×

Zubni implantati

Zubni (dentalni) implantati su najbolje rješenje koje će vam omogućit prirodan izgled i zdrave zube.

Njihova najveća prednost je što omogućuju da se napokon samouvjereno smijete, pričate, jedete i uživate u ostalim svakodnevnim aktivnostima bez razmišljanja o zubu ili zubima koji vam nedostaju.   

Opis zahvata

Trauma (izbijanje zuba), krvarenje, parodontoza, vađenje zuba i starenje mogu ozbiljno narušiti vaš izgled, ali zubni implantati pozudano su rješenje za vraćanje ljepote osmijeha. 

Odličan su izbor i ako želite oblikovati zube uslijed određenih funkcionalnih smetnji, zbog čega se postojeći zub morao izvaditi.

Neovisno o razlogu, izgubljeni zub se mora nadomjestiti, a terapija zubnim implantatima je praktično, dugotrajno, estetsko i funkcionalno rješenje koje pruža zdrav zagriz i predivan osmijeh. Lijepi zubi nisu stvar prošlosti uz suvremene metode implantacije.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su umjetni nadomjesci korijena zuba koji se ugrađuju u čeljusnu kost, kako bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene.

Implantat se sastoji od titanskog sidrišta u obliku vijka koji se ugrađuje u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaje zub i dijela na koji se nanosi kruna, most ili odvojiva protetska nadoknada, drugim riječima implantatska suprastruktura.

Implantat je napravljen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo.

U Poliklinici Bagatin koristimo vrhunske Straumann implantate koji imaju 20 godišnju tradiciju, a osiguravaju najbolje rezultate i uspješnost terapije. Kada zubni implantati srastu s kosti, oni funkcioniraju jednako kao prirodni zubi i u potpunosti zamjenjuju zube koji nedostaju te vraćaju osobama osjećaj samopouzdanja i podižu kvalitetu cjelokupnog života.

U svojoj ponudi imamo i Straumann SLActive® implantate koji omogućavaju brže zarastanje implantata za kost te time i veći uspjeh terapije. Svaki Straumann implantat nosi garanciju na materijal i garantira odsutnost bilo kakvih defekata materijala ili lom.

Također, u našoj ponudi mogu se pronaći i MIS implantati koje proizvodi tvrtka MIS Implants Technologies, a koja je jedna od vodećih kompanija u svijetu za proizvodnju dentalnih implantata. Radi se o posebno dizajniranim implantatima koji se mogu ugraditi u najrazličitije tipove kostiju.

Kada se sve koriste zubni implantati?

Implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinaciji s drugim zubima kako bi se podupirala krunica, zubni most, zubna proteza, parcijalna proteza ili hibridni most. 

Vrlo uspješno se koriste kod potpuno bezubih čeljusti, gdje mogu biti nosači mosta (4-6 implantata). Mogu poslužiti i kao sidrišta potpunih proteza (2-4 implantata), tzv. polufiksni radovi, što osigurava njihovu stabilnost i omogućuje pacijentu ugodnu i sigurnu funkciju. 

Osim toga, ugradnja zubnog implantata znatno je bolje rješenje kada nedostaje samo jedan zub u odnosu na sanaciju zuba mostom jer nije potrebno brusiti susjedne zdrave zube koji bi bili nosači mosta.

Sve detalje o zubnim implantatima možete pronaći u našem Vodiču za zubne implantate kojeg smo osmislili kako bismo našim klijentima pružili sve potrebne informacije o ovom zahvatu.

U njemu ćete pronaći sve o preoperativnom i postoperativnom razdoblju, pripremi, zahvatu i mjerama opreza, kao i razne ilustracije koje objašnjavaju svaki detalj zahvata. 

Ugradnja zubnog implantata

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA

Umjetni zub kakvog dobivate implantacijom najbolja je stvar nakon zdravih, prirodnih zubi. 

Jak i čvrst, dentalni implantat u potpunosti obnavlja izgubljeni zub. Njegov izgled, osjet i funkcionalnost se može usporediti s prirodnim zubom.

Ostale opcije mogu dovesti do propadanja kostiju te mogu smetati pri jelu, smijanju, govoru i ostalim svakodnevnim aktivnostima.

