×

Black Friday smo produžili do 28.11.!

Saznajte više

Psihološko savjetovanje

Bilo da želite da vam bude bolje u životu, imate neki konkretni problem koji želite riješiti ili ste fokusirani na svoj osobni rast i razvoj, psihološko savjetovanje odlična je preporuka.

Radom na sebi kroz terapiju možete poboljšati kvalitetu življenja, postići zdrav, sretniji život i unutarnju ravnotežu, poslovno se ostvariti i uspjeti, održavati kvalitetne obiteljske odnose, kao i sretniji ljubavni život. Kroz psihološko savjetovanje savladat ćete nove vještine ili strategije suočavanja s izazovima te unaprijediti svoje jake strane.

Što je psihološko savjetovanje?

Psihološko savjetovanje predstavlja proces u kojem osoba koja ima određene životne poteškoće i probleme s kojima se trenutno teško nosi sama, u suradnji sa psihologom, odnosno stručnom osobom, nastoji prevladati svoje teškoće i steći vještine koje će joj omogućiti uspješnije nošenje s kasnijim izvorima stresa, ali i postići veće zadovoljstvo i kvalitetu života.

Kome je namijenjeno savjetovanje?

100% osoba u nekom trenutku u svom životu osjetiti nekakvu smetnju u svom psihičkom funkcioniranju. Ponekad ćemo te smetnje moći sami uspješno prevladati, ali svi se možemo u nekom trenutku svoga života osjetiti kao da smo „zapeli“. Naši uobičajeni načini nošenja sa stresom i problemima možda više nisu odgovarajući ili primjenjivi na neke situacije.

konzultacije sa psihologom

U takvim situacijama dobro nam dođe vanjska pomoć kako bismo probleme uspjeli sagledati iz različitih perspektiva, kako bismo naučili neke nove vještine ili strategije suočavanja te kako bismo što bolje iskoristili i unaprjeđivali svoje jake strane.

Savjetovanje je namijenjena svim osobama:

 • koje se suočavaju s različitim životnim stresorima ili promjenama (problemi u odnosu, problemi na poslu, promjena posla, strah od javnog nastupa, donošenje odluke..)
 • koje žele promijeniti određene ustaljene oblike mišljenja, ponašanja i doživljavanja koji uzrokuju teškoće u nekom području života (posao, obitelj, škola, partnerski odnosi i sl.).
 • koje se osjećaju potišteno više nego uobičajeno,
 • koje su tjeskobne ili stalno zabrinute i imaju teškoće s opuštanjem,
 • koji imaju smetnje s intenzivnim emocijama poput ljutnje,
 • koji imaju poteškoće sa spavanjem,
 • kojima je potrebna pomoć u mršavljenju u čijem tretmanu i procesu sudjeluje i magistra nutricionizma Poliklinike Bagatin; koja doprinosi konkretnim savjetima i uputama vezanima uz prehranu,
 • koje žele poboljšati svoje komunikacijske vještine,
 • kojima je potrebna pomoć u prepoznavanju i učenju korištenja njihovih jakih strana

 

Inicijalni intervju prvi je korak

Svaka osoba je jedinstvena te je određena svojim jedinstvenim iskustvima i, naravno, biologijom. Zbog toga je prije početka procesa psihološkog savjetovanja važan korak inicijalni intervju kojim se nastoji što bolje definirati problematika na kojoj osoba želi raditi, kao i izraženost iste (jačina, intenzitet).

intervju sa psihologom

Tijekom intervjua, psiholog vodi klijenta kroz niz pitanja koja služe za prikupljanje podataka o samom problemu, njegovom nastanku, situacijama u kojima se javlja, načinima na koji se očituje u mišljenju, ponašanju i emocionalnom doživljavanju, kao i o utjecajima koji ga pojačavaju ili smanjuju. Tijekom intervjua, psiholog provjerava svoje razumijevanje problema s klijentom te njegova očekivanja od tretmana. Podaci prikupljeni inicijalnim intervjuom pomažu klijentu i psihologu da definiraju konkretne ciljeve koje žele postići zajedničkim radom, način na koji će se pratiti napredak te metode koje će biti korisne u dostizanju tih ciljeva. Osim razgovora, mogu se koristiti i različiti upitnici u procjeni problema kako bi ciljevi i njihovo mjerenje bili što konkretniji. Ciljevi i način rada mogu se mijenjati tijekom tretmana, ovisno o napretku klijenta te njegovim potrebama.

Generalne metode koje psiholog koristi u svom radu vezane su uz njegovo terapijsko usmjerenje. Postoji velik broj psihoterapijskih pravaca koji se temelje na određenim teorijskim modelima i metodama rada. Neki od najpoznatijih su: kognitivno-bihevioralna psihoterapija, geštalt psihoterapija, integrativna psihoterapija, psihodinamski pristup, transakcijska analiza i sl.

