×

Face Lifting

Koža lica izložena je svim atmosferskim utjecajima, kao i štetnim tvarima iz okoline, stoga možemo reći da ona i najbrže stari.

Dok su ostali dijelovi tijela pokriveni odjećom, lice je uvijek izloženo pogledima, stoga smo najosjetljiviji na promjene koje se odražavaju na licu.

Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava sitnih bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i mijenjanje konture lica prepoznajemo kao vidljive početne znakove starenja.

Face Lifting je danas vrlo uspješna operacija za uklanjanje i ublažavanje navedenih promjena, a efekt pomlađenog izgleda lica traje od pet na više godina.

Nakon isteka tog razdoblja lice će i dalje izgledati bolje, nego što bi izgledalo bez operacije.

Opis zahvata

Face Lifting, estetska operacija zatezanja lica, predstavlja bez ikakve sumnje, središnji zahvat u estetskoj kirurgiji.

To je najčešća i najvažnija estetska operacija koja spada u grupu operacija pomlađivanja u smislu vraćanja kontura lica u poziciju kakvo je bilo u mlađoj životnoj dobi.

Face Lifting je ujedno i baza svih drugih estetskih operacija na licu i može se kombinirati s drugim kirurškim zahvatima u toj regiji. Kako se radi o promjenama koje su s jedne strane objektivne, a s druge subjektivne, jer svaka osoba drukčije doživljava pojavu starenja, vrlo je teško točno odrediti kod koga i kada treba izvesti operativni zahvat.

Objektivno mišljenje dobit ćete na konzultacijskom pregledu u Poliklinici Bagatin kada doktor može donijeti realnu procjenu. Na temelju vaših želja i mogućnosti za postizanje rezultata, liječnik će vam dati mišljenje hoće li se bolji učinak postići kirurškom korekcijom ili neinvazivnim tretmanima, ili čak kombinaciju jednih i drugih, ukoliko mislimo da će oni dati bolje rješenje.

Face Liftingom u Poliklinici Bagatin ne zatežemo samo kožu lica, već i kožu vrata te dio mekotkivnog segmenta. Nakon takvog operativnog zahvata mijenja se cjelokupni izgled lica i vrata. Najbolje uočeni rezultati su upravo u području srednje i donje trećine lica i oko ruba čeljusti, gdje se ponovno naglasi izgubljena linija brade i zadobije ljepši prijelaz lica prema vratu. 

Kandidati

Kirurški zahvat se radi kada su prisutni znakovi starenja kao što su izraženije bore, obješena koža, gubitak tonusa i prijašnjih kontura lica, naime lice "pada" i poprima tužan izgled.

Kandidati za operaciju su najčešće osobe u dobi između 40 i 60 godina. 

Priprema

Za estetsku operaciju pomlađivanja lica potrebne su standardne pretrage krvi i urina: KKS; SE, koagulogram (PV, APTV i fibrinogen), GUK, urea, kreatinin; urin kompletni, EKG i pregled internista. 

Popis potrebnih pretraga dobit ćete na konzultacijskom pregledu u Poliklinici Bagatin.

S gotovim nalazima potrebno je napraviti pregled anesteziologa u našoj Poliklinici gdje će vam biti i objašnjeno sve u vezi opće anestezije u kojoj se zahvat izvodi. 

Tijek zahvata

Ovisno o kirurškoj tehnici, estetska operacija pomlađivanja lica traje od 3-4 sata.

Najčešće se izvodi pomlađivanje lica i vrata zajedno. 

Mjesto i dužina kirurškog reza ovise o tome što se zahvatom želi postići i individualno se prilagođava potrebama i stanju pacijenata (ovisno o opuštenosti i kvaliteti kože). 

Operacija se izvodi u općoj anesteziji što znači da spavate tijekom operativnog zahvata. Više o anesteziološkom pregledu u našoj Poliklinici i razlikama između opće i lokalne anestezije možete saznati ovdje

Face Lift

Najčešće se rez postavlja u vlasištu nekoliko milimetara od visine obrva, ispred uha i prema potrebi iza uha, ukoliko je potrebno opsežnije zatezanje vrata. Isto tako se manji rezovi rade ispod brade te ispod kuta donje čeljusti u svrhu liposukcije vrata.

Zatim slijedi podizanje kože od potkožnog tkiva, kako bi se zategnuo unutrašnji sloj i šavom učvrstio mekotkivni segment. 