Napravljeni su da traju. Dentalni implantati su dugotrajno rješenje. Tradicionalni dentalni mostovi poduprti izbrušenim zubima traju između pet i sedam godina, uz ispravnu njegu i preko 10 godina, no u određenom trenutku ih je potrebno zamijeniti. Zubni implantati rješenje su za cijeli život.

Uživajte u životu bez brige o vašim zubima! Ne trebate ostajati kod kuće ili se nelagodno osjećati u javnosti zato što je vaš osmijeh drugačiji. Također, ne trebate se bojati da će vas izgubljeni zub ograničavati u zabavi ili da će vam se proteza olabaviti ili ispasti dok pričate, jedete ili se smijete.

Zadržite svoj prirodan oblik lica i osmijeh. Lice bez zubi se može opustiti i dobiti potonuli i tužni izgled. Zubni implantati omogućavaju održavanje prirodnog oblika lica i osmijeha.

Zaštitite zdrave kosti. Prazan prostor koji u ustima nastaje gubitkom zuba može uzrokovati dodatne zdravstvene probleme, poput gubitka ili propadanja dijela čeljusti. Kada ne podupire prirodne zube, čeljust propada, gubi na snazi i čvrstoći. Zubni implantat je jedina opcija obnove zubi koja održava i potiče prirodne kosti na način da pomaže u stimulaciji rasta kostiju i sprečava njihovo propadanje.

Govorite lako. Prilagodbu zubnoj protezi često prati muka u izgovoru svakodnevnih riječi. To nije slučaj kod dentalnih implantata koji funkcioniraju kao prirodni zubi.

Zaštitite svoje zdrave zube. Dentalni implantati umeću se u čeljust, na mjesto gdje je bio korijen izgubljenog zuba, bez utjecaja na zdrave zube. Također sprečavaju da se zdravi okolni zubi pomiču kao što je slučaj kad na mjestu izgubljenog zuba ostaje prazno mjesto.

Kandidati

Nedostaje vam jedan ili više zuba? Imate poteškoće pri jedenju ili ne govorite razgovjetno zbog nedostatka zuba? Patite zbog neudobnih proteza koje loše prianjaju u vašu čeljust? 

Dentalni implantati su rješenje za vas. Potencijalna zapreka može biti količina kosti, odnosno visina koštanog grebena ili nepovoljna struktura kosti. U tom slučaju je potreban dodatni zahvat nadogradnje kosti kako bi se mogla izvesti ugradnja implantata u čeljust.

Imperativ je dobra oralna higijena, kao i to da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (nekontrolirani dijabetes, kemoterapija nakon tumora i slično).

Nakon konzultacija, dijagnostike uz 3D snimku (ortopan) i pregleda, naš oralni kirurg dr. Krešimir Doblanović procijenit će jeste li pogodan kandidat za implantate te u razgovoru s Vama odrediti odgovarajuću terapiju.

Konzultacije s oralnim kirurgom

Priprema

Neposredno prije ugradnje zubnog implantata potrebno je napraviti kompletan pregled i digitalni ortopan tj. rendgensku snimku obje čeljusti (ne starije od 6 mjeseci). 

Na temelju rendgenskog pregleda ocijenit ćemo kvalitetu kosti i anatomiju potporne strukture, nakon koje će se pomno isplanirati vrsta i procedura implantološke terapije.

Kroz razgovor sa stomatologom i oralnim kirurgom, upoznat ćete se detaljno sa svim fazama ugradnje implantata, a terapiju ćemo uskladiti s postojećim stanjem, željama i očekivanjima klijenta.

Ortopan prije i poslije

Tijek zahvata

Zubni (dentalni) implantat se kirurški ugrađuje u kost pod lokalnom anestezijom, stoga je sam postupak vrlo brzo gotov i potpuno bezbolan. Postoji nekoliko koraka ugradnje zubnih implantata , a oni su sljedeći: 

  • Prvi korak je izvaditi postojeći zub, ako već nije izvađen i ugradnja vijka. 
  • Drugi korak je razdoblje oporavka od 3 do 6 mjeseci tijekom kojeg dentalni implantat srasta s kosti – to je proces koji se naziva oseointegracija.
    Tijekom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom i tako osiguralo stabilan korijen za novi zub, na implantat se stavlja gingiva-former koji oblikuje zubno meso za zubni nadomjestak.
  • Treći korak nastupa tjedan do dva kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, kada se na implantat postavlja suprastruktura.
  • Četvrti korak podrazumijeva postavljanje keramičke krunica, proteze ili mosta čime osoba dobiva vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rješenje. 
Implantologija

METODE UGRADNJE ZUBNIH IMPLANTATA

Klasična metoda ugradnje zubnih implantata
Klasična metoda ugradnje zubnih implantata odvija se u 2-3 faze.