 

Kognitivno-bihevioralna terapija  

U Poliklinici Bagatin, pristup izbora je Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) koja se pokazala kao efikasan pristup u preko 1000 studija i istraživanja te je trenutno jedan od najzastupljenijih pristupa.

Prema ovom pristupu, misli, emocije i ponašanje su međusobno povezani. Ono što dovodi do pojave određene emocije i načina ponašanja nije sama situacija koju proživljavamo, već način na koji mi percipiramo tu situaciju. Iz tog razloga različiti ljudi mogu na različite načine reagirati u istoj ili sličnoj situaciji. Ako su naše interpretacije misli o nekoj situaciji disfunkcionalne / negativne / nezdrave vjerojatno će dovesti do pojave neugodnih emocija i disfunkcionalnih ponašanja. Tijekom savjetovanja klijenta se ohrabruje da preispituje svoje misli, pronalazi adaptivnije odgovore na te misli, ovladava svojim emocijama i dolazi do funkcionalnijih načina ponašanja.

Odlike kognitivno-bihevioralne metode su:

 • Usmjerena je na konkretne i specifične probleme
 • Vrlo strukturirana što znači da svaki susret ima svoj određeni slijed koji se sastoji od: pregleda događanja između susreta te provjera klijentova raspoloženja, pregled i diskusija o vježbama koje su se radile između seansi, sastavljanje dnevnog reda odnosno tema o kojima se želi razgovarati te ujedno i problema na kojima se želi raditi na tom susretu, diskutiranje i rad na prethodno određenim problemima, zadavanje novih samostalnih vježbi za rad između seansi, zaključivanje susreta i povratna informacija od klijenta. Postavljeni oblik osigurava razumljivost procesa te povećava sposobnost klijentove samopomoći nakon završavanja tretmana.
 • Ograničenog je trajanja što znači da je za većinu klijenata dovoljno od 4 do 14 susreta. Trajanje se određuje individualno za svog klijenta ovisno o njegovoj problematici i brzini napretka. Generalni ciljevi koji se nastoje postići su oslobađanje od simptoma koji stvaraju poteškoće, rješavanje problema i učenje klijenata tehnikama kojima će održati svoju dobrobit.

Prvi inicijalni dolazak traje od 90 do 120 minuta. A zatim se psiholog i klijent susreću uglavnom jednom tjednom po 60 minuta koliko jedan susret traje, a pri kraju tretmana se susreti prorjeđuju na jednom u dva tjedna i/ili jednom mjesečno. Također se mogu dogovoriti kasniji, naknadni susreti kao dodatna podrška klijentu i pomoć u održavanju postignutog napretka.

bolja kvaliteta života
 • Naglašava suradnju i aktivno sudjelovanje. Psiholog i klijent su tim koji zajedno surađuje i donosi odluke vezane za terapiju, odnosno seansu, i što će se raditi na kojem susretu te su oboje aktivno uključeni u usvajanje i uvježbavanja novih vještina za postizanje dogovorenih ciljeva.
 • Važnost domaćih zadaća. Domaće zadaće predstavljaju uvježbavanje naučenih vještina u terapiji između susreta, odnosno klijent uči koristiti te vještine u svom svakodnevnom životu. Na taj način se pojačava ono što se naučilo tijekom susreta, jačaju se mogućnost kognitivne i bihevioralne promjene i osjećaj samoefikasnosti te se naučene vještine uče primjenjivati na druge slične probleme i situacije. Klijenti koji redovito izvršavaju dogovorene domaće zadaće, brže i bolje napreduju tijekom tretmana. Njihova krajnja svrha je da se klijent nakon završenog tretmana zna samostalno nositi s poteškoćama na koje nailazi i, ujedno, održati postignuto poboljšanje.
 • Naglašava sadašnjost. Terapija je usmjerena na sadašnje probleme i situacije koje su uznemirujuće ili stresene za klijenta. Na ranija iskustva se tijekom terapije uglavnom osvrće kako bi se bolje razumjeli utjecaji na sadašnje poteškoće u mišljenju, ponašanju ili emocijama.

 

Na kojim problematikama, odnosno, poteškoćama možete raditi?

 • smetnje raspoloženja (npr. sniženo raspoloženje)
 • poteškoće uzrokovane osjećajima anksioznosti, straha i stalne zabrinutosti (npr. socijalna anksioznost, fobije, panika, opsesivno-kompulzivne smetnje)
 • psihosomatske tegobe (tjelesne tegobe povezane s psihičkim stanjima)
 • smetnje uzrokovane intenzivnim doživljajima ljutnje
 • poteškoće spavanja
 • pomoć u mršavljenju (uz podršku nutricionistice Poliklinike Bagatin)
 • suočavanje s različitim životnim stresovima (npr. problemi na poslu, problemi u odnosima s drugima, problemi uzrokovani kožnim promjenama i sl.)

 

Sve izgovoreno ili zapisano za vrijeme susreta smatra se profesionalnom tajnom i ostaje isključivo između vas i psihologa.

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.