacije na koži. Pojedini dijelovi ili područja kože postaju tamnije boje, a uzrok toga je pretjerana količina pigmenta, tj. melanina u koži. Hiperpigmentacijske mrlje se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a pogoršavaju se izlaganjem suncu.

Budući da naša tvornica melanocita u potkožju ubrzano isporučuje melanin kada ga na to potakne sunce, važno je prije izlaganja suncu, pomoću određenih proizvoda koje koristimo, zaustaviti samu proizvodnju, distribuciju te isporuku hiperpigmentacijskih mrlja na površinu kože.

Nastanak novih mrlja u Poliklinici sprječavamo posebnim SpotEx koncentratom koji koristimo kao bazu jer smanjuje proizvodnju melanina i izjednačava pigmentacijske mrlje na površini kože. Nakon koncentrata nanosimo proizvod sa zaštitnim faktorom. Ako ih već imate od ranije, nakon ljeta možete krenuti s tretmanima mikrodermoabrazije, SkinPena ili SkinNeedlera te laserskog uklanjanja hiperpigmentacije čime ćete ujednačiti ten.

Također, tretmani koji će pomoći u sprječavanju nastanka hiperpigmentacija su ZOSkin Red Carpet piling lica te ZO 3-Step Peel koji potiču epidermalnu obnovu, kontroliraju izlučivanje sebuma, zaglađuju kožu te ujednačavaju ten.

Njega kože ljeti

3. Koju odjeću nositi za zaštitu od sunca?

Kada su temperature niže, puno je lakše odabrati odjeću u kojoj se osjećamo udobno, a pri tome i dobro izgledamo. Izbor odjeće u ljetnim mjesecima može predstavljati izazov.

Najveći izazov predstavljaju materijali koji ne omogućavaju protok zraka pa toplina ostaje zarobljena između kože i odjeće. Potrebno je birati lakše materijale kao što su lan, pamuk, ramija, svila. Neki materijali koji se koriste u proizvodnji ljetne odjeće se mogu tijekom proizvodnje unaprijed obraditi sa sastojcima koji inhibiraju UV zračenje, kako bi se povećala njihova učinkovitost.

Ljeto je odlično doba za isprobavanje odjeće različitih uzoraka i svjetlijih boja, dok bi se tamnije boje trebale izbjegavati budući da materijali tamnije boje upijaju i zadržavaju toplinu. Birajte prikladnu dužinu odjeće, kako biste prekrili dijelove kože koja je najosjetljivija na UV zračenje; duge rukave, haljine i suknje dužine do koljena ili do poda, hlače dužine do gležnja. Nosite šire, prozračne i opuštene komade odjeće. Ne zaboravite na zaštitu kože lica i vrata šeširima i ostalim pokrivalima za glavu.

4. Kako zaštiti madeže ljeti?

Madeže je potrebno štititi tijekom cijele godine, a naročito ljeti, kada su više izloženi sunčevoj svjetlosti. Sunčeva svjetlost ubrzava promjene unutar madeža, stoga je, osim zaštite, potrebno detaljno pregledati madeže kako biste na vrijeme mogli uočiti promjenu ako do nje dođe. Ukoliko uočite promjenu u veličini, obliku ili boji madeža, svakako posjetite dermatologa, koji će napraviti pregled digitalne dermatoskopije i dijagnosticirati tip promjene.

Ako su vaši madeži na vidljivim mjestima na tijelu, izbjegavajte sunce između 10 i 16 sati i provodite što više vremena u hladu. Prije svakog izlaganja stavite proizvod za zaštitu s minimalnim SPF 30 te nosite odjeću od čvrsto satkanog materijala, koja će spriječiti prodiranje sunčevih zraka do madeža.

pregled madeža

5. Koji tretman je idealan za postizanje dubinske hidratizacije tijekom vrućih, ljetnih dana?

Da bi koža ostala zdrava, sjajna i privlačna, potrebno ju je njegovati izvana i iznutra. Ono što je koži najviše potrebno, uz neophodne vitamine i minerale, je hidratacija. Budući da voda unesena oralno prvo dođe do svih drugih organa, a tek na kraju do kože, potrebna je i hidratacija izvana.

Za to je idealan Hydra Facial, hidratacijski tretman koji vraća sjaj, vlagu i elasticitet u potkožje kože lica, umiruje ju i opušta. Tretman se provodi pomoću aplikatora koji ima patentiranu vrtložnu Vortex tehnologiju s različitim nastavcima. Inovativni Vortex sustav bezbolnim vakuumom dubinski izvlači nečistoće iz  pora i istovremeno kožu vlaži revitalizirajućim sastojcima. Spiralni nastavci stvaraju blagi vrtlog kojim se izvode tri glavna koraka tretmana – nježan piling kože, uklanjanje nečistoće i hidratacija kože te regeneracija površine kože s antioksidansima i peptidima za njezin pojačani sjaj.

Još jedan tretman, posebno osmišljen za vraćanje hidratacije je Belotero Hydro dermalni filer. Predstavlja kombinaciju hijaluronske kiseline i glicerola, posebno osmišljenu za hidrataciju i zaštitu dehidriranih dijelova kože. Tretman djeluje poput seruma nanesenog ispod kože jer se revitalizirajući sastojci tankom iglicom unose pod kožu, gdje ih nikako drugačije ne možemo dopremiti. Namijenjen je poboljšanju tonusa i teksture kože na većim područjima kao što su lice, vrat, dekolte i ruke. Ne zateže kožu, održava njenu prirodnu fleksibilnost i osigurava trajne rezultate.

Na vrhunske tretmane hidratacije u našoj Poliklinici možete se naručiti putem maila info@bagatin.hr  ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Ako imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite upit preko web stranice Poliklinike.

Ana Mogulić, voditeljica kozmetologije

Sa svojim bogatim dugogodišnjim iskustvom u vlastitom salonu te kroz kontinuirano učenje i nadograđivanje svojeg znanja i vještina, Ana Mogulić, učinit će zasigurno da postanete naš zadovoljan klijent. Njezin pristup, predanost poslu i topli osmijeh pridonijet će, ne samo poboljšanju izgleda, već i da se čitavo vrijeme prilikom tretmana osjećate ugodno i opušteno.

Meni