Prvo se izvadi zub, zatim se ugrađuje implantat i završno se izrađuje keramička kruna. Ovim načinom ostavlja se puno vremena za zacjeljivanje između faza. Dok se ne postave trajne keramičke krunice, metal-keramičke ili bezmetalne krunice, klijent nosi privremene krunice.

Ubrzana metoda ugradnje zubnih implantata
Ubrzana ugradnja implantata koristi se kada se faze 2 i 3 odrađuju u nekoliko dana, ali postoje neki preduvjeti za zubne implantate koje treba ispitati prije zahvata.

Oporavak

Općenito se smatra da jednom kad se implantat postavi, za ispravno povezivanje implantata i čeljusti potrebno je ustrajno održavati oralnu higijenu. Uz pravilnu njegu, zubni implantat može ostati na mjestu doživotno.

Nakon početnog kirurškog zahvata, nelagoda bi trebala biti minimalna. Može doći do oticanja desni i lica, kao i manjeg krvarenja i oticanja oko mjesta zubnog implantata. U tom slučaju preporučujemo korištenje hladnih obloga.

Ako je potrebno propisat ćemo vam lijekove protiv bolova za smanjenje boli ili nelagode nakon zahvata (Neofen forte, Ketonal, Voltaren, nikako Andol ili Aspirin jer produljuju krvarenje). Isti dan nakon ugradnje implantata ne preporučujemo ispirati usta, a tjedan dana nakon zahvata preporučujemo našim klijentima da se suzdrže od pušenja. 

U razdoblju od pet do sedam dana nakon zahvata prehrana bi vam trebala biti ograničena na mekanu hranu. Ako imate šavove, naš doktor će vam ih morati ukloniti, no najčešće se upotrebljavaju šavovi koji sami otpadaju pa uklanjanje nije potrebno.

Za postoperativnu higijenu rane potrebno je koristiti izrazito mekane četkice za zube, kao i interdentalne četkice s plastificiranom žicom koja neće oštetiti zubni implantat te dobro iščetkati okolne zube kako ne bi došlo do onečišćenja rane.

Mjere opreza

Zapostavljanje oralne higijene glavni je uzrok neuspjeha kod postavljanja zubnih implantata te u tom slučaju može doći do infekcije kod implantata i okolnog područja.

U rijetkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnog implantata od strane čeljusti. Razlog često leži u klijentovom organizmu, zbog čega se može razviti upalni proces.

Takav upalni proces se može liječiti, ali u nekim slučajevima je potrebno implantat izvaditi te nakon vremena oporavka ponoviti implantsko-protetsku terapiju.

Paket

Cijene zubnih implantata u našoj Poliklinici ovise o nekoliko faktora koji uključuju broj zuba koje nadomještamo i broj implantata potrebnih za podržavanje novih zuba.

Dodatne procedure mogu biti potrebne prije ugradnje samih implantata da se osigura dugotrajnost protetskog rješenja i ugrađenih implantata.

Uobičajeno, kirurški dio se naplaćuje odvojeno od protetskog dijela zbog velikog broja protetskih mogućnosti za koje se naši klijenti mogu odlučiti. 

Nakon detaljnog dijagnostičkog pregleda, stomatolog će vam preporučiti najbolju opciju za vas.

POSEBNA POGODNOST - do kraja siječnja (1.1. - 31.1.2017.) Poliklinika Bagatin ima posebnu akciju za vrhunske Straumann implantate i Mis implantate - za gotovinsko plaćanje dajemo čak 1000 kn popusta za Straumann implantate, odnosno 750kn popusta za Mis implantate.

Ako vas zanima više informacija o ovoj posebnoj ponudi, možete nas kontaktirati putem maila na info@poliklinikabagatin.hr ili telefonski na 01/4610 225. 

Ostale mogućnosti plaćanja provjerite u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin.

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite upit

Odaberi datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 08:00 - 20:00h
  Subota 09:00 - 14:00h