×

CAD/CAM tehnologija

CAD/CAM tehnologija postaje zlatni standard koji omogućuje brzu i preciznu izradu protetskih nadomjestaka (ljuskica, krunica, mostova, inlay).

Uz naš vrhunski Planmeca CAD/CAM sustav u samo jednom posjetu stomatologu možete dobiti potpuno novi zub ili u samo u jednom posjetu staviti ljuskice. 

U stomatologiji se posljednjih godina odvija digitalna revolucija koja omogućuje novu razinu metodologije stomatološkog liječenja u kojem se zdravlje, ali i ugoda pacijenta stavlja na prvo mjesto.

Uz pomoć naprednih i sofisticiranih sustava, liječenje postaje preciznije i jednostavnije, a postupak postaje ugodniji i brži uz puno manje stresa i smanjenoga broja posjeta ordinaciji.

U tom pristupu bitnu ulogu ima i CAD/CAM tehnologija.

CAD/CAM je skraćenica engleskih pojmova Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing (računalno dizajniranje/računalna potpomognuta proizvodnja).

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim granama u kojoj se zahtijeva velika prilagodljivost i preciznost izrade (svemirska, zrakoplovna, automobilska industrija).

U stomatologiji CAD/CAM se koristi prilikom izrade protetskih nadomjestaka (ljuskica, krunica, mostova, Inlay) gdje se zahtijeva velika preciznost koja je usmjerena zadovoljavanju individualnih potreba zubi svake osobe i to u što kraćem roku.

CAD/CAM tehnologija

CAD/CAM tehnologijom se izrađuju:

 • Ljuskice
 • Krunice
 • Mostovi
 • Inlay/Onlay

U Poliklinici Bagatin koristimo CAD/CAM sustav renomirane finske kompanije Planmeca.

Ovaj sustav ima sposobnost integracije u naš Planmeca Promax 3D digitalni ortopan te tako omogućava novu razinu dijagnostike i rekonstrukciju zubi pomoću implantata i protetskih nadomjestaka.

Naš CAD/CAM sustav se sastoji od 3 dijela.

Prvi dio čini intraoralni skener Planemeca PlanScan koji koristi plavu lasersku zraku za uzimanje digitalnog snimka zuba u svega 5-6 minuta.

Uz pomoć ovoga skenera, za manje restorativne zahvate više nije potrebno koristiti standardni otisak koji može biti dosta neugodan i nepraktičan.

Nakon što se dobije precizan digitalni snimak brušenih i nebrušenih zuba te mekih tkiva, snimak izravno prebacuje u program Planmeca PlanCAD Easy koji služi za dizajniranje nadomjeska.

CAD/CAM tehnologija

Planmeca PlanCAD Easy software pruža stomatolozima mogućnost dizajniranja nadomjestaka uzimajući u obzir anatomske osobnosti te pomaže da se bolje komunicira završni izgled zuba klijentu.

Konačni dizajn se šalje u izradu pomoću Planemac Planmill 40 uređaja koji izrađuje protetsku nadogradnju. Postupak je izrazito brz i omogućuje izradu jedne krunice u svega 12 minuta.

CAD/CAM tehnologija

Korištenjem CAD/CAM tehnologije naš specijalist stomatološke protetike je u potpunoj kontroli konačnog rezultata te omogućava da željeni izgled zuba bude savršenog anatomskog oblika, veličine i estetike, odnosno kako je i zamišljen.

Takva metoda izrade protetskih nadomjestaka izrađuje se bez laboratorija, ili uz minimalnu asistenciju dentalnog tehničara čime se mogućnost pogreške svodi na minimum.

Materijal koji koristimo za izradu protetskih nadomjestaka je porculan, konkretnije e.max kojega odlikuje čvrstoća i boja, a koji najvjernije oponaša prirodni izgled zuba.

CAD/CAM tehnologija omogućava visoku preciznost koja omogućava da protetski nadomjestak bolje sjeda na zub u usporedbi sa standardnom ručnom izradom u dentalnom laboratoriju.

Ova metoda izrade krunica i ljuskica čine naše klijente zadovoljnijima, a samo liječenje ugodnijim jer od sada za novi zub ne treba čekati više tjedana.

Sam postupak sveo se na jedan posjet i to bez potrebe za privremenim krunicama.

Glavne prednosti CAD/CAM tehnologije u stomatologiji:

 • Preciznost izrade protetskih nadomjestaka
 • Sprječava mogućnost nastanka prostora između krunica i okolnih zubi
 • Brzina izrade – nova krunica u samo jednom posjetu
 • Uklanja se potreba za uzimanje neugodnih otisaka zubi
 • Vizualizacija krajnjeg izgleda zubi
 • Protetski nadomjesci izrađeni CAD/CAM tehnologijom bolje sjedaju na zub i izdržljiviji su
 • Omogućuje izradu zubi koji zadržavaju prirodni izgled

CAD/CAM sustav u stomatologiji omogućava pouzdan, precizan i brz pristup liječenju koji doprinosi većoj ugodi.

Ovakvim pristupom povećava se zadovoljstvo klijenta zbog manje vremena provedenog na zubarskom stolcu, manje ponavljanja postupka, bržeg dovršetka tretmana, boljeg prianjanja i općenitog poboljšanog iskustva u ordinaciji.

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite upit

Odaberi datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 08:00 - 20:00h
  Subota 09:00 - 14:00h

Lokacije

Gdje parkirati

Parking Parkiranje u podzemnoj garaži Green Gold centra. Za detaljnije informacije preuzmite kartu