Estetika
Lice
Najsuvremeniji tretmani lica pomažu vam da izgledate mlađe, elegantnije i sretnije.
Tijelo
Osjećajte se ugodno u svome tijelu i korigirajte izvore nelagode.
Grudi
Ostvarite želju za boljim izgledom i vratite samopouzdanje estetskom korekcijom.
Kosa i vlasište
Minimalno invazivna rješenja za izgubljenu kosu i prirodni izgled.
Problematike
Pronađite rješenja za neke od najčešćih estetskih problema.
Tretmani
Kirurgija
Tretmani
Kirurgija
Povećanje grudi
Podizanje grudi
Smanjenje grudi
Smanjenje muških grudi
VECTRA XT 3D konzultacije za grudi
Mezoterapije kose i vlasišta
Terapija prorijeđene kose vlastitom krvlju
Trichotest – genetski test za alopeciju
Opadanje kose kod žena – uzroci i kako ga spriječiti
Opadanje kose kod muškaraca – uzroci ćelavosti i kako je spriječiti
Alopecija – ispadanje kose
LICE
TIJELO
Implantološki centar
Različite metode rješavanja problematike nedostatka jednog ili više zubi.
Protetika
Najčešće rješenje u slučaju funkcionalnog ili estetskog oštećenja zuba.
Estetska Stomatologija
Skladno oblikovanje zubi te korekcija boje zubi prema želji.
Opća Stomatologija
Suvremena i pravovremena dijagnostika te liječenje i higijena zuba ključ su za zdravlje vaših zubi.
Problematike
Pronađite rješenja za neke od najčešćih estetskih problema.
Planiranje zdravog mršavljenja podrazumijeva stručan pristup i pomoć nutricionista. Vrlo je važno dijetu prilagoditi individualnim potrebama, preferencijama i navikama.
Tijekom redukcijske dijete konzumira se nisko kalorična hrana iz svih skupina namirnica – voće, povrće, žitarice, meso i mlijeko. Masnoće sadrže dvostruku količinu energije u odnosu na proteine i ugljikohidrate, pa je važno smanjiti njihovu konzumaciju.
To znači da treba ograničiti unos namirnica s visokim udjelom masti (ulja, maslac, margarin, majonezu, mesne prerađevine, masno meso itd.), kao i načine pripreme hrane kod kojih je udio masnoća visok (pržena hrana).
Hrana primjerena redukcijskoj dijeti priprema se kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem na roštilju, dakle načinima koji ne zahtijevaju dodatak veće količine masti.
Plan za kupovinu namirnica
Planiranje i priprema obroka za sljedeće dane je iznimno važna. Naime, na taj način ne dolazi do neplaniranih obroka koji nam nisu u jelovniku.
Ako nemamo pripremljene namirnice za nadolazeći dan koje bismo trebali pojesti, u prolazu pokraj pekare ili nekog fast fooda dolazi do toga da jednostavno ne možemo odoljeti i pojedemo i nešto što ne bismo smjeli.
Predlažemo kako kupovati praktično i zdravo prema sljedećim grupama namirnica. Obratite pozornost da se na tom popisu nalaze sve skupine namirnica, ali prednost treba dati manje kaloričnim varijantama.
Primjer jelovnika za 1 dan na bazi od 1500 kcal
Zajutrak (369 kcal)
Zobene pahuljice s malinama, borovnicama i medom
Zobene pahuljice (4 jušne žlice ≈ 60g), med (1 jušna žlica), mlijeko, 1,8% m.m. (≈ 150ml), maline i borovnice (≈ 60g)
Priprema: zobene pahuljice kratko kuhati u vodi (ili namočiti u vodi), ostatak vode proliti te dodati med, voće i mlijeko
Doručak (207 kcal)
Mandarina (3 manja komad ≈ 180g)
Jogurt s probiotičkim kulturama (1 šalica ≈ 240ml)
Ručak (661 kcal)
Puretina s rižom
Sastojci: Riža (70g), pureći file (200g), zelena salata npr. rukola (100g), maslinovo i bučino ulje
Skuhati rižu (70g).
