×

Dječja stomatologija

Pedodoncija ili dječja dentalna medicina je dio dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem zubi kod djece.

Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koja djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na trajnim zubima. 

Prvi posjet stomatologu

Naši doktori dentalne medicine surađuju blisko s roditeljima kako bi stvorili pozitivan odnos djetata prema ordinaciji i stomatološkim terapijama, te kako bi našim malim pacijentima osigurali da se osjećaju ugodno, sigurno i opušteno.

Prvi posjet djeteta stomatologu trebalo bi planirati već u dobi od godine dana, prilikom nicanja prvih mliječnih zubi.

Ovakvim ranim pristupom mogu se na vrijeme primijetiti eventualni problemi u oralnom zdravlju djeteta, a roditelji se mogu informirati o važnosti preventivnih mjera poput pravilnog četkanja zubi, izbora zubne paste i četkice.

Zdravlje mliječnih zubi je izrazito bitno jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast, a ujedno potiču i pravilan razvoj čeljusti.

Redovitim posjetima stomatologu, na vrijeme se može prepoznati ortodontska anomalija već u najranijoj dobi djeteta.

Dječja stomatologija

Prvi susret djeteta sa stomatološkom ordinacijom treba uključivati upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i općenito zubima, bez zahvata koji bi mogao izazvati negativnu reakciju i ''strah od stomatologa''.

Tijekom prvog susreta radimo na tome da dijete stekne povjerenje u stomatologa, pri čemu blisko surađujemo i s roditeljima kako bi prvi posjet ordinaciji bio što ugodniji i opušteniji za dijete.

Stoga, vrlo je bitno da je prvi posjet kada još nema potrebe za stomatološkim liječenjem kako bi dijete odlazak u ordinaciju doživjelo kao nešto potpuno prirodno, a kada se ukaže potreba za terapijom da dijete bude spremno bez straha prepustiti se određenom zahvatu.

U Poliklinici Bagatin, prilikom posjeta našim stomatolozima možete očekivati:

  1. Tijekom prvog susreta radimo na tome da dijete stekne povjerenje u stomatologa, zato je bitno da prvi posjet bude kada još nema potrebe za stomatološkim liječenjem kako bi dijete posjet stomatologu doživjelo kao nešto potpuno prirodno.
  2. Ako je dijete maleno i još samostalno ne pere zube, podučavamo roditelje kako mogu brinuti za prve zubiće svojih mališana, te kako olakšati njihovo izbijanje bez nervoze i neugode.
  3. Djecu, koja samostalno brinu o zdravlju zubi, upoznajemo sa zubima, te ih učimo kako ispravno pristupiti održavanju oralne higijene. 
  4. Kroz zanimljive ilustracije i priču animiramo ih da nauče što je karijes i zašto je bitno redovito i pravilno održavati zube, a kroz igru nastojimo i pregledati trenutačno stanje zubi i desni.
  5. Sva djeca koja se ohrabre na terapiju dobivaju posebnu diplomu za hrabrost u našoj Poliklinici.
  6. Nakon posjeta, djeca također dobiju svoj prvi paketić za održavanje zubi kao i daljnje upute kako nastaviti prati i održavati zube kod kuće.
Dječja stomatologija

Mliječni zubi

Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života, a do treće godine u ustima će biti prisutni svih 20 mliječnih zubi.

Vrlo je važno očuvati mliječne zube jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast, stoga u slučaju preranog gubitka mliječnih zubi dolazi do pogrešnog razmještanja trajnih zubi, odnosno različitih ortodontskih anomalija.

Dječja stomatologija

Trajni zubi resorbiraju korijene mliječnih prethodnika pri čemu se ovi rasklimaju i sami ispadnu, a u slučajevima kada je ispadanje otežano stomatolog može izvaditi mliječne zube.

Fluoridacija

Najbolja prevencija nastanku karijesa jest fluor koji štiti caklinu zuba, čini je otpornijom te potiče remineralizaciju tkiva koji zaustavlja početni karijes.

Fluoridacija povećava obranu zuba od karijesa tako da smanjuje razvoj bakterija, povećava količinu i kvalitetu sline te čini zube zdravijima.

Postupak se vrši tako da se mliječni i trajni zubi premazuju  fluorom u obliku tekućine, gela ili laka kako bi zubi postali otporniji.

Sam postupak je brz i bezbolan, te je odlična metoda sprječavanja karijesa kod mladih zubi.

Pečatni ispuni ili pečaćenje fisura

Pečaćenje fisura je preventivni postupak kojim nastojimo spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima.

Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica.

Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utječu na rizik od pojave karijesa – duboke fisure s uskim ušćem na kojeg se nastavlja proširenje predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje plaka.

Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom koji bojom odgovara boji zuba i tako čuvaju estetiku. 

Preporučuje se postupak pečaćenja provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba.

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite upit

Odaberi datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 08:00 - 20:00h
  Subota 09:00 - 14:00h

Lokacije

Gdje parkirati

Parking Parkiranje u podzemnoj garaži Green Gold centra. Za detaljnije informacije preuzmite kartu