5 mitova o nastanku karijesa


Retencijska fazaJeste li znali da je karijes najraširenija bolest na svijetu nakon prehlade? Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) karijes zahvaća gotovo 5 milijardi ljudi, odnosno gotovo 90% svjetske populacije neovisno o spolu i dobi.

Riječ je o kroničnoj bolesti zubnih tkiva i ako se ne liječi može dovesti do gubitka zuba. No, danas ima puno mitova oko toga kako karijes nastaje, stoga ćemo Vas provesti kroz najčešće tvrdnje o karijesu s kojima ste se već sigurno susreli.

1. Šećer je glavni uzročnik karijesa

Istina. Da bi nastao karijes, potrebno je da u isto vrijeme djeluje više uzročnika: bakterije, ostaci hrane u ustima, a osobito šećera koji su bakterijama potrebni za rast i razvoj, te naslage na zubima.

Bakterije proizvode kiselinu koja otapa minerale iz cakline (kalcij i fosfor), te na taj način ju uništavaju i prodiru do dentina (čvrstog tkiva zuba). Taj proces potiče hrana bogata ugljikohidratima, tako da nije samo riječ o šećeru koji izravno unosite, već i drugoj vrsti hrane koja je bogata ugljikohidratima kao što je riža, krumpir, kruh, voće i povrće.

Nakon što bakterije prodru u dentin, one nastavljaju dalje razarati zubno tkivo dok Vaš stomatolog ih ne ukloni i tako spriječi zub od daljnjeg propadanja.

2. Djeca su sklonija karijesu od odraslih

Mit. Uz pravilno održavanje oralne higijene, te ispravno četkanje zubi i korištenje paste za zube koja sadrži fluoride, nema naznaka da su djeca više sklona nastanku karijesa od odraslih.

Također, kod djece i mladih jače je lučenje sline koja neutralizira kiselinu i tako štiti caklinu zuba, te sprječava nakupljanja plaka.

Unatoč tome, karijes može nastati i na mliječnim zubima. Zdravlje tih zubi je od iznimne važnost jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima. Prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast, stoga u slučaju preranog gubitka mliječnih zubi dolazi do pogrešnog razmještanja trajnih zubi, odnosno različitih ortodontskih anomalija.

Mliječne zube možete očuvati fluoridacijom.  Postupak se vrši tako da se zubi premazuju fluorom u obliku tekućine, gela ili laka kako bi postali otporniji. Sam postupak je brz i bezbolan, te je odlična metoda sprječavanja karijesa kod mladih zubi.

3. Kiselina uzrokuje propadanje zuba

Istina. Kisela hrana poput limuna, citrusnih sokova ili gaziranih napitaka ne uzrokuje direktno nastanak karijesa, ali uzrokuje eroziju cakline i tako slabi prirodne mehanizme Vaših zubi da se obrane od bakterija.

Ako se uništi caklina, bakterije imaju lakši pristup dentinu, te je propadanje zuba naglašeno. Također, želučana kiselina može imati sličan utjecaj na caklinu zuba.

 4. Karijes je češći između zubi

Istina. U uske i zbijene prostore među zubima je teže doći četkicom i zubnim koncem stoga je to pogodnije mjesto za razvitak karijesa. Ako imate izrazito zbijene zube, morate ih redovito pravilno čistiti zubnim koncem.

Za osobe koje imaju širi razmak među zubima, preporučuje se koristiti interdentalnu četkicu kako bi temeljitije očistili međuzubne prostore.

5. Zub boli kada imate karijes

Mit. Osjet bola u zubu se pojavi tek kada je karijes došao do živca, što je već uznapredovao oblik oštećenja zuba i liječenje je zahtjevnije od samog uklanjanja karijesa. Takav zub obično treba endodontski liječiti i na njega se obično preporučuje postavljanje krunice kako bi se dodatno zaštitio.

Jedini i najpouzdaniji način detekcije karijesa su redoviti stomatološki pregledi koji su ključni kako bi se karijes otkrio na vrijeme. Ako karijes nije liječen, može dovesti do gubitka zuba, a sama terapije je brža i bezbolnija u ranim stadijima.

Najbolji način kako da očuvate Vaše zube od karijesa, a desne zdravima je redovito održavanje dobre oralne higijene što je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zube i desne. Zdravi zubi osiguravaju funkciju žvakanja i govora, a uz lijepe zube izgledat i osjećat ćete se dobro.

Kako bi Vaše lice što dulje krasio osmijeh zdravlja, prevencija igra bitnu ulogu. Svakih 6 mjeseci je potrebno posjetiti stomatologa, kako bi na vrijeme spriječili širenje karijesa.

A ako želite saznati kako pravilno četkati Vaše zube i na koji način se koristi zubni konac,  ili ste pak u dilemi koja je najbolja četkica za zube, skinite naš besplatni Vodič kroz higijenu zubi i saznajte sve što je potrebno da bi Vaši zubi ostali što dulje zdravi.

Pozivamo Vas na konzultacije s našim stomatolozima koji će napraviti detaljan pregled Vašeg oralnog zdravlje te preporučiti najbolju kombinaciju terapije i zahvata kako bi Vaši zubi ostali zdravi i lijepi.

pregled zuba

Svoje konzultacije možete dogovoriti mailom na info@bagatin.hr ili telefonski na 01/46 10 225.

NAPOMENA: Fotografije su ilustrativnog karaktera. Naši zdravstveni djelatnici u svom radu s klijentima i pacijentima koriste svu potrebnu zaštitnu opremu.

Dr. Matea Bogdanić, doktorica dentalne medicine

Dr. Matea Bogdanić diplomirala je na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija nagrađena je Dekanovom nagradom za najbolji uspjeh u svojoj generaciji te je sudjelovala u dvije stomatološke volonterske misije gdje je pomogla djeci u Indiji i Tanzaniji pružiti osnovnu stomatološku skrb. Nakon završenog fakulteta i staža koji je odradila u Domu zdravlja Zagreb-istok zapošljava se u privatnom sektoru gdje se bavi polivalentnom dentalnom medicinom te dentalnim turizmom. Posljednjih nekoliko godina najviše se posvetila dentalnoj protetici, implantoprotetici te estetskoj dentalnoj medicini. Uz rad u ordinaciji kontinuirano se usavršavala na mnogim stručnim tečajevima kako bi bila u korak s najnovijim trendovima u dentalnoj medicini. Svakom pacijentu pristupa individualno, s mnogo strpljena i empatije, kako bi posjet stomatološkoj ordinaciji, koji sam po sebi kod mnogih pacijenata izaziva anksioznost, prošao što ugodnije i bezbolnije. Zadovoljstvo pacijenta joj je na prvom mjestu a najveća nagrada iskreni osmjeh koji nakon zahvata pacijenti s ponosom pokazuju.

Meni