×

Inlay, Onlay i Overlay

Inlay, Onlay i Overlay su protetski nadomjestci za zube.

Koriste se za rekonstrukciju karijesom ili traumom oštećenog zuba, slično kao i uobičajeni ispuni.

Odlična su alternativa krunicama onima koji preferiraju minimalno invazivnu terapiju.

Izrađuju se u dentalnom laboratoriju, te su superiornije rješenje klasičnim ispunima s estetske i s funkcionalne strane.

Opis zahvata

Inlay, Onlay i Overlay su protetski ispuni, a često nazivani i indirektni ispuni (plombe).

Za razliku od klasičnih ispuna koji se rade i modeliraju u ustima, Inlay, Onlay i Overlay se izrađuje u dentalnom laboratoriju na temelju otiska zuba, te se cementiraju u zub.

Ova tri protetska ispuna razlikuju se jedino u veličini.

Inlay se postavlja u sredinu zuba, te nema dodirnih točaka pri zagrizu sa zubima suprotne čeljusti.

Onlay je veći i ispunjava oštećenja zuba gdje je potrebno nadograditi i kvržice (krune) zuba, te dolazi u kontakt sa suprotnim zubom pri zagrizu.

Overlay prekriva i unutarnje i vanjske dijelove krune pritom štedeći zubnu supstancu.

Njihova prednost je da bolje prianjaju uz zub, čvršći i dugotrajniji su od ispuna,  te predstavljaju bolje estetsko rješenje tijekom vremena zbog postojane boje čime se ne vidi rub u doticaju sa zubom.

Inlay, Onlay i Overlay tehnika je zahvalnija po tome što se zub treba manje brusiti, te tako maksimalno čuva zdravo zubno tkivo.

Odličan su izbor za velika oštećenja tvrdog zubnog tkiva pogotovo kod endodontski liječenih zubi kao i kod karijesa koji sežu u prostor između dva zuba ili pri ispunjavanju teško dostupnih mjesta, kao i kod ispuna kod kojih ne možemo dobiti prave uvjete za klasične kompozitne ispune. 

Inlay, Onlay i Overlay

CAD/CAM tehnologija

U našoj Poliklinici krunice izrađujemo uz pomoć vrhunskog Planmeca CAD/CAM sustava koji omogućava da samo u jednom posjetu stomatologu dobijete protetske ispune.

Korištenjem CAD/CAM tehnologije stomatolog je u potpunoj kontroli konačnog rezultata te omogućava da željeni izgled zuba bude savršenog anatomskog oblika, veličine i estetike, odnosno kako je i zamišljen.

Takva metoda izrade protetskih nadomjestaka izrađuje se bez laboratorija, ili uz minimalnu asistenciju dentalnog tehničara čime se mogućnost pogreške svodi na minimum, a omogućava vrhunsku preciznost.

Ova metoda izrade protetskih ispuna čini naše klijente zadovoljnijima, a samo liječenje ugodnijim jer od sada za novi zub ne treba čekati više tjedana. Sam postupak se sveo na samo jedan posjet.

Kandidati

Inlay, Onlay i Overlay protetski su nadomjestci  preporuka svima koji imaju oštećenja zubnog tkiva a željeli bi dugotrajnije i kvalitetnije rješenje od klasičnog ispuna.

Idealni su za rekonstrukciju kontaktnih ploha između dva zuba, kao i za ispunjavanje teško dostupnih mjesta.

Koriste se u slučajevima kada je došlo do većeg oštećenja zubne krune, gdje nema dovoljno zubnoga tkiva za izradu kompozitnog ispuna, no oštećenje zuba nije toliko veliko da zahtjeva izradu zubne krunice.

A odličan su izbor i za one koje žele minimalno invazivnu stomatološku terapiju jer ne zahtijevaju veliko prilagođavanje zuba, kao što je slučaj kod krunica.

Tijek zahvata

Postavljanje protetskog nadomjestka se može odviti u dva posjeta stomatologu.

Nakon uklanjanja karijesa, stomatolog mora pripremiti zub za izradu otiska. Na temelju otiska, u dentalnom laboratoriju se izrađuje Inlay, Onlay i Overlay koji se kasnije trajno cementira u zub.

Tijekom izrade protetskog nadomjestka, klijent će dobiti trenutačnu zamjenu kako bi se zub zaštitio dok se nadomjestak trajno ne cementira pri sljedećem posjetu.

Prilikom postavljanja, stomatolog će provjeriti odgovara li pripremljena protetika bojom i oblikom. Nakon provjere, Inlay, Onlay ili Overlay se trajno cementira, a zatim se dodatno ispoliraju rubovi čime se dobiva nevidljivi spoj sa zubom.

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite upit

Odaberi datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 08:00 - 20:00h
  Subota 09:00 - 14:00h

Lokacije

Gdje parkirati

Parking Parkiranje u podzemnoj garaži Green Gold centra. Za detaljnije informacije preuzmite kartu