×

Keramičke krunice i mostovi

Keramičke krunice, poznate i kao porculanske krunice, su najčešće protetsko rješenje u slučaju funkcionalnog ili estetskog oštećenja zuba.

Izrađuju se od keramike koja odlično imitira boju zuba, a sama krunica štiti zub od daljnjeg oštećenja i sprečava moguće propadanja zuba.

Keramička krunica također može korigirati izgled i boju zuba, s ciljem postizanja lijepog, prirodnog osmijeha te vraćanja samopouzdanja. 

Opis zahvata

Keramička ili porculanska krunica (navlaka) je “kapica”, odnosno protetski nadomjestak koji nadoknađuje zub kad su prirodni zubi toliko oštećeni da plomba ne može u potpunosti nadopuniti izgubljeni dio.

Krunice se preporučuju kako bi se vratila funkcionalnost zuba u slučaju značajnijeg propadanja prirodnog zuba uslijed velikih karijesa i kod endodontski liječenih zubi koji nakon terapije obično imaju velika oštećenja koja je potrebno zaštiti.

Keramika (ili u žargonu porculan, porculanski zubi, porculanske navlake) je postala zlatni standard u dentalnoj protetici zbog niza dobrih svojstava koje drugi materijali nisu zadovoljavali.

Odlikuje se velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje, koroziju i najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba. 

Kako se stavlja keramička  krunica?

Prije postavljanja na prirodne zube, potrebno je prethodno izbrusiti zub kako bi krunica bila sigurno cementirana. 

Zatim se uzimaju vrlo precizni otisci zuba i okolnih tkiva te se šalju u dentalni laboratorij na izradu.

U sljedećoj posjeti našoj Poliklinici, keramička krunica se cementira na zub. Ponekad se mora prilagoditi zubu tako da bude ugodna u ustima i pri žvakanju. 

Keramička krunica u potpunosti prekriva krunu zuba – vidljivi dio zuba koji se nalazi u ustima.

Krunica se tako ugrađuje na zubne implantate kako bi u potpunosti zamijenila izgubljeni zub po obliku, veličini i čvrstoći, odnosno zamjenjuje prirodnu površinu zuba i vraća lijep i skladan osmijeh. 

Trajne krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, potpune keramike i cirkon-keramike.

Koji je vijek trajanja keramičkih krunica?

Vijek trajanja krunice je teško predvidjeti jer jako ovisi o oralnoj higijeni osobe.

Sama krunica ne može dobiti karijes, ali zub ispod nje može. Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od 10 do 20 godina. Navike kao grizenje noktiju, leda ili noćno škripanje joj znatno skraćuju vijek trajanja. 

keramicke krunice prije-poslije
keramicke krunice prije-poslije

VRSTE ZUBNIH KRUNICA

1. Metal-keramičke krunice

Baza krunice je napravljena od legure metala  i u potpunosti je prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv.

Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih  krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom). 

Prednosti metal-keramičkih krunica je što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću. Također, zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koriste u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile.

Bijelo zlato je biokompatibilan plemeniti materijal i stoga se preporuča klijentima koji su alergični na metal. Metalnu bazu u potpunosti prekriva keramika, tako da nije narušena estetika zuba.

2. Potpuno keramičke krunice

Potpuno keramičke, odnosno porculanske krunice zadovoljavaju visoke estetske zahtjeve klijenata.

Porculanske krunice u potpunosti oponašaju optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija koji se u potpunosti prenose u keramiku što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba.

Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz zub. Potpuno porculanske krunice se preporučuju za prednje zube kako bi zadržali vrhunsku estetiku tih zubi.

Ovakve krunice su veoma složene, i ovise o anatomskim osobinama klijenta pa zato nisu primjenjive u svim slučajevima. 

3. Cirkon-keramičke krunice

Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova.

Cirkon keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a zadržava se prirodna estetika zuba.

S obzirom da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4mm potrebno je manje brušenje prirodnog zuba prije stavljanja krunice.

Kako se cirkon keramičke krunice izrađuju precizno, olakšano je čišćenje, a također je smanjena iritacija zubnog mesa (zbog mogućnosti visoke poliranosti i točnosti ruba krunice).

Bijela boja cirkona je podloga na kojoj keramički omotač daje prirodnu boju čak i sitnijim zubima.

Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja “crnog ruba” zbog povlačenja zubnog mesa jer ne postoji metal u konstrukciji.

vrste krunica

CAD/CAM tehnologija izrade krunica i mostova

U našoj Poliklinici porculanske krunice izrađujemo uz pomoć vrhunskog Planmeca CAD/CAM sustava koji omogućava da samo u jednom posjetu stomatologu dobijete novu porculansku krunicu ili most.

Korištenjem CAD/CAM tehnologije stomatolog je u potpunoj kontroli konačnog rezultata te omogućava da željeni izgled zuba bude savršenog anatomskog oblika, veličine i estetike, odnosno kako je i zamišljen.

Takva metoda izrade protetskih nadomjestaka izrađuje se bez laboratorija, ili uz minimalnu asistenciju dentalnog tehničara čime se mogućnost pogreške svodi na minimum, a omogućava vrhunsku preciznost.

Ova metoda izrade krunica i mostova čini naše klijente zadovoljnijima, a samo liječenje ugodnijim jer od sada za novi zub ne treba čekati više tjedana.

Sam postupak se sveo na samo jedan posjet i to bez potrebe za privremenim krunicama.

Kandidati

Krunice se ugrađuju zbog više razloga. Oni koji su ugradili jedan ili više dentalnih implantata, nužno trebaju krunice kao nadogradnja na implantat kako bi uspješno zamijenili izgubljeni zub.

Krunice se preporučuju i osobama koje imaju zub s opsežnim karijesom te je potrebno prekriti i učvrstiti zub koji ima veliki ispun (plombu), zbog oštećenja koje nije moguće nadomjestiti plombom, također potrebno je zaštiti i zube nakon endodontske terapije koja ostavlja velika oštećenja kako bi se sačuvao zub.

Priprema

Na konzultacijama, naši doktori dentalne medicine definirat će vaše želje i ciljeve.

U našoj Poliklinici kompletnim pregledom zubi i desni uz pomoć 3D rendgenske snimke utvrditi ćemo trenutačno stanje oralnog zdravlja, stanje korijena zuba i okolne kosti, nakon čega će se izraditi plan terapije.

Prije postavljanja krunice potrebno je smanjiti i izbrusiti zub sa svih strana da se dobije mjesto na koje će se krunica postaviti. Količina zuba koju treba odstraniti ovisi o vrsti krunice koja se postavlja.

DIZAJN OSMIJEHA (SMILE DESIGN)

U našoj Poliklinici nudi se posebna usluga koja omogućava dizajniranje osmijeha prije postavljanja keramičkih krunica.

Ova metoda podrazumijeva kompjuterski prikaz budućih zubi na osnovu fotografija i modela postojećih zubi.

U proces je od početka uključen i klijent, počevši od izražavanja želja do analize predviđenog rješenja. 

Ovaj način znači kompletnu vizualizaciju procesa čime naši klijenti dobivaju mogućnost procijeniti jesu li zadovoljni s formom, veličinom i bojom budućih zubi.

Više o dizajnu osmijeha možete saznati ovdje

smile design

Tijek zahvata

Ako nedostaje veći dio zuba uslijed nastanka karijesa, potrebno je nadoknaditi ispunom dio zubi kako bi se krunica mogla lakše i sigurnije namjestiti.

Nakon oblikovanja zuba, uzima se otisak zuba na temelju kojega će se u laboratoriju oblikovati odgovarajuća krunica, pazeći da boja odgovara okolnim zubima kako bi se postigao što prirodniji izgled zubi.

Dok se ne postavi trajna krunica, izrađuje se privremena koja će zaštiti pripremljeni zub.

Prije postavljanja, stomatolog će provjeriti odgovara li pripremljena krunica bojom i oblikom. Nakon provjere, trajno se cementira, a zatim se dodatno ispoliraju rubovi krunice čime se dobiva nevidljivi spoj sa zubom. 

Paket

Cijene keramičkih krunica u našoj Poliklinici ovise o nekoliko faktora koji uključuju broj zuba i vrsti materijala od kojeg se izrađuje sama krunica. 

Koja je cijena keramičkih krunica i mostova te koje su mogućnosti plaćanja možete saznati u našem cjeniku.

Ako vas zanima više informacija možete kontaktirati naše stomatologe putem maila na info@poliklinikabagatin.hr ili nas nazvati na 01/46 10 225. 

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite upit

Odaberi datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 08:00 - 20:00h
  Subota 09:00 - 14:00h