Nakon zatezanja unutarnjeg sloja, pristupa se vertikalnom odstranjivanju viška kože i šivanju kirurškog reza. 

Ukoliko je potrebno radi se i rez od nekoliko centimetra ispod brade da bi se postiglo kirurško uklanjanje masti centralnog dijela vrata i dodatno zatezanje mišića vrata (platizme) u medijalnoj liniji.

Ovi zahvati se mogu kombinirati i s ostalim zahvatima na licu, bilo korekcijom kapaka, postavljanjem implantata u bradu, dermoabrazijom perioralne regije itd.

Oporavak

Vrijeme oporavka ovisno je o veličini zahvata.

U postoperativnom tijeku  preporučuju se hladni oblozi unutar 24-48 sati. Lijekovi protiv bolova također pomažu u ranom postoperativnom periodu i olakšavaju početni oporavak. Obično se preporuča i uzimanje antibiotika tijekom prvih tjedan dana od operativnog zahvata.

Što se tiče prehrane u početnim danima je potrebno uzimati laganiju hranu. Treba izbjegavati uzimanje preparata na bazi acetilsalicilne kiseline (andol, aspirin), kao i preparate na bazi vitamina C. Svakako je dobro imati nekoga tko će vam pomoći u prvim postoperativnim danima.

Ako niste iz Zagreba, osigurajte si smještaj kako biste mogli dolaziti na previjanja i bili pod liječničkim nadzorom prvih 5-7 dana. Kompresivni zavoj oko glave i dijela lica morat ćete nositi 7-14 dana 24 h, nakon čega slijedi vađenje šavova. Nošenje zavoja preporuča se još mjesec dana tokom noći.

Povratak uobičajenim svakodnevnim aktivnostima moguć je 7-14 dana nakon operacije, dok je teže fizičke aktivnosti potrebno izbjegavati 4-6 tjedana nakon operativnog zahvata.

Oporavak osjeta kože lica i uške postepeno se vraća unutar prvih mjesec dana, iznimno nešto duže.

Ožiljci su u pravilu neuočljivi, skriveni u vlasištu, u prirodnoj bori ispred i iza uške. Prvi rezultati vidljivi su već nakon 14 dana, a konačni nakon 6 -12 mjeseci.

Mjere opreza

Nuspojave kod ovog zahvata su najčešće privremene.

U prvim danima nakon operacije, za očekivati je oticanje lica uz pojavu modrica.

Unutar prvih 24-48 sati preporučljivo je stavljanje hladnih obloga na lice. Lice će biti bolno i zategnuto nekoliko dana, što se može ublažiti i otkloniti analgeticima.

Rane komplikacije mogu biti: krvarenje, infekcija kože i potkožja i u rijetkim slučajevima pareza ličnog živca (nervus facijalisa). Od kasnih komplikacija možemo navesti blažu asimetriju lijeve i desne strane što je najčešće u skladu s prirodnom asimetrijom lica.

Morate računati da lijeva i desna strana nisu nikada jednake i blaža asimetrija lica i vrata je sasvim prirodna.

Ako pacijent primijeti bilo koji navedeni, zabrinjavajući simptom, treba se čim prije javiti estetskom kirurgu kako bi se na vrijeme interveniralo. Važno je pridržavati se svih uputa, kako bi se mogućnost pojave komplikacija svela na minimum i ubrzao postoperativni oporavak.

Paket

Paket uključuje:  preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, kratki boravak u Poliklinici Bagatin, lijekove koji su potrebni (antibiotici, analgetici), kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole do 3 mjeseca nakon zahvata.

Paket ne uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, nalaz krvi, EKG-a, RTG prsa kao ni pregled od strane interniste, cijenu više noćenja, troškove prije prijema u Polikliniku Bagatin, telefonske troškove, lijekove koje ćete uzimati kod kuće, konzultacije s drugim specijalistima kao npr. sa specijalistom za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, lijek protiv alergije, lijek za srce itd.

U suradnji s bankama Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete pogledati u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin.

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite upit

Odaberi datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 08:00 - 20:00h
  Subota 09:00 - 14:00h

Lokacije

Gdje parkirati

Parking Parkiranje u podzemnoj garaži Green Gold centra. Za detaljnije informacije preuzmite kartu