×

info telefon +385 1 46 10 225 * * Jedinstven broj za sve Poliklinike

Razlike između opće i lokalne anestezije

Za ugodan i siguran boravak u našoj Poliklinici te uspješno izvođenje predviđenog kirurškog zahvata, od iznimne je važnosti upoznavanje pacijenata s osnovnim anesteziološkim postupcima te nadzorom nakon operacije. Osnovni je cilj anestezioloških postupaka ukloniti bol i neugodu koju izazivaju određeni operacijski zahvati i prijeko je potrebno da budete upoznati sa svim detaljima anestezije i njenog procesa.

Anesteziološki pregled prije same operacije
Neposredno prije same operacije u našoj Poliklinici obavljamo preoperativni anesteziološki pregled te na temelju utvrđenog stanja, kao i drugih podataka o vašem zdravstvenom stanju (dosadašnje bolesti, lijekovi, alergije, laboratorijski i drugi nalazi), procjenjujemo zdravstvenu spremnost za planirani operativni zahvat. Tijekom razgovora i pregleda upoznat ćemo vas s metodama anestezije, njihovim prednostima i nedostacima, te mogućim rizicima i uzgrednim pojavama. Imajući u vidu zdravstveno stanje i potrebe planiranog operativnog zahvata predložit ćemo vam optimalan način anestezije temeljem čega ćete donijeti konačnu odluku. 

Zašto se koristi anestezija?
Anestezija je nužna za suzbijanje boli. Pošto pacijenti ne žele osjećati bol tijekom operacije, a kirurzi ne žele da se pacijenti miču za vrijeme operacije zbog bolova, anestezija je ta koja zbog koje pacijenti ne osjećaju bol te su mirni za vrijeme operacije. Općom anestezijom pacijent zapada u „san“ te je u potpunosti nesvjestan operacije. Lokalnom anestezijom pacijent ostaje budan bez da osjeća bol i to je glavna razlika između opće i lokalne anestezije. Tehnički, pacijent pod općom anestezijom ne spava, već je u stanju nesvijesti. Za razliku od sna, iz kojeg se osobu može probuditi, pacijent se podražajima ne može probuditi dok je pod općom anestezijom. Svijest se pacijentu vraća u trenutku kad ga se makne iz utjecaja anestetika.

Pojedini pacijenti koji se podvrgnu operaciji pod lokalnom anestezijom znaju se pitati zašto zapadnu u san za vrijeme operacije. Razlog tome su sedativi kojima se smiruje živčani sustav pacijenta za vrijeme operacije. Međutim, nemoguće je provesti operaciju s pacijentom samo pod sedativima. Lokalna anestezija nužna je da pacijent ne osjeća bol. Upravo zato se kod te vrste anestezije kombiniraju lokalna anestezija i sedativi.

Anestezija

Kada koristimo lokalnu  anesteziju?
Lokalna anestezija označava primjenu anestetika na područja gdje je anestetski učinak potreban. Ta vrsta anestezije koristi se kod uklanjanja madežatetovaža ili korekcije ušiju, pa čak i kod korekcije očnih kapaka. Identična je onoj koju primjenjuju i stomatolozi. Anestetik se ubrizgava injekcijom u područje koje se tretira, a vi ste potpuno budni i svjesni za vrijeme zahvata. Područje pod utjecajem anestetika je potpuno obamrlo i taj učinak traje između jednog i dva sata kada se vraća u prvotno stanje. 

Kada koristimo opću anesteziju?
Ova vrsta anestezije se izvodi pomoću endotrahealne cijevi (za disanje). Pacijent  utone u san i nesvjestan je svoje okoline. Ovo je bolji izbor za pacijente koji žele biti nesvjesni događanja i ikakve potencijalne nelagode. Opća anestezija "dublji" je oblik anestezije koji omogućuje izvođenje invazivnijih zahvata poput operacije povećanja grudismanjenja ili podizanja grudikorekcije nosaliposukcije ili bilo kojeg drugog opsežnijeg kirurškog zahvata. Budući da se posebna pozornost posvećuje sprečavanju i liječenju boli, većina pacijenata nakon buđenja ne osjeća bol. Pacijente se nakon anestezije smještava u sobu za buđenje, gdje ih i dalje nadzire stručno osoblje, do trenutka kad anesteziolog procijeni je li pacijent potpuno budan i jesu li vitalne funkcije normalne i stabilne. 

Opća anestezija

Postoji li mogućnost komplikacija za vrijeme anestezije?
Niti jedan medicinski zahvat nije u potpunosti bezopasan. Vrsta i težina osnovne bolesti, moguća popratna oboljenja, životna dob, kao i životne navike te drugi faktori određuju visinu rizika. Ozbiljne komplikacije tijekom anestezije su, u pravilu, vrlo rijetke, čak i kod vrlo teško bolesnih pacijenata. Neprekidnim nadzorom životnih funkcija, liječnik anesteziolog može odmah prepoznati svaki poremećaj i vrlo brzo ga početi liječiti. U Poliklinici Bagatin imamo najbolji tim anesteziologa i najmoderniji anesteziološki aparat koji drastično smanjuje rizik operacije u bilo kojoj vrsti anestezije. Našim doktorima i medicinskom osoblju su briga za zdravlje i sigurnost pacijenta na prvom mjestu.

Ako razmišljate o estetskoj korekciji na licu i tijelu te imate dodatnih pitanja o samom zahvatu ili vrsti anestezije koja će se koristiti slobodno nam pišite na info@bagatin.hr.

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.

Postavke kolačića
  • Želite li imati punu funkcionalnost web stranice? Uključite kvačicu za "Kolačiće preferencije".
  • Ako nam želite pomoći poboljšati vaše iskustvo na stranicama uključite kvačicu za "Statističke kolačiće".
  • Ukoliko želite da vam prikazujemo sadržaj i oglase namijenjene baš Vama na Facebooku, uključite kvačicu kod "Marketinških kolačića".