Pureći file (200g u sirovom stanju) ispeći na grill tavi na 1 jušnoj žlici maslinovog ulja
Rukola (100g ≈ 1 šalica) začinjena s 2 čajne žličice bučinog ulja te po želji aceto balsamico
Užina (258 kcal)
Kruška (1 srednji komad ≈ 120g)
Večera (180 kcal)
Salata sa slanutkom, bučom, keljem i kvinojom
Sastojci: 75g svježeg kelja (kojeg je potrebno blanširati), 75g konzerviranog slanutka (potrebno isprati pod vodom u cjedilu), 50g kvinoje (≈ 3 jušne žlice), 75g buče
Koliko kalorija ima banana, koliko jabuka, a koliko pizza?
U nastojanju da imamo uravnoteženu pravilnu prehranu, često nas plaše da je brojanje kalorija mukotrpan posao, no to je daleko od istine i kroz nekoliko dana brojanje kalorija postaje intuitivna rutina koja ne oduzima gotovo ništa vremena.
Trik je u stvaranju takozvanog ‘kalorijskog deficita’ što znači da unosite manje kalorija od količine koju vaše tijelo potroši tijekom dana, a što rezultira gubitkom težine.
Dva su načina – jesti manje kalorija nego sada ili više vježbati (ili kombinacija kao najbolja opcija), a izračun ćete dobiti korištenjem kalkulatora kalorijskog deficita.
Imajte da umu da za žene minimalan dnevni unos kalorija iznosi 1200 kalorija, a za muškarce 1800 kalorija dnevno. Vaše tijelo sagorijeva kalorije čak i dok spavate tako da je jako važno paziti na unos.
Za zdravo mršavljenje i gubitak kilograma kalorijskim deficitom, važna je i kvaliteta hrane koju jedete.
Stručnjaci, za početak, preporučuju omjer 50:30:20, točnije 50% ugljikohidrata, 30% proteina te 20% masti (naravno, ovaj omjer se mijenja ovisno o aktivnosti).
Kako bismo vam pomogli u brojanju kalorija, dajemo vam praktični priručnik kalorijskih vrijednosti za najvažnije namirnice koje su potrebne za uravnoteženu prehranu.
Nutricionističko savjetovanje i izrada plana prehrane
Pravilna prehrana je važan dio zdravog načina života. Bez tri temelja pravilne prehrane koji uključuju ravnotežu, umjerenost i raznolikost, postoji mogućnost da nećete imati dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti, a zdravlje izlažete riziku.
Nutricionističko savjetovanje obuhvaća procjenu trenutačnog zdravlja i prehrambenih navika, kao i razinu tjelesne aktivnosti.
Na temelju dobivenih parametara, naš nutricionist će analizirati i procijeniti nutritivni status organizma, izmjeriti koliko energije zahtijeva Vaš životni stil, te izraditi smjernice koje će mu pomoći u izboru optimalnih namirnica i fizičke aktivnosti kako bi postigao i zadržao željene rezultate.
Nutricionističko savjetovanje je idealno za one koji žele:
Za pomoć u zdravoj prehrani, Poliklinika Bagatin nudi nutricionističko savjetovanje te izradu plana prehrane i konzultacije za zdravo mršavaljenje.
Izrada jelovnika (plana prehrane)
Izrada plana prehrane podrazumijeva sastavljanje plana o vrsti namirnica i obroka prema energetskim i prehrambenim potrebama, primjenjujući prehrambene standarde.
Prehrambeni standardi predstavljaju preporučeni dnevni unos energije, hranjivih i zaštitnih tvari neophodnih za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlje pojedinca.
Individualni plan jelovnika radimo na bazi tjedan dana, dva tjedna ili mjesec dana, a namijenjen je za usvajanje pravilnih prehrambenih navika, te kao pomoć u izboru optimalnih namirnica.
Mršavljenje i prehrana imaju još jednu neizostavnu kariku u lancu, a to je tjelesna aktivnost.
Osim što povećava potrošnju kalorija, što pomaže u procesu zdravog mršavljenja ili održavanja idealne tjelesne mase, redovna tjelovježba pozitivno utječe na probavni sustav, smanjuje apetit i pomaže u topljenju viška masti, povećava količinu mišićnog tkiva te, posljedično, utječe na poboljšanje sastava tijela.